Miles Davis - Kind of Blue (1959)

Jazz
Label: Columbia

1. So What (9:25)
  2. Freddie Freeloader (9:49)
  3. Blue in Green (5:37)
  4. All Blues (11:35)
  5. Flamenco Sketches (9:25)
  6. Flamenco Sketches [Alternate Take] * (9:32)
  7. On Green Dolphin Street * (9:48)
avatar van John Doe
Er schijnen veel mensen te zijn die alleen nog maar deze plaat luisteren. Misschien goed alternatief voor gokverslaafden .

Wow.........

Ik ben geen jazz-kenner, heb dus ook geen flauw idee waarom juist dit album zo heilig is. Maar ik vind hem wel van een betoverende schitterendheid getuigen.

avatar van T.O.
Natuurlijk.

Gevoel inderdaad. Maar ook omdat het verdomd goed in elkaarzit. En het feit dat dit pure improvisatie is.

Er schijnen veel mensen te zijn die alleen nog maar deze plaat luisteren.

Wat moet ik me daarbij voorstellen? Mensen die op een gegeven moment alle albums ter wereld hebben geluisterd, toen alle slechte eruit hebben gehaald en daarna de rest nog een keer geluisterd? En die stap een paar keer hebben herhaald totdat uiteindelijk Kind of Blue er als residu uitkwam rollen? Er zijn slechtere residu's denkbaar.

avatar van blabla
herman schreef:

En het feit dat dit pure improvisatie is.

Nou, pure improvisatie, deels, sommige delen van de solo's maar het meeste is toch gewoon wat ze standaard speelden.

de inzet tot de trompet zachtjes begint te huilen in 'so what' is werkelijk waar één der hoogtepunten in de muziekgeschiedenis. tijdloos album dit.

miles' bitches brew mag er trouwens ook zijn: vanaf dat moment kreeg het woord jazz nieuwe inhoud

avatar van T.O.
sterre schreef:

wat dat betreft ga ik voor de eerste trompetinzet in " Blue In Green"

avatar van Gajarigon
sterre schreef:

Idd prachtig moment.

herman schreef:

Of mensen die van alle albums ter wereld alleen dit album hebben gehoord, en na beluistering zeiden: de rest hoef ik niet meer te horen!

Is dit album goed als een kennismaking met de Jazz, of is een voorgeschiedenis noodzakelijk?

JJ_D schreef:

Misschien wel de allerbeste kennismaking

avatar van gemaster
Ik heb het nu al een paar keer gedraaid en hoewel ik het allemaal best wel kan waarderen was ik nog niet van plan verder te gaan zoeken in de jazz. Er is tenslotte nog zoveel moois te ontdekken in de rock wereld

ook geen echte Jazz kenner maar dit album doet wonderen... klinkt heerlijk. *4,5

pikedre schreef:

Dit is misschien wel hét album waar vrijwel iedereen, van de meest kritische critici tot de meest oningewijde luisteraars, het roerend over eens is.

aERodynamIC schreef:
Ik ben geen jazz-kenner, heb dus ook geen flauw idee waarom juist dit album zo heilig is. ; Maar ik vind hem wel van een betoverende schitterendheid getuigen.Waarom ? Gewoon gevoel, en niet omdat ik er verstand van heb. En laten we eerlijk wezen: daar gaat het bij muziek toch uiteindelijk om ?

Juist. Ik ook niet; Dat is waar. Dit is gewoonweg magnifiek. Is dit staaltje Jazz nooit overtroffen?

aERodynamIC schreef:
Misschien wel de allerbeste kennismaking voor een niet-Jazz-kenner.

Zo voelt het inderdaad aan, ja.

Prachtig album. 4,5*

upgraden die shit van *4,5 naar *5,0..... Netjes

beaster1256
goeie cd , maar niet bepaald mijn 'cup of tea' , voer voor mensen die jazz weten te apprecieren , maar als niet zo'n jazz kenner kan ik besluiten dat het zeker van het beste is in zijn soort

beaster1256 schreef:
Maar als niet zo'n jazz kenner kan ik besluiten dat het zeker van het beste is in zijn soort

Waaruit besluit je dat? Ik weet ook bitter weinig af van Jazz, maar ik kan van sommige concerten even goed genieten als hiervan...

beaster1256 schreef:

Dat is natuurlijk kletskoek, want alleen kenners kunnen beoordelen of iets van het beste in zijn soort is.
Er zitten honderd verschillende snoepjes in een automaat en je trekt er 5 uit en proeft ze. Vervolgens zeg je dat het lekkerste snoepje dat je geproefd hebt, zeker tot de lekkerste van alle 100 snoepjes behoort. Onzin, toch? Je trekt die conclusie op basis van de algemene opinie die je ter ore is gekomen, een opinie gevormd door mensen die wel (bijna) alle 100 snoepjes hebben geproefd.

avatar van HammerHead
Zo vandaag maar eens mijn eerste jazz-plaat gekocht, het moest er toch een keer van komen.

Hup in m'n CD-speler en gelijk een feest van herkenning: "Oh, staat dat nummer hier op!"

Voor de rest een behoorlijk geniale plaat of zoals op de achterkant van het doosje staat: "Must have been made in heaven. Don't we all enjoy a taste of heaven now and then?"

Ook voor het eerst sinds jaren dat ik van een complete jazz-plaat kan genieten zonder op een gegeven moment geïrriteerd te raken. Ik heb dan ook al bijna 10 jaar geen jazz-album meer aangeraakt en er is in die tijd kennelijk veel veranderd qua muziekbeleving.

avatar van Paalhaas
Blij dat mijn tip goed is ontvangen, HammerHead!

avatar van aslan
aslan (crew)
proficiat paalhaas! en hammerhead uiteraard, veel geluk met je verdere jazz-aankopen !

aslan schreef:

Tips?

avatar van george clinton
Wil je nog een tip hebben?
John Coltrane:
A Love Supreme
My Favorite Things

Dexter Gordon - ballads

@ George Clinton, @ettettummu, @ERIC,

bedankt

Nog eens geluisterd naar 'Flamenco Sketches'. Wat een perfect nummer zeg! En die 'alternate take', geniaal dat ze op zicht zoiets uit de mouw kunnen schudden. Dat bewijst misschien wat voor een geniale bende dit wel was. Echt dé perfecte kennismaking met de Jazz, dit album, met een veel verhelderend boekje en leuke foto'tjes... En natuurlijk schitterende muziek!!