Mos Def - The Ecstatic (2009)

Label: Downtown

1. Supermagic (2:32)
  2. Twilite Speedball (3:02)
  3. Auditorium (4:34)

met Slick Rick

4. Wahid (1:39)
  5. Priority (1:22)
  6. Quiet Dog Bite Hard (2:57)
  7. Life in Marvelous Times (3:41)
  8. The Embassy (2:45)
  9. No Hay Nada Mas (1:42)
  10. Pistola (3:03)

15. History (2:21)

met Talib Kweli

16. Casa Bey (4:32)
avatar van Raul
nee, net als Illmatic, Reasonable Doubt, Train of Thought, Doggystyle... Stop living in the past

Mensen moeten misschien eens wat minder vergelijken
Ja, Black On Both Sides was dope, classic misschien zelfs wel, nu is 2009, nu hebben we The Ecstatic (en BOBS staat nog gewoon in de kast)

SSS
Op Supermagic bevalt mij dat Arabische gebral niet maar voor zover ik het gehoord heb klinkt dit wel 'Ecstatic'.

avatar van Kos
Kos
Quiet Dog Bite Hard is wel behoorlijk geniaal. (raar dat juist die track geen 1 keer staat aangegeven bij favorieten...).

Volgens mij is dit een groeiertje.

avatar van RestLove
Aanvankelijk was ik redelijk teleurgesteld, maar dit is echt een groeiplaat.

avatar van Osiris Apis
Kos schreef:

Ik vind die clap beat best vervelend.

avatar van Kos
Kos
Nee, is juist fijn. ! .

avatar van Raul
Ik vind die Quiet Dog Bite Hard best leuk maar zeker niet één van de betere tracks inderdaad.

avatar van hiphopisntdead
Jaa vind ik ook. Ik vind dat die clap juist iets toevoegd aan dat nummer. Maar met een clap is het een beetje een Hate it or Love it ding.iloveit

Echt een geweldig album dit, kan niet stoppen met luisteren hiervan,
Het is al vaak genoeg gezegd maar ik zeg het gewoon nog eens:

AUDITORIUM

en dat zegt genoeg

avatar van dilladawg
kheb alleen track 7 gehoord en die bevalt me wel, allemachtig wat een beat.

avatar van dilladawg
track 3 is origineel de track "Movie Final" van de beatconducta india serie van Madlib.

avatar van MJ_DA_MAN
No shit.

avatar van Conway Twitty
Ik kende het duidelijk ergens van, maar ik ben er bijna zeker van dat ik het niet van Madlib ken.

avatar van thomzi50
Misschien van een van zijn shows?

avatar van Jacktherapper
hij deed auditorium in '07 in paradiso zag ik net.. en heb hem zelf in '08 bij Rock the Bells gehoord volgens mij.

avatar van Pooiertje
Dan was jij de enige volgensmij

Rene1979
Ik ga hem toch nog een halfje omhoog doen.. Gewoon een heel vet album dit.

avatar van Jacktherapper
ja ik kan het fout hebben, maar ik heb hem al een keer live gehoord..
anyway, heel goed album dit. Auditorium, Workers Comp., en Roses springen er in de eerste luisterbeurt uit !

avatar van -marco-
Jacktherapper schreef:

Rock the Bells en Mos Def in a'dam '08. Damn praat er niet over, Mos verpeste daar de avond, met z'n vreselijke gezang en reage voorstelling.

Begrijp me niet verkeerd, ben wel degelijk liefhebber van Mos, maar dat was echt misplaatst daar!!!!

Jacktherapper schreef:
ja ik kan het fout hebben, maar ik heb hem al een keer live gehoord..

kan heel goed kloppen, er staan ook een paar filmpjes op youtube dat mos hem live doet.

Rene1979
Krijg hem morgen eindelijk origineel van bol

avatar van Raul
Ik heb 'em twee weken geleden gekocht, echt het eerste album in misschien wel twee jaar dat ik aanschaf, Mos is een held.

Rene1979
Binnekort, een recensie van dit album... Op een nieuwe blog.
Link volgt snel.

Hij is nu 13 euro bij bol.com, denk dat ik hem ook maar ga bestellen.

Eigenlijk koop ik nog maar zelden cd's, maar soms doe je iets geks.

Rene1979
Een van de grootste hip hop legendes kondigde zijn nieuwe album The Estatic eerder dit jaar al aan. En nu is het dan een feit. Het is alweer tien jaar geleden dat zijn classic Black on Both Sides het levenslicht zag. Tussen BOBS en nu bracht Mos nog twee albums uit die met gemengde gevoelens werden ontvangen. Over een ding was men het eens, het was niet het classic materiaal wat we gewend waren van BOBS. Nu is het dan de beurt aan The Estatic.

Wat als eerste opvalt, zijn de producers. Madlib, J Dilla (RIP) en Oh No zijn de meest opvallende namen. Mos Def toont zijn productie skills, maar ook Stones Throw frontlady Georgia Anne Muldrow produceert het prachtige nummer Roses. Als men naar de gastartiesten kijkt dan is wel duidelijk dat Mos dit album alleen probeert te dragen. Zijn maatje Talib Kweli is natuurlijk van de partij op het door J Dilla geproduceerde History. En op het eerder genoemde Roses is Georgia Anne ook van de partij met haar prachtige stem. Meest opvallende bijdrage op dit album is die van Slick Rick. Op het door Madlib geproduceerde nummer Auditorium komt Rick geniaal en levert een rap af waar je u tegen zegt.

Maar nu de vraag die iedereen stelt. Is dit nou dat classic album wat naast BOBS kan staan? Het is moeilijk antwoord geven op die vraag. Het album is goed! heel erg goed zelfs.Toch zitten er niet alleen positieve kanten aan dit album. Het door Preservation geproduceerde No Hay Nada Mas, had op dit album wel weg gelaten mogen worden. No Hay Nada Mas kent een kale beat met de zang van Mos erover. Dit is ook het enige nummer die Mod volledig zingt. Echter dit gebeurt met zo weinig overtuiging dat het niet echt om aan te horen is. Daar in tegen staan er ook classic tracks op het album. Auditorium, History en Roses mogen zeker onder de classics van dit album worden geschaard.

The Estatic is een van de meest opvallende albums van dit jaar. Waar andere veteranen nog steeds hun album niet hebben gebracht (o.a. Raekwon, Dr. Dre). Doet Mos Def dit wel. Het album is elke stuiver waard. Het positieve van dit album is dat Mos het meeste van de tijd gewoon lekker rapt. Waar hij op New Danger en Tru Magic nog wel is heel makkelijk een nummer vol zong, laat hij dit concept op The Estatic een beetje varen.

Ik ben nog aan het oefennen met schrijven.....
Maar deze recensie is te lezen op de Blog van R&P en mijzelf

avatar van Gyzzz
Ik vind No Hay Nada Mas een van de betere nummers.. In ieder geval zeker niet iets om weg te laten . Een subtiele, sobere berusting heeft die track.

En om de beat nou kaal te noemen..? Vind hem zelf toch behoorlijk geanimeerd.

Gyzzz schreef:

En om de beat nou kaal te noemen..? Vind hem zelf toch behoorlijk geanimeerd.

Ieder ze ding
Ik vind dit het minste nummer van het album.....

avatar van hiphopisntdead
Ik vind het ook een heel mooi nummer, een van mn favoriete

avatar van MJ_DA_MAN
Zeker, ben blij dat ie erop staat.

avatar van hiphopmaster
Sowieso ben ik erg blij met dit album. Een erg sterke come back van Mos Def. Wie had dat nog verwacht na Tr3 Magic? Meestal als de klad er eenmaal in is gekomen is er geen weg meer terug, maar Mos Def flikt het. Lekkere volle producties, maar ja hoe kan het ook anders........!?
Auditorium (met een sublieme Slick Rick) is verre weg mijn favo op dit album. Maar ook The Embassy, Priority en Wahid zijn toppers.
Ook wel wat mindere nummers (Quiet Dog Bite Hard, Pistola en Casa Bey), maar toch goed voor 4*!

Social_Mask
Vrij goed, had het niet echt verwacht om eerlijk te zijn. Beats zijn best lekker, en Mos Def is een sterke rapper, maar dat hoef ik jullie niet te vertellen. Dat Arabisch geneuzel was voor mij niet echt nodig geweest.