Mastodon - Leviathan (2004)

Label: Relapse

1. Blood & Thunder (3:48)
  2. I Am Ahab (2:46)
  7. Naked Burn (3:42)
  8. Aqua Dementia (4:10)

met Scott Kelly

9. Hearts Alive (13:40)
  10. Joseph Merrick (3:33)
avatar van manic
wennen hoor....
een stuk minder origineel dan de andere platen. Thin Lizzy, Machine Head here we come...
't rockt nog wel hard, vandaar 3 sterren.

avatar van HammerHead
Dat Machine Head gehalte vind ik reuze meevallen, het klinkt nog steeds een stuk origineler (en wat dan nog, de nieuwe Machine Head is ook goed).
Nee, voor mij is dit toch wel een van de beste platen van dit jaar tot nog toe. 4,5*

avatar van manic
Ik kan je dan één gouden tip geven:
Luister de EP Lifesblood en daarna Remission.

Normaal gesproken kan ik muziek wel catagoriseren maar bij Mastodon is het wel heel erg moeilijk. hardcore,metal,rock? gewoon goed. in ieder geval beter dan al die metalcore bandjes van tegenwoordig. 4*

Settling down
Ocean Geysir
Gullfoss - Heimaey '73

REMISSION 2

slaemperayreon
zeer goede en originele plaat. mastodon belooft hiermee een van de betere nieuwkomers te zijn. strak gespeeld, eigen geluid... het kan bijna niet op. brann dailor kan nu al als een klassedrummer worden beschouwd. tering, wat een drumroffels heeft die man!
beste nummer van deze plaat is waarschijnlijk wel het 14-minuten durende Hearts Alive. topband, topplaat. een welverdiende 4.5*.

slaemperayreon
stem verhoogd naar 5*. het klinkt cliché, maar iedere keer dat ik deze plaat opzet, wordt hij beter lijkt het wel! het valt me nu pas op dat ieder nummer een eigen karakter heeft en dat de creativiteit er vanaf druipt. en t concept is bij nader inzien ook erg origineel: het verhaal van Moby Dick ipv hun eigen problemen, waar veel mensen zin hebben om op een onoriginele wijze over te zingen. als ik mensen nu niet heb overtuigd dat dit een topplaat is, weet ik het ook niet meer, maar ik neem aan dat iedereen wel van deze mening is gediend.

Ik heb ze live gezien. Ik vond er niet zo veel aan. Het was erg veel geschreeuw. De zanger kwam bijna niet boven de gitaren uit. Ze traden op in een tent. Zodat het extra hard was. Later luisterde ik wat tracks van deze cd. Er zat echt geen verschil in tussen het live optreden en het album. Kortom: ik vreselijk. ik geef 1*

avatar van HammerHead
Je hebt dus niet eens de hele CD beluisterd, maar wel 1* geven? Merkwaardig.

Ik heb inderdaad niet de hele cd geluisterd. Omdat ik er geen zak aanvond. ondanks geef ik toch 1* omdat ik 0,5* erg overdreven vind. Er zaten als ik eerlijk ben toch nog wat betere stukken bij. Het is mijn muziek niet.

avatar van HammerHead
Ik blijf het uitermate vreemd en zelfs kinderachtig vinden om op CD's te stemmen die je niet helemaal beluisterd hebt. Ik kan ook wel alle Frans Bauer en Britney Spears CD's op 0,5 sterren gaan zetten, omdat ik er een aantal nummers van ken.

Over deze CD nog even. Welke nummers heb je dan geluisterd?

Ik heb ze ff allemaal doorgescand. De mindere nummers heb ik doorgeduwd. Iron Tusk heb ik geluisterd.

avatar van HammerHead
Probeer Hearts Alive nog eens. En dan niet doorscannen, maar helemaal afluisteren. Echt de moeite waard!

Heb hem net geluisterd. Is inderdaad een tamelijk goed nummer. Ik blijf erbij: het is mijn muziek niet. Maar dit nummer vond ik nog wel gaan. Bedankt voor de tip.

Ik heb mijn stem verhoogt tot 2* hoger ga ik niet. De verhoging is voornamelijk vanwege hearts alive.

waterboy schreef:

ik stel voor om nog eens even heel relaxed te gaan liggen, ogen dicht, en nog eens één maal de hele cd beluisteren... misschien verhoog je toch nog

Ik denk het niet want van deze muziek word ik niet echt relaxed

Dan moet ik maar even een 5 geven

Woutjinho
niet relaxen voor deze muziek?
hmm, ik wel voor de meeste nummers
echt geweldig album

avatar van Nakur
Als ik Remission en Lifeslblood nooit gahd gehoord had Leviathan een dikke 4* gekregen. Nu geef ik 2,5. Prima plaat, iets onsamenhangend en veel te mat geproduceerd. Lifesblood vind ik nogsteeds hun beste werk.

Nakur schreef:
een dikke 4*
...Nu geef ik 2,5

avatar van HammerHead
Heel raar ja, mensen die hun stemmen laten afhangen van andere factoren dan hetgene waarop ze stemmen.

Onsamenhangend is ook een wat rare kwalificatie. Dit is juist de meest samenhangende van alle Mastodon platen. Het is niet voor niets een conceptalbum.

avatar van mathias
Er moet me iets van het hart. Een aantal maanden geleden beluisterde Leviathan ik en gaf ik na een luisterbeurt of drie een erbarmelijke 2* Waarom? Ik weet het zelf niet meer, maar het had te maken met het feit dat er teveel ideeën in één song gestopt waren, dat de vocals erbarmelijk waren én de gitaar uitgemolken.

Eén dezer dagen zette ik hem nog eens op, en toen werd het vreemd. Alsof ik een gans ander album hoorde. Weg met de uitgemolken gitaar (uitstekende riffs en bovendien is het toch wel de drum die deze plaat draagt), de erbarmelijke vocals (deel van het genre, waar ik ondertussen aan gewend ben geraakt), die zelfs nog vrij clean zijn in vergelijking met vele andere metal bands (ik weet wel niet of dit échte metal is, daar ik niet zo thuis ben in alle subgenres van 'metal'). En teveel ideeën in één song? Man toch, iedere song is een pareltje, minitieus uitgewerkt met als absolute hoogtepunt Hearts Alive.
Je hoort me al komen: het is alsof ik nu pas hoor wat deze plaat/groep in petto heeft. Ongelofelijk goede band dit. Mastodon wordt in veel artikels de toekomst van de metal genoemd. Overdreven? Dat weet ik niet, daarvoor ken ik zoals reeds gezegd te weinig metal. Wel kan ik daar twee dingen over zeggen: 1) Mastodon-copycats zullen praktisch altijd in de schaduw staan van de 'echte' mastodon, gewoon qua techniek en songschrijverstalent alleen al en 2) Als dat de toekomst is van metal, luistert iedereen binnenkort metal.

In vergelijking met Remission is deze plaat veel toegankelijker. Een beetje vreemd dus dat ik Remission direct ongelofelijk goed vond en dit niet. Toch is het zo. De vocals zijn hier zoals gezegd echt wel clean, goed te doen voor de rockliefhebber die eens verder wil gaan dan de platgetreden paden. Op sommige momenten (ik denk bijvoorbeeld aan Seabeast) zijn de vocals bijna punky, zo toegankelijk heb ik nog niet veel metalnummers gehoord (nogmaals, ik ben een leek in het genre).
Ook de rest doet op de een of andere manier wat traditioneler en minder gewaagd aan als Remission. Of dit een slechte zaak is, laat ik in het midden. Wel is het allemaal net dat ietsje minder afwisselend, waardoor ik dit plaatje (nog) niet de volle mep geef. 4,5* dus, en ik moet mijn best doen om niet licht euforisch te worden bij het horen van Mastodon. Ook Remission leunt voor het moment bij de topscore aan, nog iets meer dan deze misschien.

Bij deze dus een warme oproep aan iedereen om dit plaatje een kans te geven (en desnoods nog één, als het, zoals bij mij, niet onmiddellijk aanslaat). Je zal niet bedrogen uitkomen. Laat ons hopen dat dit de toekomst van metal is. Niemand wordt daar boos om denk ik. Amen (ik stop met preken)

avatar van HammerHead
Hé, een bekeerling... welkom.

HammerHead schreef:
Hé, een bekeerling... welkom.

Het heeft mij dan ook bloed zweet en tranen gekost om hem over te halen om ook maar eens te luisteren.

avatar van Ali Chemicali
Ik hoor de muziek van Mastodon vandaag voor het eerst, ik vind het wel leuk klinken maar de tekst kan ik egt nauwlijks verstaan, dit vind ik toch tamelijk zonde. Verder vind ik het wel leuk en educatief verantwoord om over zo'n literair onderwerp muziek te maken. Erg orgineel.

avatar van mathias
Hey Ali, klasse dat je dit probeert én ervoor openstaat! Chapeau

avatar van CWTAB
Hun nieuwe album Blood Mountain is al gelekt en is wederom erg goed, met bijdragens van Scot Kelly, Josh Homme en Cedrix van The Mars Volta

avatar van Dr-Gonzo
CWTAB schreef:

Cedrix, speelt die niet ook een rol in een strip over een klein Gallisch dorpje?

ForzaRob
ik vind deze cd beter dan Remission, het is een zeer gevarieerde plaat met veel tempowisselingen.

Seabeast is echt een geniaal nummer en ik ben ook heel blij dat ik ze volgende week tijdens lowlands weer live mag aanschouwen.

4.5*