Wilco - Wilco (The Album) (2009)

Rock / Pop
Label: Nonesuch

1. Wilco (The Song) (3:00)
  2. Deeper Down (3:00)
  3. One Wing (3:42)
  4. Bull Black Nova (5:39)
  5. You and I (3:27)

met Feist

6. You Never Know (4:22)
  7. Country Disappeared (4:02)
  8. Solitaire (3:05)
  9. I'll Fight (4:24)
  10. Sonny Feeling (4:14)
  11. Everlasting Everything (3:39)
  12. Dark Neon * (4:24)
Die woestijnrockers waren juist redelijk slaapverwekkend en Wilco de stralende morgenzon die je met een glimlach laat ontwaken.

Wilco gaf echt een goed optreden weg. Erg indrukwekkend en mooi. Af en toe gingen ze bijna over het randje met hun "kijk ons eens heel goed op onze instrumenten kunnen spelen act" maar gelukkig nooit er overheen waardoor ook dit indrukwekkend was. Er staat op 3voor12 ook een minuut of 25 van het concert online.

Ik moet zeker kaartjes voor paradiso gaan kopen, dan is het ook wat langer!

Over deze cd, ik ben er nog steeds niet uit of ik hem wel aardig of juist erg goed vind.

avatar van blonde redhead
johan69 schreef:

Hoe vond je het concert BR??? Zag wat stukjes op tv en dat zag er wel aardig uit. Waren band én publiek niet uit het lood geslagen door die 3 woestijnrockers die voor hun optraden? Of was dat de juiste opwarmer?

Het was heel rustig ik heb lekker op een bankje zitten eten en drinken met de woestijnrockers op de achtergrond en ben vervolgens de tent in gegaan, Eigenlijk was het daar heel rustig dus de meesten zijn weg gegaan. En kon zo bijna rechts vooraan gaan staan in ieder geval in het voorste vak. En een geweldig optreden. Zeker een aanrader om naar paradiso of effenaar te gaan. Ik ben er in paradiso in ieder geval weer bij.

avatar van Madjack71
Deze Wilco geeft nu wat meer van zijn pracht en praal bloot. Ik vind het niet meer zo vlak als eerder beschreven. Nummers als Deeper Down, het Beatlesque Everlasting Everything, vallen nu meer op zijn plaats -voor mij dan-, naast het pittige Bull Black Nova.
Een halfje omhoog is dan ook wel op zijn plaats.

avatar van blonde redhead
Daar kan nog wel meer bij. Lol.

johan69
mooi om te lezen, freakyy en blonde redhead, dat Wilco op Lowlands geweldig was.
Was mijn ervaring zeker ook afg vrijdag 28/08 in Dublin alwaar ze voor de 2e opéénvolgende avond in een uitverkochte Vicar Street optraden. Beide avonden hadden ze naar horen zeggen een verschillende setlist, dus speelden zeker niet op een automatische piloot. Begonnen ze avond 1 nog met Wilco the song, de avond daarna openden ze spectaculair met Black Bull Nova! Een perfecte opener mi, je bent meteen bij de les. Vervolgens vrij kort daarop A shot in the arm, ja de opening was overdonderend. En zo gingen ze maar door, ruim 2 uur, met vooral tegen het eind veel uptempo nummers (aangepast aan het uit het dak gaande Ierse publiek?), en een geleidelijk steeds meer enthousiaste J Tweedy (de dag ervoor jarig én 28/08 hun laatste zomerconcert). Kwamen tot min 2 x (of was het 3x?) toe terug, waaronder 1 nummer met voorprogramma Blitzen Trapper.
Onvergetelijke avond.

avatar van JU2GEN
Mijn kennismaking met Wilco. Schitterend album!

Welke uit hun ouvre lijkt hier het meest op?

avatar van Shangri-la
JU2GEN schreef:
Mijn kennismaking met Wilco. Schitterend album!

Welke uit hun ouvre lijkt hier het meest op?

Summerteeth, die is zelfs nog wat beter dan deze.

avatar van Sandokan-veld
Ook wel Sky Blue Sky, gemaakt in de zelfde bandopstelling als (the album) en wel enigzins vergelijkbaar qua geluid/stijl

Ben het met je eens Sandokan-veld. Neemt niet weg dat het de moeite waard is, JU2GEN, om de ontdekkingsreis naar alle andere Wilco albums gewoon voort te zetten. Ze zijn m.i. allemaal goed. (zegt een echte Wilcofan)

avatar van Sandokan-veld
Ten overvloede: hun live dvd Ashes of American Flags is ook echt ESSENTIEEL voor elke Wilco fan.

avatar van JU2GEN
Dank u. Ik zal eens met Sky Blue Sky en Summerteeth beginnen.

Sandokan-veld schreef:
Ben ik ook weer zéér met je eens. Mag ik daar de cd Kicking Television (Live In Chicago) en de dvd I Am Trying To Break Your Heart (!) aan toe voegen?

avatar van Sandokan-veld
Natuurlijk, maar we kunnen niet bezig blijven

avatar van Shangri-la
Gewoon alles proberen.

Shangri-la schreef:
Gewoon alles proberen.

Ook iets om te proberen voor de Wilco (the band - the album - the song - the tour) liefhebber, de nieuwste van the Black Crowes is erg goed:

The Black Crowes - Before the Frost... (2009)

johan69
west schreef:

Of het gehele oevre van Ron Sexsmith!

avatar van Liesjemeer
You and I kreeg ik van de week van een vriend van me gemaild, wat een lief zoetsappig liedje, en wat leuk dat Feist (ik kan blijven luisteren naar haar zachte delicate stem) meezingt. Nu het hele album maar eens beluisteren

avatar van EGpower
Ik ben echt verslaafd aan dit album. Man.

avatar van IntoMusic
Lekker album! Wordt mooi afgewisseld in tempo. Nummer wat mij aan het eind behoorlijk op mijn zenuwen begint te werken is Bull Black Nova. Ik vind er weinig pittigs aan en het heeft vooral op het eind een vrij irritante eentonig geluid. Voor de rest eigenlijk weinig negatiefs op aan te merken.
Ik geef een mooie 3,5

Overigens doet het gitaarwerk op You never know erg denken aan die goede oude George Harrison tijd

avatar van LittleBox
Grappig. Ik vind Bull Black Nova het beste nummer van de plaat. Het gitaarwerk is fantastich en bouwt geweldig op, net als de zang van Jeff Tweedy. Vond het eergisteren vooral live erg goed uit de verf komen, maar ja, dat geldt voor elk Wilco-nummer...

avatar van midnight boom
Ik heb ze gister live gezien en heb het album verhoogt naar een 4,5*
Geniaal!
Live kwamen de nummers nog beter uit de verf, en Nels Cline was een genie!

avatar van IntoMusic
Maar wat beoordeel je dan: de live uitvoeringen van de nummers of dit studio-album? Het is maar hoe je het bekijkt, maar als live de nummers beter uit de verf komen, is een verhoging van het studio-album raar. Ieder zijn mening natuurlijk

Afgelopen dagen is het album niet uit mijn auto geweest en het het verveelt absoluut niet (behalve nr. 4 dan). Persoonlijke favoriet is toch wel You and I...!

Moet hem nog steeds origineel halen! 4,5*. Weer een geweldige Wilco plaat..

avatar van CD-Recensies
Wilco stelt zich aan u voor

Tijdens een concert raadde een medebezoeker mij aan, nadat ik me positief uitsprak over Grizzly Bear, om ook eens naar de nieuwe Wilco te luisteren. Ik had dit album (Wilco, The Album) al een tijdje genegeerd, omdat ik de band niet kende en de hoes mij niet uitnodigde. Maar als iemand mij dat zo nadrukkelijk aanraad ben ik toch benieuwd.

Its name comes from the voice procedure term "wilco" meaning "will comply." (bron: en.wikipedia.org)

Wilco komt voort uit het in 1994 ter ziele gegane roots rockers bandje Uncle Tupelo en ook daar had ik nog nooit van gehoord. In 1995 maakte ze hun debuutalbum en het moet dan nog tot 2009 duren voordat ik, aangespoord door een grote fan, er eens naar ben gaan luisteren.

Door hun nieuwste album Wilco (The Album) te noemen en het eerste nummer Wilco (The Song) lijkt het net alsof Wilco zich wil herintroduceren. Het album mag volgens de volgers worden gezien als een consolidatie van hun opgedane muzikale ervaringen te horen op hun vorige albums en waar liedjes waren uitgegroeid tot ware muziekcollages.

Op dit nieuwe album wordt nauwelijks geëxperimenteerd en is de ambitie niet zo hoog, maar dat levert dan wel een strak en lekker album op waar ik met slechts 1 vraag blijf zitten. Waarom werd mij Wilco geadviseerd naar aanleiding van mijn uitgesproken liefde voor Grizzly Bear? Had mijn liefde voor The Beatles niet meer richting gegeven aan het advies?

Tekst overgenomen van mijn blog

avatar van strandsmurf
Ik draai dit album nu al een tijdje, maar ik kan er nog niet echt een waardering aan geven. Het ene moment vind ik het heerlijk, het andere moment irriteren dezelfde nummers me. Wellicht komt het door de vele variaties. De overgang van 'You Never Know' en ' Country Disappeared' is voor mij bijvoorbeeld veel te groot om het album als geheel makkelijk te beluisteren. Het heeft wel iets weg van een verzamelcd, met uitschieters en skip-nummers.
Voor mij dus niet hetzelfde niveau als Yankee Hotel Foxtrot, waarbij ik dit gevoel totaal niet heb.
Toch maar een waardering: 3*

avatar van weasel
Shangri-la schreef:

Summerteeth, die is zelfs nog wat beter dan deze.
Ik zie in de verste verte niet hoe dit album enige similariteit heeft met Summerteeth.

Ik kan me juist weinig Wilco-albums voorstellen die er verder van af staan.
De enige plaat die er enigszins op lijkt is de vorige: Sky Blue Sky.

Misschien had je 't al gemerkt, maar ik ben WILD van summerteeth. Na Yankee mijn favoriet. Wilco (The Album) zou ik persoonlijk omschrijven als hun grootste dieptepunt tot dusver.
Dat is natuurlijk heel subjectief. Maar ik ben toch benieuwd wat je in dit album terughoort uit Summerteeth.

Nihilisme
Het deed mij bij de eerste paar luisterbeurten ook aan Summerteeth denken. Beide klinken op eerste gehoor nogal 'poppy' (laten we het zo zeggen: meer poppy dan de rest van Wilco's oeuvre). Maar als je goed luistert, kom je erachter dat dit album het gewoon niet haalt bij het briljante Summerteeth.

Een tip. Wilco treedt eind september in Duitsland op, ook hier:
Mo, 20.09.2010 Tonhalle Düsseldorf. Een hele mooie zaal, waar ook klassieke concerten zijn. De voorverkoop is net gestart. Ik zit - echt waar - eerste rij vooraan.

Bofkont!!!!! Jammer dat het nog zo lang duurt, dan hebben we de zomer alweer achter de rug!!!

Father McKenzie
Na A Ghost Is Born, dat me erg tegenstond.... heb ik de band niet meer gevolgd.
Ik vind hun vroege werk erg sterk.
Misschien moet ik de band nog een nieuwe kans gunnen?
De hoes is in elk geval uitnodigend voor een ritje.