De Gorillaz zijn misschien wel m'n favoriete band, of nouja, band, op muzikaal gebied is het eigenlijk meer een project van Damon Albarn. Ik vind Blur een hele toffe band hoor, maar voor mij laat die band nog niet de half de genialiteit zien die Damon Albarn eigenlijk bezit. Die kwam er pas met dit project helemaal uit, waarschijnlijk omdat hij ten eerste geen rekening meer hoefte te houden met zijn bandleden, en ten tweede zich niet meer richtte op slechts een genre, maar gewoon deed wat ie leuk vond. Zelf heb ik, al zeg ik het zelf, toch wel best een brede muzieksmaak. En dat heb ik volgens mij gemeen met Damon Albarn, wat misschien ook kan verklaren waardoor ik de Gorillaz zo geweldig vind. Het feit dat het een virtuele band is, bestaande uit cartoon characters, enzo, dat vind ik best grappig, maar die muziek... geweldig!
Maar eigenlijk heb ik dit album niet altijd zo geweldig gevonden als ik het nu vind. Demon Days, de opvolger, leerde ik kennen toen ie net uit was, toen was ik 14. Dat album heb ik altijd al geweldig gevonden. Deze leerde ik echt veel later kennen en vond ik altijd best oke, met een paar uitschieters (zoals Clint Eastwood). Tot ooit op een dag, dat ik in bed ging liggen en dit album op de koptelefoon ging luisteren, en ik al vanaf de eerste tonen van Re-Hash betoverd werd, ik werd gegrepen, en pas weer losgelaten toen het album afgelopen was. Wat was dit album ineens een geweldige ervaring.
Ja, Re-Hash, wat een geweldige track is dat al, dat moment dat die gitaar erin komt is al meteen kippenvel. Ik kan best begrijpen dat de meeste mensen dat niet hebben, maar mij doet de muziek gewoon echt wat. Ook die kleine dingen, zoals die banjo op de achtergrond tijdens het refrein. En ik heb een ontzettend zwak voor Damon Albarn stem, dat helpt ook mee, wat een prachtige stem.
En dan 5/4 met die geweldige opbouw. En dat refrein is heerlijk meeschreeuwbaar. Sowieso moet ik zeggen dat het hele album een geweldige sound heeft, met dank aan Dan the Automator.
Tomorrow Comes Today is een heerlijk loom nummer. Met geweldig mondharmonica-gebruik. Mooie violen erin ook. Lekker duister sfeertje hangt erin dat nummer, geweldig.
New Genius (Brother) is ook redelijk loom en duister, maar vooral erg dromerig als je het mij vraagt. Ook wel lichtjes angstaanjagend vanwege de zang, en weer die mondharmonica, blijkbaar houdt Damon daar wel van. Geweldige sfeer wordt er weer gecreeerd.
Clint Eastwood is natuurlijk de Gorillaz-klassieker en niet kapot te krijgen. Ik leerde de Gorillaz ermee kennen en ik was meteen hooked. Geweldige raps ook van Del. Een van de weinige raps die ik helemaal mee kan rappen. Ik denk dat ik er niet veel over hoef te zeggen, terechte klassieker.
Man Research (Clapper) is een redelijk raar nummer. Vooral door de zanger, maar ook door allerlei geluidjes in het nummer. Ook wat vrolijker dan het daarvoor was. Maar vooral een nummer waarvan ik niet echt weet wat ik ervan moet denken, al vind ik het wel geweldig. Ik kan niet uitleggen waarom, ik vind het gewoon super. Vooral het einde waar het allemaal door elkaar gaat lopen, heerlijk.
Dan heb je een kort nummer wat waarschijnlijk de draad probeert te steken met punkmuziek, vanwege de kortheid van de nummers in dat genre, en de onzinteksten, die dan ook nog eens slecht te verstaan zijn. Tenminste, of het echt zo bedoeld is, weet ik het niet, maar dat is een interpretatie die je vaak tegenkomt, en wat ook wel redelijk kan kloppen. Zijn mening over punkmuziek is natuurlijk nogal te betwisten, maar hoe dan ook, leuk nummer! Even wat energie tussendoor.
Dan even wat gas terug met Sound Check (Gravity), naar mijn mening het hoogtepunt van het album. Dit nummer heeft echt alles wat dit album zo goed maakt. Het begint met alleen een akoestische gitaar en een prachtig zingende Damon Albarn. En dan ineens... boem! Geweldig, dat moment, altijd kippenvel. En dan begint Damon ineens normaal te zingen, waarin het gewoon een normaal nummer is, eigenlijk (ook prachtig natuurlijk). Oftewel, het nummer schiet van hot naar her. En als je denkt dat je het gehad hebt, komt ook nog die viool erbij. Klinkt redelijk out of place, maar toch klopt het. Nouja, alles klopt gewoon aan dat nummer, gaat dit horen mensen!
Dan krijg je Double Bass, een nummer dat op een gesproken zin na volledig instrumentaal is. Heerlijk relaxt nummer waarmee je even kan bijkomen van dat geweldige Sound Check. Heerlijk geinstrumenteerd ook.
En dan krijgen we ineens het supervrolijke Rock The House, een nummer wat er met de blazers echt al meteen inknalt. En we hebben weer geweldige raps van Del. Superfeestnummer! Dat valse fluitje, en die piano in het refrein, geweldig! Je moet wel heel depressief zijn als je hier niet vrolijk van wordt.
Met 19-2000 krijgen we nog een feelgood-nummer, de cd wordt een stuk vrolijker (maar niet voor lang hoor). De achtergrondzang van Tina Weymouth is erg mooi, en ook erg leuk dat Noodle (met de stem van Miho Hatori die mij verder onbekend is) een refrein inzingt. Ontzettend leuk nummer! Oh en de Soulchild Remix is ook zeker de moeite waard!
Daarna word je ineens verrast met een heel donker nummer, met latin-invloeden, gezongen door, jawel, Ibrahim Ferrer! Die van de Buena Vista Social Club. En hij zingt het prachtig, vol emotie! Het is echt een prachtig nummer, het herbergt zoveel emotie, en ook sfeer. Ontzettend knap gedaan.
En dan wordt het weer relaxter met Starshine. Een fijn gitaartje, en dan de prachtige zang eroverheen, die van heel ver lijkt te komen. En die de sterrenschijn echt om hulp lijkt te vragen. Het nummer wordt ook erg mooi opgebouwd. Fijne beat ook, of hoe je het ook noemt. Lekker aanstekelijk. Vormt een mooi contrast met de zang. Erg fijn nummer.
Slow Country is weer heerlijk feel-good, al is de tekst dat niet. De zang zelf ook niet echt, maar de hele muziek eromheen wel. Weer een mooi contrast dus. Grappig deuntje zit er in, en ook het windgeluid is best leuk. Leuk nummer dus, heel erg leuk zelfs, maar ook weer geen hoogtepunt.
Wel een hoogtepunt is M1A1, vooral de intro, met een stukje uit een film (ik ben vergeten welke) waarin een man de hele tijd roept: " HELLLOOOOOO! IS ANYONE THERE?" Het gaat echt door merg en been, en met de gitaar op de achtergrond en de geluidjes, zorgt het voor heel wat spanning in de muziek. Ik zit altijd (als ik op een stoel zit dan) op het puntje van m'n stoel, en dan breekt het nummer in een keer los. Geweldig is dat altijd. En na het intro doet het nummer nog het meest denken aan het nummer Punk, maar dan nog beter. Heerlijk om mee te schreeuwen. Damon Albarn heeft een prachtige stem voor emotionele nummers, maar ook hier is z'n stem blijkbaar prima geschikt voor.
En dat was het dan... of toch niet? Er komt nog een hidden track erachteraan, maar ik stop liever na M1A1. Die hidden track is grappig voor een keertje, maar verder niet zo de moeite waard. Het is de Ed Case Refix van Clint Eastwood. Een soort versnelde versie van Clint Eastwood zonder de geweldige raps van Del, maar met een irritante man die er doorheen zit te bleren. Ene Ed Case dus. Nooit van gehoord. Geen idee waarpm ze die hidden track erop hebben gezet, voegt niks toe. Doe het dan als een b-side.
Maargoed, op dat nummer na is het album zo goed als perfect. En dan te bedeken dat ze dat met de opvolger nog hebben overtroffen ook. Damon is een waar genie, ik zeg het je!