Interessant, dat laatste wist ik niet. Ik ben het met jullie eens dat de mix, hoewel lekker in het gehoor liggend, niet echt past bij een metalplaat. Het gitaarwerk had een stuk steviger in de mix kunnen/moeten staan.
Leuk, die achtergrond-info. Volgens de credits op de albumhoes is producer Val Garay verantwoordelijk voor de eindmix. Wat Geoff Tate daar zegt, klopt dus wel: die man had zijn sporen vooral verdiend in de
soft rock. Een jaren tachtig-plaat van Santana is ongeveer het hardste wat hij ooit heeft vastgelegd.
Veelzeggend citaat uit het interview:
Does your mixing approach change according to musical style?
No, it’s not about style as much as I always wanted to make anything I did bigger, fatter and punchier than anything they had done before while still keeping it within the artist’s realm.
Ik ken wel wat werk van hem, en geluidstechnisch verstaat-ie zijn vak wel. Maar het was onverstandig van EMI-America om hem bij de eindmix te betrekken. Zeker zonder dat de band het eindresultaat mocht horen voordat de plaat in de winkels lag. Dat laatste is bijna niet voor te stellen, maar gebeurde in die dagen met een schrikbarend grote regelmaat...
Zou leuk zijn als die originele mix nog eens beschikbaar komt, bijvoorbeeld in een deluxe editie.