Muse - Origin of Symmetry (2001)

Label: Mushroom

9. Dark Shines (4:47)
  10. Feeling Good (3:19)
  11. Futurism * (3:27)
  12. Megalomania (4:38)
Een tijdje geleden dit album aangeschaft. Ik kende het nummer "Bliss" al, maar ik had nog nooit een heel album van Muse beluisterd. De eerste 6 nummers van het album vind ik stuk voor stuk geweldig. Daarna wordt het niveau ietsje lager om vervolgens bij het afsluitende nummer "Megalomania" weer omhoog te schieten. De beste nummers vind ik "Bliss", "Megalomania" en bovenal "Space Dementia".

Ik heb geen enkel probleem met de falsetzang en de vele keyboardpartijen zijn prachtig. Ik draai het album de laatste tijd zeker 1 keer in de week (en dat is vaak voor mijn doen).

Voor de nummers 1 tot en met 6 en nummer 10: 5 sterren. Voor de nummers 7 tot en met 9: 3/3,5 sterren. Als geheel geef ik het album 4 sterren.

Binnenkort "Absolution" maar eens proberen.

avatar van dANTE G
Die schreeuw bij Feeling Good op 2:27

avatar van Mindshifter
Ik krijg ademhalingsproblemen bij deze zanger. Niet om aan te horen, vooral als je constant die gigantische teug adem tussen de zinnen hoort. Overschatte rommel *1,5.

lowriderluuk
Mindshifter schreef:
gigantische teug adem tussen de zinnen hoort. Overschatte rommel *1,5.

Daar heb je gelijk aan, die opvallende inhalering, en toch hoort het erbij en is het album typisch geweldige Muse, daarom van mij toch 5* !

avatar van Ludakris
Vannacht nog eens geluisterd met de ogen dicht en dan komt dit album toch ongelooflijk goed aan. Zo goed zelfs dat ik mijn stem verhoog naar 5 en plaats ga maken in mijn top-10 voor deze plaat. Raar dat ik dat nog niet gedaan had want dit album heeft me verder in dit genre gesleurd en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hou van het bombastische en de zang van Bellamy. Het is allemaal heel spacy en origineel en zelfs de nummers die eerst vervelend lijken, ontpoppen zich tot pareltjes.

Mindshifter schreef:

Waar schijnlijk vind je het gerne niet echt prachtig, of zit ik fout?

kazzie schreef:

Waar schijnlijk vind je het gerne niet echt prachtig, of zit ik fout?

Over welk genre hebben we het dan?

Mindshifter schreef:

Over welk genre hebben we het dan?

Moderne rock met klassieke invloeden.

avatar van Mindshifter
haha als je het zo stelt niet. Ik heb alleen een hekel aan die verschrikkelijke zanger. Het eerste Muse album is nog wel te pruimen, maar hier probeert hij toch tevergeefs boven ze kunnen te presteren. Alhoewel, het is knap als je de luisteraar kan laten hyperventileren...

avatar van corn1holio1
Ik vind het gehijg inderdaad ook veruit het meest negatieve punt van Muse. Soms begin ik me er aan te irriteren, en dat moet ik het gewoon afzetten of ik word er gek van. 95% van de tijd kan ik dit gehijg echter perfect negeren.
Maar ik snap uw punt hier Mindshifter.

avatar van kazzie
Misschien geeft die stem dan just voor de liefhebbers ook iets bijzonders die dat wel erg kunnen warderen en het bij de muziek vinden passen.

kazzie schreef:

Ongetwijfeld. En ook knap dat hij geen oerwoud van poliepen op zijn stembanden heeft. Ik zou er bijna een halfje voor bijgeven

Wat een goed album blijft dit toch. Het voelt bij mij alsof ze hier hun hele ziel en zaligheid in gesmeten hebben. En als je het er eenmaal ingesmeten hebt, ben je het helaas kwijt, getuige de recentere releases.

Muse blijft in mijn ogen een perfecte liveband, maar de muziek wordt helaas steeds commercieler... Misschien een hoopje op het volgende album: Resistance. Ik ben benieuwd...

Waverick schreef:

Inderdaad, Muse is één van mijn favoriete bands, maar hun laatste CD is veel te commercieel!

Geweldig, echt een geweldig album! Geen nummer stelt mij teleur. Mijn persoonlijke favoriet is Citizen Erased, wat een fantastisch nummer blijft dat toch.
Ook vind ik Feeling Good erg verassend.

Ik ben erg benieuwd naar the Resistance, ik hoop dat dat album minder commercieel is dan Black Holes and Revelations.

Zonder meer het beste album dat Muse tot nu toe gemaakt heeft.

avatar van Ampivinni
aangezien ik een tijdje geleden best wel een k*tzak ben geweest om op gronde van 2 nummers dit album een halve stem te geven, heb ik besloten om eens door de zure appel heen te bijten en dit album te downloaden en helemaal te luisteren.
helaas ben ik niet verder kunnen komen dan 1 ster (puur omdat het ten minste geen hardcore of jumpstyle is).

sorry jongens, maar ieder zijn eigen smaak, en past dit dus
blijkbaar niet in mijn straatje

Ampivinni schreef:

sorry jongens, maar ieder zijn eigen smaak, en past dit dus
blijkbaar niet in mijn straatje

Sorry, maar je kan toch moeilijk naast de kwaliteiten van dit album kijken. Ik kan begrijpen dat dit je ding niet is, maar 1 ster is gwn veel te weinig. Wat moet je dan beginnen geven aan een album van Nickelback of nog erger Britney Spears?

jonas-dewaele schreef:

Waar staat er ergens objectief aangegeven dat Muse beter is dan Nickelback of Britney Spears? Voor mijn part vindt Ampivinni Britney Spears 5,0* waard; ik kan d'r moeilijk mee zitten.

avatar van Ampivinni
Britney spears en nickelback beide ook 1* ster omdat het ten minste geen hardcore of jumpstyle is, maar ik het toch slecht vind

Ampivinni schreef:

Je bent niet weg van deze muziek, dat is duidelijk... Maar heb je ze ooit live gezien?

khonnor
ik heb ze al live gezien. Vind het totaal "over the top", inhoudsloos, muzikaal simpel en onwaarschijnlijk irritant. t Klinkt als queen op speed, incl. pseudo klassieke invloeden en opera-achtige bombast.

M.a.w., walgelijk

De pitchfork recensie van hun nieuwste liedje somt het allemaal perfect op:

"With Muse, there's not much middle ground-- you're either in the crowd pumping your fist, or you're standing outside covering your ears. Clearly their don't-try-this-at-home formula of "The Bends-era Radiohead does Queen beatjacking classical music and cinematic soundtracks" isn't for everyone.
.....
For those folks that survive their run-in with Scaramouche at the 1:20 mark, and stick it out through the mondo-tracked shouts of "Eurasia!" there's some aptly-termed "Collateral Damage" to contend with. It's just Muse thinking that what a Chopin nocturne needs is someone moaning along with it while samples of children frolicking and fighter jets flying play in the background. After all, they just laid waste to the notion of good taste for nearly four minutes-- why stop now?"

laundromat
1 woord: ge-ni-aal!

avatar van Marialovesmusic
G-E-W-E-L-D-I-G!

Kan het niet anders zeggen! Zeker het beste album van Muse!!! 5 sterren. New Born, Bliss en Plug in Baby zijn mijn favorieten!

kazzie schreef:

Je geeft zelfs nog een punt waarom Matthew dan een goede zanger zou zijn.
Maar misschien moet je ook geen muziek gaan beoordelen als je het gerne niet aanstaat.
Ik ga ook een rap albums beoordelen als ik van te voren al weet dat ik het niets vind...

Zeker het beste album van muse in zijn geheel, er staat geen enkel minder nummer op terwijl dat bij de andere albums wel zo is.

jonas-dewaele
New Born is een fantastische opener en live steevast een sterkhouder. Het moment dat de gitaar erinkomt is geniaal, de song valt dan niet meer stil en na het eerste refrein wordt er een prachtige gitaarsolo gespeeld. Ook de manier waarop New Born eindigt is fenomenaal, live wordt er nog een heerlijke jamsessie aan gekoppeld.

Bij Bliss worden de synthesizers bovengehaald. Bellamy is zeer goed bij stem en wanneer hij "Everything about you is so easy to love" zingt krijg ik goosebumps over mijn hele lichaam. Prachtsong die wel wat tijd nodig had om helemaal gewaardeerd te worden bij my.

Space Dementia is de volgende geniale track. Prachtige piano en Bellamy die op heerlijke wijze de ene prachtige zin na de andere eruit keelt.

"You make me sick because I adore you so"
"I'd cut your name in my heart."

De Song wordt ook op een geniale manier beëindigt, het lijkt wel of er vuurwerk, raketten worden afgeschoten.
één van mijn favoriete songs ooit

Hyper Music was voor mij een groeinummer. Ik vond het eerst maar matig, nu fantastisch. Ook hier valt op hoe goed Bellamy zijn stem gebruikt. Hij zingt niet zomaar, hij gebruikt zijn stem ook als instrument.

Plug in Baby: fantastische gitaarintro en de track valt op geen enkel moment stil. Catchy en hard, je moet het maar doen

Citizen Erased moet samen met Space Dementia mijn favoriete nummer van Muse zijn. Hier komen veel elementen van Muse samen: hardere stukken, rustigere stukken, een fantastische gitaarsolo. Episch meesterwerk en het meest tijdloze nummer dat ze gemaakt hebben

Micro Cuts is iets speciaal, het heeft wat weg van operamuziek.
En hetgene wat Bellamy zingt kom je enkel te weten wanneer je de lyrics erbij haalt. Maar het heeft wel iets.

Screenager is het eerste nummer waarin de rust bewaard wordt. Er heerst een speciaal sfeertje in deze track ( iets dat ze herhalen op enkele nummers op de Hullabaloo CD)

Dark Shines was in het begin één van mijn favorieten. Ik was meteen gek op die piano in het refrein.

Feeling Good is een nummer die ik niet echt op het album vindt passen. Desondanks is dit wel een meer dan behoorlijke cover.

Megolamia is de ideale afsluiter, heerlijk sfeertje en traag tempo.

één van de 2 meesterwerken van Muse. Morgen The Resistance halen, maar de kans dat ze dit niveau weer halen, lijkt me miniem.

Vet album, heel erg vet zelfs. Toch zal Muse nooit bij mijn favorieten behoren. De muziek is te oppervlakkig en te bombastisch. Wat prima is maar dit is geen briljante muziek, Muse is zoiets als vuile smerige liefdeloze one night stand-seks. Het is intens, hard en genieten, maar achteraf voel je je toch een beetje smerig en goedkoop.
(Sorry voor deze wáárdeloze vergelijking, maar ik kan er echt niets beters bij verzinnen)

twanos schreef:

avatar van Anne Maaike
Het album opent sterk, maar ik vind toch dat het wat afzakt. Vind daarom zijn opvolger Absolution ook beter. Ik vind dit allemaal wat te zweverig klinken.