Dream Theater - Black Clouds & Silver Linings (2009)

Metal / Rock
Label: Roadrunner

1. A Nightmare to Remember (16:10)
  2. A Rite of Passage (8:35)
  3. Wither (5:25)
  4. The Shattered Fortress (12:46)
  5. The Best of Times (13:19)
  6. The Count of Tuscany (19:16)
  7. Stargazer * (8:10)
  8. Tenement Funster / Flick of the Wrist / Lily of the Valley * (8:16)
  9. Odyssey * (7:59)
  10. Take Your Fingers from My Hair * (8:18)
  11. Larks Tongues in Aspic Pt. 2 * (6:30)
  12. To Tame a Land * (7:15)
avatar van THEMARSVOLTA
Zou leuk zijn als er 2 nummers van 20 minuten op staan, de langste nummers van dt boeien mij vaak toch het meest: learning to live, change of seasons, octavarium, in the presence of the enemy, ministry of souls, the glass prison, honor thy father.etc..stuk voor stuk geweldig.

horned_reaper schreef:

Hoe kom je aan deze informatie ?

Uit een interview van Eddie Trunks met Portnoy

avatar van kramerdude
Man alleen die hoes al, dit wordt voor mij de meest belangrijke cd van het jaar! En dan de dag daarop gelijk naar gelschenkirchen om ze live te zien, het kan al niet meer stuk!

avatar van crosskip
Ik zit er ook aan te denken om naar Gelsenkirchen te gaan, aangezien ze geen shows in Nederland hebben.

Hopelijk komen ze met Progressive Nation wel naar Nederland...

avatar van smash016
Er is inderdaad een Europese Progressive Nation-tour gepland, met Opeth (!) en nog twee bands die ik niet zo goed ken. Binnenkort meer info over data + locaties, zegt men op dreamtheater.net. Ik ben normaal niet zo van de liveshows, maar een kans om Dream Theater en Opeth samen te zien, zal ik toch niet onbenut laten!

smash016 schreef:

Dikke + 1

avatar van crosskip
A Rite Of Passage en The Shattered Fortress zijn gelekt!

edit:

Ik bedoel A Rite Of Passage en A Nightmare to Remember =p

avatar van Tha)Sven
En ze klinken verschrikkelijk. Natuurlijk slechte kwaliteit van de lek, maar de stijl is opnieuw zoals het vorige album. Afschuwelijk. Enige positieve moment is het rustige stuk in A Nightmare to Remember.

avatar van progressive
Ik vind A Rite Of Passage wel wat hebben met dat beetje oosterse melodietje. De solo's zijn ook erg lekker ^^ A Nightmare To Remember heeft een begin, waarbij het lijkt alsof er ieder moment iemand kan gaan grunten. Zeer duister, maar aangenaam
Die rare geluiden van Rudess ook in A Rite Of Passage :")

avatar van Nicholas123
Ik ben ook redelijk positief. Met name de eerste helft van A Nightmare To Remember schopt toch wel aardig kont.

avatar van Von Helsing
Dream Theater is natuurlijk erg voorspelbaar, ik weet eigenlijk nu al hoe hij gaat klinken. Met name Labrie is hier debet aan, die zingt elke ballad hetzelfde.

avatar van Nicholas123
Hoezo "natuurlijk"? Laatste albums misschien wel een beetje maar in zijn algemeenheid valt dat toch wel mee? Toch raar dat Labrie altijd maar weer uitgelicht moet worden terwijl bijvoorbeeld een Geoff Tate of een Bruce Dickinson zich hier ook aan schuldig maken.

Maar nu weer over de gelekte nummers.

Qua stijl wordt enigszins voortgebouwd op het vorige album waarbij er echter wel van verbetering sprake lijkt te zijn. Labrie zingt redelijk beheerst zonder zich te overschreeuwen. De hijgerige ballad-stijl waar Von Helsing naar verwijst komt hier ook niet naar voren. Ook niet in het voor DT-begrippen vrij ingetogen rustige stuk. Beide nummers openen ontzettend zwaar een met name A Nightmare to Remember begint met een ontzettend sterke gitaarriff. Portnoy's gebruikt in de heavy gedeeltes ontzettend veel dubbel-bas en aan het eind worden zelfs nog blastbeats tevoorschijn getoverd. Het drumwerk gaat inderdaad enigszins richting de death metal. Al met al klinkt het een stuk pakkender en minder geforceerd dan op Systematic Chaos. A Rite of Passage moet ik nog vaker luisteren.

AHWA
Hoe lang zijn de nummers?

avatar van Nicholas123
ANtR 14 minuten. ARoP 8 minuten.

avatar van horned_reaper
Dream Theater mag van mij wel weer ietsje rustiger gaan eerlijk gezecht....
ARoP vind ik erg leuk en ANtR is mij toch ietsje te chaotisch en hard afentoe... dat vindt ik jammer maar ik moet hem ook vaker luisteren.
Ik heb ze beide nu één keer gehoord.

Het oude werk van Dream Theater vond ik altijd veel fijner om te luisteren.... vooral toen labrie lekker ligt en hoog zong, zoals de glass prison... nu probeerd hij veelste duister en hard te zingen.

Maar wie weet, ik wil eerst het album een aantal keren hebben gehoord voordat ik een beetje een goed oordeel kan vellen.

avatar van crosskip
Vind de nummers alweer een stuk beter klinken dan het merendeel van Systematic Chaos (alleen ITPOE wordt nog niet overtroffen, maar das logisch).

Vooral ANtR verrassende me positief. Het rustige stuk t/m de solo's is echt een van de betere stukken die ze de laatste jaren geschreven hebben!

avatar van Stef114
Ik vind de aRoP en aNtR een beetje zielloos klinken eerlijk gezegd, een trend die naar mijn idee met octavarium werd ingezet. Ik krijg een beetje het idee dat de mannen van Dream Theater muziek maken om platen te leveren en niet om... muziek te maken.
Ik moet wel zeggen dat Rudess in 1 van de 2 nummers (ik dacht aNtR) echt een fantastische solo heeft.

avatar van kramerdude
Ik vind tot nu toe allebei de nummers fucking geniaal, lekker hard, fris en de solo's zijn het echt helemaal!

beaster1256
dream theater , leuke symfo rock band , technisch perfect maar de stem van labrie vind ik niet zo goed , blijf erbij dat metropolis fantastisch was , maar daarna was het altijd hetzelde kunstje doen , en dat zegt me niet meer zoveel , de laatste 3 platen verdwenen al snel in de kast en die komt er niet bij , als ik DT wil horen leg ik metropolis nog eens op !

beaster1256 schreef:

Toch kun je de stijl van dream theater HEEEL duidelijk zien veranderen.
Ze begonnen meer als symfo hard-rock met de eerste 2 a 3 albums... daarna kwamen ze in een fase dat de door hun platenlabel gedwongen werden op rustigere muziek over te gaan... maar toen is portnoy bijna uit de band gestapt en er ontstonden een hoop ruzies in de band waarna dream theater bij het label weg ging.
Daarna kwam er een expirimentele fase van dream theater, een hard album een zacht album en een vreemde album (six degrees) Vanaf Octovarium sloeg dream theater een weg in die ze nu bijna hebben uitgereden.
De metal kant.... zo had Octovarium nog een aantal ruige nummers.... Systematic begon al op behoorlijk ruige muziek te lijken... en de eerste twee nummers van dit nieuwe album zijn gewoon metal.

Zoals je kunt zien heeft Dream Theater een hoop periodes gehad... iedereen die zegt dat Dream Theater altijd hetzelfde is weet werkelijk geen hol van deze band.
Zulke opmerkingen raken kant noch wal.... Dream theater is nu al op z'n minst zo veelzijdig bezig als Pink Floyd.

En dat kan ik waarderen van deze band... ook al ben ik tot nu toe nog niet zo onder de indruk van Black Clouds...

avatar van Kef
Kef

Toch kun je de stijl van dream theater HEEEL duidelijk zien veranderen.

Wat een verhaal, waar ik het wel mee eens ben.
Ben zeer benieuwd naar dit album.

avatar van THEMARSVOLTA
Zit de 2 nummers al een aantal dagen intensief te beluisteren en vindt ze nu al beter dan de meeste nummers op systematic chaos en Octavarium.

Tyn
Stef114 schreef:

Om dezelfde reden ben ik bij Train of Thought afgehaakt..
Ik hoop dat ze hun oude gevoel voor composities en songs (ala Images And Words) weer eens terug vinden..

avatar van Von Helsing

Toch kun je de stijl van dream theater HEEEL duidelijk zien veranderen.

Totaal niet met horned_reaper eens, ik hoor toch steeds dezelfde plaat. De een klinkt wat steviger dan de ander, maar door de bank genomen weet ik van te voren al hoe een Dream Theater plaat is opgebouwd van opener tot en met de afsluiter, met de melodielijnen van de zanger tot aan de instrumentale passages. En dan heb ik het nog niet eens over de teksten gehad.

En ik weet wel iets van Dream Theater, kocht het debuut in de maand dat deze verscheen. dit na aanleiding van een lp show op hilversum 3, maar dit is natuurlijk allemaal voor jouw tijd....

Ben pas echt afgehaakt met Octavarium, dus nog niet zo lang geleden. Ik koop het en draai het, verveel me daarna snel en zet het in de kast om nog maar sporadisch te luisteren. Ben er van af gestapt om maar van alle bands en artiesten alles te verzamelen, ongeacht of het nu prut of geniaal is.

Ik ben muziekliefhebber en geen archivaris.

De vergelijking met Pink Floyd is trouwens nergens op gebaseerd, Dream Theater mag nog geen eens de veters strikken van de heren van Queensrÿche........

avatar van crosskip
Ik heb de hoop toch allang opgegeven dat ze weer het niveau van I&M en Awake zullen halen. De bezieling en emotie die toen in de muziek en composities zat is met Kevin Moore vertrokken...
Als je daar op blijft hopen, wordt je toch alleen maar teleurgesteld.

Bij Black Clouds heb ik ook net echt hoge verwachtingen, behalve dat het een beter album moet worden dan SC. Daarom ben ik ook positief verrast met deze twee nummers en vooral ANTR.

[quote]Von Helsing schreef:
...

Pink Floyd steekt nog een eind boven Dream Theater uit, maar Queensryche heeft misschien 1 wereld album gemaakt... maar zijn absoluut niets vernieuwender, beter of grootser geweest als Dream Theater.

avatar van king_pin
crosskip schreef:

IMO klinken de 2 nummers als een SC deel 2, geen verbetering dus... sterker nog, een verslechtering... maar eerst het hele album afwachten natuurlijk.

king_pin schreef:

Natuurlijk liggen deze nummers aardig in het verlengde van SC, wat ik vrij logisch vind omdat dat het vorige album is. Dit betekend nog niet dat het hele album zo gaat klinken. The Root Of All Evil lag ook in het verlengde van ToT, terwijl de rest van de stijl van Octavarium toch erg anders was. Zo luisterend naar die album teaser hoor ik trouwens nog genoeg prachtig, rustig materiaal, dus ik denk dat het nog best een gevarieerd album kan worden.

maar laten we idd eerst het hele album afwachten.

avatar van james_cameron
Ook de eerste twee songs geluisterd. Niets mis mee, zeer fraai, maar ik vind de band productioneel nogal stagneren. Alles klinkt steeds harder en rauwer, terwijl ik toch graag wat meer verfijnde details in de muziek van Dream Theater wil horen. Misschien een leuke tip voor fans van vergelijkbare bands: probeer het nieuwste album van Anubis Gate eens, The Detached. Geweldige plaat, die wel op de juiste manier brute kracht met een warm geluid vol detail weet te combineren.

avatar van THEMARSVOLTA
Vindt de 2 gelekte nummers erg sterk, voor mij gevoel klinkt het weer wat meer de oude DT, iig nu al beter dan wat er op de laatste 2 albums stond.