Archive - Controlling Crowds (2009)

Rock / Electronic
Label: Warner Bros.

1. Controlling Crowds (10:11)
  2. Bullets (5:24)
  3. Words on Signs (4:01)
  4. Dangervisit (7:39)
  5. Quiet Time (5:56)
  6. Collapse / Collide (9:14)
  7. Clones (5:02)
  8. Bastardised Ink (3:35)
  9. Kings of Speed (4:24)
  10. Whore (4:17)
  11. Chaos (5:30)
  12. Razed to the Ground (5:23)
  13. Funeral (7:20)
  14. Killing All Movement * (6:20)
  15. Children They Feed * (3:04)
  16. Day That You Go * (3:47)
  17. Neatly Folded * (3:17)
  18. Pills * (4:13)
avatar van djarend
ben nu even de oude, lights, aan het draaien, ook erg goed en besef nu dat deze controlling crowds beter is en eigenlijk een 5* verdient, bij deze dus, inmiddels ook al 10 stuks kunnen verkopen, dat gaat goed

avatar van ChrisX
Jeetje, wat is dit een fantastisch album geworden. Favo song van het moment is Collapse / Collide... wat een zalige zanglijnen zitten in dat stuk.

avatar van NIN
NIN
Subliem album met veel variatie qua nummers, wat ik persoonlijk zalig vind. Het is wel een plaat die je meerdere keren moet beluisteren. Bij elke luisterbeurt ontdek ik namelijk een nieuw favoriet nummer

avatar van djarend
heb vandaag toch ook maar even 2 oudjes weer aangeschaft, lights en you all look the same to me, zijn ook goed, maar blijf deze toch beter vinden, maar misschien moet ik die ook wel vaker draaien de lange nummers spreken me het meest aan van ze. 24 oktober komen ze in Tivoli, denk dat ik dat eens ga proberen hoewel ik de 27e ook al naar Massive Attack ga

avatar van Ayreonfreak
Toch maar de 4,5 geplaatst. Tot nu toe de nummer 1 van dit jaar...

avatar van ChrisX
Ff een waarschuwing: ik heb nu al 3 verschillende exemplaren gehad en alle 3 hebben ze meer of mindere mate een kras die aan het slot van het laatste nummer er voor zorgt dat de cd of overslaat dan wel er helemaal mee op houd ((

avatar van FredHgl
Niet onaardig alleen die rapper had van mij niet gehoeven

FredHgl schreef:
Niet onaardig alleen die rapper had van mij niet gehoeven

Ik vind het juist in het totale geheel best wel wat toevoegen. Daarnaast is hij een origineel bandlid (van het eerste album) dat nu weer terug is. Men noemt zich zelf overigens ook geen band meer maar een collectief.

Er zit overigens nog een Deel IV in de pijplijn dat bijna net zo lang als het hele album is.

avatar van Pinsnider
Ik vind die rapper inderdaad ook wel wat toevoegen. Zo lang het maar geen yo-yo-bitches-dollars gedoe wordt ben ik best wel liefhebber van die rijmelarij. Het past ook mooi bij de muziek vind ik. Opmerkelijk en voor de liefhebbers; het beste rapnummer in jaren staat wat mij betreft op een belgische CD: Arsenal - "Lotuk", nummer heet "Cut me Loose".

Deze plaat blijft trouwens maar groeien!! Geweldig!! Die drum die er heel loom in komt zetten in Funeral is bijna net zo briljant als een vergelijkbaar moment in Pyramid Song van Radiohoofd.
En wat bedoel je met Deel IV Chris..?? Of heb ik hierboven iets gemist..??

Pinsnider schreef:
En wat bedoel je met Deel IV Chris..?? Of heb ik hierboven iets gemist..??

Als je de fysieke cd hebt zul je zien dat het album is onderverdeeld in 3 delen. Archive had echter zo veel materiaal dat er nu nog een deel IV gepland staat. Nog niet duidelijk of dat een EP word rond de toer in het najaar of een volledig album zelfs ergens volgend jaar.

avatar van Pinsnider
Aha, val ik even door de mand haha (maar ik blijf me houden aan mijn principiële stelregel; als een album niet op plaat verschijnt koop ik hem niet)...
Maar ik ben uiteraard benieuwd naar deel IV!!!

ChrisX schreef:

Vreemd, ik heb er al een stuk of 11 12 verkocht en nog niemand mee teruggehad....

Zo dan! Wat een album!
Ik was al fan van Archive, met name Live at the Zenith vond ik heerlijk, maar dit is toch wel even wat geraffineerder.

Ik vond bij Archive altijd net een paar mindere nrs op de albums staan, maar deze kabbelt voorbij zonder enige irritatie en veel meer variatie.

En ik lees hier dat de stem soms wat irritant is, maar dat vind ik juist - in tegenstelling tot sommige oudere nrs - veel beter gedaan. Iets gevarieerde en subtieler allemaal met vaak zo'n heerlijk stuwende opbouw.

Het is gewoon allemaal wat rustiger en geduldiger. Geen overkill, ook geen sufheid. Dit zit gewoon echt goed in elkaar. Soms melodieus en duister, gevolgd met beats en raps, dromerige sfeervolle tracks en uiteraard de welbekende opbouw en climaxen. Voorheen kon het ietwat chaotisch of onrustig overkomen, maar dit ... dit is het.

Ik vind het een erg mooi en uitgebalanceerd album. Klasse!

Die gaat voorlopig niet meer uit

avatar van meyer
Is het ook al iemand opgevallen wat voor een prachtige teksten hier neergezongen/gerapt worden? Prachtig in combinatie met deze meeslepende muziek.

Het album blijft maar groeien en begint akelig in de buurt te komen van "You All Look the Same to Me", naar mijn inzien een van hun beste albums.

DevendraBan
Pinsnider schreef:

Wat meer hip-hop luisteren is de boodschap!

avatar van Pinsnider
Hahaha, ja, dat zal het ook zijn!!

avatar van barrett
Zeker geen slechte plaat tot nu toe maar ik denk dat het nog wat vroeg is om een definitieve score toe te kennen. Een definitieve score volgt later nog

Deze groep is volledig nieuw voor me, eerste indruk: Beetje pompeus, bij vlagen wel aardig, maar ik ben niet zo gecharmeerd van de 2 unlimited rap die hier en daar opduikt. Maar het staat hier wel op een gemiddelde van 4.13 dus blijkbaar heeft niet iedereen daar last van.

kuyffie schreef:

Ik kan zelf ook helemaal niet zo tegen rap maar dat komt met name omdat ze vaak gewoon, in mijn ogen, zo weinig interessants te melden. Veel rappers hebben het met name over zichzelf, over hun muziek maar hebben feitelijk niet zo gek veel te vertellen. En kom nou niet met voorbeelden van bepaalde 'underground' rappers die dat wel hebben. Ik ga puur af op hetgeen ik via de mainsteam media tot me krijg of zoals in dit geval eigenlijk bij toeval.

Rosko's teksten voegen wel degelijk iets toe aan algehele concept van het album. Ik voel een bepaalde emotie bij die stukken net zoals ik een emotie voel als ik Maxi Jazz hoor rappen bij Faithless tijdens Bring My Family Back.

En dit alles tik ik terwijl ik naar de onvervalste symfo van de Nederlandse band Mangrove zit te luisteren

avatar van djarend
Kan het ook niet echt rap noemen, maar komt wel over zo natuurlijk en 2 unlimited is wel heel erg als jet daar mee vergelijkt, die man kon niet eens rappen en ook qua tekst natuurlijk helemaal niks te zeggen

avatar van barrett
Neen idd dit is verre van 2 Unlimited als je het mij vraagt

avatar van Rhythm & Poetry
Zo, de eerste luisterbeurt zit er nu op en Controlling Crowds gaat denk ik een album worden waar ik wel erg veel plezier aan ga beleven. Zelden dat ik zo onder de indruk ben na de eerste luisterbeurt (althans voor een nieuw album is dat toch vrij uniek, zeker omdat dit geen hiphop is). Ik moet het zeker nog vaker opzetten voordat ik het een echt goede beoordeling kan geven, maar wat ik tot nu toe hoorde was echt overweldigend. Zeer sfeervolle muziek met sterke instrumentatie. Daarnaast vind ik de zang ook erg veelzijdig, soms wat dromerig maar enkele keren ook gewoon erg stevig en soms zelfs stukjes die wat van rap weg hebben (laat ik het zo maar verwoorden). Dat ik onder de indruk ben is duidelijk, hopelijk (en eigenlijk verwacht ik niet anders) mag ik dit een hoge beoordeling geven. Want op basis van de eerste luistersessie zou ik willen zeggen: dit is het beste wat ik van dit jaar gehoord heb.

En voor de mensen die het nog niet weten: heus, er is goede rap .

avatar van Rhythm & Poetry
Ik begin met 4*, denk dat dit nog wel kan groeien.

Davez
Rhythm & Poetry jij mag me eens een rap album aanraden.
Ik sta er wel echt huiverend tegenover .

avatar van Lepel
Weet nog niet goed wat ik met deze muziek aan moet. In eerste instantie, na drie nummers, wilde ik de boel wissen; Archive leek mij weinig aan te staan. Toen kwam 'Dangervisit' langs, een nummer dat wel bekoorde. In het vervolg ging het op en neer. Vooral als de zanger met zijn zoete, breekbare zang de hoek om komt gezwijmeld, wil ik Archive van mij MP3-speler sodemieteren, maar vaak genoeg zitten er aangename, goed opgebouwde muziekstukken tussen die dit vooralsnog voorkomen. Toch maar nog wat kans geven dan.

Lepel schreef:

Het nadeel van luisteren via je MP3 speler is dat veel mensen hem op shuffle zetten. En dan mis je dus iets bij Archive en dit album in het bijzonder. Want hier word heel gecontroleerd per nummer een sfeer opgebouwd. Het is ook niet voor niets dat het hele album in 3 delen is onderverdeeld (kun je niet zien in de tracklist helaas maar wel in het artwork).

avatar van aerogp1
ChrisX schreef:

Amen, shuffle is voor pussies .

Ik had ook een onaangename verassing toen ik dit album via mijn MP3-speler ging luisteren: de hele tracklist was overhoop geraakt, waarschijnlijk door brakke MP3-tags. Inmiddels draait hij in de correcte volgorde, en is het genieten. Vooral van BULLETS .

nijme255@adsl
Album wat per draaibeurt beter wordt. Elke keer ontdek je weer wat nieuws. De heren Griffiths en Keeler hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Zoveel hebben ze in die 78 minuten gestopt.
Eerst werd ik er wat draaierig van, het leek wel alsof ik in een achtbaan was beland maar na enkele keren kwam de schoonheid van deze plaat naar boven. Dan is er een rapper, Rosco John die de aandacht vraagt dan komt er een zangeres, Maria Q, voorbij, en niet de minste. Neen, ik ben hier nog niet klaar mee...

avatar van Mctijn
Bullets is een zeer goed nummer, de rest valt niet echt bij mij. Vooral de nummers met rap doen me weinig (Ik heb dan ook weinig met dit genre).

avatar van james_cameron
Sfeervol album, niet helemaal geslaagd door nogal langdradige outro's en een gebrek aan tempo, maar wel mooi. Genoeg afwisseling ook en ik vond de raps juist wel goed passen binnen het geheel. Van de bonustracks is vooral het uptemo Pills zeer de moeite waard.