Muse - Origin of Symmetry (2001)

Label: Mushroom

10. Feeling Good (3:19)
  11. Futurism * (3:27)
  12. Megalomania (4:38)
avatar van musicboy2602
Absoluut het allerbeste album van Muse, lekker sterk en krachtig. De bas zou in de mix echter wat minder mogen overstemmen. En Micro Cuts hadden ze er naar mijn mening uit kunnen laten.

1. New Born: Heel chill nummer, lekker donker en sfeervol.
2. Bliss: Lijkt met dat loopje op het begin erg veel op New Born, maar ontwikkelt zich dan tot een op zichzelf staand en sterk nummer.
3. Space Dementia: Loopt lekker met mooie akkoorden, ook lekker meeslepend, vooral met die grootse finale!
4. Hyper Music: Heerlijk snel en hard rocknummer met prachtige coupletten en keihard knallende refreinen
5. Plug In Baby: Lief maar toch heftig, soms een beetje duffe opbouw naar het refrein
6. Citizen Erased: Eén van de beste nummers ooit, eerst die hele heavy riff en dan die lieve refreintjes en die keiharde refreinen. Onverwachte breakdown, prachtige bridge. Perfectie.
7. Micro Cuts: Wat is dit een ongelofelijk ********nummer zo'n verschrikkelijk irritante maatwisselingen in die gitaarintro en ontzettend irritant die distorted kopstem van Bellamy, uitzichtloos.
8. Screenager: Mooi, verder niks over te zeggen.
9. Darkshines: Prachtige opbouw in heel het liedje, mooie akkoorden en krachtige zang van Bellamy
10. Feeling Good: De beste versie van dit nummer, lekker die gitaarhook na het refrein, zeg!
11. Megalomania: Mooie afsluiter voor een verbazingwekkend album.

musicboy2602 schreef:

1. New Born: Heel chill nummer, lekker donker en sfeervol.
8. Screenager: Mooi, verder niks over te zeggen.
11. Megalomania: Mooie afsluiter voor een verbazingwekkend album.

Zonder Microcuts hadden ze dit album van mij zelf mogen houden. Een erg krachtig, gedurfd en spannend nummer voor een band die duidelijk bezig was zich richting de mainstream te ontwikkelen. Een opvallende glinstering tussen onvermijdelijke knallers als Citizen Erased, Plug in Baby, New Born en Space Dementia, net als Hyper Music en Megalomania.

avatar van Leander1991
bliss is gewoon WOOOW

avatar van Outblasty
Mooi album! Ik ga ze in juni met mn pa live zien dus het leek me een goed plan om dit album als eerste te beluisteren van ze. Ken wel wat losse nummers omdat het thuis regelmatig aanstaat maar dit smaakt zeker naar maar.

avatar van Nicolage Rico
In het begin skipte ik hem nog weleens, maar Citizen Erased is ongeveer het mooiste nummer ooit.

avatar van Leander1991
Nicolage Rico schreef:

Bij mij net hetzelfde, maar na een paar draaibeurten viel het me op wat een lading het refrein 'open minded' heeft. Prachtig

avatar van JacoBaco
Altijd leuk wanneer artiesten iets van een ander gebruiken.
Het deuntje in Bliss komt regelrecht uit het spel Top Gear voor de SNES (1992)

YouTube - Super Nintendo - Top Gear - Track 1

YouTube - muse - bliss

JacoBaco schreef:
Altijd leuk wanneer artiesten iets van een ander gebruiken.
Het deuntje in Bliss komt regelrecht uit het spel Top Gear voor de SNES (1992)

YouTube - Super Nintendo - Top Gear - Track 1

YouTube - muse - bliss

Zo'n loopje van gebroken akkoorden heet een arp, en is een welgebruikt iets in de muziek. Het loopje zelf is inderdaad hetzelfde, maar dat hoeft dus niet zo bijzonder te zijn en de akkoorden zijn anders. Kan wel een inspiratie zijn geweest.

avatar van JacoBaco
Ok, een arp dus. Ik heb mij namelijk laten vertellen dat Muse heeft toegegeven dat zij het hebben overgenomen uit dat spel. Ik vind het een leuk weetje.

citizen erased rond 4:10. wohooow! gaat volledig overstuur. 1 van hun allerbeste songs..ook space dementia is top. dat niveau hebben ze voor mij nooit meer bereikt. ook op emotioneel niveau komt later werk niet eens in de buurt.

avatar van Ludakris
Daydreamer schreef:

Een arpEGGIO is de correcte term hé

JacoBaco schreef:

Nou ik weet bijna alles van Muse (;)) en dit heb ik nog nooit gehoord!

Het lijkt er op, maar das niet zo opzienbarend inderdaad; het is zo'n beetje het simpelste arpeggio dat je kan maken Dus ik denk niet dat ze het hebben overgenomen, maar dat beide componisten gewoon LUI zijn geweest. Zitten veel arpeggio's in Muse nummers overigens.

avatar van JacoBaco
Helaas is Wikipedia niet zo heel betrouwbaar , maar je vind er hier een stukje over. (Bij het onderdeel Music)

avatar van Dorstlesser
Gast, das ook een wiki, zonder citaat Ik blijf erbij: als je een arpeggiator aanzet en je drukt op een willekeurige toets, krijg je dit. Mijns inziens de simpelste uitleg.

avatar van JacoBaco
En wat jij beweert, zal ik ook zeker niet weerleggen.

Mijn ego spint.

net niet perfect 4,5 *

Net wel perfect 5* =)

avatar van RvS_009
Ik vind het een heel erg sterk album, met erg sterke nummers, maar ik vind gewoon Screenager en darkshines niet zo goed. Er staan echt topnummers op, maar het geheel trekt me net niet goed genoeg voor 4,5 sterren, Hopelijk komt dat nog.

RvS_009 schreef:

Na concert van Muse afgelopen zaterdag en de geweldige versie van citizen erased, mijn keuze herzien. Dit is het beste van Muse. 5,0 **

avatar van Carolaah
W00t, heb ik maar 3,5 gestemd? En dat nog wel in januari.. En daarvoor zelfs 3,0!
Dit album is dan toch wel een beetje gaan groeien alsnog!
Nog steeds prefereer ik Absolution en misschien Showbizz ook nog net, maar dit album is absoluut wel 4,0 sterren waard..

Zeker na hun live optreden is de band bij mij nog meer in aanzien gestegen (zucht, wat keek ik uit naar CE live + Bliss, New born en Plug in baby).. Wel vind ik bij dit album, in tegenstelling tot de meeste andere albums, dat hier echt keiharde goede toptracks op staan, maar ook een paar tracks die me amper boeien en waar ik toch lichtelijk af en toe skipneigingen heb als ik de plaat iets te vaak zou luisteren..

avatar van Brains
Oef, dit vind ik niet veel aan. Toen ik New Born hoorde dacht ik dat dit wel een redelijke plaat ging worden, maar dat werd 't 'm niet. Het deed me gelijk aan Radiohead denken, maar dan wat minder gevarieerd en verder ook alles wat minder. Radiohead vind ik al niet supergeweldig, dus wat laat dat dan over voor deze plaat? Bovendien vind ik de zanger soms echt vervelend worden.

2.0*

avatar van jellecomicgek72
Ben hem nu op dit moment aan het luisteren en het heeft wel wat weg van Radiohead ja. Stem + mening volgen later.

*klikt Citizen Erased aan als favoriet nummer*

Mensen, CE is gewoon pure oorporno. Eigenlijk staat er geen enkel zwak nummer op deze plaat..

avatar van corn1holio1
Ik kan het daar niet meer mee eens zijn Jeffer!
Morgen op werchter!!! Kan al niet meer wachten...

avatar van jellecomicgek72
1 woord: Perfectie!

Jeffer schreef:
*klikt Citizen Erased aan als favoriet nummer*

Citizen Erased is een van de beste nummers ooit geschreven.

De schelle gitaar in het begin, het harde en zachte refrein. Volgens door een geweldige 2e start, en dan dat prachtige einde op de piano. Dit is muziek als perfectie, goed, vol met emotie en verslavend.

Om nog maar eens niet spreken over de live-versies

New Born:
Waardige opener van het album. In het begin een up-tempo pianostukje, maar na een minuut komt daar die fuzzgevulde gitaar voor in de plaats. Als bassist moet ik zeggen dat er een leuke baslijn in zit, goed aanwezig in het nummer. Krachtige stem. Het overlopen van couplet naar refrein gaat vlekkeloos. De gitaarsolo is ook lekker.

Bliss:
Start met een arpeggio, meteen terugdenkend aan New Born, maar al snel wordt deze gedachte weggevaagd met de overige instrumenten die inkomen. Catchy refrein, en natuurlijk hoog springgehalte tijdens de tussenstukken van refrein naar couplet. Live is natuurlijk de falsetto prachtig, een ware schat.

Space Dementia:
Een ballad, is mijn eerste ingeving bij het horen van wederom een piano in het intro. Echter komt er na 40 seconden een opzwepend stuk en wordt het wat heavier, hoewel het nog een relatief rustig nummer blijft. De zang gaat naar mijn mening een beetje over the top in het refrein. Er volgt een rustig tussenstuk, waarna opnieuw het opzwepende stuk start. Ik vind het nummer wel wat hebben, maar het duurt wat te lang om er bovenuit te springen.
3 sterren

Hyper Music:
Jaaa, heerlijk Dit is absoluut een schitterend uptempo nummer, heeft funky akkoorden in het intro en een vingerlikkend baslijn in het couplet.

Plug In Baby:
Hoppa, weer zo'n geweldige start. Gitaarriffje brengt je al in beweging, het couplet heeft een lekker ritme, en het refrein heeft al een beetje een mainstream rocktintje (dit is zeker niet slecht). De geluidseffecten in het couplet en de 2e zang in het refrein vullen het geheel goed aan. Een lekkere rocksong.

Citizen Erased:
Whoa.. denk je net dat het niet beter kon, krijg je dit nummer.. Op een andere manier mooi. De emoties die ik voel bij het luisteren van dit nummer vallen niet te beschrijven. Van begin tot eind perfect, standaard kippenvel en als ik het niet opkrop heb ik tranen in mijn ogen.

Micro Cuts:
Een beetje een airy gevoel kreeg ik bij het horen van dit nummer. Ik vind de coupletten goed, maar het refrein vind ik niet zo. Dat geschreeuw had Matt hier wel weg mogen laten.. De riffjes tegen het eind van het nummer maken het wel weer deels goed, maar het blijft zonde.

Screenager:
Mooi prechorus en het refrein zelf, coupletten vind ik wat minder. Desondanks:
3.25 sterren

Darkshines:
Ik krijg een country/western gevoel bij het horen van het intro. Verrassend refrein, past er op zich wel goed bij. Het nummer raakt me alleen niet zo diep.

Feeling Good:
Dit nummer ken ik. Het is ook een cover. Intro is een beetje mehh, maar het wordt gaanderweg beter.

Megalomania:
Spacy intro, kerk-achtig refrein. Niet echt mijn ding, vind het geen waardig afsluiter van dit topalbum.
2 sterren

Overall:
Een schitterend album, met een paar nummers die ik als Muse-favorieten heb. Hyper Music, Plug In Baby en Citizen Erased zijn de hoogtepunten, het dieptepunt is Megalomania.

avatar van Dorstlesser
Megalomania maar 2 sterren ja? Vind dat zo'n gaaf nummer.
Vooral doordat de tekst relatief concreet is vergeleken met andere nummers op het album vind ik dit een toffe afsluiter; na alle hysterie klinkt de ik-persoon bij Megalomania de gekte voorbij te zijn.De tekst is heel bijtend, dan geeft dat orgel het nummer een zwoele en donkere sfeer en die kermis-arpeggio's en de lange uithalen aan het einde doen toch weer dat psychopathische opleven.

Voor de rest kan ik me wel erg in je beoordelingen vinden eigenlijk

avatar van josbosvos
Na de eerste helft van het album was ik sterk geneigd om mijn stem met een halfje te verhogen, bij de tweede helft heb ik echter besloten dat hij blijft staan. Er staat nummers op waar ik zeker met plezier kan naar luisteren, maar net zoveel "troep", in de zin van te laag niveau om dit album goed uit de veren te laten komen. Plug in Baby is veruit m'n favoriet, samen met de twee openers.