Ik heb met dit bericht niet de intentie om een lange recensie te schrijven over de symboliek achter deze plaat of hoe deze plaat mij in vervoering weet te brengen. De sterke besprekingen van users voor mij hebben dat reeds op voortreffelijke wijze gedaan en ik heb ervan genoten om ze allemaal te lezen. Maar ik wil er toch iets over kwijt.
De kerstvakantieperiode staat voor mij persoonlijk immer in het teken van reflectie, als een soort 'acte finalement' van het afgelopen jaar. Mijn administratie leert mij dat Funeral van Arcade Fire in 2025 hier veelvuldig de revue is gepasseerd. En nu het afgelopen jaar zo overpeinzend is dat misschien niet eens zo gek. Ik heb aan het vorige jaar vrij onverwacht een betekenisvolle vriendschap overgehouden. Laten we het maar bij Tyche houden. In de waardevolle conversaties met deze persoon is meermaals het woord 'catharsis' en de noodzaak tot een 'cathartische transitie' in een bepaalde context gevallen als een sleutelbegrip. En zonder daar nader over in detail te willen treden, bekruipt me in mijn mijmerende eindejaarsreflecties plots het besef dat Funeral van Arcade Fire feitelijk een muzikaal cathartisch testament is. Want om één van de zeer geslaagde besprekingen te citeren met betrekking tot de thematiek en symboliek die op deze plaat worden aangesneden:
AOVV schreef:
De titel is, zoals velen van jullie reeds weten, niet willekeurig gekozen; de grootmoeder van Chassagne. De grootvader van Win en Will Butler. De tante van Richard Reed Parry. Zij overleden in een periode rond en tijdens de opnames van ‘Funeral’. Vandaar waarschijnlijk dat gitzwarte randje dat er toch omheen hangt. Maar dit album is zoveel meer dan een postuum eerbetoon aan de overleden personen; het is een boodschap voor de hele wereld, met universele thema’s als liefde, familiebanden, tristesse, ennui en de oude dag. Die vaak wat raadselachtige teksten (voer voor eigen interpretatie, dus) zijn wat mij betreft toch wel een serieuze troefkaart.
Het idee van een persoonlijke catharsis sluit hier naadloos op aan. Dat is namelijk een ingrijpend proces van innerlijke reflectie, waarbij je je door tegenslagen en beproevingen worstelt om tot een betere, sterkere of wijzere versie van jezelf te komen. Door je eigen zelfreinigende vermogen kom je middels een dergelijke spirituele exercitie dieper in contact met wie je in wezen bent als persoon.
Waar ik heen wil, en daar sluit ik ook mee af, is dat ik denk dat Arcade Fire er op Funeral ontzettend goed in is geslaagd om dat persoonlijke louteringsproces van een tekstueel, thematisch en muzikaal begeleidend kader te voorzien, als ware het een soundtrack voor de fundamentelere momenten in het leven. Het had daarom wellicht zo moeten zijn dat deze plaat mij de afgelopen periode, waarin veel is gebeurd en er nog érg veel staat te gebeuren op persoonlijk vlak, zeer dierbaar is geworden. 't Kan verkeren, nietwaar?