Coldplay - Parachutes (2000)

Label: Parlophone

5. Yellow (4:29)
  6. Trouble (4:31)
  7. Parachutes (0:46)
  8. High Speed (4:14)
  9. We Never Change (4:09)
  10. Everything's Not Lost / Life Is for Living (7:15)
  11. Careful Where You Stand * (4:45)
  12. For You * (5:42)
  13. Yellow [Acoustic Version from Jo Whiley's Lunchtime Social] * (4:16)
  14. See You Soon * (2:48)
Ad Brouwers schreef:
Het feit dattie 10 staat in die lijst zegt eigenlijk hoe onzinnig lijstjes eigenlijk zijn. En de beste plaat ooit, zoals prodi9y9 zegt, lijkt mijn mening te bevestigen. Wat een hopeloos onzinnige opmerking. Er zijn landen , waar ze voor zoiets iemand in een dwangbuis met gierende banden naar een instelling brengen

Dat doen ze in dat soort landen trouwens voor alle ongenuanceerde opmerkingen

avatar van prodi9y9
@Ad
ik vind dit gewoon een van de beste albums ooit gemaakt. en volgens mij zijn heel veel anderen het met me eens. hij staat niet voor niks zo hoog in de lijst. bijna 1700 stemmen en tegen de 4 aan getuigd van kwaliteit. maar goed, al was ik de enige die dit goed vond. moet ik goed vinden wat jij goed vind?

op welk nummer in die buis woon jij dan?

@ Prodi9y9. Ik heb me misschien idd wat ongenuanceerd uitgedrukt. Tuurlijk mag jij vinden wat je vind. Alleen ben ik een andere mening toegedaan. En ik ben toch echt een liefhebber van Coldplay. Het enige wat ik tegen lijstjes, top 1000 enz heb, is dat dit een scheve verhouding weergeeft. We hebben het over een periode van, pakweg, 50 jaar muziekgeschiedenis en de mensen die meedoen met het stemmen. Jongeren zullen eerder geneigd te zijn te stemmen, dan ouderen. En dan ook eerder op meer recente muziek. Maar nogmaals je hebt gelijk. En in welke buis ik woon? Ik hou af en toe een beetje van overdrijven, dat houd de spanning in een discussie.

avatar van cbokhove
Ik vind dit het beste Coldplay album. Minder pretenties en mooiere melodieen

avatar van musicman13
prachtige cd!

Ik begin steeds meer britse muziek te waarderen!

avatar van Manuel
Ik vind dit ook het beste Coldplay album, en hoewel ik hem al even niet geluisterd heb, denk ik dit op dit moment een van de beste platen vind die ik ken.. Heb hem vanmiddag voor een spotprijsje besteld dus binnenkort ligt ie eindelijk origineel in de cd-speler.

En dan wordt het genieten, wat dat klinkt o zo fantastisch!

joeri592
jammer dat we never change zo laag staat bij statestieken, vind dat het beste nummer van dit album

88Fabian
joeri592 schreef:

Dat is inderdaad wel jammer ja.ik vindt het ook het beste nummer
van het album.

avatar van Pudna
Gewoon een mooie, gevoelige CD. De beste van Coldplay, vind ik. Troube is mijn favoriet!

****4 sterren

avatar van kazzie
Vandaag na tijdje weer is opgezet en wat blijft het toch heerlijk!
Nummers als 'Don't Panic, Yellow, trouble en Everything's Not Lost' zijn gewoon een voor een juweeltjes...

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Tijdloos en briljant debuut van Coldplay.

Nooit gedacht dat ik naast alle mooie muziek die is gemaakt zo zou kunnen genieten van zo'n heerlijk lekker simpel, bijna lounge-achtig, cd'tje. Ik heb deze al jaren in huis, maar af en toe moet ik hem gewoon weer even luisteren, vanwege de heerlijke toegankelijkheid en oncomplixiteit. Wat mij betreft het ongenaakbare debuut, wat nooit meer door deze band zal worden geëvenaard. Geen misser te bekennen!

Een 5.0*

een van de beste cd's die ik ooit heb gehoord, jammer dat ik er maar 2 kon aanvinken als favoriet want de hele cd is briljant.

88Fabian
Dit vindt ik grappig genoeg de slechtste CD van Coldplay.
De meeste nummers klinken me te flauw.

avatar van vin13
De enige goede cd van Coldplay.

JanBetonde2e
Als je met zo´n album kan debuteren, kan je echt wat.
We hebben allemaal gezien hoe groot Coldplay is geworden alhoewel ik liever heb dat ze met het volgende album weer een beetje dezelfde kant opgaan als A Rush Of Blood To The Head(Geweldig!)

Maar dit album is ook meesterlijk, met nummers als Yellow, Trouble, Don't Panic en We Never Change als hoogtepunten

joeri592
JanBetonde2e schreef:
Als je met zo´n album kan debuteren, kan je echt wat.

mee eens!

Spies & Sparks blijven een beetje jammer. Brilliant in al hun eenvoud volgens sommige, zeikerige riedeltjes die nooit de indruk trachten te wekken ergens heen te willen gaan volgens mij. Gelukkig redt de 2e helft van de plaat die van een beduidend hoger niveau is de meubelen enigszins.

Relax
Hun beste album naar mijn mening.

avatar van rkdev
Lang niet meer gehoord, binnenkort maar weer eens opzetten. Maar in mijn beleving blijft 'ie briljant. Vol met 'kleine' liedjes.

jonas-dewaele
Degelijk debuutalbum. Niet origineel maar wel 8 songs die mij kunnen bekoren, met trouble als uitschieter.
High speed en Everything is not lost zijn de nummers die mij tegenhouden om 4 voor dit album te geven

avatar van rkdev
rkdev schreef:

Vandaag was het zover, de plaat weer eens aandachtig beluisterd. Mijn beleving klopte bijna helemaal, de plaat is namelijk nóg beter dan ik me herinnerde en mijn waardering is daardoor met een halve ster gestegen !

avatar van KKOPPI
Ik heb nog heel weinig van dit album geluisterd, tot nu toe alleen Yellow en ik vind het fantstisch:)

avatar van steven
bij nadere beluistering , vind ik het eigenlijk allemaal vrij matig wat ze presteren met dit album, dat gejank van chris martin loopt hier de spuigaten uit. En de songs zijn ook niet echt bijzonder, Yellow 1 van de meest vervelende nummers van coldplay eigenlijk. Viva La Vida vind ik wel weer een mooi volwassen album , met dank aan Eno waarchijnlijk

Songs als Don't Panic, Spies en Trouble als vrij matig omschrijven is nogal wat...

Nou ja, 't zijn prima nummers, maar zó bijzonder zijn ze nou ook weer niet, eigenlijk.

avatar van bikkel2
Ik kan niet anders zeggen dat dit een heel aardig debuut is van Coldplay .
Mijn 1e kennismaking was met A Rush Of Blood To The Head wat ik nog steeds als hun beste werk beschouw .
Parachutes is lekker luisterbaar . Shiver en Yellow zijn wat steviger van aard , maar die dromerige stukken zoals Trouble , Sparks en Every'thing's Not Lost behoren tot mijn favorieten .
Coldplay zat toen in heel ander vaarwater , nog niet de megaband die zij nu ( tegen wil en dank ?) geworden zijn . Je hoort in potentie een band hier die het gaat maken . Echt heel vernieuwend is het allerminst , maar de heren hebben het vermogen om liedjes te schrijven die blijven hangen . Melachonisch , sfeervol en goed bedacht . De 1e stap was gezet .

steven schreef:

Soms zijn er berichten waar je eigenlijk van moet huilen.

sebas schreef:

Spies en Trouble heb ik zelf niet zoveel mee, maar Don't Panic is twee minuten popgoud. En dan klinkt het ook nog zo achteloos. Misschien wel mijn favoriete Coldplay-nummer.

Don't Panic is 24-karaats popgoud.
Maar Spies is ook van edelmetaal.
Er zit zo'n waanzinnige flow in dat nummer...
Een goddelijke duet tussen piano en electrische gitaar.
Onbetwist een van mijn Codplay favorieten!

avatar van Frisoboei
Coldplay is geniaal en er staan op hun platen ook nagenoeg geen nummers die je gelijk overslaat. Vooral op de eerste twee in ieder geval. De laatste twee heb ik dat wel met sommige nummers.