MGMT - Oracular Spectacular (2007)

Rock / Electronic
Label: Red Ink

1. Time to Pretend (4:21)
  2. Weekend Wars (4:12)
  3. The Youth (3:48)
  4. Electric Feel (3:49)
  5. Kids (5:02)
  6. 4th Dimensional Transition (3:58)
  7. Pieces of What (2:43)
  8. Of Moons, Birds & Monsters (4:46)
  9. The Handshake (3:39)
  10. Future Reflections (4:00)
  11. Metanoia * (13:49)
  12. Electric Feel [Demo Version] * (3:48)
  13. Electric Feel [Justice Remix] * (5:27)
  14. Kids [Soulwax Remix] * (5:42)
avatar van indie-nerd
t is niet mgmt met kids op de radio hoor, t is een of andere remix door een 3e hands dj met t melodietje met kids..heel goedkoop dus

Kadafi
Vrij zouteloze riedeltjes door wat ruis heen. Nee, niet aan mij besteed. Het nummer Time to Pretend klinkt als opener wel veelbelovend, maar zelfs hits als Electric Feel & Kids vind ik niets aan.

avatar van shylaa
Één van de beste debuutplaten ooit! Vrolijk, catchy deuntjes én muzikaal ondersteund! Écht puik werk! Laat ons hopen dat de volgend plaat even goed is 4.5*

crimsogenerator
lijkt me een intersant album. de komende dagen maar eens pindakazen

avatar van Mindshifter
Ik heb me meerdere malen aan deze plaat gewaagt en meerdere malen is het over voordat ik het doorheb; het wordt nergens spannend met het gevolg dat je er gewoon overheen luistert. Ik kan er niet inkomen wat andere mensen met deze plaat hebben.
Het enige nummer wat ik briljant durf te noemen is Electric Feel.
De rest is voor mij zwakke muzak.
*1,5.

avatar van thetinderstick
De eerste helft van deze plaat is echt briljant, jammer dat de tweede helft toch een stuk minder is. Mijn gevoel zegt me dat hun volgende plaat een tegenvaller wordt, maar we zullen zien.

'Kids', 'Electric Feel' en vooral 'Time To Pretend' zijn natuurlijk de beste nummers.

avatar van FLUOman
Goede plaat! De psychedelische kantjes maken de plaat echt lekker. De eerste 8 nummers zijn zalig, de laatste 2 iets minder.

RedLightCityBoy
The Youth raakt mij in het diepste van mijn ziel.

Lost Highway
The Youth is nooit een single geweest, maar als anthem of zelfs instant classic kan dit tellen. Ik snap niet dat dit album niet in de top 250 staat, het heeft een briljante A kant en met Kids bevat het misschien wel de beste mainstream hit sinds jaren. In Vlaanderen wordt MGMT meer op waarde geschat. Nog enkele maanden geduld voor de opvolger, die volgens de heren zelf veel garagerock bevat.

avatar van Cor
Cor
Goed gedaan, hoor. In het genre onstuimige, psychedelische pop zelfs een heel goede plaat. Muziek met een enorme dynamiek. Heel erg knappe debuutplaat.

avatar van Kaaasgaaf
Hey, ik heb deze plaat met een heel andere (veel mooiere) hoes. Zijn er meerdere versies van?

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Dit moet intussen de meest gemaakte opmerking ooit zijn op deze site . De hoes die je hier ziet is die van de originele digitale release uit oktober 2007.

De liedjes op deze plaat hebben zowel groeipotentie als een lange houdbaarheid, dat laatste valt me vooral op nu dat een derde periode beleef waarin ik dit album vaak luister. Vooral Weekend Wars, Pieces of What, Of Moons Birds and Monsters en Future Reflections zijn voorbeelden van nummers die nadat het kwartje viel alleen nog maar aan kracht hebben gewonnen bij mij. Het hele album ademt een eerlijk en jeugdig sfeertje. Het is wel kritisch, maar op een love, peach and happiness manier. Het is zeer melodieus en uitstekend geproduceerd met veel verschillende geluiden binnen een nummer. Ik blijf nog altijd fan van Oracular Spectacular!

avatar van musicman13
The handshake is echt prachtig!!

avatar van Manuel
musicman13 schreef:
The handshake is echt prachtig!!

Inderdaad! Dat nummer is echt gaaf, verder aardig album

avatar van Nanne-1995
Een heerlijke plaat wat ik niet had verwacht, er zit zelfs geen nummer tussen wat ik skip, wat ik meestal wel heb bij expirimentele muziek. Ik kan ook niet een artiest op noemen die hier erg op lijkt, je hoort wel wat invloeden van Talking Heads vind ik maar niet erg sterk. Laatst hoorde ik op MTV2 de band Empire for the Sun en dat vond ik verschrikkelijke na-apperij, ik vond dat nummer niet slecht maar zelfs de looks waren ongeveer hetzelfde.

Father McKenzie
Ik heb wat zitten neuzen op You Tube, en ik denk dat ik dit bandje maar eens wat nader ga bestuderen, de klankkleur van hun muziek staat me erg aan; Hun oeuvre is nog niet zo groot, ik ga er zeker achteraan. Dit bandje klinkt tenminste erg origineel, en is niet de zoveelste muzikale doorslag van radiohead of Coldplay.

Father McKenzie schreef:

Voor een groter oeuvre van deze band moet je ook even zoeken onder The Management. Zelfde duo, maar ze zijn dus verder gegaan onder de afkorting van die naam.

Father McKenzie
Ik vroeg me uiteraard al af wat MGMT betekende, het stak me dat ik daar nog niet achter was, het was dus eerst The Management, zo nu weten we dat ook alweer.
Thanks, ForMusicOnly!

Father McKenzie
Gisteren deze, samen met de nieuwe toch maar gekocht. Beetje voorbeluisterd in de shop.

Ik heb wel een HOES die er compleet anders uitziet, maar het is wel degelijk deze plaat, want de titels kloppen allemaal.
De muziek klinkt me erg fris in de oren, aardig wat disco-invloeden, ook een snuifje electronica en een beetje psychedelisch bij vlagen.
Lang geen slechte soundtrack voor een hete zomer, zo lijkt me deze muziek van een een jongerenbandje... dat ik eens niet de nieuwste kutgroep ga noemen zie!

Het verschil tussen Kane en Keane zal me worst in het kwadraat blijven, maar dit is echt wel andere koek hoor!

Jawel, deze oudere jongere (nog net 51) moet bekennen en toegeven; Ik lust hier echt wel pap van.

Mijn hoes is wel stukken mooier dan de hier afgebeelde foto, het is die waar de 2 leden opstaan met achter hen de zee (of het Tjeukemeer???)
Allez, circulez! ****

avatar van Joren999
Die hoes is hier al uitvoerig besproken, het klopt dat de fysieke versie een andere (paarse) hoes heeft.

avatar van Snoeperd
the youth is echt een heel leuk nummmer maar ook verschrikkelijk irritant omdat ie de hele tijd in je hoofd blijft zitten

narcotic
Eens je een kast cd's verzameld hebt met daarin Pink Floyd, Beatles, Jimi Hendrix, Doors... dan komt deze Oracular Spectacular er maar zelden nog uit... Vandaag eindelijk nog eens opgelegd en het is wel eens leuk om die hits van over een paar jaar terug te horen. Ik vrees wel dat hij hierna opnieuw een tijdje geen licht meer zal zien...

Ik denk juist dat MGMT een van die bands is die ik voor altijd op een mooi prominent plekje in mijn cd rek zal plaatsen. Er zijn niet veel albums die ik met een dergelijke regelmaat luister. En die daarnaast nog altijd helemaal niets aan kracht heeft verloren, eerder gewonnen.

beaster1256
zeer overroepen groepje dat heel gewone muzak maakt , ach , de laatste hype , ik weet niet wat iedereen in dit groepje vind , maar na herhaalde luisterbeurten kan ik er niet inkomen , je hoort wat disco invloedjes , hier en daar hoor je op de achterkant een pink floyd orgeltje , tekstueel is het ook al gene vette , ach nee niks voor mij !

beaster1256
kort samengevat : een soort arcade fire voor pubertjes !

Electric Feel blijft wel een erg tof nummer, vind ik. Maar verder vind ik er niets meer aan, ook de nummers die ik eerder nog wel leuk vond. Kids ben ik ook totaal beu gehoord. Toch blijft het een sympathiek bandje.

beaster1256 schreef:
kort samengevat : een soort arcade fire voor pubertjes !

De bands lijken mijns inziens totaal niet op elkaar. Zie alleen al de grote electro invloeden bij MGMT die bij Arcade Fire minimaal zijn. Daarbij maakt Arcade Fire gebruik van een groot scala aan instrumenten en MGMT is vooral veel productie.

Lost Highway
MGMT en Arcade Fire? Tsja zo kan men echt alles met elkaar vergelijken.
Ik denk dat weinig 'pubers' pap lusten van hun tweede album. Qua commerciële zelfmoord kon dit tellen, dit bandje had zeer groot kunnen worden.

beaster1256
had , en op de laatste van arcade fire wordt wel electro gebruikt , of nog niet gehoord dn ? trouwens die weten wel hoe ze songs moeten schrijven , mgmt daarentegen oeverloos zwetsen !