Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (2009)

Folk / Electronic
Label: Domino

1. In the Flowers (5:24)
  2. My Girls (5:43)
  3. Also Frightened (5:16)
  4. Summertime Clothes (4:32)
  5. Daily Routine (5:48)
  6. Bluish (5:16)
  7. Guys Eyes (4:33)
  8. Taste (3:56)
  9. Lion in a Coma (4:14)
  10. No More Runnin (4:25)
  11. Brother Sport (5:59)
avatar van Cherubini
Eindelijk een band die er in slaagt de gekte in het hoofd van Brain Wilson op de plaat vast te leggen ? In ieder geval heel bijzonder ...

UnknownPleasure
hier een on-officiële clip van het nummer Daily Routine.. Ademt echt het album gevoel uit naar mijn mening.. Trippy

VB1
En met dit weer komt deze muziek nog wel wat beter tot zijn recht.

elrayo
Hmm... Ik hoor hier iedereen Beach Boys dit en dat. Maar ik vind dit album helemaal niet zoveel weghebben van de Beach Boys. Ik ken dan wel niet zoveel nummers van de Beach Boys maar...

In the Flowers = Beach Boys?

Dan mag iemand mij wel eens vertellen welk nummer van de Beach Boys hier naar klinkt. Maar ook bij de rest van de nummers begrijp ik de vergelijking niet helemaal.

Het ligt vast aan mij dat ik het niet snap, maar toch moest ik dit even kwijt.

Nihilisme
Het is denk ik vooral de harmonie: de samenzang van Avey Tare en Panda kwam nog nooit zo mooi naar voren als op Merriweather Post Pavilion. Luister maar eens naar Guys Eyes, die bezwerende, licht experimentele vorm van 'samen zingen' doet mij bijvoorbeeld vaak aan The Beach Boys denken. Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik krijg soms echt een Pet Sounds gevoel bij dit album (pet - animal, op zich begrijpelijk). Maar het zijn niet alleen de surfjongens, zo las ik al dat iemand hier Brother Sport de Tomorrow Never Knows van nu noemde. Kan ik ook erg goed inkomen.

De vergelijking Beach Boys - Animal Collective duikt overigens al jaren in de media op, maar komt wat mij betreft pas écht goed naar voren met dit album.

avatar van de_nis_
Ik vind de vergelijking met The Beach Boys, door de harmonische samenzang maar ook muzikaal, maar dan 40 jaar later, wel degelijk gestaafd.

Ik kan van beide muzikale uitspattingen intens genieten.
En niet alleen bij 'Merriweather Post Pavilion' en 'Pet Sounds' maar bij het hele oeuvre van beide gezelschappen.

de_nis_ schreef:

Ik kan van beide muzikale uitspattingen intens genieten.

Een treffende uitspraak waarbij ik me alleen maar kan aansluiten.

En Daily Routine, sjeesh. Die beat... het lijkt wel hiphop.

Kijk

een school opdracht waarbij ik en een vriend "Summertime Clothes" en "Brother Sport" hebben gebruikt.

Veel kijkplezier.

Jensi schreef:
Kijk

Veel kijkplezier.

Gaaaaf! wie zou die vriend zijn?
Man , wat hebben we hier aan gewerkt .. Iedereen beneden aan het partyen en wij op mn kamer opgesloten zitten te monteren. haha ik ben zeker blij met het resultaat. En mensen ; Jullie mogen best kritiek geven.

avatar van kaz
kaz
Over het album, ik luister het nu voor de eerste keer en vind het tot nu toe leuk klinken! Nog even geen score want ik heb pas 4 nummers geluisterd.

avatar van KampF
Deed me denken aan Requiem For A Dream al die shots. Leuk gedaan. Misschien hadden jullie beter in breedbeeld kunnen schieten, dan heeft het toch net iets meer weg van een film. Daarnaast bewegen jullie de camera veel, met Animal Collective er bij zou ik dan ook voor een beweging-blur effect kiezen gezien de wazigheid en de loomheid van de achtergrondmuziek. Mooi verder.

Dit album heb ik toch maar op de 5,0 gezet. Meestal doe ik dat pas na een langere tijd (jaar), als een album echt wat heeft betekend voor me. Dit jaar heb ik ze al 2 jaar live gezien en dat was geweldig. Niet alleen de optredens maar ook het feit dat veel mensen om mij heen dit album goed hebben opgepakt en dat ik er daarom veel over gesproken heb met anderen. Zelfs op de laatste 3 feesten die ik heb meegemaakt mocht Brother Sport niet ontbreken. Merriweather Post Pavilion heeft meer dan genoeg bereikt voor mij, nouja, genoeg kan ik er nog niet van krijgen

Nu weet ik het zeker, dit album heeft tijdloosheid in zich. Ik zit hier zwaar te genieten van 'bluish', hoe een zalig (liefdes)liedje is dat!?
WOW.Zorgeloosheid, genieten..

Ik zei dit precies al eerder met andere woorden. Maar ochja, AM kan niet genoeg genamedropped worden.

Hmm, Bluish. Hoge instant appeal maar na genoeg draaibeurten lijkt het me hier net het nummer met het minste eeuwigheidswaarde: die zeikerige manier van zingen, dat plastieken riedeltje en dan de lyrics die itt het eerlijke my girls aan de verkeerde kant van de banaliteitsgrens belanden...
Anderzijds, ik betwijfel of we dit jaar nog iets beters zullen horen dan het lichtjes geniale Also Frightened.

kaz schreef:
Even als reactie op jullie filmpje: erg tof gedaan! Terecht dat je blij bent met het resultaat Alleen de beeldverhouding klopt niet helemaal maar ok.....

KampF schreef:

Leuk om te horen dat het iemand aan Requiem for a dream doet denken ...Daar hebben we ook een deel van onze inspiratie uit gehaald .. We hebben het ook in breedbeeld gefilmd en gecaptured, maar op de een of andere manier heeft youtube er deze beeldverhouding aan gegeven ( Doet het wel vaker)

KampF schreef:

Zoals je ziet hebben we veel close- up shots gebruikt en daarvan konden er maar weinig eigenlijk met het statief - omdat het veel rare en natuurlijke shots zijn - waardoor het niet zou gaan bewegen.

Bedankt voor de kritiek

Morinfen schreef:

Ik weet het, het is poppy, maar geniaal poppy! Waarom zouden de weirdste nummers altijd de beste moeten zijn? Ik betrapte mezelf er op dat ik zwaar van het nummer aan het genieten was. Heerlijk zorgeloos nummer. Dit is voor mij trouwens veruit de beste plaat van het jaar tot hier toe.

elrayo
Oké, hier mag nog wel een halfje bij...

Also Frightened is echt ongelofelijk goed, My Girls en Summertime Clothes zijn ook erg te genieten maar de laatste 6 nummers vind ik toch echt een niveau minder.

De eerste helft van dit album zou ik misschien wel 4/4,5 sterren geven maar door de tweede helft kom ik tot nu toe echt niet verder dan 3,5 sterren.

avatar van Pinsnider
Een torenhoge waardering bij Pitchfork schept al bij voorbaat argwaan. En de eerste tonen doen het ergste vermoeden: weer een intellectueel Volkskrant en VPRO gebeuren... Toch maar even stug doorluisteren... Alhoewel stug..?? Volgens mij ben ik toch echt geboeid... Het is absoluut niet mijn kopje thee, maar deze plaat onderscheid zich toch wel degelijk van al die andere - zoals ik het altijd oneerbiedig noem - rammelende potten en pannen muziek. Boeiend!

Pinsnider schreef:

Ik vind het toch grappig hoe mensen "intellectueel" bijna als vies woord kunnen gebruiken tegenwoordig. Ja nee, ik zou zelf ook veel liever met de domme massa worden geïdentificeerd.

Deze cd doet het voor mij trouwens veel en veel beter als het zonnetje flink aan het schijnen is, word er erg vrolijk van. Summertime Clothes is dan ook de logische favoriet.

avatar van Pinsnider
Intellectueel hoeft niet per definitie vies te zijn hoor Alleen kan ik er niet tegen binnen kunstkringen zoals muziek, boeken en films. Oh oh oh wat is het toch allemaal interessant, want anders en nieuw, maar fijn om te lezen, luisteren of kijken is het vaak niet bepaald. Maar misschien ben ik wel een holbewoner ....

avatar van de_nis_
Na 4 maanden blijft het boeien en laat het me nog steeds niet los.
Ik verhoog naar 5*

Jensi
Mooie aan deze plaat is de vele ontdekkingen die ik maak als ik hem voor de zoveelste keer luister.
Bij elke luisterbeurt "ontdek" ik weer een nieuwe zanglijn of wat nieuwe geluidjes en bliepjes die ik eerder niet duidelijk kon horen.:P

Geweldig.

avatar van Facedown
Summertime Clothes @ David Letterman (MET dansers )

Here

Ja errrug goed !

avatar van Koston
Grappige performance

UnknownPleasure
Ik blijf me verbazen over de qualiteit van dit album...

Ik ga hem een plaatsje in mijn top 10 geven .

boven Toxicity?

dat doet me pijn jongen.

Jij bent de laatste die mag klagen, met je 4*

Maar ik zal hem wel even verzetten ,aangezien het niet logisch is dat een album dat ik al 7 jaar ken zomaar laat wegduwen door een fantastische nieuwe ontdekking.

Nihilisme
Je kan beter gaan klagen over dat-ie nu ónder SOAD staat.

Afijn, de tweede single van het album (na My Girls) wordt Summertime Clothes. Clip wordt geproduceerd door de man achter de geniale video van Who Could Win A Rabbit (tjek) én de dansers uit de Letterman-uitvoering zullen terugkeren in de clip. Woehoe!

UnknownPleasure schreef:
Jij bent de laatste die mag klagen, met je 4*

Goed zo:

Kan iemand mij uitleggen wat hier zo goed aan is?.
Wat ik hoor is een brei van allerlei geluiden, geen songs, slechte zang.