Patrick Watson - Wooden Arms (2009)

Canada
Label: Secret City

1. Fireweed (3:36)
  2. Tracy's Waters (3:48)
  3. Beijing (4:07)
  4. Wooden Arms (3:08)
  5. Hommage (2:04)
  6. Traveling Salesman (3:42)
  7. Big Bird in a Small Cage (4:04)
  8. Down at the Beach (5:19)
  9. Man Like You (4:12)
  10. Where the Wild Things Are (3:53)
  11. Machinery of the Heavens (7:26)
avatar van Dridge
"Firewood" doet me wel erg veel denken aan "The Rip" van Portishead

Ploppesteksel schreef:
Sommigen zullen dat vast vinden ja, muziek blijft subjectief maar zoals je zegt: 0,5* - 1,0*-stemmers én inderdaad ook de 5*-stemmers zijn in vele gevallen soms echt te irritant voor woorden. Maarja, wat kun je ertegen doen ? Niemand kan checken of ze het album werkelijk beluisterd hebben.

Daar heb je gelijk in natuurlijk. Ook blinde 5*en zullen blijven bestaan. Meestal laat ik dat maar voor wat het is, maar omdat hij de eerste is die een dergelijk laag cijfer geeft (als enige tot nu toe), het laagste cijfer daarna 2.5* is, en het gemiddelde boven 4*en ligt met inmiddels meer dan 50 stemmen, vond ik het vrij apart...

avatar van Ploppesteksel
Ik bekritiseer uw bericht ook niet Chronos. Natuurlijk is het logisch dat men om argumentatie vraagt bij die 1*, en jouw 5* zal wel oprecht zijn aangezien je toch al wel een gevestigde waarde bent op MuMe, denk ik. Het was dus gewoon een algemene opmerking

Lepel schreef:
Toch wringt er iets, net als bij de voorganger. Het is de stem van Watson. Die klinkt gekunsteld, vooral wanneer hij de hogere tonen denkt aan te moeten slaan. Ik kan me maar niet aan het idee onttrekken dat, bij het aanhoren van zijn gezang, hij heel erg zijn best doet om te klinken als een zanger van het formaat Jeff Buckley. Dat redt ie niet.

Hmm, ik vind Watsons stem heel mooi, kan wat mij betreft zo in het rijtje van mijn favoriete zangers: Guy Garvey (Elbow), Colin Meloy (The Decemberists). Niet dat ze nou te vergelijken zijn of iets dergelijks. Hetzelfde geld voor Buckley. Niet te vergelijken met Watson! Totaal anders, ik begrijp de vergelijking tussen Jeff Buckley en Patrick Watson ook niet.... Buckley maakte gewone, echte, goede rock! Watson maakt een combinatie van experimentele akoestische pop met wat sfeergeluiden en een ruime instrumentatie. Waarbij zijn stem niet alleen gewoon een stem, maar ook een instrument is. Zo kan ik die hoge tonen waar jij het over hebt denk ik het beste verklaren.
Laat ik het er maar op houden dat de stem je moet liggen of niet. Zeker op dit plaatje...

avatar van Lepel
Louis2703 schreef:

Onzorgvuldig lezen leidt tot misverstanden. Ik zeg ook niet dat die twee te vergelijken zijn. Integendeel, dan zou ik wijlen Sjef m.i. tekort doen. Ik schreef dat Watson naar mijn mening "heel erg zijn best doet om te klinken als een zanger van het FORMAAT Jeff Buckley".
Watson klinkt mij (daardoor) gekunsteld in de oren. Theatraal. Aanstellerig. Nep. Zo jammer, want zijn muziek is goed te pruimen.

avatar van zorro83
Helaas ook dit album doet mij en dan met name op het vocale gebied zeer weinig. De muziek en sfeer zijn erg mooi alleen jammer dat er altijd een soort filter over de stem van Patrick lijkt te hangen. Alsof je naar een oude versleten LP luistert ofzo. Bij het album Ma Fleur van The Cinematic Orchestra waar meneer Watson bij een aantal nummers de vocalen voor zijn rekening neemt vind ik zijn stem veel beter klinken en met meer emotie.

avatar van De-noir
Lepel schreef:

Aanstellerig en nep, daar kan ik me helemaal niet in vinden. Ik raad je aan om hem live te gaan bekijken deze maand in de Melkweg, dan zul je zien dat zijn stem gewoon pure klasse is, geenszins aanstellerig of nep, en eigenlijk weinig lijkt op die van Jeff (maar dat gaf je zelf al aan). Wel degelijk een zanger van FORMAAT

(verwijderd)
zie ook de blogotheque-bijdrage van de beste man want om deze stem als aanstellerig en nep te omschrijven..

De-noir schreef:

De vergelijking ging bij Close to paradise nog wel op door zijn emotionele stemgeluid en het stevige gitaargeluid maar bij Wooden Arms zie ik de overeenkomst met Jeff eigenlijk niet meer. Hij heeft zich verder ontwikkeld/veranderd, is eclectischer geworden in instrumentgebruik en zijn composities zijn eigenzinniger. Ik blijf bij Close to paradise als Top 10 album omdat ik de nummers an sich meer kracht vind hebben. Ondanks dat blijf ik Wooden Arms, ook na een paar weken niet beluisterd te hebben, 5*en waard.
Aanrader in navolging van De-Noir: komt dat zien op 26 mei in de Melkweg!

(verwijderd)
kijk even op Kindamuzik.net voor, wat mij betreft, een zeer treffende recensie van dit kleine kunstwerk!

Hele mooie cd weer van Patrick:). Beijing en Machinery of the heavens en big bird in a small cage vind ik tot nu de mooiste nummers op de cd.

Ik ben er zeker bij in de melkweg op 26 mei

avatar van gemaster
Tot nu toe een kleine tegenvaller na de schitterende vorige plaat. Nu moet ik wel zeggen dat ook bij Close To Paradise bij mij na een aantal nummers de aandacht iets verslapte. Daarvoor is de muziek me af en toe net wat te neuzelachtig.

Hier is dat soms nog erger, met een aantal nummers die voor mijn gevoel nergens heen gaan. Ik zet in op een zeer kleine 3,5*, maar dat kan misschien zelfs nog wel minder worden.

avatar van djarend
eerste kopers krijgen bij sommige winkels, jawel, ook bij mij, een gratis 3 track cd single bij met 2 non album tracks........ vanaf morgen......

avatar van sean leonard
djarend schreef:

Ook bij Velvet Rotterdam?

avatar van muziekobsessie
De 2 bonustracks": Hearts in the park en Summer sleeps kan je nu op You tube luisteren en zijn prachtig mooi. helaas nog niet te downloaden(morgen wel denk ik)

avatar van djarend
ik ga er vanuit dat ze die in r'dam idd ook zullen hebben

(verwijderd)
Ha! Dan ziet het er naar uit dat ik dit meesterlijke album vandaag in mijn klauwtjes heb!

avatar van joyce19791
(verwijderd) schreef:

Ik heb hem ook vandaag gekocht. Ben nu aan het luisteren.
Valt zeker niet tegen tot nu toe.
Big Bird in a Small Cage steekt er voor mij bovenuit. Wat een pareltje!

Gregson
Dridge schreef:
"Firewood" doet me wel erg veel denken aan "The Rip" van Portishead

Verdomd!!! Dat dacht ik inderdaad ook . Vind het wel een errug puik album hoor, bahbah.

avatar van Dridge
Ik zou ook graag willen weten hoe Watson aan zijn inpiratie kwam voor dit nummer.

Ik luister ook The Rip op het moment, en het heeft er inderdaad heel veel van weg. Al vind ik Fireweed toch iets meer hebben...

avatar van blonde redhead
ik kan veel muziek hebben. Maar van deze meneer heb ik nog nooit wat gesnapt. Het klikt mij allemaal wat nep in de oren. Beetje van dit beetje van dat om zo origineel mogelijk uit de hoek komen maar daardoor klinkt het voor mijn gevoel wat nep. Hoewel ik eerlijk moet zijn en het live op werchter wel een aardig optreden was. De vorige cd heb ik een stuk of 10 keer geluisterd en toen vond ik het wel goed. Omdat deze nu ook weer zo goed wordt ontvangen ga ik het nog een keer proberen ben benieuwd.

avatar van Chronos85
De cd gisteren gehaald bij de platenboer. Gratis singletje is een mooie bijkomstigheid. Vooral Hearts In The Park zou heel goed op het album passen...

Wat kan ik zeggen..Patrick Watson is een artiest. Muzikaaltechnisch is dit alweer grote klasse..

avatar van Hendrix4live
Mooie plaat. Beluisterd via luisterpaal. Alleen weet iemand wie er meezingt in Big Bird in a small Cage?

huhnermusic schreef:
Katie Moore is de mevrouw die zingt in Big Bird In A Small Cage.

Eerst kijken, dan typen.

Antagoon
Wat een mooie plaat is dit. Heel gevarieerd, maar door de sound toch een geheel. Dromerig, potten en pannen à la Tom Waits, dweilorkest, maar bovenalles heel erg mooi.

avatar van muziekobsessie
Summer sleeps en hearts in the park zijn niet te downloaden, ergens wel leuk alleen voor de gene die de cd kopen. wel zijn ze op you tube te beluisteren, erg mooi

avatar van joyce19791
Voor iedereen die nog cd's koopt: de hoes is ook zeer mooi in het echt.