Muse - Origin of Symmetry (2001)

Label: Mushroom

10. Feeling Good (3:19)
  11. Futurism * (3:27)
  12. Megalomania (4:38)
avatar van BenZet
Dit album is en blijft (voorlopig) de beste Muse.

avatar van Mike-1
Dit is en blijft waarschijnlijk het beste album van Muse. Heb Resistance een luisterbeurt gegeven maar het kan me nog niet zo bekoren als deze topper! Ik hoop dat ik mijn mening nog bij moet stellen.

avatar van Mr. Rock
Halfje erbij naar 4*. Micro Cuts is machtig.

avatar van Tijn79
Hadden ze Megalomenia maar omgeruild voor Muscle Museum, dan was dit HET Muse album geweest naar mijn mening

avatar van GothicBowie
Ik hou van dit album, kan elk nummer beluistern van het begin tot het bittere einde zonder me te vervelen

avatar van Mr. Rock
Ik denk dat ik dit het op één na beste album van Muse vind. Showbiz doet me nog net een tikkeltje meer. Maar ook hier vinden we enkele van de allerbeste Muse-nummers ooit: New Born, Plug in Baby, Citizen Erased en Micro Cuts. Stevig op 4*.

avatar van barrett
Voor mij blijft deze toch het album van Muse...

avatar van My Addiction
Na de eerste keer te horen vind ik dat er veel meer piano in deze cd zit dan in de muziek die ik van muse hoor de laatste tijd.

Buffalotid
barrett schreef:
Voor mij blijft deze toch het album van Muse...

Idd, HET album.
Ook al ben ik vooral classic rocker en grunger.. deze plaat kan me echt bekoren. Muse houdt het niveau deze eeuw nog een beetje staande

avatar van Rhythm & Poetry
Het album zwakt naar het einde voor mij wat af, maar daar komt misschien nog wel verandering in als ik de plaat wat beter leer kennen. Ik vind de combinatie tussen rustige en harde muziek erg tof gedaan door de heren van Muse. Zelf geniet ik wat meer van de rustige momenten (neem nou de opening van New Born alleen al ) maar de ruigere stukken kan ik ook erg goed pruimen. Echte adrenalinestoten krijg ik echter nog niet, maar ik weet ook niet of dit echt de bedoeling is. Origin of Symmetry is een plaat waar ik maar eens wat meer mijn aandacht op ga vestigen, na een luisterbeurt ben ik er in ieder geval over te spreken.

avatar van stef212
Citizen Erased en Plug in Baby gieren nog altijd na in de kamer. New Born en en Bliss blijven de gevoelige snaar raken. Kortom, top album!!

Vanmiddag dit album nog maar een keer opgezet. Zoals voor velen hier (gezien de posts in dit topic en de hoge notering in de top 250) is 'Origin of Symmetry' voor mij ook dé plaat van Muse. Dat komt naast de uitstekende muziek ook door de goede herinneringen aan dit album.

Toen dit album uitkwam zat ik aan het eind van mijn eerste jaar als student, en daarmee ook aan het eind van mijn eerste jaar op mezelf. Sowieso een mooie tijd en ik merk dat meer albums die ik toen luisterde toch nog iets bijzonders hebben. Ze waren alleen niet allemaal zo goed als deze
De clip van single 'Plug in Baby' kwam regelmatig voorbij op de muziekzenders, met name op The Box. Ik vond het een tof nummer en had het er met wat vrienden over. Eentje wist me te vertellen dat er ook een album uit kwam en hielp me aan een niet zo heel legaal exemplaar, want hoewel Napster wereldwijd furore maakte, had ik zelf nog geen internet op m'n kamertje.

Het was zomer en de cd maakte overuren op mijn zolderkamer, waar het soms van de warmte niet uit te houden was. Om één of andere reden associeer ik dat nog steeds met het nummer Darkshines. Misschien omdat dat één van mijn favoriete nummers was de eerste weken. Het is alleen wat sneller gaan vervelen dan de rest.

Aan de eerste zes nummers zou ik allemaal 5 sterren kwijt kunnen, topnummers. Onze vriendengroep bestond in die tijd uit 6 man. Eentje vond Muse maar een matige Radiohead-kloon, de anderen vonden het een top album en hadden allemaal een ander favoriet nummer op de cd, de nummers 1 t/m 5.
New Born met dat simpele, maar mooie piano -ntro voordat de gitaar je wegblaast.
Opnieuw een simpel maar mooi paino-introotje voor Bliss, voordat die synthesizer-riff erdoor komt en de gitaar het nummer op gang brengt. Een fantastisch zingende Bellamy maakt het nummer helemaal af.
Persoonlijke favoriet was altijd Space Dementia en is dat nog steeds al doet Citizen Erased er nauwelijks voor onder. Een nummer vol met hoogtepuntjes. Opnieuw een piano-intro, dan die opkomende drums voordat het nummer losbarst. Het fijne basloopje dat tijdens het refrein door de woorden heen lijkt te glijden, en opnieuw een Bellamy in vorm die met name dat geweldige tweede couplet er fantastisch uitknalt.
Met Hyper Music gaat het tempo weer omhoog, en opnieuw valt de bas op; erg fijn. En ook - ik val in herhaling - top gezongen.
Tijdens de overgang tussen Hyper Music en Plug in Baby wordt de vaart er een paar seconden uitgehaald, maar daarna gaan we weer in de hoogste versnelling verder. Plug in baby was de eerste single en moet ik eigenlijk nog steeds dankbaar zijn voor het onder mijn aandacht brengen van Muse. Staat nog steeds overeind door de catchy gitaarriedel.
Citizen Erased knalt er ook op een soort logge manier in, om na het eerste refrein het tempo er uit te halen tot en met het tweede refrein.
Vervolgens een korte 'opleving' en er volgt een knappe gitaarsolo.
De rust keert weder en het nummer wordt mooi uitgespeeld terwijl Bellamy het nummer op zijn Thom Yorke's uitzingt.

Vervolgens Micro Cuts waar ik toen nooit wat mee kon. het duurde tot de live-uitvoering op HAARP voordat het kwartje viel bij mij. De onverstaanbare 'opera-zang' van Bellamy werkte aardig op mijn zenuwen. De live-uitvoering sloeg eigenlijk meteen aan. Misschien dat het dramatische in zo'n setting wat beter tot zijn recht komt. Sindsdien heb ik ook minder moeite met de albumversie al zal het nooit mijn favoriet worden.
Screenager is een wel aardig nummer, waar de percussie me wel aanspreekt. Ik mis wat afwisseling in de zang, waardoor het een wat vlak nummer blijft.
Darkshines haalde ik al eerder aan als het nummer wat me doet terugdenken aan mijn warme zomerkamer. Opnieuw valt de drum op. Dit keer kun je er zelfs nauwelijks omheen, want er wordt flink op los gemept tijdens het refrein. Het nummer was in het begin populair bij mij. Het ligt makkelijk in het gehoor en het schudde me wakker na de twee voorgaande mindere tracks. Inmiddels behoort het zelf met de voorgaande tot de mindere goden.
Met de cover van Feeling Good is weinig mis, het is in ieder geval beter dan de nummers hiervoor. Het had van mij ook wel alleen een single mogen blijven, want ik vind het niet echt op het album passen. Had het liever verwisseld met een B-kantje als Futurism, maar goed.
Megalomania sluit het geheel dan wel weer in stijl af. Een wat duisterder sfeertje, lekker orgeltje erdoor en een wat ingetogener nummer voor dit album, dat aan het eind dan toch weer 'ontploft'.

Al met al gewoon een erg goed album. Gezien de wat mindere tracks misschien niet een 5-sterren album onder andere omstandigheden, maar mede door de goede herinneringen krijgt Muse ze toch.

jonas-dewaele
Schitterende bespreking Mark! En wat meer is, ik ben het helemaal met je eens.Alleen vind ik Absolution nog net een tikkeltje beter, maar OOS komt dichterbij.

avatar van VictorJan
Ongelooflijk, dit kan alleen Muse. Zo epic, zo magistraal... prachtig gewoon. Geen andere woorden voor. 5,0*
Ik snap trouwens niet waarom deze niet hoger staat in de top 250.

De elfde plaats is anders lang niet slecht, en als je het mij vraagt zelfs nog veel te hoog voor deze plaat.

avatar van Lee Malone
Wat Muse betreft, kan je voor mij gerust van een haat-liefde verhouding spreken.

Muzikaal vind ik bijna alles super, alleen ligt de manier van zingen van Bellamy op de meeste songs me totaal niet. Eigenlijk is het niet het zingen zelf wat me stoort, vooral het luidruchtig inademen steekt me heel erg snel tegen. Doordat ik de muziek op zich wél heel goed vind, stoort dit alles me nog net ietsje meer dan het bij een doorsneeband, die me sowieso warm nog koud laat, zou doen...

Nochtans heeft Bellamy het zeker wel in zich om (voor mij persoonlijk dan) "beter" te zingen, zelfs met het luide inademen erbij. Met name op Feeling Good vind ik zijn manier van zingen wel heel erg goed, allicht omdat daar door de instrumenten iets meer ruimte wordt gelaten voor de zanger.

Had ik hiervan maar de mastertapes, zodat ik de zang kon weglaten.

Ik ga toch een halfje verhogen, omdat dit toch één van de albums is, die aan de soundtrack van mijn generatie verbonden zal blijven!

avatar van shylaa
Eergisteren in de Bilbo op de kop kunnen tikken voor €7.99.
Ik had het album al langer op mn pc staan, maar ik wou dit pareltje ook écht!

Wat een schitterend album, magistraal! Muse blijft een topband, maar een album van het niveau van Orgin Of Symmetry maken ze nooit meer vrees ik! 5*

Kadafi
Is dit dan "het" Muse album? Ik weet het niet. Er staan op alle albums prachtige nummers. Op deze zijn de nummers Bliss & Citizen Erased favoriet. Kwaliteitsband mensen, kwaliteit!

avatar van Angy
Na 8 jaar nog steeds even vet! Verheug me om ze in juni 2010 eindelijk weer eens life te zien.

Guardian of Isis
Muse... Bombast ten top, met altijd wel een paar fantastische uitschieters (hier vind ik de eerste 2 vooral magistraal), maar een heel album die drukke sfeer en Bellamy's overdreven ademteugen aanhoren? Het probleem met mij en Origin of Symmetry is dat de nummers op zich allemaal niet zo slecht zijn, maar plaats ze achter elkaar en het wordt naar mijn mening op het randje van irritant om uit te luisteren.

Ik erken Muse ook als één van de grootste rockbands van dit decennium, de zelfgemaakte grandeur druipt er vanaf, maar toch blijft het moeilijk om een album als deze uit te zitten. (Ik heb Black Holes and Revelations ook nog liggen, zal die ook nog eens een kans geven, maar hoewel ik het daar geen zo'n storende "wall of sound" vond, boeiden de afzonderlijke nummers me bij de eerste indrukken minder.)

avatar van hallo!
Dit album vind ik verrassend toch stukken minder dan BHAR. Het opent erg sterk, maar naar het einde toe wordt het wat minder. Ik vind Muse toch op hun best als ze echt rocken. New Born is het absolute hoogtepunt: geweldige riff. Plug In Baby natuurlijk ook. Als laatste geweldige nummer vermeld ik nog Citizen Erased. Ik hou vooral erg veel van dat refrein. Maar nummers als Screenager, Megalomania en Feeling Good vind ik toch een heel stuk minder.
Dus 3.5*

avatar van Cor
Cor
Ik ken mooiere geluiden dan dat van Muse - het is behoorlijk over the top; Plug In Baby en gas geven -, maar dit is wel gewoon een goede plaat. Gevarieerd, begeesterd en gemotiveerd. Als je dan zo'n geluid wilt maken, dan is dit wel de goede plaat.

avatar van Carolaah
Mm.. ik snap echt niet waarom zoveel mensen dit het beste werk van Muse vinden.. Ik heb die plaat echt al meerdere kansen gegeven, en ja het is geen slechte plaat.. maar hij kan me ook niet enorm bekoren ofzo.. Ik heb af en toe wat skipneigingen en ik erger me hier soms toch iets meer aan de vocals van Bellamy.. Er zitten een paar geniale nummers op, maar ook echt een paar nummers die ik dus het liefst skip of waarvan ik halverwege denk van "next".

Terwijl ik dat alles bij Absolution totaal niet heb.. Het zijn dan ook twee totaal verschillende platen. Mja blijkbaar wijkt mijn smaak dan toch af.

Pritje
Ik hou het kort Space dementia is gewoon zo goed nummer en bliss en verder ben ik er niet zo weg van. Wel mooi maar nee.

avatar van Carolaah
Wacht. Er is hoop.
Vandaag valt de plaat toch betrekkelijk beter dan anders!
Misschien dat ik dan toch nog wel ga eindigen met een hoge rating.

3,0 is misschien toch wat te weinig. Sowieso een halfje er bij voor nu!

avatar van Dorstlesser
Tijn79 schreef:

Boohhh Megalomania is de beste afsluiter van al hun albums joh. Het nummer om alle andere nummers te beeindigen. Gif is het, GIF!

avatar van mpl
mpl
Muse zoals we die nooit meer gehoord hebben. Met Plugin' Baby als absolute favoriet.

Buffalotid
Incompatible Browser | Facebook

Van een opener gesproken!

avatar van Dorstlesser

Het was niet de opener Daar is het al veel te donker voor.

Overigens, er viel me iets leuks op in dat filmpje:

rond 5:40 lijkt het publiek sterk op een spaceshuttle, compleet met cockpit en rocket-exhaust!!!

avatar van Ludakris
Ik denk dat hij de opener van het album bedoelt
Dat laatste was me ook al opgevallen trouwens! Goeie versie van New Born maar ik ben blij dat het niet de originele versie is. Dat extra bombastische hoort nog niet in nummer 1 (just my two cents).