Genesis - A Trick of the Tail (1976)

Label: Charisma

1. Dance on a Volcano (5:53)
  2. Entangled (6:28)
  3. Squonk (6:27)
  4. Mad Man Moon (7:35)
  5. Robbery, Assault & Battery (6:15)
  6. Ripples... (8:03)
  7. A Trick of the Tail (4:34)
  8. Los Endos (5:46)
Hmm ben me aan het opmaken voor 2 heerlijke ouwe lulle'concerten van de heren. Eerst in hamburg en dan voor de gezelligheid 2 weken later in amsterdam. De lokatie in amsterdam staat me niet echt aan, maar ja ...
Schijnt dat er ook veel oud materiaal (jaren 70) langs komt ...
Ben benieuwd..............

avatar van titan57nl
Veel plezier!

Wat een geweldig concert in hamburg !
Inderdaad flink wat oud materiaal en de laatste toegift: The carpet crawlers.... Een soort van vooraankondiging voor een reunie in 2008 met gabriel en hackett ???
Tevens de 5.1 heruitgaven aangeschaft voor 19,95 het stuk..

De 5.1 sacd en dvd uitvoering bevatten ook een live concert ergens uit 1977. Zeer de moeite waard om te kijken en luisteren.

avatar van freitzen
Als op deze cd meer geweldige nummers als Entangled zouden staan zou ik het zeker hoger geven, maar nu blijft het bij 3.5*

Het eerste nummer is ook nog wel goed, maar daarna heerst de middelmaat. Het blijft nog wel Genesis natuurlijk, dus echt slecht wordt het nooit (dat werd het pas jaren later, toen de naam Genesis langzamerhand een heel andere betekenis had gekregen)

avatar van Genesis
freitzen schreef:

Ja toen begonnen ze pas echt te knallen!

avatar van schizodeclown
In de hitlijsten wel jah

avatar van Flipper
De SACD versie is een verademing. Nieuwe luisterervaring van het beste album zonder Gabriel.

Ja los endos in 5.1 met subwoofer is uiteraard een genot.
Ook Entangled en Sail Away klinken prachtig. Een nummer als Mad mad moon daarentegen vind ik juist wat zwakker klinken in deze mix.
Ik ben in afwachting van de volgende set. Reken maar dat The lamb en Selling grandioos gaan klinken in de surround remix.

marcello schreef:

Dat zijn voor mij ook DE albums waar ik op zit te wachten.

Sail away ?? Je zult wel 'Ripples' bedoelen.

'Mad man moon' vind ik juist heel sprankelend klinken.

avatar van Jester
Ik heb op vakantie dit album op de Mp3-speler meegenomen, en meerdere keren aan het zwembad beluisterd. Daarbij is Robbery, Assault & Battery me in positieve zin opgevallen, vooral door het prachtige instrumentale middengedeelte. Gek dat je zo'n nummer al honderd keer gehoord hebt, maar dat je dat nu pas opvalt.

avatar van indana
Ik moet zeggen dat ik met enige huivering dit album heb aangeschaft ondanks de zeer fraaie hoes. Gabriel uit de band, wat zou er nog van de band zijn overgebleven? Wel nu dat viel allesinds mee. Ik wil absoluut niet in een discussie betrokken raken over in welke periode Genesis beter was of niet. Na dit album leek het er op dat het eigenlijk wel goed was dat Gabriel vertrok, tenslotte hebben beiden zich kunnen ontwikkelen zoals ze wilden. Dat heeft aan beiden kanten (voor mij dan) mooie muziek opgeleverd. Persoonlijk vind ik Gabriel een betere zanger dan Collins maar ik ken ook zangers die slechter zingen dan Collins. Bovendien leent de stem van Collins zich misschien wel beter voor het werk waar de band naartoe zou opschuiven dan de stem van Gabriel. (we zullen het waarschijnlijk nooit weten, dus is dat ook een vrij zinloze discussie ) Bovendien schijnen de heren er zelf heel wat minder moeite mee te hebben dan de fans, getuige de samenwerking ook op Gabriels solowerk.
Terug naar het album. Aangenaam verrast was ik na de eerste beluistering. Natuurlijk miste ik de stem van Gabriel wel maar in de loop der tijd ben ik dit album toch aardig gaan waarderen.
Dance on a Volcano is een geweldige opener en Entangled is werkelijk van een onaardse schoonheid. Een "gewichtloos" nummer bijna, je kan er zo heerlijk op weg zweven.
Squonk is een stevig nummer over de legende van een figuur die zichzelf oplossen in tranen. Lekkere stevige bas trouwens!
Mad Man Moon is een mooi progrock nummer. De tekst is mij niet duidelijk,
Robbery, Assault & Battery ligt voor mij duidelijk in de traditie van The Battle of Epping Forest, Harald the Barral e.d., Lekker zoals Collins op de drums bezig is. (Ik kan deze epische nummers van Genesis wel waarderen)
Ripples... ouder worden met zulke muziek is misschien zo erg nog niet
A Trick of the Tail is voor mij het minste nummer op dit album.
Los endos met het uitzwaaien van Gabriel (There's a angel standing in the sun, freed to get back home, als reactie op Gabriel's tekst in Solsbury Hill, take your things, I've come to take you home) mooi hoor.
Enfin, u begrijpt dat ik uitermate in mijn nopjes was met dit album.

avatar van vigil
indana schreef:

Zeker mooi, enkel een vreemde bevinding gezien het feit dat de single van Solbury Hill zelfs nog 3 maanden na de release van Wind & Wuthering uitkwam dus het lijkt mij vrij sterk dat op het moment van opnemen van Los Endos herfst '75 bij de leden van Genesis al bekend was wat gabriel begin '77 zou gaan zingen....

@ Vigil

Uh, het album van Gabriel kwam wel uit in '77 maar dat zegt niets over wanneer Solsbury Hill daadwerkelijk is gemaakt/geschreven. Ik kan het niet bewijzen maar ik denk dat het al tijdens of vlak na de breuk met Genesis is geschreven. (het nummer lijkt mij meer te passen in The Lamb Lies Down dan in de muziek van het eerste soloalbum van Gabriel)
Formeel zal je gelijk hebben en dat wil ik je ook wel geven maar of het klopt ?

Mostlyanthony
indana schreef:

Nee, die tekst komt oorspronkelijk uit Supper's ready.

avatar van indana
Ik weet 't, toch bedankt.

Ik zag bij mn pa laatst weer de concertdvd van Collins on Parijs. Kweet niet wat ie daar allemaal uitspookt qua songmateriaal, maar het is niet lelijk, zei het wat commercieel af en toe. Op het moment dat Phil achter de drums plaatsneemt (bekend nummer, ben de naam kwijt) voor dat begin dat steeds harder word, gaat bij standaard thuis bij mn ouders altijd de volumeknop open, want dat is toch wel lekker.

Anyway, ik besloot dus al een tijdje om Genesis materiaal uit te checken, want dat Phil een goeie drummer is staat vast en ik had vagelijk gehoord dat Genesis ooit Prog was, dus ik was daar wel benieuwd naar.
Dat ik dit album als eerst uitcheckte komt gewoon omdat deze connectie het snelst was en dit was de eerste van de SACD uitgave die ik vond.
Ik moet zeggen, dit is muzikaal toch best goed. Favoriet is tot nu toe Dance On Volcano met zn vele tempowisselingen en Los Endos doet het ook erg goed. score volgt nog.

Inmiddels Selling England en The Lamb in Flac (Selling ook remaster) gevonden en naar het geen ik hier lees gaat dat alleen nog maar beter worden. Ben benieuwd

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ThirdEyedCitizen schreef:

Als je veel waarde aan een SACD hecht, kun je met die twee het beste nog een paar maanden wachten...

Ja, ik koop nog nikd hoor, voorlopig luister ik nog wel ff op mn pc. en 5.1 uitgaven zijn meestal toch niet te downnen, dan krijg je waarschijnlijk net als bij dit album de stereo versie van de SACD 2007 uitgave. Maar wanneer zouden de uitgave komen dan?

ThirdEyedCitizen schreef:

Voor de Gabriel-era moeten we nog even geduldig zijn, dat zal pas begin 2008 zijn. Eerst komen de albums vanaf 'Genesis' op SACD deze maand uit.

Flipper schreef:

Ja, natúúrlijk wordt de Gabriel-periode opgeschort!
Dat is immers toch die onbenullige periode van voor dat Collins de frontman was.

avatar van schizodeclown
kaztor schreef:

Prachtig die ironie

avatar van vigil
kaztor schreef:

Ja, natúúrlijk wordt de Gabriel-periode opgeschort!

Dat was vanaf het begin af aan al d bedoeling. De 2de box komt overigens 1 okt. (dus 28 sept in de winkel!!) De Gabriel periode (vooral de 1ste 2 albums) is ook veel meer werk om daar een goede 5.1 mix van te maken. Dan heeft met de toenmalige techniek te maken vrees ik.

avatar van Bluebird
Prachtalbum waarop de kersverse (en iets mildere) voorman Collins een nieuwe Genesis laat horen. Banks krijgt hier meer ruimte om zijn schitterende composities uit te werken. Hackett voegt ragfijn een bijzondere atmosfeer toe. Dance On A Volcano en Los Endos zitten zeer knap in elkaar, Mad Man Moon, Entangled en Ripples zijn van een ongekende schoonheid.

vigil ben ik niet met je eens (veel meer werk voor een goed mix). Er was zat uit in die tijd met een uitstekend geluid: (1969 Led Zeppelin I bijvoorbeeld en da's zelfs nog voor die tijd). Die sound was gewoon 'in' in die tijd (denk ook aan ELP albums die ook nogal mager klonken, op Pictures at an exhibtion na dan)

avatar van Bluebird
De definitive edition remasters vind ik zelf goed genoeg. Anders wordt het oorspronkelijke klankbeeld wel erg veranderd. Uitzondering is And Then There Were Three. Daar is zelfs de SACD versie nog te mager voor. Die zouden ze op minst weer helemaal opnieuw op mogen nemen.

beaster1256
prachtplaat van genesis zonder aartsengel peter , en ja ze konden het nog , veel beter en symfonischer dan wat zou volgen in de jaren 80 met die earth wind & fire blazers , toen hoefde het voor mij niet meer

Geweldigenoten
Samen met het live-album Seconds Out, is deze plaat absoluut mijn favoriet uit het Collins-tijdperk. Echt knap om zo'n sterke plaat neer te zetten nadat Gabriel was vertrokken en Collins net was opgestaan als frontman.

De sfeer van de hoes geeft voor mij ook meteen de sfeer van het album aan: warm, muzikaal en een snufke mysterieus.

Entangled en Ripples zijn toch meganummers die na dit album niet of moeilijk te evenaren waren

avatar van Rinus
Een klassieker van Genesis. Met het prachtige Los Endos. Op vinyl.

Prachtig album met een uitstekende productie voor die tijd. De nummers zijn iets bondiger geworden (vooral Squonk gaat er lekker in) en Steve Hackett klinkt hierop ook groots. Phil neemt Peter's klus heel goed op.