Casartelli schreef:
Asia maakte gewoon AOR... als bovengemiddelde muzikanten, en dat hoor je hier en daar zeker wel, maar het blijft in grote lijnen toch gewoon AOR en als zodanig meer dan Saga inwisselbaar met de platen van pakweg Survivor of Kansas uit die tijd.
Behalve dat Kansas natuurlijk geen 'gewone AOR' maakte. Zeg ik als fan van die band

Nou ja, in de jaren tachtig wel, maar hun beste periode - en het meer recentere werk - is naar mijn idee toch wel tamelijk onderscheidend ten opzichte van de andere bands die hier voorbij komen.
On topic, voordat deze heel discussie wordt verplaatst: ja, Asia maakte vanaf het begin doelbewust AOR waarmee ze meeliftten op de populariteit van het soort muziek dat begin jaren tachtig populair was, met name in de VS. Dit debuut heeft wel alle kenmerken van de Asia-sound: gemiddeld net wat logger, maar tegelijkertijd instrumentaal ook wat verfijnder, dan de doorsnee AOR van dat moment. Daardoor vind ik de band, en zeker dit album, er toch wel bovenuit springen tussen het aanbod van die dagen. Het werd dan ook terecht een groot verkoopsucces. Helaas bleek het ook meteen de beste Asia-plaat; ze zijn er naar mijn idee zelfs nooit meer in de buurt gekomen.
Ik ken niet alles van Asia, kocht de eerste drie platen kort na release en maakte pas veel later een beperkte inhaalslag met de albums uit de John Payne-periode. Daar zitten per saldo heel behoorlijke albums bij (Arena en Aura met name), maar die zijn tegelijkertijd wat gezichtsloos. Hoewel Asia uitgroeide tot het vehikel van de muzikale ideeën van Geoffrey Downes is naar mijn idee de zang van John Wetton altijd het meest herkenbare en onderscheidende element geweest.
Mssr Renard schreef:
Jammer voor Payne, maar Wetton was op één of andere manier veel populairder. Gunfactor? Toenaderbaarder? Sympathieker? Geen idee.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met naamsbekendheid. Wetton was al vóór Asia een grote naam door zijn bijdragen aan albums van King Crimson, Roxy Music, Uriah Heep en UK - allemaal gerespecteerde bands die het zowel bij de platenkopers als bij de critici goed deden (nou ja, dat laatste met uitzondering van Heep wellicht). Payne was een volslagen onbekende toen hij toetrad tot de latere versie van Asia. En als je die naam laat vallen in een gesprek, zullen de meeste muziekliefhebbers hen vooral kennen van...Asia! Als de naam hen überhaupt wat zegt, tenminste...