@Kronos:
Zita Swoon met elke plaat beter?!

Dat vind ik juist een band die ooit zeer spannende, sprankelende, fantasierijke muziek maakten en nu een soort belegen salon-chanson-troubadours-kleinkunst-collectief is. Echt vreselijk!
dEUS zal misschien nooit meer het niveau halen van hun eerste drie platen, hun muziek blijft een spannende rand bezitten die ik zeer kan waarderen. Ik zie dEUS toch als een soort Sonic Youth: kan tot in de eeuwigheid albums blijven uitbrengen, is steeds weer iets om naar uit te kijken!
En nogmaals @Kronos:
Ik denk dat jij uit Belgie komt? Ik hoor veel van die Mauro, maar in Nederland is hij nagenoeg onbekend. Welke albums van hem raad jij mij aan? Je beschrijving maakt wel nieuwsgierig, want ik ben een groot fan van Tom Waits.
Voor het argument dat Barman ijdeler zou zijn dan Mauro ben ik overigens geheel ongevoelig. Volgens mij zegt dat verschil in karakter hélemaal niets over de kwaliteit van muziek. De grootste artiesten waren arrogante klootzakken (Lennon, Cobain, Bowie, etc.). Niet dat ik Barman een arrogante klootzak vind (noch van het niveau van genoemde voorbeelden). Het lijkt me juist een zeer toffe peer. Ik wil alleen maar zeggen dat hoe hij erbij zit in een bioscoopzaal voor mij geheel losstaat van de muziek die hij schrijft.
Dan nog even on-topic over Vantage Point:
Toen deze plaat nog uit moest komen, zag ik er ongelofelijk naar uit. In tegenstelling tot veel andere oude dEUS-fans vond ik Pocket Revolution namelijk wél een fantastische plaat. Weliswaar minder grillig en gelaagd dan z'n drie voorgangers, maar uitsluitend sterke songs. Vantage Point viel echter verschrikkelijk tegen. Ik vond het een flauwe, bedachte, oppervlakkige plaat. Op momenten zelfs tenenkrommend (The Architect).
Toch bleef ik maar volhouden, want alle dEUS-albums zijn immers groeiplaten. Het hielp echter niets, ik bleef Vantage Point maar een rukplaat vinden. Op een gegeven moment had ik er schoon genoeg van en heb ik hem maar naast me neer gelegd.
Na een aantal maanden heb ik de plaat maar nog eens van stal gehaald en op de een of andere miraculeuze manier viel nu wél ineens het kwartje. En werd hij opeens per draaibeurt wél beter. Vreemd hoe die dingen werken.
Inmiddels vind ik hem zelfs sterker dan Pocket Revolution. PR bevat weliswaar sterkere nummers, maar als geheel vind ik VP overtuigender. PR is immers meer dEUS-by-numbers, ze doen waar ze al goed in waren én doen dat uitstekend. Maar VP is frisser, het is anders, funky, stoer, maar nog steeds eigenzinnig. Zelfs het 'stomme' The Architect stoort mij nu niet meer, past juist helemaal bij dit album.
Op sinterklaasavond zal ik dEUS zien in Paradiso. Het is de vijfde keer dat ik ze zie en het zal dus niet echt verrassen, maar toch zie ik er ongelofelijk naar uit! Ben benieuwd of ze nieuwe nummers zullen spelen. Want in 2009 zou er toch al een nieuw album uitkomen? Dat heeft Barman immers in verschillende interviews gezegd. Weet iemand daar misschien iets meer over?