Mastodon - Crack the Skye (2009)

Label: Reprise

1. Oblivion (5:46)
  2. Divinations (3:40)
  3. Quintessence (5:27)
  4. The Czar (10:54)
  5. Ghost of Karelia (5:25)
  6. Crack the Skye (5:54)

met Scott Kelly

7. The Last Baron (13:00)
  8. Just Got Paid * (3:34)

met Billy Gibbons

avatar van james_cameron
Rustiger en meer gestroomlijnd dan eerder werk, maar ja, dat bevalt mij juist wel. De zang is ook een stuk melodieuzer en meer veelzijdig. Sterke songs, er zit geen misser tussen. De produktie is tenslotte ook wat warmer en voller dan op vorige albums. Ik denk dat fans van het eerste uur even moeten slikken bij deze meer rock-georiënteerde aanpak- metal is het zeer zeker niet meer- maar de nieuwe stijl ligt wat meer in mijn straatje.

avatar van Kronos
Als dit geen metal is, dan Black Sabbath ook niet.

Misschien bestaat metal dan wel helemaal niet.

avatar van Gajarigon
Wat maakt het uit welk genre het is, het klinkt goed en dat is wat telt.

avatar van andnino
Die discussie kan ook wel eindeloos gevoerd worden. Maar ik vind Crack the Skye juist totaal geen rock-aanpak hebben. Veel meer een prog-aanpak. Bij rock denk ik vooral aan 'rechtoe-rechtaan' en daarvan zet Mastodon hier wel het tegenovergestelde neer.

avatar van jellylips
Ik vind dit een erg fijn album. Ik kon bij tijd en wijlen nog wel eens genieten van een staaltje redelijk 1 dimensionaal potje Mastodon. Het beukte gewoon altijd meedogenloos hard, met schreeuwerige vocalen en keiharde riffs met af en toe een ingewikkelde passage hier en daar.

Op dit album hebben ze hun liefde voor prog en 'classic' rock echter helemaal omarmd, en het gaat ze meer dan goed af.

Of het nou metal is? Ik denk van wel. De riffs hebben nog steeds die aggressieve metal aanpak en sound. Er zitten gewoon meer lekkere solo's en catchy ritmes in. I like it.

@andnino,

Het heeft natuurlijk geen zin om hierover eindeloos discussie te voeren. Maar nodig is dat eigenlijk niet in dit geval. Want dat jij bij rock vooral aan 'rechtoe-rechtaan' denkt is natuurlijk geheel iets van jouzelf.

Die aanpak op zich is namelijk van geen betekenis of iets wel of geen rock is. Metal in dit geval.

Queensrÿche had een kwarteeuw geleden al een 'prog-aanpak' en AC/DC blijft vasthouden aan hun 'rechtoe-rechtaan-pak'. De ene band is daarom niet minder rock dan de andere.

avatar van andnino
Tsja ik vind Queensrÿche dan ook geen rock. Maargoed, zo zie ik dat ja. Ik ben het ook met jellylips eens:
jellylips schreef:

avatar van Kronos
Metal is een genre van rockmuziek hoor.

Als je het wel eens bent met jellylips dat het metal is,
ben je het ook eens met Kronos dat het rock is.

Is dat serieus?
Ik wil hier best over in discussie gaan, want ik ben het daar 100% niet mee eens

avatar van Kronos
Op het forum staat ergens wel een topic 'genre-discussie'.

Maar alvast veel plezier met deze en deze.

Dan gaan we hier verder

avatar van Ludakris
Wat is een Oblivion een heeeeerlijk nummer! De rest moet nog doordringen, maar dat zal niet lang meer duren.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Bezig met eerste luisterbeurt, dus eerste indruk: waw! Stevig vettig gitaargeluid en lekkere songs.

avatar van Maximusic
Inderdaad de sound is ook weer prachtig zelfs nog beter als de voorgaande albums. Als Metallica daar nou eens een voorbeeld aan nam!
Ik begin de nummers ondertussen een beetje te kennen en ik moet zeggen er zit geen een misser tussen. Een dikke 4,5* durf ik er alvast aan te geven.

Ik weet niet of het iemand is opgevallen maar ik zat vandaag eens goed naar de album artworks te kijken en toen ik naar die paarse bol die zeg maar achter de cd zit keek zag ik er inneens een gezicht in, van een jonge vrouw of meisje.
Zou het Skye Dailor zijn ofzo? Ik kan me anders ook niet voorstellen dat het zomaar toevallig iemand is. Best wel creepy vind ik...

Joy
ok, welk album van mastodon moet ik als eerste beluisteren?

deze loopt nu binnen maar ken heel de band niet, dus roeptu maar

avatar van Gajarigon
Joy schreef:
ok, welk album van mastodon moet ik als eerste beluisteren?

deze loopt nu binnen maar ken heel de band niet, dus roeptu maar

Begin maar met deze. Crack the Skye klinkt bij momenten haast als Soundgarden en is over het algemeen toegankelijker dan hun eerdere platen.

avatar van Tha)Sven
Ik vind deze misschien net wat sterker als Leviathan, maar dat komt waarschijnlijk omdat het psychedelische aspect me meer aanspreekt dan de ruige metal. (hoewel ik Hearts Alive nog altijd hun beste nummer vind)

Maximusic schreef:

Goed opgemerkt! Inderdaad is daarin links en rechts als spiegelbeelden van elkaar een foto met het gezicht van een meisje in te zien. Ik had al eerder die paarse cirkel bekeken maar toen zag ik het niet. Zou inderdaad Skye kunnen zijn of anders een ander meisje van ongeveer die leeftijd.

Gajarigon schreef:

te laat

heb deze nu in de spelert en ik moet zeggen at ik het niet onaardig vind

er komen iig in elk nummer een hele hoop stijlen voorbij uit het oude metalverleden maar het klinkt wel als een geheel

jammer vind ik het wat zwakke geluid maar dat kan te maken hebben met mijn oren , of ik had bij mastodon reetestrakke scherpe loodzware gruntmetal verwacht maar dat is het niet, het is vrij soft imo

nochtans denk ik dat ik dit de komende dagen vaker ga draaien, maar inmiddels is leviathan ook binnen en die schijnt harder te zijn dus die gaan we eerst even doen

avatar van andnino
Naar mijn idee werd Mastodon's sound gedurende hun carriëre steeds een tikje minder heavy. Remission was bij vlagen echt enorm intens, en nu is er op Crack the Skye weinig echt harde metal meer te horen.

Gallow
Joy4ever schreef:
Het nummer Blood & Thunder blijf ik met afstand het beste van Mastodon vinden. Als ze daar nu eens een album mee vol maken. Van dit nieuwe album word ik echt niet vrolijk. Al dat psychedelische gedoe is niet aan mij besteed.

Idem

avatar van Kronos
Al dat psychedelische gedoe?

Dat komt op mij over of de muziek op dit album zou van dat structuurloze zweverige gepingel zijn.

Niets daarvan. Gewoon lekker zware en stevige rock. De enige psychedelische ingrediënten in de muziek is de warmer klinkende productie en de melodieën van zang en sologitaar die soms aan de vroege Black Sabbath doen denken.

Verder zit er ook een vleugje grunge en progressieve rock in, dit alles terwijl Mastodon gewoon helemaal als zichzelf blijft klinken.

Lekker plaatje. Wat songwriting betreft, absoluut hun beste.

Voor de echte liefhebbers:

On May 5th, MASTODON will release two versions of CRACK THE SKYE on vinyl. The first is a standard high-quality vinyl issue with beautiful full-size album artwork. There will also be a special Deluxe Edition mastered and pressed on two discs at 45 rpm for maximum audiophile fidelity housed in a gatefold sleeve available in a very limited edition, one-time-only pressing. This edition will also include the complete album on CD. All other limited-edition MASTODON CRACK THE SKYE artifacts have sold out instantly so don’t delay.

avatar van Tha)Sven
Ik ben geen echte liefhebber van Mastodon, maar dit album zou ik absoluut wel op die exclusieve vinyl hebben. Nadeel is het prijskaartje, volgens mij kost die versie iets van 35 euro ..
Maar voor zo'n exclusieve uitgave van zo'n goed album heb ik het er wel voor over.

avatar van Alarum
Ik vind dit album een verrassend juweeltje. Ik wist dat Mastodon de muziek goed kan verwoorden. Dat hebben ze nog altijd laten zien, op Call of the Mastodon en Remission het lompe logge sludge. Verder naar Leviathan, de wat iets meer experimentele sludge, of gewoonweg prog sludge. Blood Mountain was voor mij de doorslag, ik vond de experimentele proggy sound heel erg fijn. Nu Crack the Skye, en ze zetten dat door, ik had verwacht dat ze dat zouden doen, maar niet in deze mate. Maar dat ze het hebben gedaan, daar ben ik heel blij mee.
Het album staat vol met prachtige composities, en het is inderdaad een geheel, wat ik inderdaad ook wel miste op Blood Mountain. De soms creatieve uitspattingen in bijvoorbeeld The Last Baron, zijn heerlijk. De zang is ruw goed, clean heerlijk en schreeuw.. ja wel, schreeuw bij mastodon doet het altijd goed. Al met al een waardige 5 sterren. Minder durf ik hier niet voor te geven.

Ow en BTW: Scott Kelly voor een nummer vragen? Ronduit briljant.

avatar van Ludakris
Bran zei in een interview dat ze vanaf het begin dit soort muziek wilden maken met Mastodon. Dat kan ik alleen maar toejuichen want ik ben niet zo voor die screams uit de eerdere albums. Ze vinden dit ook hun beste album tot nu toe. Ook daar ben ik het mee eens.

avatar van Joy4ever
Kronos schreef:
Gewoon lekker zware en stevige rock

avatar van Curvanordx
Echt een heerlijk album! Ik ben vooral erg te spreken over de zang. Brent in het bijzonder, maar ook Brann legt er veel gevoel in (Oblivion).

avatar van Nicholas123
Oblivion blijf ik een ontzettend bijzonder nummer vinden. Vooral van het moment waarop het refrein ingezet wordt gaan mijn haren recht overeind staan.

Joy
vergeleken met eerder werk wat milder, maar dat pakt eigenlijk wel goed uit

zanger vind ik ene gave stem hebben

tis allemaal wat minder lomp en minder gebeuk maar er blijft genoeg storm over

prima plaat dus