The Cure - Pornography (1982)

Label: Fiction

1. One Hundred Years (6:40)
  2. A Short Term Effect (4:22)
  3. The Hanging Garden (4:33)
  4. Siamese Twins (5:29)
  5. The Figurehead (6:15)
  6. A Strange Day (5:04)
  7. Cold (4:26)
  8. Pornography (6:27)
  9. Break [Group Home Demo] * (2:11)
  10. Demise [Studio Demo] * (2:10)
  11. Temptation [Studio Demo] * (4:01)
  12. The Figurehead [Studio Demo] * (6:12)
  13. The Hanging Garden [Studio Demo] * (5:30)
  14. One Hundred Years [Studio Demo] * (7:01)
  15. Airlock: The Soundtrack * (13:07)
  16. Cold [Live] * (3:55)
  17. A Strange Day [Live] * (4:05)
  18. Pornography [Live] * (5:56)
  19. All Mine [Live] * (2:55)
  20. A Short Term Effect [Live] * (4:06)
  21. Siamese Twins [Live] * (6:03)
  22. Temptation Two [AKA LGTB) (RS Studio Demo] * (3:58)
Feeder
Help ! Ik begrijp het ergens niet... tot nu toe kan geen enkele cd ook maar een beetje tippen aan dit meesterwerk. Parels zoals Kid A en Worst case scenario of zelfs de cd Faith (van the cure) kunnen in geen honderd jaar tijd hetzelfde in me teweeg brengen als Pornography. Dan denk ik, je bent nog jong, deze cd wordt heus wel overklast... maar ik weet het nog zo niet. Al jaren lang staat deze cd op de eerste plaats te pronken in m'n top tien en ik heb niet meteen het gevoel dat daar direct verandering in gaat komen. Dat bewijst voor de zoveelste keer hoe goed deze cd wel in elkaar zit.

"It doesn't matter if we all die" , misschien niet de meest magnifieke zin allertijden maar het brengt zoveel emoties met zich mee met het beluisteren van deze plaat. Ik vind deze zin persoonlijk het meest typerend voor deze cd, O werkelijk, ik zou kunnen verdrinken in die eerste paar seconden dat je die overheerlijke drum hoort en kort daarna de toch ietwat dreigende stem van onze geliefde Robert. Zucht... zal de verliefdheid dan nooit overgaan.

Help me eraan herinneren dat ik binnenkort echt wel eens een degelijke analyse van deze klassieker moet posten.

avatar van orbit
Feeder, vergeet je niet binnenkort een degelijke analyse te posten van dit meesterwerk?

Na dit album vijf keer te hebben beluisterd, kan ik niet anders zeggen dan dat dit een topalbum is. Favoriete nummers zijn "The Figurehead" en "Pornography". Ik vind dit album op dit moment nog niet zo goed als "Disintegration", dus geef ik deze plaat nét een halfje minder. 4,5* dus. Aangezien deze plaat een echte groeiplaat is, denk ik dat ik op termijn misschien wel de volle mep aan deze plaat ga geven. De stem van Robert Smith begint in ieder geval een van m'n favoriete zangstemmen te worden.

Ik ga de komende tijd nog vaak dit donkere meesterwerk van The Cure tot mij nemen.

knight3
100 Years is mijn favo Cure nummer!

Ik verlaag m'n stem met 0.5*. Ik vind "Disintegration" toch nog wel een stukje beter dan "Pornography" ("Disintegration" vind ik een stuk dromeriger dan "Pornography". Vooral nummers als "Plainsong", mijn tip voor de top 2000, en "The Same Deep Water As You" vind ik lekker dromeriger). Nou ja, 4**** is nog altijd een behoorlijk goede score.

godlydevil7
Wow! dit is echt goed, hij zit alweer in m'n top tien, en dat is een hele prestatie als je de rest bekijkt.

Heerlijk album.

avatar van orbit
@ Sgt. Revolver: Ik dacht al dat je een verschil zou bemerken tussen beiden, is haast onvermijdelijk ook
En 4* is prima, ik vind het al heel wat dat je de plaat kunt waarderen. Veel mensen zijn geneigd te reageren met "wat neerslachtig zeg, jeezz.."
En Disintegration is ook een meesterwerk! Om bij weg te mijmeren en zweven

@godlydevil7: Heftige top10 inderdaad

als er een plaat is die ik savonds opzet als ik in een mindere periode zit is het deze hoor, hoeveel ik deze al gedraaid heb verraste mij zelf ook, toen ik de nummers de eerste maal hoorde dacht ik dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde waren, de zang die steeds dezelfde toon hield en gewoon een paar gitaarpartijen in het reffrein, wat is hier nu speciaal aan, dacht ik. ik ben blij dat ik heb doorgezet, elk nummer is apart maar heeft gewoon dezelfde soort sfeer van de hele plaat; maar de 2 laatste nummers zijn voor mij wel de grimmigste, de donkerste, vooral pornography, alsof er spinnen mijn ruggenwervels betasten, zelden zo een angstaanjagend gevoel gehad bij een cd, maar het is een fantastisch gevoel...

avatar van Lin
Lin
ik zit ernstig te dubben om disintegration uit mn top 10 te knikkeren en te vervangen door deze, wat een album

[Edit: zo gezegd, zo gedaan]

@ felix89:

"Pornography" is samen met "The Figurehead" mijn favoriet van het album. Het gevoel van spinnen die je ruggewervels betasten. Inderdaad! Treffend beschreven .

Ik blijf "Pornography" natuurlijk wel een goede plaat vinden, alleen vind ik "Disintegration" sfeervoller. En inderdaad orbit, zoals je zei, het is al heel wat, dat ik de plaat zo waardeer (ik was zelf ook niet helemaal zeker, of ik de plaat zou gaan waarderen, omdat het een heel ander album is dan "Disintegration"). Over een tijdje ga ik wel verder met het ontdekken van albums van The Cure. Waarschijnlijk zet ik "Faith", "Seventeen Seconds" en "Wish" op het programma, maar dat zie ik nog wel.

avatar van fairiewitch
Tuurlijk staat dit album in m'n top 10!
Ik zal the cure altijd aanbidden, maar ik heb het wel meer voor de crazy Head on the door dan de duistere Pornography.

(Alhoewel m'n broer vind dat dit album een beetje mag stijgen in m'n top 10*kuch**Feeder*kuch*)

avatar van orbit
Ach, de jongens trekken naar Pornography, de meisjes naar Head On The Door.. zo is het altijd al geweest

Maar leuke broer hoor

avatar van lebowski
Laat rayman het niet horen

Heb hem toevallig net opstaan, en moet met terugwerkende kracht constateren dat de Cure- KO een onterechte winnaar heeft opgeleverd.

A Strange Day

avatar van Lin
Lin
orbit schreef:

*weet van niks, heeft pornography in dr top 10 *

Moordwijf

avatar van lullaby1987
geweldig album. mijn absolute favo naast disintegration. dit is echt een album dat me kippenvel bezorgt! cold, a strange day, the hanging garden en de titelsong! echt stuk voor stuk briljante werkjes

een 5.0

avatar van brasikurtz
beste plaat aller tijden . 'alleen short term effect' is niet geweldig. 100 years,figurehead,pornography zijn mijn drie favoriete nummers.

avatar van orbit
Vind Short Term Effect ook het minste nummer inderdaad, een soort stilte voor de storm.., vanaf The Hanging Garden gaat het pas goed loos

avatar van Edski
Ik vind het anders bij One Hundred Years al behoorlijk loos gaan!

avatar van orbit
Jaja, je hebt gelijk.. ik vind alleen het 'effect' ( ) van Short Term Effect daarna een beetje een terugslag, voordat de plaat zich in zijn maniakale hevigheid ontsteekt. Alhoewel ik voor dat nummer nog steeds wel een 4/4,5 zou geven trouwens, dus zo groot is de terugslag niet

avatar van Edski
We zijn het eens...

Feeder
Hmmm... ik vind a short term effect eigenlijk 1 van de sterkste songs op deze klassieker. Siamese twins is voor mij een beetje de terugslag. Nu ja, smaken zullen wel voor altijd verschillen maar ik hou toch een plaatsje vrij in m'n hart voor a short term effect...

avatar van the viking
A Short Term Effect's oormassage heeft bij mij hetzelfde effect als een weldadige streling van de oren,het ultieme luistergenot dus en samen met A Strange Day het vlaggeschip van dit Cure album met in haar kielzog andere luistervangers als The Hanging Garden, The Figurehead,Pornography en One Hunderd Years.Kippenvel gewaarborgd

Feeder
Wat zegt hij het toch mooi

Pornography is een aardig album; niet The Cure's beste vind ik. One Hundred years ademt eenlekker gespannen sfeertje uit. The Hanging garden is ook een lekker jachtig nummer. A Strange Day is in verhouding een vrij ontspannen nummer. Je hoort wel dat Robert Smith zich in deze periode aardig bemoeide met Siouxsie & the Banshees; wat beide bands ten goede kwam.

avatar van lullaby1987
die was ik nog vergeten te noemen!! stom ,stom, stom! one hundred years is ook masterlijk geweldig nummer! vooral live geweldig kickt er gelijk lekker in ..minpuntje voor mij op deze plaat is toch Siamese twins als ik zou moeten kiezen.

avatar van schizodeclown
Siamese Twins is ook gewoon een pareltje wat mij betreft, goed samenspel tussen de bandleden

Ik vind alleen de titelnummer een beetje eentonig, maar het sfeertje is wel te proeven

avatar van mic
mic
Vind zelf "Cold" het mooiste...maar die komt vooral live het beste uit de (git-zwarte) verf.

schizodeclown schreef:

Eentonig?

Een meezuigende synthesizersoundtrack voor bij een feestje in de krochten van de menselijke hel zul je bedoelen!

Laatst mijn cijfer voor "Pornography" met een half punt verlaagd. Na meerdere luisterbeurten, heb ik toch maar besloten om dat halve puntje er weer bij te doen. Mijn waardering voor dit album is dus weer gestegen naar 4.5*. Reden: ik vind het toch wel een fantastische afreageerplaat, hoor. Vooral fantastisch om te luisteren, nadat je een klas les hebt gegeven, die je nog nooit eerder les hebt gegeven, en waarvan je het niveau niet in kunt schatten (ik was dus behoorlijk gespannen) . Om de spanning van me af te gooien, was het toch wel mooi dat er zo'n album als "Pornography" bestaat. Als er nog meer dagen als deze gaan komen, zou het best eens kunnen zijn, dat ik dit album de volle mep ga geven .