Joy Division - Still (1981)

Label: Factory

1. Exercise One (3:06)
  2. Ice Age (2:24)
  3. The Sound of Music (3:55)
  4. Glass (3:56)
  5. The Only Mistake (4:17)
  6. Walked in Line (2:47)
  7. The Kill (2:15)
  8. Something Must Break (2:48)
  9. Dead Souls (4:53)
  10. Sister Ray [Live] (7:36)
  11. Ceremony [Live] (3:50)
  12. Shadowplay [Live] (3:57)
  13. Means to an End [Live] (4:01)
  14. Passover [Live] (5:10)
  15. New Dawn Fades [Live] (4:01)
  16. Twenty Four Hours [Live] * (4:00)
  17. Transmission [Live] (3:40)
  18. Disorder [Live] (3:24)
  19. Isolation [Live] (3:05)
  20. Decades [Live] (5:47)
  21. Digital [Live] (3:52)
  22. Sound of Music [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:18)
  23. A Means to an End [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:56)
  24. Colony [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:06)
  25. Twenty Four Hours [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:19)
  26. Isolation [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (2:49)
  27. Love Will Tear Us Apart [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:14)
  28. Disorder [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:13)
  29. Atrocity Exhibition [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (5:58)
  30. Isolation (Soundcheck) * (3:00)
  31. The Eternal [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:35)
  32. Ice Age (Soundcheck) * (3:15)
  33. Disorder (Soundcheck) * (3:13)
  34. Sound of Music [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:05)
  35. A Means to an End (Soundcheck) * (3:45)
OMIT
Waverick schreef:

En dan toch nog 5 sterren. Dan heb je waarschijnlijk erg veel tegen elkaar weggestreept.

Ik geef sterren voor wat ik goed vind, en zeker bij dit soort compilatie-albums ga ik dan niet afdingen op wat ik niet zo heel geweldig vind. Die nummers 10-20 die kan ik nergens anders zo vinden, maar ze zijn wel heel bepalend voor mijn beeld van Joy Division. En dan geef ik gewoon daarvoor de volle mep. Die eerste 9 nummers vind ik ook niet slecht, maar het is net het soort muziek niet dat ik zoek en dat ik wil vinden.

Verder gaat mijn stemgedrag natuurlijk alleen mij aan, maar dat is een botte opmerking, en ook zo bedoeld.

OMIT schreef:

Het is geen kritiek op jouw stemgedrag hoor en het gehele album krijgt van mij ook de volle mep. Maar ik vind het wel opvallend dat jij dit geeft aan een album waarvan je vrijwel de gehele eerste helft niet zo goed vindt. Ik vind dat overigens wel, op een enkele track na, maar dat neemt niet weg dat voor mij het geheel (zowel het niet eerder uitgebrachte materiaal als het laatste concert) 5 sterren waard is.

OMIT
Waverick schreef:

Het is jouw interpretatie dat ik de eerste tien nummers niet zo goed vind. Ik zeg dat ze me niet zoveel doen. Ook muziek die ik heel goed vind kan me niet zoveel doen. Het is waar het de snaar raakt. De eerste tien nummers (grofweg natuurlijk, het is niet zo simpel als ik het stel) raken niet de snaar bij me, maar ze raken wel datgene dat ik zoek in muziek. Nu snap je het natuurlijk helemaal niet meer. Ze passen niet in mijn kathedraal, maar ze zijn zeker geen heiligschennis. Misschien dat je daar wat mee kunt.

OMIT schreef:

Ik denk dat ik het nu inderdaad wat beter begrijp. Op een bepaalde manier vind je het wel goede muziek, maar het geeft je geen emotionele trigger (zoiets)?

Omdat dit het eerste 'album' van JD was dat ik ooit hoorde dacht ik in het begin dat al hun muziek zo klonk. Ik was in ieder geval meteen overvallen door de sfeer die het als geheel ademde. Dat geeft voor mij nu nog steeds de doorslag om dit de volle mep te geven. En dat terwijl de echte albums een stuk beter zijn geproduceerd. Het kan verkeren.

avatar van pygmydanny
Papaver schreef:
Wat mij indertijd vrij snel opviel was de microfoon die het eerst niet goed deed bij het nummer Ceremony; in het begin hoor je de in de verte Ian Curtis. Daarna ahw in de herkansing wel goed hoorbaar. Techniek heeft z'n charme...

Hier de volledige opname, de enige keer dat Joy Division het nummer live bracht.

pygmydanny schreef:

Ik hoop erg dat ze hier in de nabije toekomst iets mee kunnen. Het zou mooi zijn als hiervan iets toegankelijks kan worden gesmeed.