Snow Patrol - A Hundred Million Suns (2008)

Label: Geffen

1. If There's a Rocket Tie Me to It (4:19)
  2. Crack the Shutters (3:20)
  3. Take Back the City (4:40)
  4. Lifeboats (4:41)
  5. Golden Floor (3:19)
  6. Please Just Take These Photos from My Hands (4:25)
  7. Set Down Your Glass (3:43)
  8. The Planets Bend Between Us (4:18)
  9. Engines (5:10)
  10. Disaster Button (3:58)
  11. The Lightning Strike: What If the Storm Ends? / The Sunlight Through the Flags / Daybreak (16:18)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ad Brouwers schreef:
Al een hele tijd niet meer gedraaid. Maar nu ik dat gedaan (lekker hard op de koptelefoon) snap ik helemaal waarom ik dit album gelijk een 5 heb gegeven. Dit album is net als goede wijn. Gewoon een tijd laten liggen en hij wordt alleen maar beter.

Als je bedoelt wijn op fles geef ik je gelijk: de smaak wordt alleen maar zuurder.

JanBetonde2e schreef:

ja als het je ding ook niet is, heeft het niet veel zin om er naar te luisteren/stemmen, ik ga ook niet stemmen op hard-rock als ik toch al weet dat het niks voor mij is

Trouwens, Arctic Monkeys in je top 10 is ook hardrock

JanBetonde2e
haha arctic monkeys hard rock wat een grap is dat

Van Wikipedia:

''Hun derde album, Humbug, klinkt meer psychedelisch dan de eerdere albums. Het album is een mix van indie rock, hardrock en psychedelische rock.''

JanBetonde2e
wikipedia maar kom op dat is toch geen hard-rock maar maakt niet uit, die opmerking die ik maakte naar hem toe was een misverstand, en dit is een snow patrol album dat heel erg goed is( wat al helemaal niet lijkt op hard-rock haha )

Rijnes
Arctic Monkey's kun je moeilijk hardrock noemen, idd. Beetje vreemd.

Ondanks het feit dat ik normaal gesproken niet zo van heel rustige albums houd vind ik dit wel een lekkere plaat! 3,5 ster.

JanBetonde2e
Dit blijft een heerlijk album, met gewoon hele mooie nummers, het beste album van Snow Patrol

Gewoon een "meesterwerk", Joram!

JanBetonde2e
Inderdaad, dat is helemaal waar, ik verhoog hem eigenlijk maar gewoon naar een 5 want ik geniet van elk nummer, en dat is toch niet iets wat ik heel vaak heb bij hele albums

mathieudc
Wat zijn deze mannen live toch ongelofelijk sterk...hebben ze gisteren in Vorst Nationaal wederom bewezen. Nochtans vind ik slechts één album van hen écht sterk: Eyes Open. Niet dat hun andere albums slecht zijn, zeker niet, maar 't mist op de één of andere manier wat power...een volledige cd Snow Patrol na elkaar vind ik zelfs een beetje een lange zit en toch: ik ben zéker fan. Sympathieke band, goede muziek en goede sfeer...en live zijn ze gewoon nóg beter en komen ook de nummers uit de andere albums tot leven.

JanBetonde2e
Ik vind juist dat ze met dit album echt vooruit zijn gegaan, normaal heb ik dat ook, dat ik nooit hele albums van Snow Patrol kan luisteren, maar met dit album is daar verandering in gekomen, heerlijke wisselingen in tempo, rustige liedjes dan weer wat nummers, met meer power erin, en natuurlijk op dit album een heel mooi einde, met The Lightning Strike.

mathieudc
Grappig, dat heb ik net bij 'Eyes Open', zo zie je maar! Maar de afsluiter mag er inderdaad zijn, heerlijk stukje sfeer!

avatar van michaelSOAD
Deze vind ik veel beter dan hun vorige album. Bij het vorige album hab ik maar een paar liedjes die bij mij bleven hangen. Op dit album bleven bijna alle liedjes in mijn hoofd hangen. Bij Disaster Button kreeg ik zelfs kippevel, zo mooi. Alleen Set down your glass vind ik een afschuwelijk nummer.

-5-

avatar van hoi123
Snow Patrol: De band waarbij het op MuMe politiek incorrect is om goed te vinden.
De gelikt, glad en commercieel, zegt men. Dit album bewijst het tegendeel.
Geweldige popsongs, met soms een symfonische of psychedelische inslag.

If There's a Rocket, Tie Me To It is een goede opener.
Een fijne straightforward rocker met een fraaie climax.
Ook al is de stem van Lightbody een om aan te wennen, ik kan hier erg van genieten.

Crack the Shutters is de grootste hit van het album.
Een erg mooi, emotioneel nummer die toch radiovriendelijk is.
De repetitieve zangmelodieën die zo typerend zijn voor Snow Patrol worden hier goed in verwerkt. Ook de pianopartijen klinken erg mooi.

Take Back the City is geweldig.
Energieke gitaarpartijen, repetitieve melodieën en een erg goede tekst.
Bovendien klinkt het refrein erg catchy. Onmogelijk om stil te blijven zitten.
Dit is precies het soort nummer waar Snow Patrol goed in is.
Catchy poprocksongs met een alternatieve twist.

Lifeboats is een mooi rustpuntje.
Alleen akoestische gitaarpartijen en Lightbody zingt mooier dan ooit.
Een lief liefdesliedje met een leuke outro. Kwaliteitspop.

Op The Golden Floor bereiken Lightbody en co. hun hoogtepunt.
Een hypnotiserend, psychedelisch nummer. De tekst is fascinerend.
Zelfs het, anders zo afschuwelijke, handgeklap hoort er hier goed bij.
Het beste nummer van het album.

Please Just Take These Photos From My Hands is meteen weer een dieptepunt.
Vooral erg ongeïnspireerd en het refrein klinkt buitengewoon slecht.
Daarbij klinkt de stem van Lightbody hier erg zeikerig.
De laatste minuut is gewoon pijnlijk slecht. Jammer.

Set Down Your Glass is aardig.
Een rustig, akoestisch nummer zonder percussie.
Lightbody klinkt rustig en melancholiek.
Dit nummer is net een spijtbetuiging. Voor het vorige nummer misschien?

The Planets Bend Between Us is een leuk liefdesliedje.
De tekst is misschien wel wat kitscherig en men zou dit als zeikerig kunnen opvatten.
Desondanks nog wel mooi. Al hadden ze het misschien beter klein kunnen houden. Die climax is onnodig.

Engines is ronduit lelijk.
Totaal onpassend refrein, mislukte lo-fi zang en een onnodig gitaarrifje.
Dit nummer probeert wanhopig interessant te zijn, maar faalt in alle opzichten.
En moet dat 'oeh oeh oeh oeh' nou?

Disaster Button geeft me de negatieve kriebels.
Ongeïnspireerd en bij vlagen gewoon lelijk. Ook weer erg zeikerig.
Bijzonder trouwens dat een stem zo wisselend kan zijn. Hier klinkt Lightbody weer erg slecht, terwijl hij op Lifeboats veel beter klinkt.

Het eerste deel van The Lightning Strike is echt prachtig.
Snow Patrol commercieel noemen is hierbij onmogelijk.
Symfonisch, bombastisch en mysterieus. Veel te goed om commercieel te klinken.
Het tweede deel klinkt eerst spannend, maar laat de spanning daarna vervagen. Zonde. Ook is dit deel te repetitief naar mijn mening.
Wel is het pianomelodietje leuk gevonden.
Het derde deel is weer zo'n leuke, catchy rocksong waar Snow Patrol zo goed in is.
Toch weet ik eindelijk wat ik deze hele zit al miste: Gevoel.
Het is wel mooi, maar wat meer diepgang had echt geen kwaad gekund.

Al met al toch een goed album, ondanks bovenstaande kritiek.
In ieder geval zal ik Snow Patrol eeuwig dankbaar zijn. Zij waren de eerste band die ik goed vond, en lieten mij dus van muziek houden.
Hierdoor toch wel een ruime 4. Dank je wel, Snow Patrol!

hoi123 schreef:
De gelikt, glad en commercieel, zegt men. Dit album bewijst het tegendeel.
Geweldige popsongs, met soms een symfonische of psychedelische inslag.
Dat lijkt er wel op, maar geldt zeker niet voor mij, Hoi123. Hij blijft bij onveranderd op 5 sterren staan en heb al vele discussies moeten voeren over dit album. Ik blijf het een geweldig album vinden.Bovendien waardeer ik jouw uitgebreide recensie. Waren er maar meer die dit album wat beter, intenser en meer zouden beluisteren, maar bij MuMe zitten er nu eenmaal mensen, die hun mening al heel snel klaar hebben, om daarna er flink op los te gaan discussiëren. Dus Hoi123, laat je niet gek maken door anderen en stop met discussiëren als je je voor je eigen smaak moet gaan verantwoorden en in herhalingen gaat vallen.

avatar van hoi123
Ik laat me zeker niet gek maken door de smaak van anderen, vandaar ook de 4 sterren. Toch vind ik Final Straw nog een stukje beter. Maar bedankt voor het compliment!

max95 schreef:

Het rockt niet. Klinkt zo houterig.
Je hoort het in de nummers in het midden van dit album overduidelijk. Vind ik jammer.
Ik heb er geen problemen mee als er een akoestische gitaar in het spel komt hoor, maar wel als-ie boven al het andere uitkomt.
Maar ja zal wel liggen aan het feit dat ik hardrockfan ben

En Keane fan.

avatar van Alarum
Het enige goede in mijn ogen aan dit album is: The Lightning Strike: What If The Storm Ends?
De rest is saai.

avatar van max95
pim556 schreef:

En Keane fan.

Ja, maar dat wil nog niet zeggen dat ik dit album ook gelijk helemaal slecht vind. Ik vind alleen het midden niet goed passen op dit album.
Anders had ik heus geen 4 sterren gegeven.

max95 schreef:

Anders had ik heus geen 4 sterren gegeven.

Waar ik meer op doelde was dat je zei dat je niet houdt van acoustisch. Toen gaf je als reden dat je dan ook hardrockfan bent. Maar Keane is volgens mij niet meteen de meest harde muziek, dus ik snap niet helemaal waarom je die acoustische gitaar in het middenstuk niet kunt waarderen. Ikzelf vind het juist het hoogtepunt, maar dat terzijde.

Weet je zeker dat het alleen aan die acoustische gitaar ligt, of vind je de nummers in zijn geheel niets?

Hoe weet jij trouwens wanneer er een acoustische gitaar wordt bespeeld als hij niet boven de rest uitkomt?:P

avatar van Dustbowl
Heel lang niet meer beluisterd, maar wauw wat is dit eigenlijk een prachtig album!

baronpils
prachtig album! Vind dit SP hun beste

avatar van Headphone1st
pim556 schreef:

Need I Say More ...

een kabbelend beekje , een aardbeving , 'n kettingzaag , ritselende blaadjes in de fluisterende wind , staan aan het eind van de bulderbaan onder 'n opstijgende Toepolev , Pavement ...

Dit alles heeft met elkaar gemeen dat het net iets interessanter is dan Snow Patrol of het lezen van krom redenerende mening-hebbertjes .....kom op jongens.. !! beetje bij de les ..!!

avatar van pim556
Op één of andere manier krijg ik het idee dat Headphone1st hier probeert te discussiëren zonder daarbij argumenten te gebruiken... En dat werkt niet. Het zou dus fijn zijn als je even duidelijk uitlegt wat je bedoelt en er ook argumenten bij geeft, want hier kan ik niet zo veel mee...

avatar van douwef
zeer matig album kon eyes open en final straw me nog wel redelijk boeien is dit wel een hele saaie plaat van de heren. Kwa test ook wel dramatisch slecht ( take back the city ) beetje jammer eigenlijk want er had meer in kunnen zitten ik geeft albums niet snel 2 sterren maar deze heeft hem verdient.

avatar van meneer
Raar, ergens kom ik steeds weer een moment tegen dat ik deze opzet. Sterk, compact, gevuld en nooit saai..

Ergens niet te doorgronden, daarom juist zo aantrekkelijk !

avatar van Madjack71
Snow Patrol heeft de eigenschap om goede pakkende liedjes te schrijven die blijven hangen. Ook bij dit Millions Suns is er een sterke aftrap, dat voortduurt tot aan Lifeboats. Daarna zakt het ietwat in en spreken de nummers mij wat minder tot de verbeelding. Op het eind trekken ze dat -naar mijn smaak- weer redelijk recht met The Lightning Strike. Een band die i.i.g. een breed publiek weet aan te spreken met kwalitatieve popliedjes en die ik liever hoor als een Coldplay bijv.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Prima album dit, volop afwisseling, weinig mis mee in ieder geval.
Lekker om te horen.

Dn!S schreef:
"You held onto me like I was your little life raft
Please know that you were mine as well"

Kippenvel stukje uit deel 3 van Lightning Strike. En inderdaad ja. de teksten zijn erg mooi op dit album.

Post van een tijdje terug alweer, maar ik kan me er goed in vinden. Heb lange tijd moeite gehad met Snow Patrol, met name door Chasing Cars wat ik een oervervelend nummer vond. Maar als je open staat voor de teksten is er hier een hoop moois te vinden, want die kruipen best wel onder de huid. Dat stukje uit The Lightning Strike is toch ook wel mijn favoriet.

avatar van Ronald5150
"A Hundred Million Suns" vind ik een flinke stap voorwaarts ten opzichte van Snow Patrol's vorige album "Eyes Open". Daar zijn eigenlijk twee redenen voor. Allereerst vind ik "A Hundred Million Suns" een stuk dynamischer en gevarieerder dan zijn voorganger. Waar op "Eyes Open" een paar geweldige nummers stonden, staken die nogal boven de andere nummers uit. "A Hundred Million Suns" klinkt veel coherenter en consistenter. De andere reden is eigenlijk de laatste track op dit album. Het ruim zestien minuten durende en epische "The Lightning Strike". Deze compositie bestaat uit drie stukken, te weten "What If the Storm Ends?". "Sunlight Through the Flags" en "Daybreak". Dit is een prachtige meeslepende luisterervaring, die in zijn eentje al de vorige plaat overtreft. "A Hundred Million Suns" vind ik Snow Patrol's beste plaat tot nu toe. Trouwens, wat een prachtige hoes!