Omsk schreef:
Laat deze recensie een stemverklaring zijn. Ik vind The Antlers namelijk één van de interessantste bands van de afgelopen jaren, met geweldige beklemmende composities - en dit album is geen uitzondering. De uitbarsting van Kettering, de vernuftige zanglijn van de coupletten van Bear/Epilogue en het energieke en eveneens meeslepende Two zorgen dat er muzikaal genoeg te genieten is.
Wat me zwaarder valt is de thematiek. Het album maakt de luisteraar getuige van de dood - preciezer; het sterfproces - van een jonge vrouw, kennelijk de partner van de protagonist. De ruimtes en gebeurtenissen die beschreven worden zijn zo intiem dat ik me onwillekeurig een voyeurist voel - zoals me dat ook overkomt als ik onverhoopt langs een eindscene van dat BNN-programma van Patrick Lodiers zap. Dat het om een fictief sterfgeval zou gaan maakt de wrange smaak niet minder - en als ik onvriendelijk zou zijn zou ik dat zelfs effectbejag noemen, maar laat ik vriendelijk zijn en zeggen dat het beoogde effect op mij niet helemaal overkomt.
Niettemin een ruime voldoende voor deze plaat voor de ontegenzeggelijke muzikale kwaliteiten en de moed van de band zich zo vol in dit thema te storten. Maar ik luister toch veel liever nog eens naar het subtiele kunststuk Familiars.
Ik zie het sterfgeval echter als een metafoor. Het album wordt verteld als een verhaal over de dood van een jonge vrouw, maar in realiteit gaat het over een emotioneel instabiele relatie. Peter's vrouw is dusdanig mentaal beschadigd, dat ze de gehele relatie verandert in een ware hel. Peter wil haar helpen, maar dit is onmogelijk, wat uiteindelijk eindigt in haar "dood", oftewel het einde van de relatie. Dit wordt het duidelijkst in de laatste zinnen van Shiva, waarin Peter duidelijk zegt dat zij haar ring teruggeeft aan hem. Zij "checkt uit" uit het "hospital", oftewel, uit zijn zorg.