Ramones - Ramones (1976)

Punk / Rock
Label: Sire

1. Blitzkrieg Bop (2:14)
  2. Beat on the Brat (2:31)
  3. Judy Is a Punk (1:32)
  4. I Wanna Be Your Boyfriend (2:24)
  5. Chainsaw (1:56)
  6. Now I Wanna Sniff Some Glue (1:35)
  7. I Don't Wanna Go Down to the Basement (2:38)
  8. Loudmouth (2:14)
  9. Havana Affair (1:56)
  10. Listen to My Heart (1:58)
  11. 53rd & 3rd (2:21)
  12. Let's Dance (1:51)
  13. I Don't Wanna Walk Around with You (1:42)
  14. Today Your Love, Tomorrow the World (2:12)
  15. I Wanna Be Your Boyfriend [Demo] * (3:02)
  16. Judy Is a Punk [Demo] * (1:36)
  17. I Don't Care [Demo] * (1:55)
  18. I Can't Be [Demo] * (1:56)
  19. Now I Wanna Sniff Some Glue [Demo] * (1:42)
  20. I Don’t Wanna Be Learned / I Don’t Wanna Be Tamed [Demo] * (1:05)
  21. You Should Never Have Opened That Door [Demo] * (1:54)
  22. Blitzkrieg Bop [Single Version] * (2:12)
avatar van ricardo
Dit is voor mij de perfecte band voor een verzamelaar, ben blij met Ramones Mania en nog 2 live platen. Met dit debuut album heb ik weleens in mijn handen gestaan, maar de beste nummers van dit album staan ook vaak al op de meeste verzamelaars. De rest van de nummers doet mij niet al te veel. En natuurlijk is dit punk net als The Sex Pistols en The Clash dat ook waren.

Latere albums hebben meer variatie.
Dit is verstand op nul muziek.
Ideaal voor op de Duitse snelwegen.

avatar van IllumSphere
Een album met korte nummers die gemiddeld de twee minuten aantikken. Ook kent dit album weinig variatie, want het merendeel van het album hebben het identieke deuntje als van Blitzkrieg Bop. Maar om de één of andere reden klinkt het daarom gewoon goed. Niet goed als in de vorm van muzikaal een hoog niveau, maar gewoon goed in de vorm dat ik er graag naar luister en dat is het belangrijkste bij een goed album. Al kan ik wel geen hoge cijfers geven, want dat zou een beetje onterecht zijn tegenover albums die ook uit de jaren '70 of zelfs jaren '60 komen, maar meer variatie kennen.

avatar van pdonidvie
Een kort album dat van mijn part nog wat korter had gemogen. Het is allemaal heel leuk, maar gaat snel vervelen. Dezelfde gitaarriff, opnieuw en opnieuw. Teksten waar weinig moeite om gedaan is. Geef mij maar de Sex Pistols, dan.

Cured
pdonidvie schreef:
Geef mij maar de Sex Pistols.
De juiste keus.

avatar van richiedoom
pfffff geen klap aan. Het is een paar nummertjes leuk maar het gaat zo vervelen op den duur. En dan duurt het album nog geen half uur, kun je nagaan! Ben benieuwd naar andere platen van Ramones, of het net zo saai is of juist beter als deze zogenaamde '''klassieker' .....

Hendrik68
Mijn persoonlijke mening is dat wanneer je deze "geen klap aan" vindt dat je de Ramones maar beter links kan laten liggen. De albums van de Ramones blinken nou eenmaal niet uit in muzikale diepgang. Het zijn hooguit wat nuanceverschillen, dus ik denk niet dat het veel zin heeft de rest van het oeuvre uit te diepen en te zoeken naar een klik. De sound van dit album is gewoon de kern van de Ramonessound. Ik blijf het geweldig vinden. Nooit een concert gezien met meer energie dan die van de Ramones, maar ja concerten gaan de Ramones niet meer geven, althans niet met de oorspronkelijk leden. Ik vind het jammer dat je dit niet kan waarderen en ik hoop dat het ooit nog bijdraait. Zo mooi dit.

avatar van The Cat woman
Ik snap richiedoom wel. Alles lijkt op elkaar en is compleet inwisselbaar.
Kende deze groep nauwelijk toch maar even Wikipedia gekeken. Behoorlijk legendarisch dus.
Maar of dat door hun muziek komt?

Hendrik68
Tja compleet inwisselbaar. Zo kun je het ook noemen. Ik vind zo ongeveer elke grunge, heavy metal, house en R & B plaat compleet inwisselbaar. Het is gewoon een kwestie van smaak, jullie vinden dit toevallig niks en ik wel. Ik denk dat het daar meer aan ligt. Maar dat legendarische ligt natuurlijk wel aan hun muziek. De sound was destijds volstrekt uniek.

avatar van mjk87
Al heeft Rocket to Russia net een wat dieper geluid dan deze. Die zou je nog kunnen proberen. Verder lijkt alles redelijk op elkaar ja en hangt het puur van enkele sterke songs af welke plaat echter beter is. En RTR heeft een paar geweldige singles.

avatar van The Cat woman
Hendrik68 schreef:

Volgens mij is alles op MuMe een kwestie van smaak. Als iemand Frans Bauer te gék vind, wie ben ik dan om daar iets tegenover te zetten?

Ik ben er nog steeds niet achter wat er zo legendarisch is aan de muziek van Ramones. Het klinkt redelijk rock and roll jaren 50.
Bij Remones bestaan alle nummers uit drie dezelfde akkoorden en ook nog eens in hetzelfde tempo. Waardoor alles als een brei klinkt. Wat maakt dat zo vernieuwend in die tijd? Daar ben ik echt nieuwschierig naar.

avatar van Lonesome Crow
De latere Ramones albums zijn toch wel duidelijk afwisselender, ze gingen steeds meer echte songs schrijven.
Het debuut vind ik ook ietwat overschat, zo vind ik "Leave Home" (ook uit hun beginjaren) qua songs en produktie stukken beter.

Deze plaat kwam uit in 1976, dit soort muziek was in die tijd opzienbarend en de legnde van de Ramones beginjaren werd eigenlijk groter als de Ramones zelf.

avatar van Strandskata
Hier klinken ze als neurotische straatschoffies, met hun gestripte en gejaagde rock & roll songs. Van hun knappe domheid moet je houden, maar dit is hun ultieme album.

avatar van Drs. DAJA
Is dit album een soort Metal Machine Music-achtige grap waar alle muziek-liefhebbers in meespelen? Ten tijde van ingewikkelde rock-meesterwerken komt er een plaat uit met nummers die uit de meest denkbaar simpele akkoorden partijen bestaat met teksten die veelal het herhalen van de titel zijn met als meest creatieve aanvulling af en toe een "whoo-hoo". Ieder nummer klinkt hetzelfde en enige urgentie is volledig afwezig. Als je van recht-toe-recht-aan punk of rock 'n' roll houdt is een act als The Sex Pistols veel uitbundiger en krachtiger en zijn artiesten als Nina Hagen en Herman Brood & His Wild Romance veel uitdagender en adrenaline-verhogender. Ramones mogen dan het begin van de punk-beweging zijn; hun debuut album vind ik pijnlijk matig.

vanson
Drs. DAJA schreef:

Vanochtend stond ik met een beetje een onbestemd gevoel op. Het zal de naderende winter wel zijn.
Maar toen las ik het bovenstaande en mijn glimlach groeide uit tot een bulderende lach.
HAHAHAHAHA, wat een onzin maar dank je dat je me heel erg aan het lachen heb gekregen met je woorden.

Nu ik het voor een tweede maal lees word ik weer somber...

avatar van ArthurDZ
Goh, DAJA heeft wel een punt hoor. Ik vind dit album ook interessanter omwille van het statement en wat het teweeg heeft gebracht dan om de muziek.

avatar van bennerd
Dat is jammer, want het is imo muzikaal best interessant en als het voor het statement en de beweging errond is, zijn er oudere/andere bands die je beter zou moeten vinden.

avatar van ArthurDZ
Inderdaad genoeg oudere (proto)punkalbums die ik interessanter vind (de debuutalbums van Patti Smith en The Modern Lovers, bijvoorbeeld), maar naar wat ik vernomen heb (ik was er natuurlijk zelf niet bij) hebben The Ramones wel de eerste grote aardschok van het genre ontketend, en daar ging het me een beetje om.

Ramones maken eenvoudige Rock & Roll nummers die kort en pakkend zijn, alleen wat sneller gespeeld.
Ik heb ze nooit als punk betiteld, maar juist als een van de elementen van de bruisende New York scène die toen in opmars was.
Acts als Blondie, Patti Smith, Television en Talking Heads behoren daar ook toe, allemaal acts die een totaal eigen geluid hebben, maar in het hokje punk gestopt worden.
Vergelijkbaar met Seattle in de jaren 90.
De bands werden grunge genoemd, maar Pearl Jam, Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden en Screaming Trees hebben allen duidelijk een eigen geluid.

avatar van ArthurDZ
Zit ook wel wat in natuurlijk. Misschien is punk ook meer een mentaliteit dan een genre.

avatar van bennerd
Klopt. Echt goede punkmuziek krijgt dan ook het etiket 'hardcore punk', zodat mensen het onderscheid kunnen maken.

Bij punk uit de VS moet ikzelf meer aan Dead Kennedys denken.
Ik denk wel dat wat er in de jaren 70 gebeurde in New York wel van invloed is geweest bij de alternatieve scène eind jaren 80 ( Pixies, Sonic Youth, Husker Du).
Zeker een belangrijke periode, met zeer invloedrijke bands.

avatar van deedee
Mooi dat ze toch nog wat losmaken op dit forum. Voorlopers als de Stooges, New York Dolls werden ook punk genoemd. Zelf noemden ze zich tot het eind toe ook punk. Maar het klopt, het was veel meer dan dat, hoewel ze ook Dead Kennedys achtige hardcore hebben gemaakt (Wart Hog).
Geen band die zoveel goede nummers heeft gemaakt. Als je niet van de compromisloze muzikale aanpak houd, zou je eens naar het tribute album
We're a Happy Family - a Tribute to the Ramones (2003) moeten luisteren. Hierop uitvoeringen van 'top'-artiesten als U2, Metallica, Chilli Peppers, Tom Waits, etc. van Ramones klassiekers. De nummers blijven recht overeind.

avatar van Drs. DAJA
Ze zijn inderdaad niet eens het begin van de punk-beweging. Iggy and the Stooges waren nog voor dit album al vele jaren actief en veel krachtiger dan deze vermoeiende opstapeling van voorspelbare akkoorden.

@deedee, ik heb net een stukje van die plaat geluisterd maar "blijven overeind staan" is helaas al een begrip waar ik niet in mee ga. Deze nummers zijn mijn inziens in de basis al futloos en uitgedroogd. Ramones klinkt als iets wat vluchtig in een garage is opgenomen van een band die voor mij in die garage had mogen blijven spelen.

avatar van Lonesome Crow
Gisteren even gedraaid tijdens het afwassen, ik vind het wel prettige uptempo achtergrondmuziek.
Dit debuut is ietwat overschat, hun latere albums hebben wat meer pit en klinken feller.
Ergens ook wel logisch, het kostte $6400 en 1 week om het op te nemen, kan je qua geluid ook geen wonderen verwachten.

avatar van deedee
Drs. DAJA schreef:

Het eerste deel van je zin klopt en is op zich geen schande lijkt me. Tot veel plezier van velen zijn ze echter wel uit de garage gekomen. Je hebt vast nog nooit een live concert van hun mogen ervaren. Ik heb ze voor het eerst eind 70er jaren in Amsterdam meegemaakt. Wat een energie en een power. Ik heb zelfs dit jaar nog een tribute gezien in NYC in het hol van de leeuw. Alleen drummer Marky was er nog, want de drie belangrijkste leden zijn natuurlijk alweer een tijdje niet meer onder ons. Maar zelfs met alleen de drummer (niet eens van het eerste uur) en natuurlijk het toch onverwoestbare repertoire was het nog steeds een geweldige belevenis.

avatar van Rudi S
Live echt fantastisch , zeker ook in die jaren ´70 wat een energie een echte belevenis.
En overal nog een paar seconden van de nummers afsnoepen.

Hendrik68
Eind deze maand verschijnen de eerste 6 albums van de Ramones in een boxset onder de naam Sire Years 1976-1981. Opvallend is dat hij bij Bol.com goedkoper is dan bij WOW HD.

avatar van Rudi S
Ja die 27,99 van Bol is erg scherp.

avatar van MichelDumoulin
Hendrik68 schreef:

Ook offtopic, dus mag verwijderd…
Het boxje is bij diverse aanbieders nog goedkoper te krijgen.