Ik heb deze plaat niet ontdekt in 1982, want toen was ik pas 7 jaar oud, en ik wist eigenlijk ook niet van het bestaan van de band af. Toen ik mij ging specialiseren in Symfonische Rock in mijn tienertijd (tussen mijn 12e en 17e), was het inmiddels de jaren '90. Ik wist toen wel van het bestaan van de band af, maar eerder omdat het in de naslagwerken stond. Ik kende de hits niet en wist ook niet wat ik kon verwachten.
Omdat lp's in de jaren 90 een gulden kostten (iedereen deed die lp's uit huis) kon je voor een habbekrats een hele discografie van een band in huis halen. Nog leuker was dat mijn eerste plaat van de band 'Astra' was en die stond niet alleen in de uitverkoopbak, maar hij was nog gesealed en een hoekje was er van afgeknipt. Dat deden platenzaken, omdat dan de plaat was "beschadigd" en ze deze dan mochten verkopen onder de adviesprijs. 'Astra' zal mij een kwartje hebben gekost (dat is 25 cent voor de jongeren onder ons).
Binnen korte tijd volgden het debuut, 'Alpha' en 'Then and Now'. Ik had binnen een mum van tijd alles van deze band in huis. 'Astra' vond ik wel stoer klinken, het leek wat op Magnum en Saga, waar ik veel naar luisterde. De debuutplaat was het meest symfonisch (zo heette dat toen nog), en had ik op cassettebandje gezet en luisterde ik tijdens mijn baan als medicijnbezorger. Ik luisterde toen ook (toevallig) alles van Rush, dat ik voor dezelfde lage prijzen in huis had gehaald. Op een gegeven moment had ik wel 1000 lp's op mijn kamertje. Ja, lp's sparen was ooit supergoedkoop.
Maar goed, ik hoorde dus toen pas (ik gok dat ik 16 jaar oud was) de hits van Asia, dus ze waren voor mij niet "overplayed", want ik kende ze simpelweg nog niet. Ik vond de hits wel wat minder goed dan de erg stoere en gave 'Sole Survivor, 'Time Again', 'Without You' en 'Cutting It Fine'. De bombastische en zelfs wat lawaaiige sound van deze plaat deed me heel erg denken aan 'Drama' van Yes. Meer nog dan aan U.K. of King Crimson, waar Wetton vandaan kwam. Emerson, Lake & Palmer, daar kende ik toen nog niks van, dus daar kon ik het niet mee vergelijken.
Omdat ik graag de hoezen van lp's las en vond dat ik aan de hand van bandleden en producers ook muziek kon sparen, kocht in korte tijd heel veel van John Wetten. Ik vond U.K. en Asia namelijk gaaf, dus nam ik 'Caught in the Crossfire' en 'Wetton Manzanera' ook, toen ik ze voor een dubbeltje zag staan. Die vond ik beiden niet zo denderend.
Deze eerste Asia heeft dus een nostalgische waarde voor mij; het doet mij denken aan mijn pubertijd, toen ik naast mijn school altijd veel bijbaantjes had, om het hoofd boven water te houden. Ik was meer op pad, dan dat ik thuis was. Het doet me denken aan kilometers fietsen door Den Haag met een walkman, en het altijd maar moeten kopen van batterijen, die duurder waren dan de lp's in kwestie. Niet erg klimaatneutaal, tot de oplaadbare batterijen hun intrede deden.
Ach, Asia. Later toen ik wat ouder werd, ontdekte ik rond 1996/1997 de andere Asia, die met John Payne. Die vond ik wat genuanceerder en minder lawaaiig klinken, maar ook minder progressief. Die Asia ben ik wat meer gaan volgen, en toen die Asia ophield met bestaan en vervangen werd door de eerste Asia, was ik vooral wat teleurgesteld, maar ja, Downes moest ook geld verdienen, dus dan maar met zijn oude vrienden, dan zijn nieuwe vrienden.
Ik ontwikkelde een heerlijk autistische antipathie jegens John Wetten, die de forumleden nogal vermoeiden (niet dan
Casartelli en
vigil?), maar dat is gelukkig nu wat bedaard. Ik sla deze plaat even hoog aan als 'Drama' van Yes, ook al is deze muziek allang mijn smaak niet meer.
Voor liefhebbers van AOR, vroege jaren '80 Pomprock (een Amerikaanse term voor Magnum, Asia, Saga, etc.) en voor liefhebbers van meer organische jaren '80 progressieve rock (dus met weinig studiotricks) is dit toch wel een aanbeveling. Een belangrijke plaat ook om het verhaal van de evolutie en ontwikkeling van symfonische rock (lees: progrock) te begrijpen.