Frank Zappa - Sheik Yerbouti (1979)

Label: Zappa

1. I Have Been in You (3:34)
  2. Flakes (6:42)
  3. Broken Hearts Are for Assholes (3:43)
  4. I'm So Cute (3:09)
  5. Jones Crusher (2:50)
  6. What Ever Happend to All the Fun in the World (0:33)
  7. Rat Tomago (5:16)
  8. Wait a Minute (0:33)
  9. Bobby Brown Goes Down (2:50)
  10. Rubber Shirt (2:45)
  11. The Sheik Yerbouti Tango (3:56)
  12. Baby Snakes (1:50)
  13. Tryin' to Grow a Chin (3:31)
  14. City of Tiny Lites (5:32)
  15. Dancin' Fool (3:44)
  16. Jewish Princess (3:17)
  17. Wild Love (4:10)
  18. Yo' Mama (12:37)
Mart schreef:

Ik kan mij heel goed in jouw beoordeling vinden
Ik vind dit helaas ook te melig, veel van de zanglijnen werken nogal op mijn zenuwen.

Lijkt wel of ik mijn eigen gedachten teruglees van 14,15 jaar geleden . Kon er toen ook helemaal niets mee . Een generatie later dacht ik: waarom heb ik dit altijd laten liggen?

avatar van Mart
We zullen wel zien over 14/15 jaar Nú kan ik in ieder geval niks met dit album.

Nicci schreef:
Maar met punk heeft het niet zo heel veel van doen, vind ik.

Tuurlijk wel... punk is een van de genres/subculturen (naast o.a. ook disco) die hier geparodieerd worden

Joy
als je zappa niet afrekent op alleen dit album, ligt er nog een mooie relatie in het verschiet ;0

ovrigens hoorde ik net dat sheik yerbouti een aftreksel is van shake your booty van KC en sunchine band

bron, top 2000 a gogo

dat wist je nog niet?

en deze dan? Zoot Allures => zut alors!

en One Size Fits All => OSFA => SOFA

Joy schreef:
En dat wist de grote Zappa-fan Joy nog niet?

Joy
nope en zo weet ik wel meer niet

moet ik vast aan de schandpaal nu

beaster1256
verschrikkelijk goed dubbelalbum van zappa, zeer toegankelijk met zelfs kleine hits , bobby brown ( weergaloze tekst ) dancing fool , maar yo mama is zappa ten voeten uit , wat een weergaloze solo , amai !!!!

schitterend

Stijn_Slayer
Ik heb de hele Zappa bak leeggekocht (actie: groot deel van z'n cd's voor 8 euro), en deze dus ook. Geweldig album, met alle aspecten die ik graag hoor bij Zappa: humor, gitaargeweld, kritiek, rock. Inderdaad ook zeer toegankelijk zoals Beaster al zei. Een meesterwerkje!

Ik moet er nog 8 beluisteren, ik verheug me erop

avatar van musicfreak1960
Mijn topfav nummer is Flakes, goede bob dylan imitatie door
andrian belew meen ik

en meesterlijke tekst en lekkere gitaar

miloz
Voor mij is dit het ultieme Zappa Album. Op sommige albums is de Zappa humor te nadrukkelijk aanwezig. Joe's Garage vind ik bijvoorbeeld moeilijk luisterbaar. Zitten een paar mooie stukken bij, maar ook veel gelul.

Hier heeft Zappa de perfecte combinatie van humor en zeer hoogstaande muziek gevonden. Geweldige band speelt hier ook mee. Eigenlijk kent de cd alleen maar hoogtepunten. Heel gevarieerd ook. Mooi ingetogen in 'I have been in you', georganiseerde chaos in I'm so cute en hitgevoeligheid in Dancin Fool. En laat ik het laatste nummer vooral niet vergeten. Yo' Mamma kent een prachtige solo.

Geweldige plaat, zonder minpunten. Ik doe het niet snel, maar bij deze plaat kan ik er niet omheen: 5*

avatar van barrett
Dit was ook de eerste cd dat ik van deze man te horen kreeg. Ik kon het in het begin allemaal niet zo makkelijk vatten, wat een chaos, maar wel een grappige chaos.
Nu ik er aan terug denk en er opnieuw naar luister ben ik ervan overtuigd deze man is gewoon een genie .
Nietalleen heeft gij meer dan 50 studioplaten gemaakt, maar als je dan nog eens luistert wat hij uit die gitaar kan halen, een prachtartiest gewoon.

stuart
Zappa blijft voor mij een artiest die 'kunstzinnige muziek' maakt en ik hoor wel dat het prima muzikanten zijn, maar 20 jaar geleden was het niet aan mij besteed en nu nog niet en dat wordt het ook nooit (zelfs deze niet) ; hoewel de beste man origineel en vindingrijk was, moet je er wel van houden. Liefhebbers, veel luisterplezier/genot.

avatar van jellorum
Goeie plaat van Zappa hoor....

Alleen heb ik het niet zo voor Jones Crusher, I'm So Cute en Dancin' Fool...mindere songs dat...

Hoe geniaal o.a. Yo Mama, Rat Tomago zijn, zo minder zijn bovengenoemde...

LocoHermano
Prijst de heer dat ik vandaag de sjeik bij me had, toen mijn koekblik weer eens achteraan moest sluiten op de Pleyroute (iedereen uit de omgeving Nijmegen-Arnhem weet nu waar ik het over heb). Yo Mama, op volume 20, bracht me terug naar het mooiste muziekmoment ooit. Paar jaar geleden gebruikte Dweezil in San Francisco dit nummer als toegift. Zijn spel was zo gigantisch prachtig, het leek alsof de hemel openbarstte. En dat idee had ik vandaag in mijn Corsa ook, alleen ging dat deze keer gepaard met regen. Frank bedankt.

avatar van Reinbo
Prachtige hoes eigenlijk. Dit was mijn eerste Zappaplaat en nog steeds een van de beste.

Reinbo schreef:
Prachtige hoes eigenlijk.
Come again?

Prachtige hoes eigenlijk

Valt het muntje al?

Come again?

Je bedoelt kwartje zeker ( )

Reinbo schreef:
Valt het muntje al?
Nee, ik begrijp nog niet hoe iemand schoonheid kan ontdekken in zo'n lelijke kop. Of zit er een diepgaand idee achter?

avatar van Reinbo
Misschien om dat ik er als twee druppels water op lijk.

En waarom zo'n (lelijke) hoes als avatar?

Omdat de hoes een geweldige 'in your face' is afbeelding is. Op het eerste gezicht een lelijke harige Arabier (waarschijnlijk met connecties met Bin Laden), maar voor wie iets verder kijkt of over meer informatie beschikt is het Frank Zappa (de grootste componist/kusntenaar van de vorige eeuw), verkleed als Sheik (ook geen gekke baan). Maar niet omdat hij de sheik wil uithangen, maar om disco op de hak te nemen... Volg je me nog? Nou precies daarom.

avatar van BlueVelvet
Dat het Zappa was had ik wel door ja Maar goed, het gaat je dus inderdaad om het - niet al te diepgaande - idee. Dat kan.

Nou, ik vond het aardig een aardige parodie op KC & the Sunshine Band.

BlueVelvet schreef:

Het idee heeft sinds 9/11 wel iets meer diepgang gekregen. Of waren het voorspellende gaves?

avatar van kaztor
BlueVelvet schreef:

Eerder pure sarcasme.

avatar van Ataloona
Super album van Zappa. Deze heeft eindelijk een plekje gekregen in mijn top 10. Dit vindt ik de perfecte combi tussen humor en muziek.
In veel nummer hoor ik punk en disco in terug. Probeert hij die muziek stijlen in de maling te nemen of zo?
Als hij dat doet vindt ik het album nog leuker.
Vooral Bobby Brown vindt ik geniaal hij doet helemaal geen grootse solo ofzo (helemaal niet) maar door de tekst is het nummer gewleldig waardoor ik altijd mee ga zingen. Op Flakes een geweldige Dylan-imitatie. Het album begint meteen met het melige maar toch mooie nummer Have Been in You. Dancin' Fool geweldige disco- imitatie met wederom geweldige tekst. Jewish Princess met mischien wel de meest grappige tekst van het album en natuurlijk het beste nummer van het album Yo' Mama.

Ataloona schreef:
Als hij dat doet vindt ik het album nog leuker.

Uiteraard . Als je dit kunt waarderen probeer dan ook eens 'Zappa in New York', waarschijnlijk zul je "Punky's Whips" zeker waarderen.

avatar van Ataloona
danieldk schreef:

De eerste ken ik (zeer goed overigens) de 2e ken ik nog niet.

avatar van kaztor
Ataloona schreef:

Ha, moet je dat nog vragen?

Zappa nam alles wat los en vast zit te grazen, incluis zichzelf. De man had maling aan alles en iedereen.

Geweldig trouwens om dit op je 14de te waarderen!!