Massive Attack - Mezzanine (1998)

Pop / Electronic

9. Mezzanine (5:54)
  10. Group Four (8:13)

11. (Exchange) (4:08)

met Horace Andy

12. Superpredators [The Mad Professor Remix] * (5:16)
  13. Metal Banshee [Mad Professor Mix One] * (5:49)
  14. Angel (Angel Dust) * (6:04)
  15. Teardrop [Mazaruni Dub One] * (6:05)
  16. Inertia Creeps [Floating on Dubwise] * (6:05)
  17. Risingson [Setting Sun Dub Two] * (4:53)
  18. Exchange [Mountain Steppers Dub] * (5:44)
  19. Wire [Leaping Dub] * (5:21)
  20. Group Four [Security Forces Dub] * (8:14)
deric raven schreef:
Als het wat voor je is, dan hoop ik dat je er een mooi verslag over schrijft. Ondanks dat je totaal een andere muzieksmaak als ik heb, lees ik graag de stukjes die jij bij de albums schrijft.

Die kun je binnekort verwachten, ben na een luisterbeurt erg onder de indruk. Ik denk zelfs dat dit een van mijn favoriete albums gaat worden (iig buiten het genre hiphop).

avatar van Rhythm & Poetry
Na een tweede luisterbeurt ben ik nog steeds onder de indruk van de heerlijke instrumentale met de af en toe wat 'vage zang'. De spanning van een Angel en de rust van Exchange zijn voor mij de hoogtepunten. Als ik binnekort wat tijd en zin hen dan zal ik een wat uitgebreider bericht plaatsen.

gipspoot
Voordat ik Mezzanine in bezit had kende ik alleen het album 'Blue Lines' van Massive Attack. In het begin was dit album wel even winnen, maar ik merkte al wel gelijk dat ik gewoon wat vaker moest horen. Dit album verschilt namelijk wel behoorlijk ten opzichte van Blue Lines. Dit is wat zwaardere kost (waarmee ik niet wil zeggen dat Blue Lines een matig album is, integendeel).

Het album begint in ieder geval geweldig met Angel. Lekker donker nummer en het mooiste stukje in het nummer vind ik als die beat er in de 2e minuut echt lekker in komt. Risingson vervolgens ietsje minder maar nog steeds heel erg goed. Ik zit bij het luisteren van dit nummer altijd op een soort van climax te wachten maar die zit er niet echt in, heel vreemd. Teardrop vervolgens is op een album met veel briljante nummers gewoon duidelijk het beste nummer voor mij. Ik ken geen nummer waar zoveel emotie in zit als Teardrop. Inertia Creeps is lekker creepy maar ook wel een sexy nummer moet ik zeggen.

Exchange is in Mezzanine als een reclameblok tijdens een thriller/horrorfilm, maar dan veel leuker natuurlijk. Exchange zie ik als een leuk muzikaal tussendoortje op dit album niets meer en niets minder. En dan over sexy nummers gesproken: Dissolved Girl! Vooral de vocalen doen het voor mij op dit nummer. Man Next Door vind ik dan weer geweldig doordat er gewoon een heerlijke beat in zit en als Horace Andy begint te zingen kan het niet meer misgaan natuurlijk. Black Milk en Mezzanine vind ik allebei net ietsje minder dan de rest. Kabbelt een beetje voort en pakt me gewoon net iets minder, maar opzich zijn ze wel redelijk goed en passen ze prima op dit album. Toen ik Group Four luisterde kreeg ik ook zoiets van 'dit kabbelt wat voort' totdat er halverwege een switch komt. Het valt stil en dan komen er lekkere zware gitaren in die naar het einde toe steeds sneller gaan. Geweldig gedaan en ik vind dit dan ook de 'muzikale climax van Mezzanine'. (Exchange) (met vocalen van Horace Andy) komt daarna -is best leuk en aardig verder- maar hij hoefde er van mij niet op want ik had Group Four de ultieme afsluiter gevonden.

Ik geef dit album 5 ster, want het merendeel van de nummers op Mezzanine is gewoon geweldig. Het is ook echt een mooi geheel. Voor mensen die dit album niet gelijk 'voelen' raad ik aan om gewoon wat vaker te luisteren, want dan begin je te ontdekken hoe goed dit album wel niet is.

avatar van Paranoid Android
Dit was me eerste kennismaking met Massive Attack en het beviel me gelijk! De sfeer die door het album loopt is geweldig! Een onderaardse, broeierige sfeer en toch allemaal.....jah sexy idd....

zou nog een 5 kunnen worden als ik de vocalen helemaal kan

collected heb ik btw ook,
enig advies welk album ik als volgende van deze groep móet gaan aanschaffen?

avatar van Rhythm & Poetry
1998 is tot dat ik dit album checkte het jaat geweest van Black Star. En omdat ik die plaat zo sterk vind kan ik moeilijk zeggen dat ik dit jaar, persoonlijk gezien, als een slecht muziek jaar heb ervaren. Maar toch durf ik het wel te betitelen als een mager jaar. Mezzanine is slechts een album en kan daar niet voor de 100% verandering in brengen. Maar toch, door dit werk van Massive Attack ben ik het jaar een stuk positiever gaan bekijken.

Het is nog niet zo lang geleden dat ik muziek ging proberen van andere genre's. Ik hield het eerst dicht bij huis door naar jazz, soul en reggae te beluisteren. Maar na een tijdje durfde ik ook te kijken naar projecten die me eerst niet of nauwelijks opgevallen waren. Dit album is een zo'n project en ik ben blij dat ik het een eerste kans heb gegeven. Met nul verwachtingen, ondanks de wetenschap dat dit album het bij de luisteraars goed doet ben ik het uitproberen. De eerste keer dat ik het beluisterde was ik verkocht.

Met Angel kent het album een superstart. Wat vage, spannende geluidjes zorgen voor een sterke opbouw. De zang die wat zweverig is maakt het nummer voor mij compleet. Een deel van het nummer rockt, een deel van het nummer is rustig. Zo hoor ik eigenlijk twee nummers in een, en ik kan niet kiezen welke ik het beste vind.

Ik dacht dat ik het beste nummer dan ook al gehad had, maar dat blijkt niet zo te zijn. Teardrop is werkelijk waar een diamant van een track. De kracht waarmee de zangeres zingt en de heerlijke sample stukjes, ik weet niet eens welke geluiden ik allemaal hoor, maken het nummer boeiend en veelzijdig. Excange is een nummer dat me kippenvel bezorgt. De productie ligt tegen die van mijn favoriete genre aan en zou ook zomaar van de hand van J. Dilla of Nicolay kunnen zijn.

En zo hoor ik meer producties (en tracks) die erg veel hiphop geluidjes bevatten. Man Next Door is zo'n voorbeeld. De zang is dan weer wel een verschil, maar deze kan ik prima waarderen. Het doet me een beetje denken aan een lage variant van Gorillaz. Black Milk (voor mij een leuke tracknaam omdat Black Milk een van mijn favoriete producers is, helaas in '98 nog niet bekend) en Group Four zijn de nummers aan het eind van de cd die mij het meest doen bekoren.

Eigenlijk kan ik, waar het niet dat ik nog wat andere dingen te doen heb, een review schrijven over elk losstaand nummer. Deze muziek raakt me. Helaas, ik kan het slechts met woorden omschrijven, maar deze muziek is zoveel meer waard dan mijn woorden. Daarom kan ik zeggen, ga dit zelf ervaren en laat je verlijden door de heerlijke klanken van Massive Attack.

*****

Paranoid Android schreef:
collected heb ik btw ook,
enig advies welk album ik als volgende van deze groep móet gaan aanschaffen?

Ik zou Blue Lines doen. Misschien qua klassiekerstatus nog wel groter dan Mezzanine al zal dat ook te maken hebben met de invloed van dat album vermoed ik. Wel wat makkelijker en rustig als dit album zou ik zeggen. Verschilt dus behoorlijk van dit album dus verwacht geen 2e Mezzanine (maar daar kan er ook maar 1 van zijn)

avatar van LeRoi
Paranoid Android schreef:
..welk album ik als volgende van deze groep móet gaan aanschaffen?..

..'Blue Lines' is idd een meer dan prima plaat maar een echte must-have, en dat merk je pas na jaren, is 'Protection' (al neem ik het laatste nr. dan idd op de koop toe): voor mij DE plaat van Massive!

avatar van Ceasar
Aangezien ze niet zo duur meer zijn: alle overige drie!!!

tuktak
of gewoon albums van unkle of hooverphonic kopen, veel beter

avatar van LeRoi
tuktak schreef:
of gewoon albums van unkle of hooverphonic kopen, veel beter
....of 'Waldeck'....sluit vooral aan op de eerste 2 platen van Massive....moet zeggen dat ik Hoover toch wel (kwalitatief) 'slap' aftreksel vind van MA...

bedankt allemaal!

*koopt ze stiekem toch maar allemaal *

avatar van The Scientist
Jemig.. vond hier nooit zo heel veel aan.. maar kwartje is gisteren behoorlijk gevallen..

avatar van Smiechtel
Jeetje. Ik luister al de hele dag instrumentele Post-Rock, en heb vervolgens besloten deze is op te zetten.

Om een of andere rare reden snap ik het nu. Goede muziek, dus.

2.5* -----> 4.0*

avatar van YoG
YoG
Heb 'm zojuist voor het eerst beluisterd.. ben helemaal omver geblazen.. wow, een dikke vijf.
Alsof ik met een vastgebonden 100 kilo-gewicht de lucht in wordt getrokken

Als je dit aardig vind, moet je eens RadioAxiom van Bil Laswell en Jah Wobble proberen.. klikt wat minder zwaar en wat fruitiger

Joy
juist om de laatste redenen ga ik dat radiodingus en jah wobble niet luisteren

avatar van YoG
YoG
Het kan je van je zwartgalligheid afhelpen.

avatar van Helicon
Een blinkende ster aan het triphop firmament. Angel is ZO MOOI. Muziek die je omklemt en niet meer loslaat als warme broeierige deken,

Kingsnake
Alleen Teardrop kan me boeien.
De rest vd plaat is net als al het andere werk van Massive Attack slaapverwekkend en vermoeiend tegelijk.
Niet aan mij besteed, dit.

Joy
dat blijkt, zonde want eenmaal verdre gekeken dan het wat commerciele teardrop ontvouwen zich parels van nummers

Kingsnake
Joy schreef:

Ik had in opwelling twee ceedees van deze band gekocht en ze helemaal uitgeluisterd.
Ik vond het echt helemaal niets.
En sommige trip-hop vind ik echt leuk, zoals Moloko en Portishead.

gipspoot
Commercielere Teardrop??? valt ook wel weer mee toch btw Teardrop is misschien wel mijn favoriete nummer aller tijden dus geen kwaad woord

Kid A(cid)
De "10.15 Saturday Night"-sample in "Man Next Door", ik herken hem zo snel niet. Welk gedeelte is er nou gesampled?

avatar van dix
dix
ergens in het midden ... drip drip drip ... zeker een seconde of 30

Kid A(cid)
O, de drip-drip-drip break?

avatar van dix
dix
yep yep yep

88Fabian
Hele goeie muziek.het is heel apart.

avatar van Kill_illuminati
Dit is op het eerste gehoor iets wat een hiphop liefhebber best kan waarderen. Ik denk dat ik het album maar effe ga aanschaffen.

avatar van Ceasar
Dat lijkt mij een heel erg goed plan, Kill. En neem dan ook die andere drie mee en verbreed je hiphop-horizon.

gipspoot
Nou ik ben hiphopliefhebber, maar Massive Attack vind ik geweldig. Ik heb de eerste drie albums. Mocht je deze toch neit helemaal geweldig vinden dan raad ik je Blue Lines aan. Die vind ik zelf wel ietsje beter denk ik, maar deze is ook heel erg goed.