Mastodon - Leviathan (2004)

Label: Relapse

1. Blood & Thunder (3:48)
  2. I Am Ahab (2:46)
  7. Naked Burn (3:42)
  8. Aqua Dementia (4:10)

met Scott Kelly

9. Hearts Alive (13:40)
  10. Joseph Merrick (3:33)
bendrino
ik werd echt weggeblazen door deze cd!!
zo geweldig!!!

avatar van freebird
Wow, wat 'n lekkere bak herrie, en dit zijn niet zomaar muzikanten ......... een dikke 4

avatar van MichelDumoulin
Ik heb van een collega van me een hele goeie live-opname van ze gekregen (geript van het net). Mastodon Live In Sweden 2005.
Die is echt supergoed!

voltazy
soms doet een mens rare dingen...

het begon met dat ik van mastodon hoorde voordat blood mountain uitkwam. Het enthousiasme waarmee iedereen over deze band praatte en de positieve recensies trokken m'n aandacht. Dat werd extra versterkt doordat leden van the mars volta (een van m'n favoriete bands) en josh homme van qotsa een bijdrage zouden leveren op blood mountain.

dan eerst maar wat downloaden dacht ik en zo geschiede. Ik werd er niet bepaald enthousiast van bij de eerste luisterbeurten. Zowel remission als leviathan liet ik een paar keer passeren, maar ik kon tot mijn spijt niet anders dan lage stemmen geven op die albums. Wel hoorde ik dat het goed in elkaar zat, maar het pakte me niet zo en de zang stond me nogal tegen.

vandaag liep ik een, met zomerse gloed overgoten, plaatselijke cd-zaak binnen om te kijken wat ze tegenwoordig zoal hadden liggen. Voor de zoveelste keer viel mijn oog op de mooie hoes van leviathan, maar bedacht me weer dat ik de muziek een dik half jaar geleden niet zo goed vond. Heb toch maar het album gekocht, mede omdat ik zin had in stevige muziek (ik koop wel vaker cd's die ik eerst weinig tot helemaal niks vind, hoor dan wel de potentie en hoop dat het kwartje valt na vele malen luisteren).

en na de aankoop moet ik tot conclusie komen dat ik me na de eerste luisterbeurten enorm vergist heb om dit zo laag in de schatten. Wat een album .
zeer gebalanseerd, sterk album met complexe stukken en briljant drumwerk. Ook het concept van het album is sterk en zorgt samen met het artwork voor extra aantrekkingskracht.

ik denk dat ik binnenkort blood mountain ook maar zal aanschaffen. Voor leviathan in ieder geval 4,5 ster

oja... hearts alive

miloz
Ik ben geen liefhebber van snoeiharde metal. Er moet in (death) metal wel echt iets gebeuren om mij te boeien. Denk aan Opeth. Mastodon is ook zo'n band.

Neem deze cd, je wordt gewoon op je bek geslagen! Hier is Mastodon...vluchten is te laat. Zo omschrijf ik deze cd. Mastodon gaat te keer als een 'zeebeest' en of je nou van metal houdt of niet, je wordt gedwongen te luisteren. Het zeebeest komt, slacht en overwint.
Ik heb deze cd al langere tijd, en zo af en toe is het eerlijk om te luisteren. Ook al is het maar eens per half jaar. Seabeast en Hearts Alive horen wat mij betreft tot de beste metalsongs ooit gemaakt.

Ik heb Mastodon al 3 keer live bewonderd. Drie keer was het een grote terleurstelling. Dit lag niet aan de band zelf maar aan het armbachtelijke geluid. Hoop dat ik ze ooit nog eens zie in betere omstandigheden.

avatar van charlezzz
door een mazzeltje heb ik wat exemplaren kunnen bemachtigen van de elpee versie van dit album. het schijnt dat er meerdere versies van zijn maar ondanks het nodige gegoogle ben ik geen fatsoenlijke discografiesite van deze band tegengekomen. iemand any help?

avatar van HammerHead
Verschillende versies van de LP of van het album algemeen? Ik heb zelf de CD + audio DVD versie met 7 extra tracks (3 in surround en 4 live tracks).

Of er van de LP ook meerdere versies zijn weet ik niet. Gezien de albumlengte van 46 minuten is er ook niet echt ruimte voor bonustracks.

avatar van charlezzz
HammerHead schreef:

gaat over de LP en dan de vinylkleurverschillen

p.s. gezien de opmerkingen hierboven ga ik hem zometeen eens ter draaitafel leggen

Heerlijke plaat...snoeihard, maar oh zo subtiel

avatar van tom broshuis
wtf!! wat een plaat man
je word echt in een soort sleur gezogen als je het album luistert, vooral hearts alive is een van de beste nummers die ik ooit heb gehoord. ook seabest en iron tusk zijn echt geniaal.
alles klopt aan dit album.
4,5 *ren

avatar van Flammazine
[quote]miloz schreef:

Neem deze cd, je wordt gewoon op je bek geslagen! /quote]

zo is het maar net

Naked burn, Seabeast en Blood and Thunder

clutch
deze plaat pakt me zo erg bij m'n strot dat ik verplicht ben 5* en een heel hoge plek in mijn top 10 te geven

wat een album

avatar van bennerd
clutch schreef:

wat een album

Hoger kan hij niet

avatar van AGE-411
Ik ken dit album niet maar staat op m'n lijstje ALBUMS rood aangevinkt, wat betekent "hoogste prioriteit".

Er staat vervolgens ook een kruisje in de kolom "te downloaden in juli" en ook in de kolom "te kopen in Augustus".
Neemt niet weg dat er grote kans is als ik hem morgen ofzo in een winkel zie liggen dat ik weer een 15tal euro armer ben.

Blood mountain vondt ik allesinds geweldig, wellicht deze ook?

En hoe komt het in godsnaam dat iedereen een 4,5 en 5 heeft en dit album toch maar 3,94 heeft?

Charles Manson
iedereen heeft het over "omver geblazen worden "etc.
nu heb ik net effies een videoclip bekeken hier, maar....
dat valt toch wel mee?
ik bedoel, het klonk best lekker stevig hoor.
Maar om me omver te blazen moeten ze toch wel met wat bruters komen....

Charles Manson schreef:
iedereen heeft het over "omver geblazen worden "etc.
nu heb ik net effies een videoclip bekeken hier, maar....
dat valt toch wel mee?
het klonk als stevige rock.
Kijk, Cannibal Corpse blaast je omver, ok.
maar deze band....

dat omver geblazen heeft niks met de hardheid van de muziek te maken... althans niet bij mij.

Charles Manson
ok, duidelijk.
want vaak gaat die beeldspraak namelijk wel op.

het klonk overigens inderdaad zeker niet slecht

avatar van Kasperbert
Bijzonder goede eerste indruk. De riffs zijn lekker ruw en hard, maar er zit ook genoeg melodie in om er van te genieten. Hearts Alive is vooral een meesterwerkje. Voorlopig eerst maar eens 4*

Kasperbert schreef:

Die noteren we op het verlanglijstje

avatar van AGE-411
Kasperbert schreef:

Die noteren we op het verlanglijstje

Noteer die maar op het lijstje: "zeer dringend te kopen"

clutch
Een maat van mij had deze al een tijdje in bezit en vertelde me dat ik hier zeker naar moest gaan luisteren, hij vertelde me ook dat op 'blood and thunder' Neil Fallon van Clutch een bijdrage levert, dus ging ik het album meteen luisteren. Blood and Thunder vind ik echt een van de beste metalnummers die ik ken, wat een kracht heeft dat nummer en wat een geweldige bijdrage van Neil fallon met z'n brute stem

Het plaatje draait natuurlijk niet alleen om 'Blood and Thunder', de rest is ook hard, krachtig, lomp, bruut en g-e-w-e-l-d-i-g in het kwadraat. Echt een plaat die geen mindere stukken kent, van begin tot eind geweldig.
Beste nummers zijn 'blood and thunder', 'I Am Ahab', 'Iron Tusk', 'Seabeast' en 'Hearts Alive'.

cheeskorst
Deze heren kunnen er wat van zeg! een van de meest interessante metalbands van dit moment. Hiermee leveren ze echt een prima album af, lekker stevige riffs, uberdynamiekdrumwerk (let even op die intro bij blood and thunder) en de lekker schreeuwerige vocalen van Troy Sanders maken dit alles een lekker bakkie!

Liefhebbers van Mastodon zouden ook eens High On Fire kunnen proberen. De moeite waard zeg ik je, samen met Mastodon een van de betere metalbands van het moment, zeer ondergewaardeerde band, verdienen veel meer aandacht.

avatar van Flammazine
Prima tip,chees!

En net als bij Mastodon: wat een drummer!

avatar van Joy4ever
Ik vind Blood & Thunder één van de beste metalnummers die ik ooit heb gehoord. Echt een waanzinnig goed nummer. Alles klopt in dat nummer. De overige nummers op dit album vind ik in dat licht een stuk minder. Zijn er MuMe-ers die nummers (van andere bands) kennen die vergelijkbaar zijn met Blood & Thunder? Ik hoor graag

avatar van MichelDumoulin
Cheeskorst raadde hier al de band High On Fire aan, je zou het nummer Turk eens kunnen luisteren. Persoonlijk vind ik dat toch wel het beste nummer van hun laatste album.

Ik en metal hebben een niet al te gezonde relatie. Door dat ik al die nu-metal(Slipsnot, Discruted en al die andere bands voor tieners). Ik zelf ben ook een tiener maar moet niks hebben van al die nu-metal en andere eentonige metalbandjes. Echte metal is daarom maar ver te zoeken maar toen kwam ik Mastodon met deze plaat tegen. Na het horen van Blood And Thunder werd mij visie op metal een stuk anders maar daarna weer snel kapot gemaakt door al die nu-metal meuk. Het album heeft mistens een half jaar op mij nog te luisteren lijstje gestaan en toen kwam het nieuws dat mij held Mr.Queens Of The Stone Age Josh Homme op hun nieuwe plaat zal spelen(Blood Mountian), na een tijdje zoeken naar Blood Mountian kon ik hem maar niet vinden. Toen de hoop maar opgegeven tot vandaag toen ik Leviathan tegen kwam, onder het moto waarom ook niet heb ik hem gedownload en geluisterd. Mij mening? Samen met Deftones en System Of A Down zal Mastodon voor mij metal vormen. Harde ruige bassen met redelijk veel stoner invloeden, een zanger die ook normaal kan zingen(Seabeast) en een band die totaal zijn eigen weg gaat(zie het 13 minuten durende epische Hearts Live). Maar wat is er mis met deze plaat? Niks, helemaal niks alles klopt gewoon. Het beukt, het zaagt en het is zelf onzettend mooi. Ik dacht dat ik dat nooit zal zeggen over een metal album uit de jaren nul. Wat heeft Mastodon wat de meeste metalbands die ik ken niet hebben? Lef, gewoon lef om anders te zijn. Hetzelfde geldt voor de Deftones die ook nog steeds eigenwijzen metal platen afleveren maar waar hun veel muzikaale mist gebruiken is het hier gewoon de oerkracht die weer naar boven komt. De oerkracht van werken en kwalitiet, dit kunnen geen duizend van die gothic metalbandjes en een duizend Slipnots tegen op.

Maar het mooiste aan deze plaat vindt ik wel dat het gewoon geweldige muzikanten zijn. Luister maar naar het intro van Hearts Alive en je weet wat ik bedoel. Ze zien er ook niet zo uit als raggende holbewoners die net een akoord kunnen spelen. Nee, deze mannen hebben een hart voor hun muziek en lawaai maken. Maar alle muziek is lawaai toch? Nee folk is geen lawaai en meeste indierock ook niet maar als het wat harder wordt het door de niet rock luisternde mens als hard aanvaart. Dit is voor mij dan redelijk hard, niet dat dit de hardste plaat is die ik ooit gehoord heb(daarvoor stuur ik je door naar Xiu Xiu A Promise, kijk maar als je die volhoudt) maar wel een lekker pittig gekruid stuk vlees. Ik hou heel erg veel van een pittig gekruid stuk vlees ook al zijn ze zo moeilijk te vinden. Gellukig zijn er nog resturanten als Mastodon die weten hoe je zo heerlijk pittig gekruid stuk kan maken en serveren. Ik geef hem een 4, fuck it gewoon een verdiende 4,5 voor deze geweldige parel en Hammerhead en Age hebben jullie nog wat tips voor mij?

avatar van Nicholas123
Potjandikkie zeg Wat is Blood and Thunder een gruwelijk lekkere album opener. Ook echt zo'n typisch Mastodon nummer. Niveau blijft daarna ook erg sterk. Ik begin met een veilige 4* maar dat gaat waarschijnlijk nog wel omhoog.

Blood and Thunder was het eerste nummer wat ik ooit hoorde van Mastodon. Redelijke inkopper zou ik zeggen..
Snel daarna in de muziekwinkel Remission en deze cd beluisterd, allebei top! Blood Mountain wordt binnenkort aangeschaft en ik moet die eerste EP ook maar gaan beluisteren.

Vind dit echt een kick album, ik word er elke keer weer door gegrepen. Hearts Alive is een meesterwerk, Blood and Thunder laat me altijd lekker springen, en Seabeast en Iron Tusk zijn geweldige platen waar ik geen genoeg van krijg.
Kortom, lekker album.

Nou ben ik geen fan van de wat schreeuwerige lyrics dus een 5 zal ik het niet geven, en 4.5 vind ik zelfs te hoog - niet alle songs zijn even aangrijpend in mijn ogen. Dus het wordt een 4!

wie dit goed vindt 'moet'maar eens (bij voorkeur een paar keer, zoals bij alle echt goede platen eigenlijk het geval is) naar de laatste van the Ocean luisteren(vooral de tweede cd).
ot: beste van mastodon tot nu toe.