Marillion - Script for a Jester's Tear (1983)

Label: EMI

1. Script for a Jester's Tear (8:39)
  2. He Knows You Know (5:22)
  3. The Web (8:48)
  4. Garden Party (7:15)
  5. Chelsea Monday (8:16)
  6. Forgotten Sons (8:21)
  7. Market Square Heroes [Battle Priest Version] * (4:17)
  8. Three Boats Down from the Candy * (4:30)
  9. Grendel [Fair Deal Studios Version] * (19:08)
  10. Chelsea Monday [Manchester Square Demo] * (6:52)
  11. He Knows You Know [Manchester Square Demo] * (4:28)
  12. Charting the Single * (4:51)
  13. Market Square Heroes [Alternative Version] * (4:48)
avatar van Darkzone
Als jochie van een jaar of 15 Marillion leren kennen middels Kayleigh in de Top 100 Allertijden en toen de gehuurde LP's op bandje opgenomen. Ik wist toen nog niet dat de zanger al uit de band was. Op school via een klasgenoot aan het eerste album van Marillion gekomen met de nieuwe zanger en wist toen pas dat Fish niet meer de zanger was.

Marillion ben ik na het 3e album met Steve Hogarth eigenlijk helemaal uit het oog verloren. Het trok mij gewoon niet. Maar de stem (en de muziek) van Fish des te meer!

En over dit debuutalbum kan ik alleen maar kwijt dat ik blij ben dat ik weinig verstand heb van drummen en dit gewoon een fantastisch album is, ook na 27 jaar nog.

avatar van B.Robertson
Goed album.Marillion ligt me niet zo goed als Yes, Rush, Focus en Kansas. Toch bevat de collectie enkele cd's. Ben er twee keer geweest met mister H. In die bezetting hebben ze ook goede nummers gemaakt. Script for a jester's tear krijgt 4ster.

Forgotten songs
Vooral de versie op Recital of the script is erg gaaf (fish die zichzelf een kogel door zijn hoofd jaagt op het einde...)

avatar van Gert P
Zo met name het lange nummer op de 2de cd Grendel is een van de beste nummers dat ze hebben gemaakt.
Goede heruitgave.

avatar van strandsmurf
Metal-D78 schreef:
Forgotten songs

Grappig. Jouw verkeerde spelling van Forgotten Sons' zie je nog wel eens terug op illegale bootlegs uit Azie...

Stijn_Slayer
Ook op dit debuut hoor ik niet echt waarom Marillion progrock zou zijn, maar dat doet er verder niet toe.

Schitterende plaat, ondanks de licht gedateerde klank. Ik heb eigenlijk meer met Hogarth dan met Fish, maar dit album vind ik absoluut niet onder doen voor bijv. Brave of Marbles.

Ik begin met een 4*.

avatar van VanDeGriend
Berichten over definitie van progrock en invloed van Genesis verplaatst naar Marillion

avatar van Helicon
Ben nooit zo van de symfo geweest, Aan de vaak terugekerende synthesizer solo's zal ik nooit kunnen wennen.
Dat heeft dit album ook, maar gelukkig ook bijzonder fraaie gitaarstukken. Mijn eerste uitgebreidere kennismaking met Matillion is toch overwegend positief 3.5*

Nu nog even cd 2 luisteren

avatar van uffing
Ik was vroeger (middelbare school) helemaal weg van de plaat Misplaced Childhood, totdat een klasgenoot zei dat deze veel beter was. Dat kon volgens mij niet, maar niet proberen= niet oordelen.

Plaat gekocht, helemaal fantastisch. Ben er overigens nog steeds niet helemaal uit welke van de twee nu beter is.

avatar van rudiger

rudiger schreef:

Nou dat lijkt me niet...

Nou dat lijkt me niet...

Das zo mooi aan muziek. Het zo heerlijk om over te lullen.

avatar van Running On Empty
uffing schreef:

Leuke plaat dit hoor maar probeer Clutching At Straws eens.

avatar van uffing
Leuke plaat dit hoor maar probeer Clutching At Straws eens.

Ik denk dat ik die de beste vind uit de Fish -periode, hoewel ze allevier behoorlijk goed zijn.
De post-fish periode vind ik ook geweldig, hoewel daar wel een aantal beduidend zwakkere platen tussen zitten. Iets wat je van de Fish-periode niet kan zeggen. Kun je me nog volgen

Ik wel in ieder geval

Nu heeft de F-periode natuurlijk maar 4 platen opgeleverd en dat kan je van de H-periode niet zeggen. Daar kan je natuurlijk zonder na te denken ook 4 geweldige platen opsnorren.

Misterfool
Mwah, Brave en marbles. De rest soms erg goed, maar ook veel matige platen.

avatar van mental Theo
rudiger schreef:

Misplaced Childhood natuurlijk .

Nou nou niet bang aangelegd in ieder geval.... MC is uiteraard goed, maar beter dan script? Mwoa.... smaak verschilt, en da's maar goed ook. (luister ook eens naar fugazi, b-sides met Fish of Brave met Steve, dan heb je een brede(re) Marillion basis!)

avatar van vielip
Wat een debuut!!! Er zijn een aantal bands die met zo'n geweldig debuut op de proppen weten te komen en Marillion is er één van! Van de hoes tot en met de songs; alles klopt op dit album!

Nou als alles klopt wellicht toch maar naar een 5-je gaan

avatar van vielip
Ja daar heb ik uiteraard aan zitten denken alleen vind ik Clutching en Childhood nóg beter. En aangezien ik die 5 sterren heb gegeven voelde het beter om deze 4,5* toe te kennen.
Maarrrr....heel stiekem mogen alle 4 Fish-era albums van mij wel 5* ontvangen aangezien ik ze alle 4 even lief heb

avatar van rudiger
Het debuut van Marillion .
Wat moet je hier nog over zeggen . Zoals bij veel albums is alles al zo`n beetje gezegd .
Ik had van deze de orginele uitgave uit `83 in huis maar heb sinds kort de geremasterde versie uit `97 gekocht en ik moet zeggen die klinkt een stuk beter .
Ik ben nog steeds een voorstander van Marillion met Fish maar heb inmiddels ook Brave en Marbles in de aanslag klaar leggen om te beluisteren . Alleen het is er nog niet van gekomen .
Deze Script For A Jester`s Tear is een prima cd net als die andere met frontman Fish .
Misplaced Childhood , Clutching en dit debuut vind ik ijzersterke albums met op kleine afstand gevolgd door Fugazi .
Ik bezit ze alle 4 en draai ze nog steeds met veel plezier .
Deze geef ik 4,5 ster .
En Marillion was een meester in het bedenken van de covers .
Zelden een band gezien met zulke prachtige album covers .

avatar van renerush
...ik weet het nog goed...mijn favoriete platenzaak had in 1983 net een nieuw album binnengekregen wat ik waarschijnlijk wel aardig zou vinden en ik maar eens moest beluisteren. Album gekocht zonder het daar te horen, thuis koptelefoontje op en....ik was verkocht!! De toen toch unieke sound, de lyrics van Fish, alles klopte en ik was fan. Dit geldt eigenlijk voor alle platen met Fish. gewoonweg een perfecte mix van teksten en muziek.

avatar van puppy
Bij het luisteren van The Web betrap ik mezelf erop dat ik soms gewoon met open mond stomverbaasd zit te luisteren hoe mooi dat nummer wel niet is op een aantal momenten. Voor de rest kan ik nog niet over dit album oordelen, heb het pas gisteren gekocht en ook voor het eerst beluisterd. Maar het klinkt zeker veelbelovend.

avatar van Jumpjet
puppy schreef:

Goed om te lezen dat het album na een kleine 30 jaar ook nu nog wordt ontdekt en gewaardeerd.
Nog beter is dat dit soort albums ook nog wordt gekocht en niet alleen gepindakaast..

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
En nog beter dat het relatief onbeminde pareltje The Web dan als eerste opvalt.

Ozric Spacefolk
Ik kan er nog wat over zeggen

Als mensen deze debuutplaat zo goed vinden, dan beveel ik toch echt de eerste EP aan... Daar staat het wondervolle en magistrale Grendel op... De versie die op de bonuscd staat, alhier, is een geheel andere...

De EP is alleen op vinyl of via boxsets verkrijgbaar... Echter staat Grendel dan wel weer op B-sides themselves, die voor prikkie te koop is...

Verder zijn er zo ontzettend veel nummers pre-1982, die alleen op bootlegs zijn verschenen, maar zeker de moeite waard zijn. Ik noem bijv. Alice, Instituion Waltz, Lady Fantasy, Herne the Hunter, Close, Skyline Drifter...

Een zoekvraag via de bekende wegen, levert wel wat op... Overigens zijn een heleboel van die eerste liedjes nog ingezongen door Doug Irvine, en was de toetsenist nog Brian Jelliman...

avatar van Metal-D78
Op deze Marillion - Kayleigh (1996) staat volgens mij ook die versie van Grendel. Goed nummer, maar hier liggen de Genesis-invloeden er wel heel dik boven op.

Ozric Spacefolk
Ja die release bevat ook Grendel... Maar is geen officiele release, in die zin, dat de band hier geen geld voor krijgt... Die Disky jat wel vaker compilatie-cd's bij elkaar...

avatar van Metal-D78
Ik heb deze versie jaren gelden eens aangeschaft. Als ik me niet vergis was dat mijn eerste Marillion aanschaf op cd..... niet iets om heel trots op te zijn. Inmiddels bestaat Disky volgens mij niet meer, maar heb ik wel alle reguliere Marillion albums + een zwik liveplaten origineel. Erg aardig is deze box Marillion - Early Stages (2008) waar alle nummers van hun debuut in live versie langskomen.

Ozric Spacefolk schreef:

Is gewoon een officiele release hoor. Disky heeft in de jaren '90 de rechten van EMI gekocht van een heleboel artiesten die normaal in het budget gedeelte zouden vallen. bv. Ultravox, OMD, Talk Talk en Marillion. Dus niks gejat.