Interpol - Turn On the Bright Lights (2002)

Label: Matador

1. Untitled (3:56)
  2. Obstacle 1 (4:11)
  3. NYC (4:19)
  4. PDA (4:59)
  5. Say Hello to the Angels (4:28)
  6. Hands Away (3:05)
  7. Obstacle 2 (3:47)
  8. Stella Was a Diver and She Was Always Down (6:27)
  9. Roland (3:35)
  10. The New (6:07)
  11. Leif Erikson (4:00)
  12. Interlude * (1:01)
  13. Specialist * (6:40)
  14. PDA [First Demo] * (4:44)
  15. Roland [First Demo] * (3:44)
  16. Get the Girls / Song 5 [First Demo] * (3:47)
  17. Precipitate [Second Demo] * (5:33)
  18. Song Seven [Second Demo] * (4:43)
  19. A Time to Be So Small [Second Demo] * (5:47)
  20. Untitled [Third Demo] * (4:13)
  21. Stella Was a Diver and She Was Always Down [Third Demo] * (6:40)
  22. NYC [Third Demo] * (4:27)
  23. Leif Erikson [Third Demo] * (4:27)
  24. Gavilan / Cubed [Third Demo] * (6:49)
  25. Obstacle 2 [Peel Session] * (3:54)
  26. Hands Away [Peel Session] * (3:10)
  27. The New [Peel Session] * (5:59)
  28. NYC [Peel Session] * (4:17)
avatar van Kikuichimonji
Fall is inderdaad in mijn ogen ook beter dan NYC (maar niet beter dan The New of Leif Erikson).

Echter, Untitled vind ik 1 van de beste nummers op deze cd; het is een perfect openingsnummer dat je meteen helemaal meesleurt in de melancholie die gaat komen. Als ik de eerste tonen hoor wordt ik meteen helemaal vrolijk omdat ik weet dat me een klein uur prachtige muziek te wachten staat.

Dat je Obstacle 1 op The Killers vind lijken vind ik echt helemaal nergens op slaan. Als je aan de ene kant de donkere melancholische muziek van Interpol hebt en aan de andere kant de happy happy joy joy nietzeggende muziek van The Killers...dan weet ik het wel. Ben het wel met je eens dat het een van de mindere nummers is (maar nog steeds beter dan 90% van de meuk die er tegenwoordig gemaakt wordt).

Verder idd prima recensie

Kikuichimonji schreef:

De zang in Obstacle 1, naar mij (weining zeggende ) mening klinkt behoorlijk als Bradon Flowers. Untiteld 1, mah... ik wordt er echt niet warm van. En om duidelijk te zijn. The New wint het van Fall wat een briljant nummer

avatar van The Scientist
The Back Room is mooi, maar dit geval hier is nog wel even 3 treetjes hoger vind ik. Veel duisterder en atmosferischer dan The Back Room, en dat ligt mij zeer goed.. en over de vergeljiking Fall - NYC... Fall vind ik een van de zwakkere nummers op TBR, een saai poppy nummer, terwijl hier met geweldige gitaren een sfeer neer wordt gezet om u tegen te zeggen.

The Scientist schreef:

Ik vindt fall nog steeds iets hebben. Geweldige gitaren hier zeker maar soms wat te duidelijk.

avatar van Blue88
Achja smaken verschillen inderdaad. Ik vind het nieuwe album van de Editors niets meer dan saai, terwijl menig iemand die een stap hoger noemt dan TBR. I absolutely don't agree. Ergens ben ik Editors heeeeel erg dankbaar ook, want dankzij hun eerste album heb ik Interpol ontdekt

avatar van Petterson
Mijn favoriete plaat en ik denk niet dat ooit nog zal veranderen.

Blue88 schreef:

Nieuwe editors was de meest tegenvallende plaat van dit jaar(zie een magere 3,5 voor End... en een 4,5 voor backroom). Interpol is voor mij sireuzer maar mist toch een hoopje Engels charme die de editors hebben

D-ark schreef:

Beste vrienden; aangezien jullie de bands blijven vergelijken wil ik toch eens horen wat deze bands nu linkt...

Qua thema's totaal verschillend; Editors is een commerciële Joy Division variant qua teksten terwijl de teksten van Interpol gewoon onbeholpen zijn en nergens op slaan.

Hun houding op het podium is totaal verschillend; Editors staan daar onwaarschijnlijk theatraal hun boodschap te verkondigen terwijl Interpol daar haast onbewogen hun ding staan te doen.

Het instrumentale aspect is totaal verschillend; Editors vallen voortdurend in herhaling (vooral die gitarist, elke intro lijkt een kopie van een andere), terwijl Interpol veel gevarieerder klinkt; ook veel strakker.

De opbouw van hun songs is ook totaal verschillend; de meeste Editors zijn opgebouwd zoals een standaard popsong, Interpol durft hier wel eens van af te wijken (behalve de singles die wel een dergelijke opbouw kennen).

Zo kan ik nog een tijdje doorgaan, het enige wat beide bands een beetje verbindt is het stemgeluid van hun respectievelijke zanger.
Als je dan toch zo nodig moet vergelijken : Interpol is objectief gezien veel beter dan Editors ( en ga nu niet naar mijn stemmen kijken om te constanteren dat ik de nieuwe Editors meer schenk dan de nieuwe Interpol; ik ben ook maar eens mens en stem dus ook wel eens subjectief )

avatar van AverageGuy
Stella Was a Diver and She Was Always Down

4.5*

Lost Highway schreef:

, je hebt gedeeltelijk gelijkt. De twee zangers van Interpol en Editors leunen erg op Ian Curtis.

Lost highway slaat de plank volkomen mis met zijn opmerking dat de teksten van Interpol onbeholpen zijn en nergens op slaan. Dan heeft hij het toch helemaal niet begrepen. Neem bijvoorbeeld The Heinrich maneuver, dat gaat over zijn ex-vriendin. Het nummer My Chemistry gaat over drugsgebruik.

Misschien toch wat beter luisteren een volgende keer.

Sheplays
hanzie28 schreef:

eh, pardon?

avatar van the viking
Quote hanzie28:Ian Curtis en z'n bandje zouden mogen willen dat ze op Interpol zouden hebben geleken!

Weer een anekdote voor plaatsing in de fabeltjeskrant

avatar van Joy4ever
the viking schreef:

Weer een anekdote voor plaatsing in de fabeltjeskrant

Ik heb denk ik net als hanzie28 eerst Interpol beluisterd en daarna Joy Division. Begrijp me niet verkeerd: ik vind Joy Division een hele goede band, zeker ten tijde van Unknown Pleasures. Maar ze hebben in vergelijking tot Interpol wel een wat "kalere" sound. En hun muziek kent wat minder "lagen". Interpol spreek mij daardoor wat meer aan. Neemt niet weg dat de opmerking van hanzie28 ietwat ongelukkig gekozen is. Joy Division heeft zijn eigen universum geschapen en zonder Joy Division (vermoedelijk) geen Interpol. Toch vind ik het weleens jammer dat bepaalde bands niet de credits krijgen die ze verdienen omdat ze een andere band (deels) nadoen. Alle muziek is nu wel zo een beetje uitgevonden. Origineel zijn is bijna ondoenlijk.

Joy4ever schreef:

Ik heb denk ik net als hanzie28 eerst Interpol beluisterd en daarna Joy Division. Begrijp me niet verkeerd: ik vind Joy Division een hele goede band, zeker ten tijde van Unknown Pleasures. [..] Joy Division heeft zijn eigen universum geschapen en zonder Joy Division (vermoedelijk) geen Interpol. Toch vind ik het weleens jammer dat bepaalde bands niet de credits krijgen die ze verdienen omdat ze een andere band (deels) nadoen. Alle muziek is nu wel zo een beetje uitgevonden. Origineel zijn is bijna ondoenlijk.

Nee hoor, ik heb de New Wave gelukkig in levende lijve mee mogen maken. Joy Division heeft me nooit aangesproken, voor mij waren The Cure, U2, The Simple Minds, The Sound, The Comsat Angels etc. en garage rock bands zoals The Gun Club & The Replacements De bands. Niet die depressieve rotzooi van Joy Division. Closer werkt bij mij nu op de lachspieren. Vreselijk gedateerd. Unknown Pleasures vind ik dramatisch.
Verder doet Interpol m.i. Joy Division niet na. Ze zijn er hooguit (lichtelijk) door beinvloed, maar de zang, de melodielijnen, het gitaarwerk eigenlijk alles doet Interpol drie keer beter als je de vergelijking dan toch wilt volhouden. De Rolling Stones hebben de rhythm & blues ook niet uitgevonden, maar zijn er wel mee aan de haal gegaan....Zo gaat dat soms.

schumi3 schreef:

Misschien toch wat beter luisteren een volgende keer.

Zéér diepgaande thema's en teksten inderdaad.

Natuurlijk diepgaand. Dat zijn dingen die iemand na het aan hart gaan... Het kan altijd nog diepgaander en heftiger, maar we hoeven niet allemaal vanaf het sterfbed Nietschze te reciteren en dat op muziek te zetten.

Lost Highway
Dat beweer ik ook niet, maar laten we de teksten van nummers als HM en Rest my chemistry nu toch niet als hoogstaand beschouwen, anders kunnen we hetzelfde zeggen over de helft van de tieneridoolzangeresjes. Ik vind Interpol een geweldige band (heb dit album zelfs op 5* staan); maar als het over sterke teksten gaat vinden we de mannen toch niet in de hoogste regionen terug, althans dat is mijn mening want een tekst is zéér persoonlijk; waar de ene rillingen van krijgt kan de andere totaal ongevoelig voor blijven.

Sheplays schreef:

eh, pardon?

Ik snap hem ook niet, Interpol stelen bijna alles van Joy Division alleen wat gladder om beter in het gehoor te liggen. Interpol komt redelijk in de buurt van de plaat maar een plaat als Unknow Pleasures maken dat nooit.

D-ark schreef:

Inderdaad zo slecht als Unknown Pleasures zal Interpol ze nooit maken, haha (en hou toch op met je gezeur over stelen).

hanzie28 schreef:

Rustig man, stelen/kopieren of hoe je het ook noemt doen ze wel. Ik kan niet snappen als Unknow Pleasures als interpol fan slecht vindt.

avatar van Kikuichimonji
Ik vind Interpol absoluut niet op Joy Division lijken. Interpol heeft veel meer kleine subtiele veranderingen in het instrumentale deel en heeft bovendien een compleet ander geluid.

Het enige argument wat een beetje blijft staan is dat de zangstijlen van Curtis en Banks een klein beetje op elkaar lijken.

VB1
D-ark schreef:

Kom op zeg, luister jij naar muziek of naar journalisten? Ok, zowel Paul Banks als Ian Curtis zingen met een vrij zware stem en zingen vrij monotoom, maar er zijn zo veel zangers die dit doen. En ok, de sfeer is bij allebei vrij duister, maar ook dit is bij zo veel bands. Misschien klinkt het op een eerste gehoor een beetje hetzelfde, maar als je serieus naar allebei de bands luistert kan je toch niet meer met dit soort uitspraken aankomen lijkt me. Het klinkt in mijn oren totaal anders en ik krijg bij allebei de bands hele verschillende gevoelens, de drums zijn totaal anders, de bas en de gitaar ook. En de thema's van de teksten al helemaal.

Ik vind joy division zeker een goede en vrij originele band als je het ziet in het tijdsbeeld. Maar ook ik geef de voorkeur aan het interpol omdat het simpelweg dichterbij me staat. Oh ja en het is UnknowN Pleasures.

Sheplays
Ach ja, en het is erg monotoon

VB1
Sheplays schreef:
Ach ja, en het is erg monotoon

*oeps*

avatar van KampF
Misschien is het een idee om in de volgende 10 berichten de volgende termen niet meer te noemen:

- Joy Division
- Editors
- Monotoon

Kijken of het lukt!

Ik zeg niks.

DonDijk
Vind dat Interpol af en toe wel wat weg heeft van Joy Division en Editors..zeer monotoon..

Ik ga mij mond maar houden