Genesis - Wind & Wuthering (1976)

Label: Charisma

1. Eleventh Earl of Mar (7:39)
  2. One for the Vine (9:56)
  3. Your Own Special Way (6:15)
  4. Wot Gorilla? (3:12)
  5. All in a Mouse's Night (6:35)
  6. Blood on the Rooftops (5:20)
  7. "Unquiet Slumbers for the Sleepers... (2:23)
  8. ...In That Quiet Earth" (4:49)
  9. Afterglow (4:10)
Aquila
musician schreef:
Volgens mij waren veel van die hoezen van Genesis cd's op deze wijze onder handen genomen.

Ja bijna allemaal in de vroeger periode t/m Seconds Out behalve Trick of the Tail volgens mij niet. Ik zit ook met die hele serie op gescheept. Ik vind Genesis niet goed genoeg om ze te vervangen, maar die hoesjes doenmij bijna besluten het toch te doen. Dat half afgesneden art work is verschrikkelijk. In het begin met CD releases hadden ze er een handje van om oorspronkelijke hoezen te verminken. Niet alleen bij Genesis trouwens.

avatar van Bluebird
Ik vind de Definitive Edition Remasters uit '94 opgepoetst en origineel genoeg om ze als zodanig in ere te houden. Het artwork is intact gelaten en het geluid nog redelijk identiek aan de oorspronkelijke opnamekwaliteit. Best of both worlds wat mij betreft. Het bonusmateriaal van de mij te prijzige boxen is weinig relevant, de sacd komt wel een keer in aanmerking als de ''Definitive'' serie is grijsgedraaid/versleten.

avatar van Running On Empty
Dat is onjuist. Het bonusmateriaal van de blauwe box waar deze uitgave toe behoort is ZÉÉR interessant !! Tenzij je alles al hebt uiteraard.

avatar van Bluebird
Als ik de Archives I en II meetel ben ik toch wel volledig genoeg wat mij betreft. Wat is er zo bijzonder aan de blauwe box dan?

avatar van IntoMusic
Ik schaar me bij Running on empty, maar ook al heb je alles al, dan zou ik die in de verkoop gooien en de boxen aanschaffen. Althans, dat heb ik destijds gedaan en geen centje spijt (top geluid, heerlijke bonus en mooi verpakt).
Dit album is toch wel één van mijn top 5 albums van Genesis. Ik skip nooit één nummer hiervan, omdat ik ze allemaal erg goed vind klinken. Een afsluiter als Afterglow... beauty.

avatar van musician
Helaas. Cdwow had de sacd-versie niet meer op voorraad, wordt mij gemaild. Dan maar Amazon.com. Duurt ook lang zeg, 18 tot 32 werkdagen. Nou ja, zij zeggen het nog tenminste. 5 euro verzendkosten is ook een klein minnetje.

14 dagen, vooruit.

Het is alleen jammer dat de sacd versie van Wind & Wuthering niet zoveel spectakel voor het gehoor heeft opgeleverd als Duke en A trick of the tail dat deden.

Ja, het klinkt uiteraard weer goed maar het wordt nergens sensationeel en ik heb maar weinig gehoord m.b.t een wat andere mix. Men blijft hier zeer dicht bij het origineel. En zo klinkt het dan ook. Toch wel blij mee, de ene sacd zal beter zijn dan de andere.

avatar van Bluebird
Het zou me niet verbazen, waar Duke en ATTWT zeker voor verbetering vatbaar waren vond ik de oorspronkelijke versie altijd al erg goed klinken met veel meer dynamiek. Eigenaardige zaak dat alleen deze plaat daar zo bij uitspringt.

avatar van FrodoK
Na deze plaat is het voor mij wel klaar met Genesis. Daarna kunnen ze me met een volledig album niet meer zo boeien. Deze balanceert voor mij wat op de grens; ik kocht hem alleen omdat het de laatste met Steve was, en omdat er een aantal nummers van deze plaat gecoverd zijn door Yngve Guddal en Roger T. Matte. Kent iemand die? Twee pianisten die muziek van Genesis gearrangeerd en opgenomen hebben op twee vleugels. Echte aanrader!

avatar van freitzen
Nee die pianisten ken ik niet, maar deze plaat heeft het inmiddels tot mijn top 10 geschopt. Muzikaal misschien niet de meest hoogstaande Genesis-plaat; de sfeer is daarentegen continue fantastisch en je wil niet weten hoevaak ik de eerste twee nummers (vooral One for the Vine) inmiddels geluisterd heb. Lang niet altijd zette ik hem dan af, waardoor de rest van de plaat ook steeds meer in waardering groeide - ook al blijft Wot Gorilla misschien een beetje knullig. Enige minpuntje op een verder uitstekend album.

freitzen schreef:
...ook al blijft Wot Gorilla misschien een beetje knullig...

Ik draai die soms direct na One for the vine en dan vind ik het veel beter uitkomen. Verder blijft dit ook voor mij een fantastisch album en eentje die vast in mijn favoriete top Genesis albums staat.

avatar van FrodoK
Sorry, ik kan me er niet in vinden. Een nummer als 'Your own special way' is echt veel te kwijlerig naar mijn smaak. Begint wel mooi, hoor. Maar dat refrein vind ik echt heel erg...
Wel moet ik zeggen dat ik Afterglow ben gaan waarderen nadat ik hem hoorde op Live over Europe, waar ze hem prachitg uit Duke's Travels laten overlopen.

avatar van vigil
In mijn ogen de beste van Genesis. Daar werd ik pas echt van overtuigd na de vernieuwde SA versie want dan komen er ineens zo verschrikkelijk veel details naar boven welke je in de eerdere stofige/dompige versies nooit hoorde. De percussie van Collins is op deze plaat zo verschrikkelijk goed!

avatar van musician
Ik kan een heel eind daarin mee gaan. Ik krijg af en toe nog steeds kippenvel van One for the vine en All in a mouse's night.

Stijn_Slayer
Ondanks mijn vele kritiek op Phil Collins moet ik toch opbiechten dat er met dit album niet veel mis is. Wind and Wuthering nog steeds typisch Genesis. Op het moment dat ze, na het vertrek van Hackett, hun koerswijziging inzetten haak ik echter af.

'Your Own Special Way' is daar een voorbode van. FrodoK noemt het kwijlerig, en daar kan ik me ook in vinden. 'Afterglow' vind ik ook wat minder. De rest is echter prima. Vooral de indrukwekkende opener, en 'Blood on the Rooftops', dat eigenlijk zo op een vroege Genesis plaat had kunnen staan. 'Is That Quiet Earth' vind ik ook spetterend. De drums, toetsen en de gitaar vallen natuurlijk het meeste op, maar de baslijn vind ik zelfs nog sterker.

Gedurende het hele album is Banks in grootse vorm. Probeer je het album zonder Banks' bijdrage eens voor te stellen! Het zal verder misschien aan mij liggen, maar voor mijn gevoel zingt Collins hier ook niet zo verschrikkelijk als op later werk.

avatar van freitzen
Stijn_Slayer schreef:

Luister bijvoorbeeld eens naar zijn zang op het titelloze album uit 1983, dan zie je dat het niet aan jou ligt. Het is gewoon een andere manier van zingen, die soms zelfs nog beter bij de muziek past ook. Al is de muziek hier wel beter dan later

Stijn_Slayer schreef:

Maar daar hebben meer mensen last van hoor

avatar van musician
....And then there were three en Duke zijn nog alleszins acceptabele platen, muzikaal en ook omdat Collins vocaal nog redelijk in toom wordt gehouden.

Na Duke is spaarzaam geluk bij Genesis met een lichtje te zoeken. Maar het is niet alleen Collins, de hier zo bewierrookte Banks op Wind & Wuthering (en waarom ook niet) is met ingang van Abacab ook behoorlijk de weg kwijt, net als zijn collega Rutherford.

Als ik het juist interpreteer, begint hier ook de periode dat Collins met terugwerkende kracht alsnog zijn excuses recent aan het publiek heeft aangeboden, hoewel hij direkt na zijn uitspraak het weer terugtrok als zogegezegd niet gezegd zijnde; hij realiseerde zich te laat dat hij zich in een steeds dieper wordend moeras begaf.

Het vertrek van Hackett spijt mij eigenlijk haast nog meer dan dat van Peter Gabriel maar Banks/Collins/Rutherford hebben zich de eerste twee albums na zijn vertrek meer dan redelijk staande weten te houden.

musician schreef:

Daar wil ik wel meer van weten! Begrijp ik hieruit dat Phil zijn excuses aanbiedt voor het feit dat de muziek van Genesis zoveel minder werd???

musician schreef:

Het zijn zeker acceptabele platen maar de magie van Trick Of The Tail en deze Wind and Wuthering is voor mij in geen velden of wegen meer te bekennen.

FrodoK schreef:

Dat zouden de niet-Collins fans wat graag willen horen/ zien... Oeps, is door mij ook weer uitlokken op de 3200ste discussie rondom deze man...

avatar van vigil
Tja, dus dat gaan we maar niet doen.

beaster1256
prachtige opvolger van de tweede plaat zonder den gabriel , maar net als de voorganger een schot in de roos , de 4 heren leverden een puike prestatie af , pas met de volgende liep het ( voor mij ) mis , spijtig !

Running On Empty schreef:

Dat er toen geen nieuwe gitarist is aangetrokken is mij nog steeds een raadsel.......... Rutherford was veel te mainstream. Daryl Stuermer was een vaste livekracht maar gezien zijn creatieve (on)vermogen was die onmogelijk voor een Hackett te vervangen. Zijn er nooit audities geweest?

"FrodoK schreef:

IntoMusic schreef:

vigil schreef:
Tja, dus dat gaan we maar niet doen.

Nee, maar voor degene die iets willen weten inzake de excuses, de Nederlandse weergave van het interview:

Phil Collins zegt sorry en gaat met pensioen

(Novum) - Phil Collins hangt zijn drumstokjes en microfoon aan de wilgen en denkt niet dat iemand zijn muziek zal missen. De 60-jarige muzikant biedt zelfs zijn excuses aan voor de nummers die hij heeft geproduceerd. "Ik vind het geen wonder dat mensen een hekel aan mij hebben. Het spijt me dat mijn muziek zo succesvol was."

Collins herkent zichzelf niet als hij naar oude beelden van zichzelf kijkt. "Ik ben nu een compleet ander persoon", vertelt hij in een interview met het tijdschrift FHM. "Ik denk ook niet dat iemand me zal missen. Ik ben veel gelukkiger als ik mezelf uit de schijnwerpers hou."

De Britse zanger en drummer kampt met een nekkwetsuur en zenuwletsel in zijn handen, waardoor hij niet meer kan drummen. "Ik maak me geen zorgen over het nooit meer kunnen drummen. Wat ik veel erger vind is het niet kunnen snijden van een brood of dat ik niets kan bouwen voor mijn kinderen."

Artsen vertellen Collins dat hij hoop moet houden, binnen een jaar moeten zijn handen aangesterkt zijn. "Maar ze zijn niet meer sterk genoeg om te drummen. Dat zal ik waarschijnlijk nooit meer kunnen."

Collins, die bekend werd als lid van Genesis en later als soloartiest ruim 150 miljoen albums verkocht, trekt zich terug uit de muziekindustrie. "Ik kijk naar de MTV Music Awards en denk: ik kan geen onderdeel uitmaken van die business. Ik hoor echt niet thuis in die wereld."

De zanger heeft zijn exitstrategie al klaarliggen. "Ik ga op een mysterieuze fietsvakantie en keer niet meer terug. Dat zou een geweldige manier zijn om het verhaal te beëindigen."

Ik heb helemaal geen hekel aan Phil Collins, daar zal niemand mij hier op hebben kunnen betrappen, alleen artistieke prestaties gelden voor mij. En ik kan mij daarom helemaal vinden in wat hij zelf zegt, een zeldzaam staaltje van zelfreflexie.

Net zo goed als dat ik overigens achter de albums A trick of the tail t/m Duke en Face value t/m ..but seriously zal blijven staan. Maar dat laatste album is ook alweer van 22 jaar geleden en vanaf die tijd is het behoorlijk sukkelen geblazen.

avatar van vigil
Tja maar om nou te zeggen dat hij zijn excuses aanbied voor zijn solomateriaal t.o.v. Genesis. Het is toch meer een kwinkslag t.a.v. zijn absurde verkoopaantallen.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
maar ja... does humor belong in music?

o nee, maar daarom trekt hij zich ook juist terug

avatar van Bluebird
Hello, i must be going...........................

avatar van IntoMusic
In ieder geval is wel duidelijk op MuMe: dit was het laatste album dat zeer dicht tegen de 4 sterren aanzit. Daarna werd de koers simpelweg gewijzigd en was het ineens niet meer de 'bijzondere' sound.
One for the vine blijf ik overigens ook een ijzersterk nummer vinden als het live wordt gespeeld (zoals op de SACD-versie van Three sides live).

Bluebird schreef:
Hello, i must be going...........................

No Talent Required