Ik lees hier toch vrij negatieve dingen. Het komt volgens mij vooral neer op: "de kwaliteit van vroeger kan nooit meer gehaald worden". Ik zeg nooit nooit, maar Vantage Point (en Pocket Revolution) zijn inderdaad niet zo sterk als Worst Case Scenario, In A Bar, Under The Sea en The Ideal Crash. Een eigenzinnig debuutalbum, een geperfectioneerde, qua stijlen zéér uiteenlopende 'sequel' én een ijzersterke plaat met bovendien één van de beste nummers allertijden aanwezig (hoef toch niet te zeggen welke

). En dan Pocket Revolution. Ik blijf het een goede plaat vinden, maar op lange termijn haalt-ie 't (bij lange na) niet bij de eerste drie.
Vantage Point evenaart dat ook niet (komt wel in de buurt though!). Máár. Hóeveel beter dit album klinkt dan Pocket Revolution! De heerlijke opener
When She Comes Down doet mij veel goeds vermoeden voor de rest van de plaat.
Oh Your God =
Suds & Soda, maar dan anders. Hoef er niet bij te zeggen dat het een coole rocker is, vooral live lijkt me dit gaaf. Mintzkov is niet mijn favoriete band en ook in
Eternal Woman overtuigt de guest-vocal mij niet. Gelukkig blijft de rustige stem van Barman over, wat het nummer alsnog over de streep trekt.
Favourite Game is cóól. Wat een gaaf einde! Padadadadadapapa. Ook weer zo'n nummer dat live volgens mij goed tot z'n recht komt.
Slow is een diamant, een parel. Wat een geniale single, wat een práchtig einde! De vrouwelijke helft van The Knife stuwt het nummer naar hogere regionen.
Na dit alles komen we bij
The Architect, een lekker dansbaar nummer. Niet bijzonder geniaal ofzo, maar ook zeker niet de slechtste dEUS-single (die eer gaat uiteraard naar
7 Days, 7 Weeks). Het experiment van Vantage Point heet
Is A Robot met een erg vreemd middenstuk. In dit geval positief wel te verstaan.
Smokers Reflect is een mooie ballade en benadrukt nog maar eens dat Barman wel degelijk mooi kan zingen. Aan
The Vanishing Of Maria Schneider wen ik maar niet. Ik zou van elk nummer op Vantage Point een paar regels kunnen zingen, behalve van nummer 9. Nouja, misschien vaker horen.
Popular Culture heeft zo'n heerlijke corny tekst en valt in positieve zin op door het kinderkoor. Schitterend einde van wederom een sterke dEUS-plaat.
Vantage Point is dus geen WCS, IAB, UTS of TIC. Maar tegelijkertijd is het ook geen Pocket Revolution. Het is een nieuwe weg die dEUS ingeslagen lijkt, waar het experimentele (grotendeels) vervangen wordt voor een dansbare, live-geschikte plaat. En zo verrassen Barman en co. mij alsnog en kan ik alleen maar jaloers naar de Belgen kijken. Ik wilde dat Nederland zo'n superband kende.
4,5*.