Nirvana - In Utero (1993)

Label: DGC

1. Serve the Servants (3:36)
  2. Scentless Apprentice (3:47)
  3. Heart-Shaped Box (4:41)
  4. Rape Me (2:50)
  5. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle (4:09)
  6. Dumb (2:31)
  7. Very Ape (1:55)
  8. Milk It (3:54)
  9. Pennyroyal Tea (3:38)
  10. Radio Friendly Unit Shifter (4:51)
  11. Tourette's (1:35)
  12. All Apologies (3:50)
  13. Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip * (7:34)
  14. Marigold * (2:34)
  15. Moist Vagina [2013 Mix] * (3:33)
  16. Sappy [2013 Mix] * (3:24)
  17. I Hate Myself and Want to Die [2013 Mix] * (2:59)
  18. Pennyroyal Tea [Scott Litt Mix] * (3:35)
  19. Heart Shaped Box [Original Steve Albini 1993 Mix] * (4:41)
  20. All Apologies [Original Steve Albini 1993 Mix] * (3:52)
  21. Serve the Servants [2013 Mix] * (3:38)
  22. Scentless Apprentice [2013 Mix] * (3:49)
  23. Heart Shaped Box [2013 Mix] * (4:38)
  24. Rape Me [2013 Mix] * (2:49)
  25. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [2013 Mix] * (4:11)
  26. Dumb [2013 Mix] * (2:32)
  27. Very Ape [2013 Mix] * (1:57)
  28. Milk It [2013 Mix] * (3:56)
  29. Pennyroyal Tea [2013 Mix] * (3:32)
  30. Radio Friendly Unit Shifter [2013 Mix] * (4:52)
  31. Tourette's [2013 Mix] * (1:36)
  32. All Apologies [2013 Mix] * (3:51)
  33. Scentless Apprentice [Demo] * (3:53)
  34. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [Demo Instrumental] * (4:32)
  35. Dumb [Demo Instrumental] * (2:38)
  36. Very Ape [Demo Instrumental] * (2:20)
  37. Pennyroyal Tea [Demo Instrumental] * (3:31)
  38. Radio Friendly Unit Shifter [Demo Instrumental] * (2:39)
  39. Tourette's [Demo Instrumental] * (2:14)
  40. Marigold [Demo] * (3:25)
  41. All Apologies [Demo] * (4:24)
  42. Forgotten Tune [Demo Instrumental] * (2:04)
  43. Jam [Demo] * (5:34)
  44. Radio Friendly Unit Shifter [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:31)
  45. Drain You [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  46. Breed (Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:13)
  47. Serve the Servants [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:23)
  48. Rape Me [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:39)
  49. Sliver [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:05)
  50. Pennyroyal Tea [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  51. Scentless Apprentice [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:53)
  52. All Apologies [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:38)
  53. Heart Shaped Box [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:29)
  54. Blew [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:36)
  55. The Man Who Sold the World [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:34)
  56. School [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:40)
  57. Come as You Are [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  58. Lithium [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:20)
  59. About a Girl [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:48)
  60. Endless, Nameless [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (13:29)
Nee, ik kan deze niet beter vinden dan Nevermind, Incesticide of Bleach. Er is iets geforceerds aan deze plaat. Het klinkt als een band die een statement maakt tegen het succes van Nevermind (en de consequencies daarvan), maar er eigenlijk helemaal geen zin meer in heeft.

avatar van Status Seeker
kaztor schreef:

Vandaar ook het anagram van routine

Charles Manson
Status Seeker schreef:

Vandaar ook het anagram van routine

donders...!
nooit gemerkt (ook logisch, ben ook niet de grootste Nirvana fan)

In Utero was door Kurt Cobain inderdaad bedoeld om rouwer te klinken dan Nevermind met als doel zich af te zetten tegen het commerciele succes van Nevermind. Nummers als 'Serve the servants', 'Rape Me' en 'Milk It' geven duidelijk aan hoe Cobain dacht over het commerciele succes van Nirvana en het uitmelken van de grunge-muziek.

Charles Manson
hypocriet natuurlijk.
Dan had Cobain een vent moeten zijn en er na Nevermind mee moeten stoppen.

ehm, nee. In Utero sluit veel meer aan bij de live energie die ze hadden, afgaande van wat ik op videobeelden heb kunnen zien. Ik vond het juist een goeie stap. Ik bedoel. er waren zat mensen die Nevermind goed vonden, maar ik denk als die live gingen kijken dat het best wel es kon tegenvallen. Live was het een stuk rauwer. Dus na zo'n commercieel succes zo'n plaat maken, ik denk dat het een veel betere voorbereiding was op het live geweld. In Utero vind wat dat betreft beter aansluiting bij Breach. Als je In Utero geweldig vindt dan is Breach ook goed te pruimen. Het is echter niet gezegd dat als je van Nevermind houd dat je de andere 2 platen ook goed vind. In Utero is naar mijn mening dus ook veel meer Nirvana dan Nevermind. Dus ik denk dat ze met dit album juist hun gezicht wilden laten zien. Kijk dit zijn wij.

Odelay
Charles Manson schreef:
hypocriet natuurlijk.
Dan had Cobain een vent moeten zijn en er na Nevermind mee moeten stoppen.

Alsof dat zo makkelijk gaat. Wat had hij dan moeten doen? Er zijn allerlei mensen die wat van Kurt of de band willen, en of hij zelf het leuk had gevonden om maar wat op zijn geld te gaan zitten teren...Voor veel andere banen is een opleiding vereist, en hij had zijn highschool-diploma niet. Moet hij dan weer in de schoolbankjes gaan zitten (misschien tussen mensen die van alles van hem willen)? Zou hij daar zin in hebben (of in zo´n baantje)? Hij had misschien voor een creatief beroep meer op de achtergrond kunnen kiezen, maar had hij daar het talent of de wil voor gehad? En dan nog zijn er de mensen die liever niet willen dat de band stopt (platenmaatschappij, fans).

Er doet trouwens het verhaal de ronde dat hij, hoewel pas na In utero, daadwerkelijk uit de muziek wou stappen, en dat hij dat met z´n leven heeft moeten bekopen...

Ach er zijn teveel theorietjes. Mocht hij geen zelfmoord hebben gepleegd, kom je daar toch nooit achter.

Odelay
Ik wacht nu al een tijdje op ´Gallons...´

Dit wordt minstens 4,0 punten.

Mij favoriete Nirvana plaat. Nevermind vindt ik vaak wat te wisselvallig maar In Utero weet iedere keer dat ik het luister weer de gevoelige plek te raken. Gevoeligheid en Nirvana? Jazeker, ik heb een zwaar klote periode gehad waar ik deze plaat ontzettend veel afspeelde. Dus aan de heringen hebt ik niks hier. Dit is een vergeten album. We luisteren het allemaal wel 1 tot en met 5 keer per 2 jaar en dan zeggen we Nevermind was beter. Maar de plaat is geen nevermind, eerder een kijk in de het leven van Curt Cobian(Want Novoselic en Grohl zijn maar een beetje een begeleiding bandje op deze plaat.) Cobian zal hetzelfde jaar nog een kogel door zijn hoofd jagen. Maar niet zonder hij dit soort afscheid brief vol haat en zelfspot heeft vastgelegd. Ik vindt het eigenlijk meer een soloalbum van Cobian, maar de aanwezigheid Grohl en Novoselic maken de plaat nog net de opvolger van Nevermind. Mensen zeggen altijd, het klinkt als Nevermind. Nee, in de verte eigenlijk nog niet. Het is vaak harder, nog minder voor kinderen geschikt en stukken depressiever en het heeft geen track als Something In The Way. Dit is de burn out van Cobain, de laatste zin in zijn zelfmoordbrief was van Neil Young's My My Hey Hey. It's better to burn out, than to fade away. De plaat heeft iets afschuwwekkend maar laat gelijk horen dat Nirvana misschien wel met de plaat die zou volgen In Turo en Nevermind zou overtreffen. Ik krijg vaak hetzelfde gevoel als bij Grace van Jeff Buckley(Minus de schoonheid). Je blijft in je achterhoofd horen hoe Cobain zichzelf heeft gedood. Zet deze plaat maar eens op en ga door Dagboeken van Curt Cobain doorbladeren en je weet dat het maar op een manier kont eindigen. Mij punt, Nevermind is een beetje overgewaardeerd en In Utero erg underated is.

Verhoging van een 4 naar een 4,5

en gelijk heb je !

avatar van dix
dix
beter, want smeriger, dan nevermind

... scentless apprentice ...

ik vind nirvana zowieso een top band maar het kan absolut niet op tegen nevermind. En dat rauwe is zeker Niet verkeerd

felix89 schreef:
en gelijk heb je !

Gelukkig denk je er ook over. Dit album is veel rauwer en ranziger heeft ook wat Pixies trekjes

D-ark schreef:

inderdaad, heb eindelijk surfer rosa in bezit en moet zeggen dat je enorm hoort dat pixies toch wel een van hun voorbeelden waren.
( overigens een zeer leuk plaatje )

felix89 schreef:

( overigens een zeer leuk plaatje )

Voor Curt wel vooral. Kijk maar in daries

heart shaped box is de absolute top op deze album

4.5 sterren

avatar van Gajarigon
Kevin-Raphaƫll schreef:
heart shaped box is de absolute top op deze album

4.5 sterren

"Hey wait, my name is Kurt Cobain..."

Kevin-Raphaëll
het beste album van de spijtig genoeg overleden kurt

opleggen en genieten

wat een geweldig, rauw album.
elke keer als hij opstaat weer kippenvel.
alsof je als het ware al kan voelen dat hij doodgaat...
Indrukwekkend.

EVANSHEWSON
D-ark schreef:

Verhoging van een 4 naar een 4,5

Jij hebt dat hier formidabel uiteengezet zeg! Ik denk ook dat deze vaak ondergewaardeerd is, zeker tenoverstaan van Nevermind.
Rauwe en geweldige plaat is dit, inderdaad.

**** voorlopig vier, maar wie weet...

EVANSHEWSON schreef:

Rauwe en geweldige plaat is dit, inderdaad.

**** voorlopig vier, maar wie weet...

Nevermind was een toevalstrekker, een wisselvallige plaat die precies op het juiste moment verscheen. Maar dit en Unlugged zijn puur goud.

avatar van jannesvd
Idd, Ik snap niet wat er zo veel beter aan nevermind gevonden word. Er licht veel meer gevoel in deze plaat.

Kevin-Raphaëll
ik sluit me bij jullie aan. dit is zeker de allebeste samen met unplugged

nevermind is idd een toevalstreffer MAAR op nevermind staan er ook knappe nummers op

desondanks verdient deze nu een dikke 5

khonnor
nevermind had betere tracks
maar deze is constanter van niveau
bleach blijft hun beste... lekker rauw en toch geniaal

Burzum
Beste cd van Nirvana

avatar van Dudeness
Zelden echt geniaal...maar des te constanter, in vergelijking met het voorgaande.

Lag/ligt me als geheel beter, en als ik heel eerlijk ben de enige plaat van ze die me echt weet te overtuigen dat Nirvana best wel een goeie band is...

avatar van thetinderstick
Beste plaat van Nirvana. Nevermind mag dan makkelijker in het gehoor liggen, maar door de jaren heen is deze plaat de meest tijdloze en beste gebleken. Hij verdient ook een hogere score dan de 3,86 die er nu staat. Veel meer gevoel en originaliteit in deze plaat. Ieder nummer is helemaal raak en je voelt haast de pijn van Kurt. Ik blijf me afvragen hoe een volgende plaat geklonken zou hebben...

cheeskorst
Nevermind draai ik toch vaker dan In Utero, ik vind beide platen geniaal, maar Nevermind heeft toch van die lekkere catchy en simpele maar briljante riffs (smells like teen spirit), dat mis ik hier een beetje. Maar dit album is natuurlijk ook briljant. Zoals al eerder gezegd: Kurt legt hier meer gevoel in de songs en het klinkt allemaal wat gruwer en rauwer. Ach, beide platen zijn gewoon briljant maar Nevermind staat hier toch iets vaker op.

Ook een fantastische cd, vooral het drumwerk in Scentless Apprentice blijft mij heugen. 4*