loop ik gister op een feestje he... hoor ik daar deus uit de speaker. ik: "lekker nummertje dit he.. ja ik ben echt wel gek van deus!" ... repliek: "wat vind je van hun nieuwe album dan?" ik: "....... nieuw album?...... " *schaamrood op wangen*
hoe het kan dat ik nu pas hieraan begin... joost mag het weten. in ieder geval heb ik helemaal niets meegekregen van een zogenaamd 'mediacircus' oid. dat maakt het oordelen voor mij misschien wat makkelijker, 'objectiever' misschien
helaas, onbevooroordeeld ben ik zeker niet. want ja, deus ligt me aan het hart en heeft mijn onvoorwaardelijke loyaliteit allang verdient. ik zeg 'verdient', want die loyaliteit komt niet uit de lucht vallen.
wie deze heren gevolgt heeft vanaf de beginjaren weet nu al waar ik over spreek. barman's zang is er om verliefd op te worden en tekstueel is het telkens weer een schot in de roos. vanuit het gevoel gesproken inzichten. en dan die kunst om hun composities zoveel muzikale flair in te geven. zoveel stijlen in het arsenaal. alles voor de muzikale idee.
nu dan dit album. bevooroordeeld als een echte fan heb ik al vlinders in mijn buik voordat ik aan de eerste luisterbeurt begin. met geen sprankje twijfel dat ik 3 kwartier vervoering in het verschiet heb.
zelf-vervullend of vervuld van vertrouwen? u mag het zeggen...
2 uur later word ik wakker uit mijn roes. als herboren kijk ik de wereld in. een goede dosering euforie, romantiek, bezinning en energie hebben zich meester van me gemaakt.
dit album voldoet niet aan mijn verwachtingen.... hij overtreft ze!
dit is ALLES wat ik van deus durf te verwachten EN MEER.
wat sommigen 'toegankelijk' noemen herken ik als een stylistische dichotomy. er is op bepaalde punten gekozen om de oppervlakkige vormelijke kant van muziek te benadrukken en af te zetten tegen de emotionele aard van muziek. dit wordt het best duidelijk met "the architect"; een intellectueel, geknutseld bouwwerk temidden nummers met een gevoeliger, hartstochtelijker aard. twee facetten van muziek die alleen echte groten succesvolle kunnen verenigen.
misschien zelfs nog veelzijdiger dan "Worst Case Scenarion" valt al het voorgaande werk hier op zijn plek.
sommige nummers explosief en energiek (Oh You God), andere romantisch en gecontrolleerd (Eternal Woman). ik hoor "In A Bar..." hier terug (When She Comes Down), "The Ideal Crash" (Slow, Is A Rose) en "Pocket Revolution", maar ook veel 'nieuwe dingen' (Favourite Game (-> hoor hier de invloed van Soulwax!), The Architect).
de teksten vertellen weer heel lief en zacht keiharde waarheden. van persoonlijke politiek tot maatschappijkritiek. vernieuwend waar het vaker direct de toehoorder toespreekt, en bij vlagen 'harder' is geworden... volwassener ook. vervolgens wordt er ongelovelijk genuanceerd en dynamisch geluid gegeven aan deze boodschappen met een Barman die soul, funk en rockzang aandurft en met veel gebruik van meerstemmigheid.
als je dan zonodig bevooroordeeld moet zijn (je bent mens dus kunt niet anders

) gebruik het dan niet door een nauwkeurig bepaalde ervaring te verlangen (odner het mom van 'smaak')... maar gebruik het om het vertrouwen te hebben dat het daar waar de artiest naartoe beweegt ook genieten is. zo kom je nog eens op terra nova.
nu wil ik overigens niet concluderen dat ik dit beter vind dan al het voorgaande. dat zou ik uberhaupt nu nog niet kunnen zeggen, maar verwacht ik ook niet tbh. maar pocket revolution... die moet het toch nu al afleggen geloof ik.