Eminem - Relapse (2009)

Alternatieve titel: Relapse: Refill

Label: Aftermath (II)

1. Dr. West (Skit) (1:29)
  2. 3 A.M. (5:19)
  3. My Mom (5:19)
  4. Insane (3:01)
  5. Bagpipes from Baghdad (4:43)
  6. Hello (4:08)
  7. Tonya (Skit) (0:42)
  8. Same Song and Dance (4:06)
  9. We Made You (4:29)

met Charmagne Tripp

10. Medicine Ball (3:57)
  11. Paul (Skit) (0:19)
  12. Stay Wide Awake (5:20)
  13. Old Time's Sake (4:38)

met Dr. Dre

14. Must Be the Ganja (4:02)
  15. Mr. Mathers (Skit) (0:42)
  16. Déjà Vu (4:43)
  17. Beautiful (6:32)
  18. Crack a Bottle (4:57)

met Dr. Dre en 50 Cent

19. Steve Berman (Skit) (1:29)
  20. Underground (6:11)
  21. Careful What You Wish For * (3:47)
  22. My Darling * (5:20)
  23. Forever * (5:58)

met Drake, Kanye West en Lil' Wayne

24. Hell Breaks Loose * (4:04)

met Dr. Dre

25. Buffalo Bill * (3:52)
  26. Elevator * (4:52)
  27. Taking My Ball * (5:01)
  28. Music Box * (5:05)
  29. Drop the Bomb on 'Em * (4:48)
P-DawG
Mwah...

avatar van Shelter
Na zoveel positieve reacties, heb ik de pirate version gehaald hier.
Ik geef toe ik ben absoluut geen Eminem fan, maar na deze op zijn minst 5x geluisterd te hebben snap ik echt niet hoe die zo'n hoge score kan halen. Ik vind er echt niks aan, ondanks dat het stemgeluid enigszins veranderd is. Ik geef het album nog even de tijd voordat ik ga stemmen, maar tot nu toe is het zeker niet voldoende.

Pluspunten:
Goede Beats!

Minpunten:
De smaak die je er voor moet hebben en de reacties van de mensen die een andere smaak hebben met zich meebrengen:P

avatar van Capo Regime
Nareno schreef:
thomzi er is wel een reden dat hij dat stemmetje gebruikt,
En dat is dat hij shady en eminem combineerd op deze cd.

Daardoor klinkt het nog niet goed, ik kan dat stemmetje echt niet uitstaan

Ik vind het wel wat hebben na de cd 3 keer geluisterd te hebben:P
Alleen in sommige tracks blijft het te lang doorgaan.

Nareno
Het is een kwestie van wennen en sommige mensen kunnen dat gewoon niet bij dat shady stemmetje

avatar van realmadrid23
allemaal freestyles worden nu gedropt ,zitten een aantal sterke tussen
YouTube - Eminem & Mr.Porter - Respect My Conglomerate Freestyle (CDQ - Full) [New Freestyle]

SSS
Je kan via Youtube ook het gehele album luisteren van Dr. West tot aan Careful What You Wish For. Hieruit blijkt dan ook dat My Darling nummer 21 is en niet nummer 22.

Album: YouTube - Broadcast Yourself.

Met dank aan: YouTube - Kanaal van SlimRelapseRecords

The guitarist
Valt toch weer tegen van eminem...
Nee.. vind het niet echt goede muziek

SSS
The guitarist schreef:
Valt toch weer tegen van eminem...
Nee.. vind het niet echt goede muziek

Het is dan ook geen Metal of Dance, het genre dat je wél goed vind.

avatar van No Surrender
Totaan Mr. Mathers (skit) is het niveau erg verschillend. Maar na die skit, heb je allemaal geweldige nummers. (behalve Crack a Bottle, die is boven gemiddeld)

No Surrender schreef:

Ik vind het album slecht tot idd de nummers na die Skit. Maar kan daardoor het album nog niet echt voelen.. Ik ben fan van Eminem, hij was de reden dat ik naar Rap ging luisteren. Nog een paar keer draaien.

Nareno
Bij mij viel die album ook pas na 3 tot 4 keer hebben geluisterd dus mischien komt het nog goed....

Frostyx
die album?
Youssef en Kamal aanhanger

avatar van MJ_DA_MAN
Nee, die zeggen: de album. Wel op je grammar letten, G.

Frostyx
Mijn oprechte excuses
De=Die
Het=Dat

avatar van Shelter
Frostyx schreef:
die album?
Youssef en Kamal aanhanger

Y&K zijn die ekte ekte, jij weet?
Was met jij...dope hiphop maken dat gasten

Ongelofelijk hoeveel mensen klagen over zijn stem.
Zonder de aanpassing van zijn stem waren de ongelofelijk zieke flows die hij levert niet mogelijk geweest.

Overigens was deze verandering (in stem) noodzakelijk om de essentie van het tweedelige Relapse goed naar voren te brengen.
We hebben hier te maken met een persoonsverandering die Eminem doormaakt op de twee Relapse albums. Relapse begint met Marshall Mathers (de persoon) die geplaagd wordt door nachtmerries over zijn medicijngebruik. Door deze nachtmerries verandert Marshall Mathers in Slim Shady (het duistere alter-ego) waardoor zijn stem duidelijk anders is. De verschillende stemmen/accenten geven de verschillende persoonlijkheden aan die in Slim Shady zitten.
Vervolgens zien we na Deja-Vu en Beautiful dat Marshall Mathers inziet dat hij op deze manier niet door kan gaan met leven. De medicijnen zorgden er in de eerste plaats voor dat Slim Shady terug kwam.
Hij komt weer tot bezinning en het Slim-Shady alter ego is weg.
Op dit moment verandert Slim Shady in Eminem (de artiest). Zijn stem verandert wederom en we maken via Underground kennis met wederom een persoonlijkheid van Marshall Mathers. Een persoonlijkheid die hij waarschijnlijk door zal zetten op het tweede deel van Relapse (dus geen rare stemmen meer).

De titel Relapse slaat niet alleen op de terugval van zijn medicijngebruik, maar ook een terugval in de zin van zijn eerdere albums.
Door zijn terugkerende medicijngebruik werd hij Slim Shady (terugval naar the Slim Shady LP), vervolgens werd hij Eminem (the Eminem Show). Ik denk/hoop dat Relapse 2 in te delen is in twee personages: de eerste helft gaat verder met de rapstijl waar Underground eindigde en halverwege Relapse 2 zal zijn persoonlijkheid veranderen naar Marshall Mathers (terugval naar The Marshall Mathers LP): de persoonlijkheid waarmee Relapse begon. Op deze manier is de cirkel weer rond.

Of wie weet... Misschien komt Eminem op Relapse 2 weer met een compleet andere persoonlijkheid. Time will tell...

Nareno
Gruwlijke message man zo had ik het nog niet bekeken:p

avatar van blunt187
wel netjes beter als sommige voorgangers

avatar van Timo710
Jup, kevin heeft gelijk, het leuke is daarbij dat slim op dit album alle fases doorgaat die een verslaafde ook doorgaat... Iets waar eigenlijk alleen mensen die zelf ooit zijn gestopt met gebruiken zich in kunnen vinden, of mensen die diegenen in hun buurt heeft gehad.

Een track als My Mom word een stuk leuker als je begrijpt dat verslaafden vaak alles op een ander schuiven.

Ik denk zelfs dat dit album word gehaat omdat mensen het niet begrijpen.

Op dit album heeft Eminem zichzelf keihard geconfronteerd met hoe hij was. Veel mensen hebben echter niet het vermogen om zich in te leven met dit personage. Dit omdat mensen het algemeen bekend is dat mensen het liefst in het ideaalbeeld van zichzelf geloven.

Mensen zijn vaak al niet nuchter genoeg om te begrijpen dat als je meer als 4 keer in de week een joint opsteekt, je toch wel ergens een beetje verslaafd bent. Het grappigste is dat mensen die niet echt veel (dat is een keer in de 1/2 weken) blowen dit graag toegeven. En de gasten die iedere dag een joint of 6 opsteken je komen uitleggen dat dit onzin is...

Om m'n punt eventjes aan te sterken ik rook regelmatig wiet, vaak ook meer als 4 keer in de week, en ik weet dat je er minder controle over hebt als je zelf denkt : Iedereen heeft een reden om te blowen, maar de reden om niet te blowen lijken velen te verliezen naarmate ze meer blowen, mensen houden er graag een logica op na als : "Waarom niet blowen?", en op het moment dat je met die logica in je hoofd speelt ben je precies als shady op dit album. Zodra je een reden hebt om te gebruiken ben je al verder in de verslaving als je denkt : Je gaat de verslaving ontkennen door voor jezelf uitzonderingen te maken om te gebruiken : dit is een valkuil, en je zult altijd kritisch moeten blijven over je gebruik.

Dit hele ontkenning-gedrag, deze hele mindstate, komt op relapse naarboven, en wat ik dus met bovenstaand argument probeer uit te leggen, is dat iedereen deze Shady in zich heeft, alleen velen het ontkennen. Dat is eigenlijk dus ook de reden waarom mensen erg haten op dit album : die shady is volgens hen een irritante debiel, mensen durfen niet in te zien hoeveel ze eigenlijk op hem lijken...

avatar van MJ_DA_MAN
Kevin911 schreef:
Ongelofelijk hoeveel mensen klagen over zijn stem.
Zonder de aanpassing van zijn stem waren de ongelofelijk zieke flows die hij levert niet mogelijk geweest enz.......
Prachtig en ontroerend verhaal, maar dat maakt dat stemmetje helaas niet minder irritant.

avatar van Timo710
MJ_DA_MAN schreef:

lekker close-minded .

Rene1979
Album heeft in amerika in de eerste week alweer 609 duizend exemplaren vekocht... Album wordt dus vrij zeker weer platinum... Alles wat deze man maakt wordt gewoon platinum... Heb het album gekocht en begin hem toch wel ietwat beter te vinden.. Cijfer blijft wel een drie

avatar van TheFunkyM
Ik ben nog steeds niet uitgeluisterd met dit album.
Hij gaat ook steeds beter bevallen, maar ben altijd een Eminem fan geweest..

Zijn flow vind ik altijd wel goed, ook zijn de refreinen wat minder zangerig als bij Encore, dat trok ik echt niet..

3,5 blijft nog even staan.. Zou wel kunnen verhogen

avatar van Ralph
Timo710 schreef:

lekker close-minded .

Hoezo close-minded? Dat stemmetje is gewoon heel irritant en niet nodig. Hij verpest gewoon het hele album daarmee. Met zijn normale stem haalde hij ook ongelofelijk zieke flows. Beter dan op dit album.

Goede uitleg, Timo!
Je hebt gelijk dat alle fases van afkicken terug te vinden zijn op dit album. Dit wordt nogmaals onderstreept aan het einde van Underground (en vlak voor Ken Kaniff te horen is). We horen dan een man praten over het feit dat hij inmiddels al 90 dagen clean is. Hieruit maak ik op dat de hele Relapse-CD is vertelt door deze man. Uiteraard niet in dezelfde woorden, maar wel de fases die hij als verslaafde doorgemaakt heeft, die ook terug te vinden zijn op het album.

Ralph schreef:

Over smaak valt niet te twisten...
Overigens heb je gelijk dat hij met zijn normale stem ook hele zieke flows haalt, maar met de verandering van zijn stem kan hij meer woorden op elkaar laten rijmen.
Probeer jij maar eens met een gewone stem de woorden `rascal`, `kosmos` en `asshole` op elkaar te rijmen. Of (uit Stay Wide Awake):
`die die` rijmen op en `matter` en `holy water`.

Eminem levert met dit album enkele van de ziekste flows ooit op rapgebied

Rene1979
Kevin911 schreef:

Eminem levert met dit album enkele van de ziekste flows ooit op rapgebied

Dat is de grootste onzin ooit gehoord op rapgebied.
Eminem doet het hier lang niet zo goed als op zijn andere platen.
Daarbij is hij geen wonder om zijn flow maar om zijn lyrics

Hypnotick
Niks onzin, Eminem flowt echt te ziek op dit album, luister eens Stay Wide Awake op dat nummer is het accent niet irritant maar werkt het juist efficient en zoiezo zijn de accenten waar Eminem gebruik van maakt nooit echt irritant te noemen, het is gewoon jammer dat ie er zo vaak gebruik van maakt. En zo nu en dan voegt het accent juist iets toe en werkt het juist in z,n voordeel. Ik ben het wel redelijk eens met Kevin911 ja.

Eminem heeft 1 van de ziekste flows op rapgebied

En laat dat duidelijk zijn !

Wel of geen goede flow... Ieder zijn mening natuurlijk. Feit is echter dat Eminem geexperimenteerd heeft met woorgebruik en flows. De manier waarop Eminem rapt op Relapse is uniek en geen enkele andere rapper is hiermee vergelijkbaar.
Eminem is met Relapse een nieuwe weg ingeslagen die toch vrij bekend aanvoelt en daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Ik denk dat niemand zit te wachten op een herhaling van zijn vorige albums.