Wu-Tang Clan - Wu-Tang Forever (1997)

Label: Loud

1. Wu-Revolution (6:17)

met Popa Wu en Uncle Pete

2. Reunited (5:23)
  3. For Heaven's Sake (4:13)

met Cappadonna

4. Cash Still Rules / Scary Hours (Still Don't Nothing Move but the Money) (3:06)
  5. Visionz (3:09)
  6. As High as Wu-Tang Get (2:39)
  7. Severe Punishment (4:49)
  8. Older Gods (3:07)
  9. Maria (2:34)

met Cappadonna

10. A Better Tomorrow (4:58)
  11. It's Yourz (4:19)
  12. Intro (2:02)
  13. Triumph (5:38)

14. Impossible (4:28)

met Tekitha

15. Little Ghetto Boys (4:49)

16. Deadly Melody (4:20)

met Street Life

17. The City (4:05)
  18. The Projects (3:17)
  19. Bells of War (5:12)
  20. The M.G.M. (2:38)
  21. Dog Shit (3:34)
  22. Duck Seazon (5:42)
  23. Hellz Wind Staff (4:52)

met Street Life

24. Heaterz (5:26)

25. Black Shampoo (3:49)
  26. Second Coming (4:39)

met Tekitha

27. The Closing (2:37)
  28. Sunshower * (6:10)
  29. Projects International Remix * (3:59)
CaliLove
Bij mij springt ODB eruit vooral op Reunited, Maria en Heaterz.
Maar eigenlijk zijn ze allemaal op hun eigen manier erg dope en aan elkaar gewaagd op dit album.

avatar van Conway Twitty
Ik vind RZA heel goed en uniek klinken op deze plaat.

Social_Mask
Heb dit album nu een stuk of 3 keer beluisterd. Met moeite luister ik het af. Het is gewoon veels te lang, hier hadden ze 1 cd van moeten maken. Niet veel nummers springen uit qua tekst en flow, wel een paar qua beats. Ik vind die Wu-Tang rappers niet altijd even interessant, iig niet 2 uur lang. De uitschieters voor mij zijn:
Reunited
The City
Dog Shit
Heaterz
Black Shampoo

CD 2 vind ik iets beter dan CD 1. Geen slecht album, alleen iets te veel matig tot redelijke nummers, en veeels te lang. Wel zijn de producties dik in orde, alleen de rappers vind ik niet altijd even sterk.

Ik geef hier 3,5* voor. Zal het nog wel wat vaker luisteren.

avatar van Zjapp
Ik vind niet dat één van de leden er hier bovenuitsteekt. Ze bewijzen hier gewoon dat ze indertijd nog altijd erg complementair waren. Nummers als Triumph en A Better Tomorrow zijn daar het levende bewijs van.

avatar van Niek
Enkel Severe Punishment en die bonustracks zijn wat zwak. De rest varieert van uitstekend tot fantastisch. En onder fantastisch Reunited, Older Gods, Visionz, A Better Tomorrow, It's Yourz, Triumph (!), Deadly Melody, The Projects, The MGM en Duck Seazon. Dat is toch een flinke rij fantastische nummer voor 1 album. Dikke 4,5!

Overigens vind ik Method Man en Inspectah Deck hierop beter dan op Enter the Wu-Tang en daarmee hier ook iets (heel ietsje) boven de rest uitsteken.

kArIzMa_TuRk
Heerlijk album! Er staan erg goede nummers op! Helaas niet beter dan de eerste album. 4*

avatar van Zjapp
Op Wiki staat dat er van Wu-Forever reeds 8 miljoen stuks over de toonbank gingen. Lijkt me toch wat veel, niet?

avatar van Statiegeld
Echt ongelooflijk hoe GZA die verse van RZA op Triumph wegblaast. Zo verschrikkelijk vet.

avatar van XtReM3 SkILLz
Yo Shorty, you don't even gotta go to summer school
Pick up the Wu-Tang double CD
And you'll get all the education you need this year
YouknowhatImean

hehe

avatar van bver
Vet album dit! Heb indertijd wel een cassetje gemaakt met voor mij de beste nummers van beide cd's. Je kan dus zeggen dat een dubbel cd echt niet had gehoeven. Met andere woorden, mijn cassetje is een 5 waard, terwijl beide cd's het niveau toch naar 4 trekken.
Ultiem nummer: Triumph (zowel beats als rhymes zijn gewoon geweldig in dit nummer!)

Timothebizkit
Ik vind 36 CHambers echt een vette sfeer hebben. Is die ook een beetje aanwezig op deze dubbel cd?

avatar van Niek
Timothebizkit schreef:
Wat minder. Er zijn niet meer van die skits aanwezig, en af en toe is de toon wat luchtiger..

Raekwon the chef
het is allemaal wat gepolijster, en eigenlijk best anders dan z'n voorganger, maar zeker de moeite waard

avatar van LeRoi
Oef, ik word oud.....of is het gewoon echt niet iets voor mij...

Ben 'groot' geworden met 'Tha Suga Hill' & 'De La Soul' en Tone Lock is 1 van mijn Jeugd'Helden'.....
ook Franse rap heb ik een zwak voor: MC Solar maar m.n. Soon E MC (de film 'La Haine' gezien?) is nog steeds iets wat ik graag opzet.

Wu-Tang Clan is Hot op Mume dus het er op gewaagd. Via Mailmydisk-site deze disks in bezit gekregen afgelopen week.....en tja, kwe nie: deze gasten snappen echt wel waar ze mee bezig zijn (muzikaal gezien) maar het lijkt wel dat het meer om alles er om heen draait dan echt om de muziek.....
Zitten best een aantal aardige nrs. tussen, maar ben bang dat 't 'm nie gaa worre.....
Begin met 2,5 en zie het nog even aan.....

LeRoi schreef:

En wat bedoel je daar dan mee, dat het meer om alles er om heen draait? Welke factoren hebben dan volgens jou de overmacht tegenover de muziek?

avatar van LeRoi
Afrika Baambata, De La Soul, Grandmaster Flash, Sugarhill Gang, Tone-Loc, Cypress Hill, Public Enemy, Spearhead maar ook (in iets mindere mate) Ice-T vond ik stuk voor stuk (muzikaal) spannender / uitdagender dan wat deze gasten op de mat leggen. Met 'alles er om heen' bedoel ik de boodschap die (ik vermoed dat) deze gasten willen brengen dat meer centraal staat dan de muziek. No problema, prima voor liefhebbers die dit wel diggen, maar ligt voor mij 'te zwaar op de hand' en dus niet mijn ding. Muziek moet voor mij, over het algemeen, toch ook een bepaalde lichtheid hebben: zo ben ik ook bepaald geen liefhebber van bijv. metal muziek omdat dit ook te zwaar is aangedikt. Maar goed ieder zijn ding en ik begrijp wel dat onder een bepaalde jongere categorie op MuMe deze band band populair is, ik ontwaar ook zeker een bep. kwaliteit (stem van Method Man bijv is wel OK), maar de muziek is dus not 'my cup of tea'.
N.b. Om een contrast weer te geven: de Stereo MC's en US3 waren en zijn nog steeds meer mijn ding (dus meer de link met jazz en dance) terwijl Tone Loc's 'Loc-ed After Dark' voor mij nog steeds het ultieme Hip Hop album is (al bijna 20 jaar!) .

bladwijzer
Na een geweldig debuut en nog geweldigere solo-albums is dit een tegenvaller van jewelste. RZA is niet meer de enige producer het begin van de ellende de andere producers zijn nier slecht maar gewoon niet goed genoeg voor Wu-Tang niveau. O.D.B. heeft een hele kleine rol op dit album iets wat ik niet erg vind trouwens maar zijn "vervanger" Capadonna is niet van het niveau "Ghostface", "Reakwon"& "GZA". Het heeft te veel fillers en het vervalt in de herhaling, ik zie dan ook niet in waarom ze dachten dat een dubbel album nodig was je hebt net genoeg goed matriaal voor 1 album. Dit album is dan wel geen "Enter The Wu-Tang" maar heeft zeker wel wat klassiekers. Alleen die hard Wu-Tang's zullen dit album acht goed vinden.

avatar van MJ_DA_MAN
Wat is Sunshower toch een geweldig (RZA solo)-nummer. Mijn versie ervan duurt overigens 6:10 min.

avatar van wouter-d
waardige opvolger vindt ik (gevaarlijk om hier te zeggen) maar het was wat mij betreft pas eecht suf geweest als de wu met een kopie van enter de w gekomen was, vernieuweeing is goed, ik vindt de beats wat bombastischer dat vindt ik wel cool (vooral reunited) jammer dat ODB er wat minder opstaat

absoluut in mijn top 10

wat ook goed is vindt ik is dat het een dubbel album is zonder dat er veel overbodige shit opstaat

avatar van TheFunkyM
Ow ik blijf Re-United zo lekker vinden, de cd is top.. Ik ben niet zo van de Old Skool daarom vind ik deze lekkerder dan Enter the Wu

avatar van Reijersen
Naar mijn mening de beste Wu-Tang en ook de enige die ik écht cool vind. Allemaal topproducties, fijne raps en toffe tracks.

4 sterren.

haveman
Heb deze voor de 2e keer gekocht(waar die eerste gebleven is?) en hij is nog beter dan ik dacht.

0,5 erbij!

avatar van wouter-d
Ik denk niet dat er een album is waar ik zo vaak mijn favoriete nummers verander, er staan een hoop nummers die ik echt al regelmatig herontdek en

Eigenlijk heb ik deze cd's nog nooit geluisterd, terwijl ik toch wel fan ben van de Wu en ze al een tijd heb liggen. Komt het misschien omdat het een dubbel cd is? Misschien waag ik mij er binnenkort aan.

Berichten over andermans stemgedrag verwijderd.

avatar van j.b.b.l
Toch een moeilijk album om in een keer in zijn geheel te luisteren.Ik vind dat RZA het toch bij beats moet houden.Hij heeft echt goeie lyrics maar hij brengt het zo geforceerd.Ook Masta Killa vind ik geforceerd klinken,maar nogmaals,vette lyrics maar ik vind het niet klinken.Method Man(mijn favoriete Wu-tang lid)klinkt toch wel lekker en zijn flow is natuurlijk geweldig.Black Shampoo mochten ze van mij weg laten,vind ik echt niks.Second Coming vind ik ook een kutnummer.Cash still rules heeft echt een te dope beat ,geweldig.As high As Wu-tang Gets heeft ook een fantastiche beat .Een te lang album met goeie nummers,geweldige nummers maar helaas ook slechte nummers.Een 3,5

Mr_White
Zoals zoveel dubbel-albums verliest Wu-Tang Forever enkele waarde doordat er enkele fillers opstaan. Jammer want voor de rest is het album gewoon briljant.

CaliLove
Daarnet nog effe disc 1 opgelegd en qua delivery en teksten was de Wu toen echt TOP....

Als MC's waren zij hier gewoon de beste, en qua productie is het zeer zeker dope....

avatar van gweah
Het verschil tussen 36 Chambers en Forever is als tussen een mooi meisje van 20 en datzelfde meisje als ze inmiddels 35 is en kinderen heeft. Het is niet per definitie 'minder', maar je verlangt toch terug naar dat lekkere wijf van vroeger.

Voornaamste minpunt aan dit album voor mij is dat er relatief weinig nummers met ODB en GZA zijn, daardoor is die balans er minder die je zo mooi op 36 Chambers had.
Na Bring Da Ruckus kwam bijvoorbeeld meteen Shame On A Nigga.

Vooral disc 2 lijdt onder hun afwezigheid (behalve dan Dog Shit, en ik geloof dat ODB ergens nog 8 regels op Heaterz heeft en GZA iets van 1 zin op Deadly Melody)

Deck's verse op Inspectah Deck mag inderdaad in de Hall of Fame.
GZA heeft in de Wu Manual gezegd dat hij helemaal niet meer op die track wilde, nadat hij Deck had gehoord. Dat was toch niet meer te evenaren laat staan overtreffen.
Maar zelf ben ik erg fan van GZA's flow en delivery op As High As Wu-Tang Get, hoe hij daar bijna een wordt met de beat...

gweah schreef:

Toch wel een verkeerd uitleg over de progressie die ze na 4 à 5 jaar gedaan hadden, Enter The Wu-Tang (36 Chambers) blijft uiteraard onovertrefbaar maar op deze plaat is iedereen qua delivery gewoon top (zelfs Masta Killa) en hun rhymes zijn simpelweg Dope en geweldig....
Ik noem deze plaat eerderweg de bevestiging dat ze in de jaren 90 gewoon Kings of New York al dan niet de hele Eastcoast zijn....