Eminem - The Marshall Mathers LP (2000)

Label: Aftermath (II)

1. Public Service Announcement 2000 (Skit) (0:25)
  2. Kill You (4:24)
  3. Stan (6:43)

met Dido

4. Paul (Skit) (0:10)
  5. Who Knew (3:47)
  6. Steve Berman (Skit) (0:53)
  7. The Way I Am (4:44)
  8. The Real Slim Shady (4:50)
  9. Remember Me? (3:38)

met RBX en Sticky Fingaz

10. I'm Back (5:10)
  11. Marshall Mathers (5:20)
  12. Ken Kaniff (Skit) (1:01)
  13. Drug Ballad (5:00)

met Dina Rae

14. Amityville (4:14)

met Bizarre

15. Bitch Please II (4:48)

met Dr. Dre, Snoop Dogg, Nate Dogg en Xzibit

16. Kim (6:17)
  17. Under the Influence (5:22)

met D12

18. Criminal (5:19)
  19. Kids * (5:03)
  20. The Real Slim Shady [Instrumental] * (4:46)
  21. The Way I Am [Instrumental] * (4:52)
  22. Stan [Instrumental] * (6:45)
  23. The Way I Am [Danny Lohner Remix] * (4:53)

met Marilyn Manson

avatar van Nr.4
Net als Slim Shady LP erg lijp album zonder minpunten, de iets te vaak gehoorde vrolijke leadsingle neem ik maar voor lief. Kan ook deze plaat niet zonder glimlach luisteren.

Jocharo-T
vork666 schreef:
Een album met een hoop geniale regels gecombineerd met soms (te) veel puberaal gezuig aan geslachtsdelen e.d.

Prachtig gesproken

GCITY050
haveman schreef:
Eén van de beste hiphop albums ooit(naar mijn mening) met Stan en KIM als
geniale en door niemand geëvenaarde zieke tracks.

That´s fucking true my friend!

avatar van Don Cappuccino
Stan heb ik altijd al een geweldig nummer gevonden, elke keer als ik dat luister heb ik toch wel kippevel. Staan er nog meer van dat soort nummers op dit album? Want dan wil ik hem zeker wel eens een kans geven.

avatar van Weirdo Wizzy
Niet echt vind ik. Stan is echt een storytelling nummer van de bovenste plank, maar over het algemeen is de plaat toch vooral harder, grover doorspekt met zwarte humor. Eminem geeft zich helemaal. Stan vind ik eigenlijk ook typisch een hiphopnummer die ook niet hiphopfans erg leuk vinden. Dat kan ik niet echt van het overgrote deel van de nummers zeggen eerlijk gezegd. Maar dit is wel een hiphopklassieker die het sowieso waard is om te proberen.

avatar van Weirdo Wizzy
In jou geval zou ik dan toch eerder The Eminem Show aanraden. Vind ik iets toegankelijker en staat ook vol sterke nummers.

avatar van Ataloona
Vandaag maar eens aangeschaft op cd en het blijft toch wel een fantastisch album. Sterke lyrics, Eminem heeft een erg fijne stem en vaak een oprechte aggressiefe flow en de productie is top. Constant hoogtepunten met bv. Stan, (tekst over die gestoorde fan is geweldig) The Way I Am, Marshall Matters en nog veel meer. Teksten over zijn jeugd, soms gewoon keihard recht door zee (houd soms geen spaan heel van zijn moeder) vaak grappige teksten en meestal gewoon erg leuke teksten. Fijne refreintjes lijkt Eminem vaak ook wel patent op te hebben. Overigens is de Public Service Announcement wel een geniale binnenkomer Ik verhoog naar een 4,5*

avatar van JVT
JVT
Wat een album!!!! Ik heb helemaal niks met hiphop, maar Eminem vind ik geweldig. Zijn eerste albums dan toch, die commerciele sh*t die hij tegenwoordig uitbrengt lijkt nergens op.

Bijna alle nummers zijn geweldig goed, kan moeilijk een echte favoriet uitkiezen. Wel vind ik het nummer Kim redelijk fcked up, wist niet wat ik hoorde de eerste keer

ElsenaarMetal
Wat een heerlijk album is dit toch. bomvol harde en sterke tracks gecombineerd met zijn typische humor die hem zo beroemd maakte met zijn album ''Slim Shady EP''
Dit album is qua kracht minstens net zo goed als zijn voorganger, maar kan deze toch beter waarderen, niet vanwege de tracks, dan wel dat ik zijn stem hier iets beter kan waarderen.
Album staat vol met geweldige tracks als: Kill you, Stan, The Way I Am, The Real Slim Shady, Marshall Matters, Kim en Criminal.
De rest is minstens net zo goed.

Laat ik dan maar gewoon kort blijven en zeggen; TOP album!

Don Cappuccino schreef:

En net nu ik Stan aan het luisteren ben, krijg ik ook weer kippevel. Luisteren alleen is al genoeg: wat zet Eminem deze gestoorde fan fantastisch neer, creapy gewoon. Maar kijken was ook fascinerend: de clip van het nummer was net als bijvoorbeeld Smell Like Teen Spirit 9 jaar daarvoor en Thriller van MJ één van de hoogtepunten in de MTV geschiedenis. Het zieke en trieste verhaal wordt fraai in een korte film neergezet: grote klasse. Op de special edition die ik van dit album heb, staat op de tweede disc de Directors Version van de clip.

De raps van Eminem op dit album zijn keihard en direct, net als zijn teksten. Opener Kill You gaat over zijn moeder, overduidelijk één van de favoriete personen in zijn leven. Hoewel hij op I'm Back echt te ver gaat wat mij betreft. The Way I Am vind ik zowaar een mooi nummer. The Real Slim Shady heeft een heerlijke groove. De rest van het album staat vol met sterke nummers. Vooral de titelsong en Drug Ballad vind ik erg goed en ook de gasten op B**** Please II klinken prettig. Kim is echt heavy, heavy, heavy... wat een agressie. Under the Influence vind ik het enige echt mindere nummer. Op slottrack Criminal geeft Emimem ons een kijkje onder de hersenpan van een crimineel op een erg lekker pianootje. Mooie afsluiter.

Dit jaar staat The Marshall Mathers LP in de top250 van de laatste 30 jaar in Q Magazine. Lijkt mij logisch.

avatar van Illmaticly Ill
Damn, kreeg net ook meteen kippenvel bij 'Stan'. Echt lang niet gehoord dat nummer, blijft een geweldig nummer... Maar luister het dan ook niet al te vaak want het is behoorlijk triest / zielig

avatar van Illmaticly Ill
Toch wel de beste plaat van Em, met als beste tracks: Stan, The Way I Am, The Real Slim Shady, Marshall Mathers, Bitch Please II en Criminal. Dit zijn allemaal fantastische nummers, vooral Marshall Mathers, misschien wel het beste nummer aller tijden van Em. De meeste andere nummers vind ik toch een stuk minder, vandaar ook 4 sterren.

avatar van DarkoMarco
5 sterren, dit is voor mij het beste hip-hop album!

zoveel emoties en gevoel. echt gruwlijk!

avatar van kobe bryant fan
Toch maar weer een halfje omhoog. Stan, Kim, Marshall Mathers het zijn toch sterke nummers.
De beats zijn erg donker en sober. Jammer van de skits, en The Real Slim Shady, Under the Influence en Kill You. Voor de rest een krappe 3,5*.

avatar van He$$el_01
Under The Influence is tamelijk geniaal.

avatar van Jar0on
Was alweer vergeten hoe keihard Eminem vroeger was door al die rotzooi die hij de laatste tijd uitgebracht heeft. Geeft zon lekker gevoel om dit album en SlimShadyLP te luisteren en ze zullen altijd tussen me favorieten staan.

avatar van Germ
Germ (crew)
Nou ben ik heus wel wat gewend, maar wat is 'Kim' een vreselijk nummer. Ik word er bijna misselijk van.

Overigens kan ik verder Eminem best wel waarderen, en dan vooral het 'langzamere' werk (Stan, The Way I Am, Mockingbird etc.)

avatar van SirPsychoSexy
Hoewel de humoristische nummers na al deze jaren nog steeds een glimlach op mijn gezicht kunnen toveren, liggen de hoogtepunten van deze plaat inderdaad bij de serieuze nummers. Ik vind het heerlijk hoe Eminem tegen zijn kortzichtige critici tekeer gaat op The Way I Am. Vooral dit stuk van de tekst is er helemaal op:

When a dude's gettin bullied and shoots up his school
And they blame it on Marilyn and the heroin
Where were the parents at?
And look where it's at
Middle America, now it's a tragedy
Now it's so sad to see, an upper class city
Havin this happenin'
Then attack Eminem 'cause I rap this way

Jammer dat die spanning er bij zijn recentere muziek helemaal uit is. Goed voor hem dat hij zijn persoonlijk leven eindelijk op orde gezet heeft, maar in de turbulente periodes maakte hij net zijn beste werk. Een nummer als Not Afraid vind ik eigenlijk gewoon melig en veel te braaf.

avatar van Harderwiek
Waarom heeft eminem guldens op zijn tafel liggen in de booklet van deze cd?

avatar van Vortex
Harderwiek schreef:
Waarom heeft eminem guldens op zijn tafel liggen in de booklet van deze cd?

In die tijd is ook een hele bekende persfoto van hem gemaakt in de bekende steegjes van Amsterdam. Daar staat hij voor een auto en kijk je zo de wallen op. Dus dan krijg je automatisch wat NL invloeden zo in die hoes

avatar van Boy
Boy
Het album had ook bijna 'Amsterdam' geheten, omdat veel inspiratie daar werd opgedaan

avatar van relaxex
Goed Album, en wat is Stan toch een geweldig nummer!

avatar van party
dit is het eerste album wat ik luisterde van eminem. beter dan de album slim shady lp. hier klinkt eminem wat beter. het is weer een indrukwekkende album met grappige teksten en goede beats.

avatar van Ernie
Waarom staat dit album op 3,5* bij mij? Ik weet dat ik hem op mijn 14-15 jaar echt grijsgedraaid heb maar dat is dus alweer 12 jaar geleden Hij ligt nu op en man dit is echt al een nostalgietrip van jewelste...zowiezo al verhoging naar 4*

En ik heb Under the Influence echt wel nodig na Kim Na zo een zieke track qua tekst moet je gwn wat luchtig laten komen.

avatar van René.
Ernie schreef:
Waarom staat dit album op 3,5* bij mij?
Dat kun je veranderen door op die sterren te klikken, onder de albumcover.

avatar van Ernie
Is al gebeurd mijn beste...

avatar van hond racisme
SirPsychoSexy schreef:

When a dude's gettin bullied and shoots up his school
And they blame it on Marilyn and the heroin
Where were the parents at?
And look where it's at
Middle America, now it's a tragedy
Now it's so sad to see, an upper class city
Havin this happenin'
Then attack Eminem 'cause I rap this way

Jammer dat die spanning er bij zijn recentere muziek helemaal uit is. Een nummer als Not Afraid vind ik eigenlijk gewoon melig en veel te braaf.

Omdat rap/hiphop ongeveer vanaf de release van deze LP meer sociaal geaccepteerd werd denk ik. Ook bij the higher class white kids is rap nu één van de favoriete genres.

avatar van DarkoMarco
Êen 5.0 staat gelijk met 2001.
Eminem laat zien dat hij er echt bij hoort. Ik zou echt geen slecht nummer kennen
Vroeger waren het alleen de aller bekendste zoals the real slim shady en stan,

Inmiddels zo fan van het gehele album, dat ik 3 verschillende soorten versies heb van album.
Heerlijk als i'm back begint met:

That's why they call me Slim Shady (I'm Back) I'm Back (I'm Back) (SLIM SHADY!) I'm Back

I murder a rhyme one word at a time You never, heard of a mind as perverted as mine You better, get rid of that nine, it ain't gonna help What good's it gonna do against a man that strangles himself? I'm waitin for hell like hell shit I'm anxious as hell Manson, you're safe in that cell, be thankful it's jail I used to be my mommy's little angel at twelve Thirteen I was puttin shells in a gauge on a shelf.

Slim Shady erken ik als 1 van de aller beste. Ik zou geen 1 nummer als slecht kennen.