The Cure - Pornography (1982)

Label: Fiction

1. One Hundred Years (6:40)
  2. A Short Term Effect (4:22)
  3. The Hanging Garden (4:33)
  4. Siamese Twins (5:29)
  5. The Figurehead (6:15)
  6. A Strange Day (5:04)
  7. Cold (4:26)
  8. Pornography (6:27)
  9. Break [Group Home Demo] * (2:11)
  10. Demise [Studio Demo] * (2:10)
  11. Temptation [Studio Demo] * (4:01)
  12. The Figurehead [Studio Demo] * (6:12)
  13. The Hanging Garden [Studio Demo] * (5:30)
  14. One Hundred Years [Studio Demo] * (7:01)
  15. Airlock: The Soundtrack * (13:07)
  16. Cold [Live] * (3:55)
  17. A Strange Day [Live] * (4:05)
  18. Pornography [Live] * (5:56)
  19. All Mine [Live] * (2:55)
  20. A Short Term Effect [Live] * (4:06)
  21. Siamese Twins [Live] * (6:03)
  22. Temptation Two [AKA LGTB) (RS Studio Demo] * (3:58)
avatar van orbit
Die drieluik is natuurlijk door de sluwe Smith met commercieel voorbedachte rade in elkaar gedraaid..

In feite hebben die drie platen bar weinig met elkaar te maken.

avatar van lebowski
Wordt trouwens elke keer licht chagrijnig als ik naar die tracklist kijk. Pornography is acht nummers. Period.

Ook maar even een scherper plaatje doorgestuurd.

avatar van Nightrider
Ik snap ook niet waar al die bonusnummers opstaan, ik heb namelijk de remaster en daar staan ook alleen de originele nummers op...

avatar van orbit
Op de deluxe edition Nightrider. Die heb ik ook in huis, gesplitst in twee cd's: de pornography plaat (remastered) en het bonusspul. Waardoor je gelukkig geen last hebt dat de plaat aan het einde overgaat in het bonusspul

avatar van Premonition
Da's maar goed ook, want het is niet veel die bonus cd. The Figurehead als demo is aardig, maar de rest boeit me maar matig. De livenummers zijn flets en het lijkt wel ongeïnspireerd opgenomen. Het boekwerk vergoedt gelukkig veel. Na zo'n weergaloze plaat als Pornography verbleekt alles natuurlijk.

avatar van orbit
Feeder, ik zat me vanmiddag al af te vragen waarom Pornography opeens tien plaatsen lager staat, maar nu zie ik dat jouw hele stemgeschiedenis en top10 zijn verdwenen Feeder! Waskeburt?

avatar van HiLL
Hij is genezen!

avatar van Mart
Toch maar eens beluisterd, gezien de vele positieve berichten. En na de eerste luisterbeurt bevalt het me wel. One Hundred Years is een heerlijke opener met een geweldig gitaargeluid en een aangrijpende tekst (It doesn't matter if we all die), en bij de laatste twee nummers krijg ik telkens kippenvel. De absolute topper hierop is toch echt het titelnummer. Een heel vreemd nummer (vooral de zang in het begin, die achterstevoren is afgespeeld), maar echt héél duister. Heerlijk Ik ga dit album nog vele luisterbeurten geven! Voorlopig geef ik 3,5*.

avatar van Mart
Gisteravond heb ik dit album herbeluisterd in mijn kamer met het licht uit. En damn, wat een heerlijke ervaring is dat Ik kreeg het hele album door koude rillingen (maar vooral bij het nummer Pornography). Heerlijk gewoon

Ik verhoog hem naar 4 sterren!

Mooizo Mart! Ik ruik dat er nog wel een halfje extra in de lucht hangt
Het titelnummer is inderdaad van een onbeschrijfelijke sfeer, ken geen nummers die ermee te vergelijken zijn.. ook niet van The Cure zelf.

orbit schreef:
Mooizo Mart! Ik ruik dat er nog wel een halfje extra in de lucht hangt

Dan heb je verkeerd geroken, want ik denk niet dat er nog een halftje bijkomt Niet dat ik het album slecht vind, maar ik moet er in de stemming voor zijn en het is geen album waar je elke dag naar kan luisteren Daarom vind ik 4 sterren prima genoeg

avatar van orbit
Achja, aangezien je Closer wel op 5* hebt staan, dacht ik.. . Het is inderdaad geen plaat die je iedere dag en op ieder moment opzet, maar dat geldt wel voor meer platen (zoals Closer o.a.). Voor mij absoluut geen reden iets niet minder dan briljant te vinden overigens, maar dat kan verschillen per persoon

avatar van Mart
Daar heb je wel weer gelijk in Wat Closer betreft, die plaat had voor mij iets verslavends, waardoor ik er afgelopen maand érg vaak naar luisterde (zo heb ik het nummer Isolation afgelopen maand 100 keer gedraaid). Was ook zo bij Unknown Pleasures. Maar bij deze plaat had ik dat niet.

avatar van Mart
Ik neem terug wat ik eerder heb gezegd, orbit! Je had inderdaad helemaal gelijk dat er nog een halfje in de lucht zou hangen Ik heb het album namelijk daarnet nog een luisterbeurt gegeven, en ik verhoog hem naar 4,5 sterren. Echt een heerlijke donkere sfeer heeft dit album. Bij Pornography (het nummer) krijg ik altijd zo'n heerlijk angstgevoel, iets wat ik bij erg weinig nummers heb. Wie weet geef ik hem in de toekomst nog 5 sterren.

Ah!

Ook Faith zou ik niet te snel afschrijven Mart.. die plaat heeft namelijk meer sfeer en impact dan je op het eerste gehoor zou denken. Qua gevoel ligt hij voor mij ook het dichtst bij Closer bijvoorbeeld of hun latere meesterwerk Disintegration. Vooral het titelnummer heeft die desperatie in zich..

avatar van Mart
Oke, ik zal Faith nog wat meer luisterbeurten gunnen En binnenkort ga ik Disintegration proberen

orbit schreef:
Ook Faith zou ik niet te snel afschrijven Mart..

zou ik zeker niet doen inderdaad, seventeen seconds, faith en pornography zijn een drieluik die je ongetijfeld zult gaan waarderen als je er genoeg naar luistert

wel merkwaardig van je orbit dat je pornography op nr 1 in je top tien hebt staan, want als ik favoriete albums op noem zijn het albums die ik keer op keer naar zou kunnen luisteren
en dit is nou niet bepaald een album die je naar een onbewoond eiland mee zou nemen om er elke dag naar te luisteren, omdat het gewoon zon zware plaat is
ik luister hier alleen van tijd tot tijd naar, als ik het echt nodig heb
als je al mn ergste nachtmerries in geluid kon omzetten dan zou het klinken als pornography
het is echt een sonische nachtmerrie
maar grappig hoe je muziek ook op die manier kan waarderen, als een soort bittere pil die je af en toe tot je neemt.
of kan je dit elke dag luisteren? ik weet het niet

hoe dan ook dit is meer dan een album , dit is een statement van the cure
het is nu 2007 maar nog steeds is er geen enkele plaat die net zo intens is als deze

djeffibrelich schreef:
of kan je dit elke dag luisteren? ik weet het niet

O maar ik kan gerust iedere dag naar Pornography luisteren hoor, geen enkel probleem. Laat maar komen

avatar van orbit
Ik heb hem in het begin zeker iedere dag beluisterd, en met enorm genoegen en extase! Maar na verloop van tijd kreeg ik inderdaad periodes dat hij me te machtig werd, als een goddelijke maaltijd die je gewoon niet opkrijgt Maar ik ben zo onder de indruk van dit statement en deze enorme cohesie dat ik simpelweg geen betere platen kan bedenken. En iedere keer dat ik hem luister staan mijn nekharen weer recht overeind en gaan mijn ogen gloeien! Dat gebeurt me bij geen enkele plaat. Zie het als bijzonder goede wijn, te duur om iedere dag te drinken (en zonde ook, bij een magnetronmaaltijd).. maar eens in de zoveel tijd is het puur genieten geblazen!

djeffibrelich
mooi gezegd, vooral de wijn vergelijking is super.
heb de plaat zelf nog een keer opgezet nadat ik mn laatste bericht had gepost.
cohesief(ik weet niet of dit correct nederlands is) is het inderdaad, alle liedjes passen en horen bij elkaar.
toch ben ik jaloers op het feit dat jij en feeder dit regelmatig aankunnen want het was wederom een zware rit voor me, maar mind blowing zeg!
ik zit er zelf aan te twijfelen om em ook maar in mn top tien te zetten( ik kan wel een aangename plaat minder).

pornography, ik vindt het een passende en briljante titel voor dit album maar weet iemand mischien waarom robert smith en co deze titel hebben gekozen?
heeft het verder een betekenis voor ze?

Ik heb in een interview gelezen dat het een soort van lokkertje was (hé, pornography, dat is interessant!), maar daarnaast ook goed bij sommige liedjes past, want The Hanging Garden en Siamese Twins gaan allebei over seks.

Als groot liefhebber van The Cure en drager van de naam Pornography moet ik natuurlijk wel iets bij dit album posten! Ik ga niet proberen te beschrijven hoe geweldig of geniaal alles is, dat is een onmogelijke taak. Pornography is voor mij in ieder geval één van de beste platen op deze aardbol. Het album is nagenoeg perfect.

Het enige kleine minpuntje voor mij is het nummer The Hanging Garden, wat opzich wel een fijn nummer is, maar mij toch een beetje misplaatst klinkt. Het past qua thematiek goed in 't album verder, maar toch skip ik vaak het nummer. Van mij had Pornography zonder The Hanging Garden gemogen, maar hé, niet zeuren, het blijft een van de beste platen ooit!

Ik geef dit album een welverdiende 5*

djeffibrelich
ja zo kan je ook interresse wekken voor een album

ik vind trouwens bij the hanging garden het stukje waar robert smith fall fall fall begint te krijsen echt een hoogtepunt

avatar van lullaby1987
mee eens! ook een hoogtepunt bij the figurehead(dat nummer is op zich al een hoogtepunt) is wanneer smith begint te zingen...I can never say no, I can never say no to anyone but you. I don't know about you, maar ik krijg hier rillingen bij.
ook het titelnummer is gearandeerd kippenvel!

Feeder
Pssst, niet verder vertellen maar ik vind het titelnummer het zwakste nummer van de 8

avatar van lullaby1987
ik zal het stil houden...my lips are sealed

Feeder
Dat hoop ik dan maar, ik wil namelijk geen boze Pornography-menigte achter me aan krijgen

avatar van Cygnus
Gelukkig heb ik dit niet gelezen...

lullaby1987 schreef:
ook een hoogtepunt bij the figurehead

the figurehead ja absoluut! cure-minds think alike he?
het hele album is garantie voor kippenvel

Feeder schreef:
ik vind het titelnummer het zwakste nummer van de 8

En dat vind ik nu net weer het sterkste nummer van het album, samen met "Cold" .