The Band - The Last Waltz (1978)

Canada
Label: Warner Bros.

1. Theme from the Last Waltz (3:40)
  2. Up on Cripple Creek (4:35)
  3. Who Do You Love (4:16)

met Ronnie Hawkins

4. Helpless (5:47)

met Neil Young

5. Stagefright (4:24)
  6. Coyote (5:50)

7. Dry Your Eyes (3:57)

met Neil Diamond

8. It Makes No Difference (6:48)
  9. Such a Night (4:00)

met Dr. John

10. The Night They Drove Old Dixie Down (4:35)
  11. Mystery Train (4:59)
  12. Mannish Boy (6:54)

met Muddy Waters

13. Further on Up the Road (5:08)

met Eric Clapton

14. Shape I'm In (4:06)
  15. Down South in New Orleans (3:06)

met Bobby Charles

16. Ophelia (3:53)
  17. Tura-Lura-Lural (That's an Irish Lullaby) (4:15)
  18. Caravan (6:02)

met Van Morrison

19. Life Is a Carnival (4:19)
  20. Baby Let Me Follow You Down (3:00)

met Bob Dylan

21. I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met) (3:33)

22. Forever Young (4:42)

met Bob Dylan

23. Baby Let Me Follow You Down [Reprise] (2:46)

met Bob Dylan

24. I Shall Be Released (5:25)

25. The Well (3:27)
  26. Evangeline (3:17)
  27. Out of the Blue (3:08)
  28. The Weight (4:38)
  29. The Last Waltz Refrain (1:28)
  30. Theme from the Last Waltz (With Orchestra) (3:22)
  31. The Weight * (4:51)
  32. This Wheel's on Fire * (3:54)
  33. Caldonia * (6:09)

met Muddy Waters

34. Rag Mama Rag * (4:34)
  35. All Our Past Times * (5:02)

met Eric Clapton

36. Four Strong Winds * (4:37)

met Neil Young

37. Shadows and Light * (5:45)

met Joni Mitchell

38. Furry Sings the Blues * (5:09)

met Joni Mitchell

39. Acadian Driftwood * (7:07)
  40. The W.S. Walcott Medicine Show * (3:39)
  41. The Genetic Method / Chest Fever (Excerpt from Movie Soundtrack) * (2:41)
  42. Hazel * (3:42)

43. Jam # 1 * (5:32)
  44. Jam # 2 * (9:11)
  45. Don't Do It * (6:20)
  46. Greensleeves (From Movie Soundtrack) * (1:38)
  47. King Harvest (Has Surely Come) * (3:52)
  48. Tura Lura Lura (That's an Irish Lullaby) * (3:53)

49. Caravan * (6:30)

met Van Morrison

50. Such a Night * (5:25)

met Dr. John

51. Rag Mama Rag * (3:53)
  52. Mad Waltz (Sketch Track for "The Well") * (5:31)
  53. The Last Waltz Refrain [Instrumental Version] * (0:50)
  54. The Last Waltz Refrain (Sketch) * (3:35)
avatar van matthijs
Aha... ik kijk eigenlijk nooit naar concertregistraties. Maar als ik de film ergens tegenkom zal ik er nog eens over denken, Willem!

Oldfart schreef:
Zonder ook maar iets af te doen aan de laatste wals, dit is ook bekent neem ik aan:
Rock of Ages..zo niet, wel iets aan doen dan.

Vind Rock of Ages nog een tikkie beter dan deze zelfs.

Over de film gesproken: er blijkt dus in al een Blu-Ray versie te zijn uitgebracht, maar uiteraard niet in Europa en omdat ze bij UA hun Blu-Rays niet regiovrij maken blijven wij er dus van verstoken. Dit terwijl de Blu-Ray, zowel in beeld als geluid een fikse vooruitgang is ten opzichte van de DVD. Nadeel van DVD bij PAL is dat je PAL speedup hebt (conversie van 24 fps naar 25 fps), waardoor de muziek 4% sneller speelt (al corrigeren ze gelukkig wel de pitch). Let er maar eens op bij films, je hoort meteen dat jouw favoriete nummer een tikkie sneller gaat. Dat is hier niet anders. Bij de NTSC versie lossen ze het anders op, door frames gedeeltelijk te laten overlappen, zodat die wel op de juiste snelheid loopt. Wat deze film betreft: de bioscoopversie duurt 117 minuten en mijn DVD minuten!

avatar van Rudi S
Toch maar even de video kijken al was het alleen maar om te zien hoe het plezier er afspat in bv de machtige uitvoering van Helpless (Joni doet ook nog mee, mooi).
edit Blue, blue windows behind the stars.

Wist niet dat Neil Young zo goed Frans sprak

Laatst nog een stukje gezien op TCM en bleef toch weer hangen, vind de live versie van Coyote nog steeds briljant.

avatar van henk01
Ik lees hier dat men Helpless op The Last Waltz niet zo goed vindt, ongelofelijk, deze met Joni is brillant. Veruit de mooiste uitvoering van dat nummer.

Ik vind deze 'Helpless' ook erg mooi. De enige 'Helpless' die niet mooi is is de studio versie.

avatar van bikkel2
Young is hier zo stoned als een aap . Kwam echt net met zijn neus uit de coke .
Ik vind het wel een sterke uitvoering . Inderdaad een mooie bijdrage van Joni Mitchell .

avatar van Deren Bliksem
Ja inderdaad, dat valt echt te zien op de DVD. Hij staat zo'n beetje kwijlend naar Dylan te kijken.

Of 'ie ook stoned was weet ik niet. Maar onder invloed van coke zijn is juist het tegenovergestelde van stoned zijn. Hij lijkt inderdaad wel stoned.

Stijn_Slayer schreef:

Hij lijkt het niet , hij is het !!

avatar van Deren Bliksem
Nee, ik vind juist dat hij zo strak als een snaar staat.

henk01 schreef:

Helpless staat anders afgetekend bovenaan bij de Favoriete tracks van dit album.

Van coke ga je inderdaad strak staan, en wordt je juist niet loom en traag.

Kan natuurlijk dat hij het gecombineerd heeft.

Oh ja, dat is ook leuk.

avatar van Rudi S
Voor zo ver ik weet kon Neil in ieder geval geen hard drugs gebruiken wegens zijn ziekte.

Neil's dokter heeft hem inderdaad verteld dat hij 'niet meer terug zou komen' als 'ie LSD zou gebruiken. Cocaine is ook een harddrug, maar dat heeft Neil wel gebruikt (niet extreem veel zoals bijv. Stills, Crosby, Harrison en Gilmour). Hij ging echter een mogelijk verband zien met de ziektes van zijn kinderen en is er toen mee gestopt.

Rudi S schreef:

Neil is zeker geen heilig boontje en dat geeft hij min of meer ook toe in zijn geniale nummer Hitchhiker:

Then we had a kid and we split apart
I was living on the road
A little cocaine went a long long way
To ease that different load
But my head did explode
My head did explode.

avatar van Hans Brouwer
heicro schreef:
Heerlijk om te lezen dat een aantal van de jongste generatie op Mume zoveel kan genieten van deze 30 tot 40 jaar oude muziek.
't Is wel een beetje raar, 52 jaar..... en nog nooit iets gezien of gehoord van "The Last Waltz (1978)" . Kennelijk heb ik iets gemist .

avatar van bikkel2
Tijd om de schade in te halen betreft dit document Hans . Dit is muziekgeschiedenis .

Rudi S schreef:

waar zie je dat ?

henk01 schreef:

waar zie je dat ?

Hier.

Dat is dan 30 + 1

avatar van willemmusic
Stalin schreef:
Neil is zeker geen heilig boontje

Mag ik dan verhalen over mijn tante in Ottawa, die als lid van een kerkgenootschap bij de Youngs over de vloer kwam. Neil leerde ze kennen wanneer hij zijn ouders bezocht. Toen ze eens 'over' was en het gesprek op muziek kwam, moest ik haar mijn nieuwste lp van een Canadese zanger laten horen. De naam kwam haar bekend voor, maar pas bij het zien van de hoesfoto kon ze geloven dat die rustige, bescheiden en verlegen jongeman een heuse ruige rockstar was !

avatar van harm1985
Mooi verhaal Willem! Wat Helpless betreft: ik had 'em als favoriet staan, maar inmiddels verwijderd, OK, de bijdrage van Joni (bij Helpless dus) is leuk (veel beter dan Wembley 1974 met CSNY), maar de band lijkt een beetje achter de feiten aan te lopen.

Ik vind de studio versie wel goed, maar bij lange na niet zo goed als de live versie met the International Harvesters uit 1984 (vanaf 28:54).

avatar van Madjack71
harm schreef: ...maar de band lijkt een beetje achter de feiten aan te lopen.

Klopt ook wel...in het boekje dat bij de luxe uitgave zit, geeft Robbertson aan dat de tonen waarin Mitchell muziek maakt en de wijze van spelen, hen niet 1,2,3 vanzelfsprekend was. (zeker bij zo een gelaagd nummer als Coyote) Ze hadden ook moeite om het te volgen. Neemt niet weg dat verreweg bij de meeste gastartiesten, de Band een wel zeer luxe back up is voor hun nummers.

avatar van harm1985
Ik had het over haar zang bij Helpless.

avatar van Madjack71
Idd. (bij Helpless dus)...ff gemist...foei stoute Ome Willem...rapapaah rapapaah....

avatar van BB King
hier werd historie geschreven, fantastisch!
en wat een gastenlijst...
geweldige regiseur die Scorsese, zowel z'n films als zijn connectie met great music!
heerlijk om Slowhand weer eens in zijn jonge jaren te zien.
voor Dylan neem ik ook mijn hoed af.

avatar van Stalin
Voor iedere liefhebber van The Band die voor het niet noemenswaardige bedrag van
$4,100,000 een stuk Band-geschiedenis in handen willen hebben, nu is je kans.

De beroemde Shangri-La studio in Malibu (waar ook de interviews met The Band uit de Last Waltz gefilmd zijn) staat namelijk te koop.

avatar van matthijs
Stalin schreef:
$4,100,000 een stuk Band-geschiedenis in handen willen hebben, nu is je kans.

Er zijn nu 38.839 MuMe gebruikers. Als iedereen nu 100 Euro inlegt (ongeveer 110 Dollar) kunnen we we 'm samen kopen!