Morinfen schreef:(quote)
Omdat beiden toch nadrukkelijk tappen van het 60s-pop vaatje, dat maakt ST sowieso een natuurlijker referentiepunt voor W(TA) dan de overige studio-albums. Maar inderdaad, ST klinkt toch een pak 'natuurlijker' (ook al lijkt er me beter over nagedacht dan jij hier insinueert, op dat moment was Tweedy toch ook al een jaar of 10 bezig) dan deze plaat.
Nouja, Tweedy zegt zelf altijd hoe willekeurig deze plaat tot stand is gekomen. Bennett had een verzameling analoge synthesizers en wat gekke effectjes, en die zijn ze redelijk lukraak gaan gebruiken. Natuurlijk is er ook vanalles uitgewerkt en overdacht, maar op een veel lossere manier dan heden het geval is. Luister eens naar die acoustische gitaren zoals op She's A Jar.. Die rammelt en kraakt van alle kanten. Is misschien zelfs niet 100% gestemd, maar het klinkt fantastisch. Op de huidige platen hoor je alleen nog supercleane, kraakheldere gitaren. Dat ligt natuurlijk aan de kwalitatief hogere band, maar ook aan de véél strakkere productie.
Anderzijds, mij lijkt dat eerder te wijten aan een net tegenovergestelde evolutie: Tweedy heeft eindelijk zijn demonen verdreven, staat op goede voet (eindelijk geen personeelswissels tussen 2 platen) met de rest van de groep en er is niemand meer in Wilco die hem artistiek uitdaagt (zoals een Bennet ten tijde van ST & YHF of eh O'Rourke ten tijde van AGiB) want de rest van de band bestaat uit mensen die vooral blij zijn dat ze mogen meedoen. Het straalt af op deze plaat, het leidt bij momenten tot lazy songwriting.
Ja, dat is zeker waar. De strijd is er een beetje uit, alles is koek en ei. Hij heeft de beste band van Amerika bij elkaar gesprokkeld, die je niets hoeft te vertellen, en die ook weinig op Tweedy zullen aanmerken. En hoe goed die band ook is, er zit geen songwriter tussen. Nouja, John & Pat, maar die schrijven nooit met Tweedy naar verluidt. O'Rourke was een zeer welkome bijdrage op AGIB en Bennett heb ik altijd wel een beetje gemist. Bennett was gewoon een hele goeie songwriter, die er solo helaas niets van bakt.
Morinfen schreef:(quote)
Moet ik je toch wel weer tegenspreken.

Eerst en vooral vind ik de gelijkenissen met Spiders (kidsmoke) en beetje vreemd want veel verder dan een algemeen nerveus sfeertje gaat dit toch niet.
Sterker nog: toen ik de intro hoorde, dacht ik dat het een trage versie van Spiders was!

Exact hetzelfde ritme en datzelfde pianotoontje. Bovendien blijft ook dit nummer op telkens één akkoord hangen, terwijl de zang er nogal melodieloos overheen gaat.
En daarnaast is geforceerd een adjectief dat ik in het verleden net reserveerde voor Spiders, die tempowisselingen gebeuren op AGiB toch niet direct op de meest natuurlijke wijze. 't Is dan ook een schoolvoorbeeld van een nummer waar Wilco vooral live op kapitaliseert en 't haalt niet eens mijn top 8 op AGiB. Neen, geef mij dan maar BBN: heel wat urgenter, evolueert ook veel vanzelfsprekender. Dit
is echt een paniekaanval ipv 'Tweedy tracht zijn nervositeit in een sonische variant om te zetten'.
Dat zit 'm dan in verschil van smaak, vrees ik.

Ik vind Spiders(Kidsmoke) fantastisch, vooral om zijn opbouw. Het bouwt naar een climax, terwijl BBN een beetje door blijft ratelen, en nergens écht accelereert. Dat vind ik echt jammer aan het nummer: het lijkt nergens heen te gaan.