Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
avatar van Nicolage Rico
Ik hoorde 'm net ook voor het eerst op 3FM. Klinkt niet echt anders dan we gewend zijn van Coldplay, hoewel het nummer kwalitatief beter is dan de meeste nummers op X&Y.

Wat een raar nummer. Niet meteen zo overtuigend vind ik. En matige lyrics me dunkt: "It was a long and dark december, from the rooftops I remember, there was snow, white snow" komaan komaan. Als je myspace dan wat langer laat openstaan en daarna Trouble hoort... Dat is toch van een ander kaliber hoor. Maar ja het kan een eerste indruk zijn. Nog eens en nog eens en nog eens opzetten.

Ik vind het niet een raar nummer: klinkt wel lekker. Toch wel een ietwat ander geluid terwijl het herkenbaar Coldplay is.
Nee, die eerste draaibeurt is niet slecht bevallen. Hoe dat overeind blijft staan valt natuurlijk te bezien.

avatar van Jeanneman
Ik vind het serieus best goed klinken, kword echt benieuwd naar de rest van het album op deze manier.

Marko
Ik vond de vorige hoezen mooier, maar blijkbaar willen ze dat ook veranderen.

Nu nog even kijken hoe ik Violet Hill binnen kan krijgen.

EDIT: Ah, de site doet het weer een beetje.

avatar van Koerok
Ok, nu vier keer geluisterd. Klinkt gewoon weer als Coldplay, een nieuwe lijn of sound kan ik er niet echt in ontdekken.
Verder vind ik het wel een aardig nummer, maar het kan zich wat mij betreft niet meten met de betere nummers van Coldplay.

avatar van jtsterkenburg
Violet Hill kan zich zeker niet meten met de eerste twee albums, maar toch, er zijn een paar redenen waarom ik toch een beetje hoop heb voor dit album. Maar eerst nog iets anders: ik vind Chris stem anders klinken dan ik gewend ben. Minder krachtig en minder helder, het lijkt net of ie een andere zangtechniek gebruikt, een andere tongval ofzo. Maar misschien ligt het ook wel aan de manier van opnemen. Aan de andere kant klinkt z'n stem wel wat volwassener.

Maar nu over het nummer: in de eerste halve minuut hoor je heel duidelijk de invloeden van Brian Eno, en aangezien ik een groot ambient-fan ben hoop ik dat meer te horen op het album. Het begin vind ik dus goed, maar het einde doet daar nog een schepje bovenop. Heel even hoor ik daar de kwaliteit van het oude Coldplay terug, ook al is het maar kort. Prachtige pianoklank ook, wat ook ongetwijfeld het werk van Eno is. In dit stukje herken ik ook meer Chris stem.

Over wat daar allemaal tussen zit ben ik iets minder positief. Iéts minder, want ik vind het wel beter dan het meeste van X/Y. Ik vind het middenstuk, en dat hoort ook nog een beetje bij m'n stemkritiek, niet zo gepassioneerd klinken. Want hoewel ik X/Y niet zo goed vond, ik vond het wel nog steeds gepassioneerd klinken. Dit nummer had veel beter kunnen zijn als ik meer van die oude passie had gehoord. Wat verder echt slecht is die té aanwezige elektrische gitaar, die er na één zin al inkomt. Wat mij betreft hadden ze die hele partij er helemaal uit kunnen laten. En de solo, met diezelfde gitaar, is al helemaal verschrikkelijk. Ik vind die heel erg goedkoop en ongeïnspireerd klinken.

Maar het liedje opzich is best gaaf, alleen de uitvoering is niet helemaal top, afgezien van het begin en einde, want die vind ik erg goed. Als dit de kwaliteit van het album weerspiegelt wordt het denk ik 3.5 ster, met een kleine kans op 4.

Marko
jtsterkenburg schreef:

Van Wikipedia:

Martin has also revealed that this album features much less of his falsetto, and he has allowed his voice's lower register to take precedence.

Niet de meest betrouwbare bron natuurlijk, maar blijkbaar hoor je 't er wel vanaf.

avatar van T.A.
Got no problem with that. Thom Yorke red zich ook aardig met zijn falsetto. Neem bijv. Reckoner. Ik vind Violet hill een puik nummer. Als dit het gemiddelde niveau is, met nog een paar uitschieters naar boven, zal het een prima album worden.

avatar van KampF
Violet Hill is wel oke. De eerste seconden vind ik als ambient liefhebber prachtig. Hopelijk wordt het roer op een juiste manier omgeslagen op dit nieuwe album. Mocht dat zo zijn tenminste.

avatar van Nautilus
KampF schreef:
Violet Hill is wel oke.

Daar sluit ik me bij aan. Het liedje is niet heel bijzonder, maar productioneel gezien hoor ik wel interessante dingen. Het klinkt ruw en gepolijst tegelijk ofzo, het lijkt helaas alleen wel zo plat als een dubbeltje (weinig dynamiek omdat die er zo te horen behoorlijk uit gecompressed/gelimit/whatever is).

Ondanks het tegenvallen van X&Y ben ik nog wel erg benieuwd naar dit album. Vooral omdat als het als Violet Hill gaat worden mijn mening nog wel eens positief kan gaan uitvallen...

avatar van Peter88
De eerste gedachte toen ik vandaag voor het eerst Violet Hill hoorde: Wow. Wat een gaaf nummer. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de rest van dit album. Violet Hill belooft in ieder geval wat. Eindelijk na 3 jaar wachten

Gsus
Op MySpace gehoord en moet zeggen dat ik het alleraardigst vind klinken

Zeker apart geluid, 'Coldplay-achtig', maar toch vernieuwend. Het Spaanse heeft mij om eerlijk te zijn totaal niet bereikt, misschien dat de andere songs hiervoor zijn.

Toen ik de eerste noten hoorde, rilde ik wel even Kan de kou zijn, maar ik denk dat het vooral was omdat het dan eindelijk (bijna) zover is

avatar van Freggel
Het einde van Violet Hill is een applausje waard..

Voor de rest is Coldplay me met X&Y volledig voorbij gegaan, dat album deed me verder niets. Stiekem hoop ik dat er verandering in komt.
Vond de eerste paar albums nog steeds heerlijk. Hoop doet leven, niet waar?

avatar van Psychol_Mikol
volgens mij ben ik zowat de enige die X&Y echt een goed album vind.
na X&Y ben ik alleen maar nieuwsgieriger geworden en ben echt benieuwd naar dit album.
iedereen gaat maar vergelijken met de voorgaande albums, ik zou zeggen bekijk het eens met een frisse blik...geef het een kans

avatar van patvandod
Violet Hill heeft me nog neit kunnen overtuigen, maar ik ga het nog zeker een paar kansen geven.

na 10x luisteren vind ik het een supernummer

avatar van The Scientist
Aparte productie.. verder weinig nieuws onder de zon.

Nou..ik ben ook een van de weinige die X&Y een goed album vind psychol mikol!
Violet Hill vind ik erg mooi klinken en nu ben ik alleen nog meer nieuwsgieriger geworden naar de rest van het album!
Tja en je kunt iets nou eenmaal niet met andere albums gaan vergelijken..we wachten gewoon af

WernerGSF
Wat een briljant nummer, dat Violet Hill

Mwoah, vind het na een aantal keer luisteren toch wat tegenvallend. 't Is wel beter dan het gemiddelde niveau op X&Y, maar echt schokkend zoals de nummers op Parachutes en A Rush of Blood to the Head is het niet... Zoals iemand anders hier ook al meldde vind ik de gitaar te vroeg inzetten, en ook wat overbodig, het begon namelijk zo mooi rustig, en het allereerst leek het me zelfs wat te doen denken aan het hemelse Parachutes....

avatar van Arrie
Violet Hill is in ieder geval boven al m'n verwachtingen!
Ik denk niet dat Coldplay ooit weer een album als Parachutes zal maken, maar wie weet, misschien is Coldplay wel een soort dalparabool, met X&Y als dieptepunt.
Violet Hill maakt me in ieder geval stiekem toch wel een beetje uitkijken naar het album.

avatar van Kasperbert
Violet Hill is voor mij echt een complete verrassing. Is dit Coldplay? De kazigheid van de voorgaande werken is vervangen voor een behoorlijk catchy ritme, geweldig! Als de rest van de plaat ook zo klinkt, ga ik hem toch zeker een kans geven

avatar van wolf
@Louis2703: Vind jij de nummers van de eerste twee albums schokkend? Ik vind maar gewone popliedjes. Ik heb de Coldplayhype dan ook nooit begrepen.

Het begin van de nieuwe single is schitterend, maar vervalt al snel weer in clichématig poprock. Jammer, want ik had toch iets meer verwacht.

Ik moet zeggen dat dat een wat hyperbolische uitspraak was en dat natuurlijk niet elk nummer zo schokkend is, met name op A Rush, maar Parachutes komt dicht in de buurt. Maar enfin, Violet Hill, tsja. Het is voor mij maar een zozo nummer.

avatar van HiLL
Best een lekker nummer. Redelijk 'ruig' die gitaarpartij, voor Coldplay begrippen dan. Alleen die stem van Martin gaat mij steeds meer tegen staan.

avatar van Justinx
Dat is nou juist wat me verbonden houdt met Coldplay

avatar van Chronos85
Het nummer valt vooralsnog tegen. Een nummer zonder eigen identiteit. Zoals in het laatste album wauwelt Martin wat voor zich uit. Vooral dat "ember" uit "remember" en "december" irriteert mij. Het gerijm is weer van een sinterklaasniveau. Ik hoop dat het rest van het album beter is.....

avatar van mr-mucho
op het begin luisterde ik nog niet goed naar het nummer en was ik al lang blij dat er eindelijk iets nieuws van ze was. toen ik goed voor de singel ging zitten viel hij me op het begin een beetje tegen maar hoe vaker ik dat nummer nu hoor hoe meer het me raakt en ik hem nog een keer opzet. ben benieuwd naar de rest van het album. wat ik hoorde was dat chris martin zijn stem geluid niet meer gaat verhogen zoals we af en toe bij de vorige albums gewend waren.