Bow Wow Wow - See Jungle! See Jungle! Go Join Your Gang, Yeah, City All Over! Go Ape Crazy! (1981)

Rock / Pop
Label: RCA

1. Jungle Boy (2:44)
  2. Chihuahua (4:13)
  3. Sinner! Sinner! Sinner! (2:22)
  4. Mickey Put It Down (3:02)
  5. (I'm a) TV Savage (2:35)
  6. Elimination Dancing (3:03)
  7. Golly! Golly! Go Buddy! (2:35)
  8. King Kong (2:16)
  9. Go Wild in the Country (2:41)
  10. I'm Not a Know It All (2:53)
  11. Why Are Babies So Wise? (2:53)
  12. Orang-outang (2:43)
  13. Hello, Hello Daddy (I'll Sacrifice You) (4:29)
  14. Prince of Darkness (Sinner! Sinner! Sinner!) [Single Version] * (2:22)
  15. El Bosso Dicho * (2:12)
  16. I Want Candy * (2:44)
  17. Louis Quatorze * (2:48)
  18. Mile High Club * (3:27)
  19. Louis Quatorze [Re-recording] * (2:48)
  20. Mile High Club [Re-recording] * (3:26)
  21. Teenage Queen * (3:23)
  22. Joy of Eating Raw Flesh * (3:23)
  23. Cowboy * (3:31)
avatar van RonaldjK
geplaatst:
Op reis door new wave, afkomstig van Joy Division, kom ik bij het elpeedebuut van Bow Wow Wow. Niet te verwarren met de Japanse metalgroep Bow Wow, twee namen die beide in 1981 mijn aandacht trokken.
Hierboven is veel al genoemd, maar kortweg in één bericht: de Sex Pistols waren na film en album The Great Rock 'n' Roll Swindle gestopt en manager Malcolm McLaren was toe aan een nieuw project. In januari 1980 kaapt hij alle groepsleden van Adam and the Ants zoals die op hun debuut Dirk Wears White Søx speelden; minus Adam! Die vervangt hij door de dan dertienjarige (!) Annabella Lwin, die door een bekende was opgeduikeld bij haar bijbaantje in een wasserette, zoals ze zich in 2016 herinnerde.
Behalve de groepsleden kaapt McLaren ook het idee van de Burundiritmes. In 1980 volgen enkele non-albumsingles, waarover dadelijk meer.

Voor de hoes van See Jungle! See Jungle! Go Join Your Gang, Yeah, City All Over! Go Ape Crazy! (alleen de titel al...) vindt McLaren inspiratie in het - ook in 1863 controversiële - schilderij 'Le Déjeuner sur l'herbe' van Édouard Manet.
Op de elpee domineren Burundiritmes en het gitaarspel heeft eveneens Afrikaanse invloeden. Eveneens opvallend zijn de knappe, slappende baslijnen van Leigh Gorman. Dit in combinatie met de vrolijke, springerige zang van Lwin, die aan die van haar collega bij Altered Images doet denken. Het leidt tot een opgewekt en uptempo album vol funk en Afrikaanse dan wel new wavegitaren en percussie, waarvan single Chihuahua het begin november in de Britse hitlijst tot een bescheiden #51 komt. De elpee schopt het half oktober al tot #32, verdwijnt uit de lijst en keert daarin tot tweemaal terug. In maart '82 haalt ie nog eens #26.

Met alle ophef rond het album en de leeftijd van Lwin zou je bijna vergeten dat de kruisbestuiving van muziekstijlen in feite best bijzonder is. Toch kan ik me voorstellen dat de controverse anno 2026 nog altijd een reden is waarom het album niet op mijn streamingplatform staat, al vond ik op YouTube deze afspeellijst. Alle commotie ten spijt pakt de muziek me nergens bij de lurven; het is te kauwgompop.

Voor de singles die hieraan vooraf gingen - eveneens niet altijd online te streamen - reis ik door naar de eerste verzamelaar die van Bow Wow Wow werd uitgebracht: Original Recordings verscheen al in 1982.