Mastodon - Crack the Skye (2009)

Label: Reprise

1. Oblivion (5:46)
  2. Divinations (3:40)
  3. Quintessence (5:27)
  4. The Czar (10:54)
  5. Ghost of Karelia (5:25)
  6. Crack the Skye (5:54)

met Scott Kelly

7. The Last Baron (13:00)
  8. Just Got Paid * (3:34)

met Billy Gibbons

avatar van Fake_world
topihere schreef:
Een nieuwerwetse vinylplaat? De echte audiofreak heeft bakeliete platen!

Waar vind je dat nog tegenwoordig van de nieuwe platen?

avatar van notsub
Ik heb deze band ook maar eens beluisterd, maar hoewel ik hoor dat het meer dan uitstekende muzikanten ziijn, vind het niet meer dan een gemiddelde plaat. Men stopt zoveel in één nummer........ De waardering zal met meerdere luisterbeurten wel verbeteren, maar ik doe het voorlopig rustig aan met Mastodon. Zo doe ik dat met bijv. Opeth ook, en dan komt het luisterplezier vanzelf.

Guardian of Isis
Zoveel in één nummer? Ik vind dat hier best wel nog meevallen eigenlijk, zeker in vergelijking met voorgaand(e) album(s). Ooit al 's The Mars Volta beluisterd? Dan zal je de drukte hiervan wel goed kunnen relativeren. In The Czar en The Last Baron is er inderdaad wel nog veel gestopt, maar dat zijn dan ook nummers van 11, respectievelijk 13 minuten. The Last Baron vond ik overigens aanvankelijk niet veel aan, maar vanaf zo ongeveer de derde keer luisteren begon het me te dagen wat voor een titaan van een nummer dat eigenlijk wel is. Het stuk met "I was standing staring at the world..." vind ik bijzonder machtig.

avatar van Mr T
Persoonlijk vind ik het heerlijk als er veel in een nummer zit, mits het geen ongedefinieerde brij wordt. Wat mij betreft lukt het Mastodon prima.

avatar van Ludakris
Ik heb sinds oudjaar eindelijk de cd met dvd. Prachtig artwork en de dvd is een interessante aanvulling voor de fans. En het geeft je ook een idee van hoe ze te werk gaan. Geweldige humor ook. Ik blijf 10€ trouwens nog steeds een weggeefprijs voor zo'n meesterwerk mét een boeiende dvd (die niet enkel wat opvulsel herbergt). Maar mij hoor je niet klagen.

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Mastodon

avatar van Sound
vandaag kaartjes gehaald voor de Melkweg! hoop dat ze wel opkomen dagen (helaas gemist op Sonisphere). Deze plaat blijf ik draaien. geweldige sound, afwisselend en ook de verschillende stemmen zijn voor mij echt een hoogtepunt. Quintessence is voor mij het nummer dat alles heeft en waarschijnlijk nog jaren in mijn top 10 tracks blijft staan als het om het hardere werk gaat.

avatar van Tijmennn309
Wie zingt er op dit album? Zijn er meerdere zangers ofzo?

avatar van Mr T
Als ik me niet vergis zingt alleen Bill hier niet.

avatar van oceanvolta
Vanwege het concert morgen draai ik de laatste weken alle platen van Mastodon dagelijks. Crack the skye geldt voor mij als hoogtepunt uit hun oevre terwijl ik Leviathan en Blood mountain ook als meesterwerken beschouw. Dit album combineert de brute kracht van eerder werk met mooie melodieen en harmonieen. Gitaarsolo's die wat bijdragen aan het nummer en niet zoals zo vaak maar gespeeld worden omdat er nou eenmaal een gitaarsolo in het nummer hoort of wordt verwacht.

Het enige kleine minpuntje wat ik kan bespeuren is de paar regels zang van Brann in Oblivion. Ik denk dat Troy dat beter had kunnen doen. Maar desalniettemin 5 sterren.

Morgen wordt Crack the skye integraal ten gehore gebracht!!! In dezelfde volgorde uiteraard.

avatar van Don Cappuccino
oceanvolta schreef:

Ik denk dat dat stuk van Brann juist geweldig is, gaaf dat een drummer een keer zingt

laat het nu net de drummer zijn die wel (redelijk) fatsoenlijk kan zingen

YouTube - Mastodon - Oblivion (Live On Letterman 15-05-09) HD

voor de rest zit men er ook bij letterman qua toon continue ontzettend naast

live vrees ik dan ook voor een absolute tegenvaller

avatar van Nicholas123
Qua melodieuze zang zal het inderdaad aan de matige kant zijn, hoewel daar wel verbetering in zit als je wat recentere concerten opzoekt op Youtube. Het brutere schreeuwwerk is gelukkig een ander verhaal, tenminste zolang Troy (de bassist) het meeste werk doet.

avatar van Ludakris
@oceanvolta: Goed om er in te komen Ik ben trouwens jaloers op je dat je kan gaan zien, deze hemelse plaat integraal en live horen moet een geweldige ervaring zijn.

Verder wil ik nog even zeggen dat het ergens logisch is dat Brann wat mag zingen op deze plaat, de historie met zijn zus in gedachte houdend. Ik vind het trouwens een pluspunt dat er in Oblivion een andere, jonger klinkende en ietwat dromerige stem aan te pas komt.

avatar van oceanvolta
[quote]Joy schreef:
laat het nu net de drummer zijn die wel (redelijk) fatsoenlijk kan zingen

Ik vind Brann ook zeker niet slecht zingen maar op een of andere manier klopt het voor mij niet.
Toch hebben Troy en Brent al bewezen wel degelijk fatsoenlijk te kunnen zingen zelfs op Leviathan (Naked burn) en Blood mountain (Colony of birchmen, This mortal soil) was dit al hoorbaar. Op Crack the skye des te meer. Dat de cleane melodieuze vocals live hun zwakke punt is zal iedereen het over eens zijn.

Brann komt er inderdaad het best af bij het optreden bij Letterman. Hij zal in de toekomst wel meer gaan bijdragen op dit gebied. Dit was een mooie intro, de eerste regels zingen op het album dat is opgedragen aan Branns overleden zus Skye.

Ik heb Mastodon nu een keer of vijf live gezien maar altijd met een beperkte set (festival of voorprogramma) of met een man minder. Vanavond eindelijk zoals het hoort!!!

Joy
op de plaat klinkt het alemaal dik in orde, maar dat is ook ene ander verhaal

een plaat opnemen en zowel de zang als gitaar apart inspelen/zingen, is makkelijker dan tegelijkertijd op ene liveoptreden

daar is de muziek ook behoorlijk complex en moeilijk voor, en dan heb ik wel iets van, doe het goed, of doe het niet

wat mastodon live doet is half half, en dat doet helaas af aan de goede muziek van de plaat

wellicht een milde vorm van te hoog willen grijpen

avatar van ricardo
Live valt het allemaal wat tegen word dus gezegd. Een paar jaar geleden stonden ze nog op het programma van Waldrock in Bergum. Toen waren ze nog niet zo bekend dan nu. Jammer want ik had ze toen best live willen zien. Wel mooie muziek vind ik, maar niet iets om erg vaak te draaien.

Guardian of Isis
Nou ja, tegenvallen is toch een beetje overdreven, ik heb ze op Werchter gezien en hun optreden leed vooral onder technische mankementjes: micro's die aanvankelijk niet aan stonden, het gitaargeluid dat er niet goed door kwam, ... De groep zelf speelt wél zeer goed. Alleen de zang is nu en dan wat minder, maar ja, makkelijk te brengen is het natuurlijk ook niet.

Razor Disk
Metal: ik heb er nooit wat mee gehad. Maar vette titels en cd covers trekken mij aan. Hoe zitten deze nummers in elkaar? Word er veel in gezongen enz. ?

avatar van Kill_illuminati
Je kan een intilligent bak herrie verwachten. Luister anders eerst een nummer op YouTube. Dat geeft mij ook altijd een goede indruk.

Razor Disk
Dit wordt m niet, helaas. Absoluut niet mijn ding.

Razor Disk
Even terugkomen op mijn bericht van gister: het was in de avond op bed, en dan is dit niet de geschikte muziek. Maar nu ik het weer hoor vind ik het wel degelijk gave muziek.

The Oath
Razor Disk schreef:

Maja, 'metal' bestaat niet.

Superalbum! Van begin tot einde machtig. Van de superintro van Oblivion tot de epische eindsolo van The Last Baron. Het heeft me wat tijd gekost om het te apprecieren, maar nu krijg ik er geen genoeg meer van.

Joy
btw, dat valse van live optredens zit er op de plaat ook al in, alsof men bewust een halve noot lager zit

Guardian of Isis
Ben net Divinations aan het luisteren en wat blijft die toch zalig strak gespeeld! Crack the Skye blijft me met elke keer luisteren steeds weer overtuigen en vertoont voorlopig zeker nog geen sleet.

avatar van Toel
Kolere, wat een superalbum ! Hij knalt nog steeds vet uit mijn boxen! En vooral bij Last baron is het kippenvel. Sjapoo
Ik vind trouwens Leviathan toch iets meer indruk op me maken, vooral omdat dit brute kracht is met technisch hoogstaand spel.

avatar van Gajarigon
Na een jaar is mijn enthousiasme toch een heel klein beetje bekoeld. Vooreerst is er de productie. De complexe, melodieuze rock die Mastodon hier brengt kan gerust zonder die extra overdrive op de drums (de basdrum klinkt gewoon lelijk). Het iets te volle geluid werkt dan ook wat vermoeiend, zodat ik zelden echt zin heb om hem te luisteren. Nochthans is het een erg goed album. Amper zeven nummers, maar met twee epische nummers van meer dan 10 minuten toch weer serieus wat muziek. De overvloed van riffs wordt vakkundig en strak gebracht, en in een keurslijf gehouden door de ritmesectie die zoals te verwachten viel weer erg goed in vorm is. Het algemene geluid is wel zachter geworden - Crack the Skye is eerder een rock album dan een metal album. Dit valt het meest op in de zang, waar de drummer nu ook zijn deeltje aan bijdraagt. Weg is de zware stem, in de plaats komt een meer toegankelijk vocaal geluid dat zeker veel nieuwe zieltjes zal lokken, al kan ik begrijpen dat fans van het eerste uur er niet veel aan vinden. Een tweede minpuntje, al is het maar een detail, is het concept. Het hele verhaal dat erachter zit slaat nergens op, maar ze kunnen het niet laten om het in elk interview te melden. Maar ja, dat is natuurlijk mierenneuken als de muziek zo mooi in elkaar zit als op Crack the Skye. Het gitaarwerk is uitstekend, ettelijke lagen door elkaar geweven tot een spetterend geheel. Mastodon heeft een serieuze ontwikkeling doorgemaakt, en persoonlijk vind ik het er een in de goeie richting. 4*

Joy
dit juweeltje kwam zo rond deze tijd uit vorig jaar, maart, ik had mastodon altijd ene berg herrie gevonden maar met deze plaat viel alles op zijn plek en was ook ik om

nu weer

het blijft gewoon steengoeie muziek, ook al is het enthousiasme wat getemperd inmiddels, maar daarvoor heb ik de plaat ook stevig gedraaid

avatar van Apieknar
Heerlijke sound! Ik luister deze plaat graag!