Neil Young - On the Beach (1974)

Canada
Label: Reprise

1. Walk On (2:42)
  2. See the Sky About to Rain (5:02)
  3. Revolution Blues (4:03)
  4. For the Turnstiles (3:15)
  5. Vampire Blues (4:14)
  6. On the Beach (6:59)
  7. Motion Pictures (4:23)
  8. Ambulance Blues (8:56)
avatar van devel-hunt
Dat zal ik eens gaan doen, misschien hoor ik plots iets wat ik voorheen niet hoorde, ik sluit niets uit, maar tot die tijd een 3,5

DonDijk
alvast bedankt voor de moeite

basketballerke
De tijd dat deze plaat bij mij op 2 stond is al eeuwen geleden. Het leek er echter op dat ik deze pas laatste luisterbeurt pas echt begreep. Levenservaring?

Erg veelzijdig album van deze grootmeester. Elk nummer is weer totaal anders dan vorige, kent een totaal andere instrumentatie, kennen een totaal andere sfeer, kunnen desnoods apart gedraaid worden, maar tesamen vormt het een briljant geheel.

Hoewel het een marteling is om de uitschieters hier te kiezen, zouden dat waarschijnlijk See the Sky About to Rain en Ambulance Blues worden, vooral door de sfeer die beiden meedragen. Dit album dit me altijd denken aan het platteland in de VS: de mensen zijn ongelukkig, de lucht is grijs, er staat wind en het is al bijna donker.

Of dit nu weer het beste album van Young blijft is natuurlijk de vraag, het is in ieder geval één van de vijf mogelijkheden die ik heb. Probleem met deze is ook dat het niet bepaald een dagelijkse draaier is, daar waar ik bijvoorbeeld, Zuma, Everybody Knows, en Harvest veel vaker draai. Als deze dan wel een keer opstaat heb je wel het mooiste van Young te pakken wat mij betreft. Die 5* zullen hier in ieder geval wel voor een lange tijd blijven staan.

Vandaag gekocht en eenmaal thuis in de cd-speler gelegd, net voordat ik op de 'play' knop drukte dacht ik nog, ben benieuwd, geen idee wat deze cd zal brengen.. en meteen bij de eerste geluiden was ik verrast.

Aangezien ik nogal nieuw ben met Neil Young, ik heb verder enkel de cd Everybody Knows this is Nowhere had ik geen enkel idee dat deze cd zo anders zou zijn dan voorgenoemde, ik was verrast in het begin maar had een soort plaat als EKTIN verwacht (gehoopt misschien wel)
Ik heb de cd een tijdje laten draaien en toen deze eenmaal bij track 7 denk ik aankwam heb ik 'm er nogal teleurgesteld uitgehaald..

Nu weet ik wel dat veel muziek wat luisterbeurten nodig heeft om je te pakken maar bij deze plaat voelde ik helemaal niets, in tegenstelling tot eveneens voorgenoemde Neil Young en Crazy Horse plaat.

Zal 'm van het weekend nog eens beluisteren en hopen dat ie een beetje gaat swingen in m'n kop..

avatar van musicfriek
Bij track 7 eruit gehaald? Dan heb je het mooiste nummer gemist.. Ambulance Blues Sowieso een van zijn mooiste tracks ooit. Maar de vergelijking met genoemde album moet je ook niet maken denk ik. Is totaal anders. Dit is meer singer/songwriter terwijl de andere meer rock is. Awel, je komt er zelf wel achter

avatar van Cygnus
Ow, dan mis je het beste nummer van Neil Young. Deze plaat heeft wel meer tijd nodig dan EKTIN, die is veel meer recht-toe-recht-aan. Deze plaat is Neil Young op zijn melancholischt...

avatar van Woody
On te beach is inderdaad wel wat anders. Je moet dan de platen hebben met Crazy horse. Zoals deze erg lekker is: http://www.musicmeter.nl/album/9428 Dat album maakt de overgang naar dit album misschien iets makkelijker. Hopelijk kom je ooit nog op je bericht terug

ahh Ja, sinds kort heb ik de handigheid van de updates functie ontdekt en maak ik daar veelvuldig gebruik van
Van een beetje rocken hou ik wel, voorlopig luister ik nog erg graag Everybody knows this is nowhere maar als ik nog een plaat van Neil Young aan ga schaffen mag het wel een beetje swingen, al zeg ik niet dat dit album dat niet doet, ik heb het uiteraard nog maar 1 keer gedraait dus ik heb er nog helemaal geen beeld van, zal voorlopig ook nog geen stem plaatsen.

Zuma Zuma Zuma

avatar van Twinpeaks
Mijn absolute nummer 1 plaat in ieder lijstje wat je maar kunt verzinnen.Ooit gevonden in een ouwe platenkoffer op de zwarte markt in beverwijk,die ik mocht meenemen voor 2 gulden.hierin zaten 7 lp's van Neil Young en ook nog wat ander spul.het ging mij in eerste instantie alleen maar om die mooie stevige koffer,maar dat ik hierin de plaat van mijn leven zou aantreffen is toch wel een hele bijzondere ervaring.In mijn optiek klopt alles aan deze plaat.De desolate sfeer,de terugtrekking naar aanleiding van het succes van harvest en bovenal de simpelheid waarmee de plaat klein wordt gehouden en niet uitmondt in een bombastische klaagzang.Zo worden zieleroersels heden tendage niet meer aan een groot publiek getoond.

avatar van Horsepower
Pas een aantal jaren geleden ontdekt nav de cd-release. Op deze plaat vind je enkele NY-hoogtepunten : het titelnummer, "Revolution blues" en "Ambulance blues".
Maar toch ook een tweetal "skip"-nummers ("For the turnstiles" en "Vampire blues").

avatar van lebowski

For the Turnstiles een skipnummer? Graag een pond zeep halen en grondig je mond spoelen. Zo prachtig gezongen, zo mooi kaal.

EVANSHEWSON
Dit album blijft toch echt één van de zaligste die mijn favoriete houtkapper (meestal zàg ie er zo uit met die geruite hemden, vandaar dat ik hem zo noem) gemaakt heeft.

Deze zijn de mensen hun favorieten, zo blijkt;

Ambulance Blues (43 stemmen)
On the Beach (40 stemmen)
See the Sky About to Rain (27 stemmen)
For the Turnstiles (11 stemmen)
Revolution Blues (11 stemmen)
Walk On (11 stemmen)
Motion Pictures (5 stemmen)
Vampire Blues (4 stemmen)

Ik kon niet meteen het allerbeste nummer van dit album kiezen, ik vind hier alles haast even gaaf, hier staat voor mij geen half skipnummer op, echt niet!

Topalbum van een topartiest, ik wou het maar effe zeggen...

avatar van Cor
Cor
Geweldig oeuvre heeft Neil Young achtergelaten. Zeker 5 albums met eeuwigheidswaarde. Dat is niet veel artiesten gegeven. Dit is ook mijn favoriet van The Loner. Muziek die je naar de strot grijpt. Dat zijn we wel gewend van Neil, maar hier doet hij het over het gehele album. Superplaat.

avatar van Jochempie
Geniaal album van Neil Young, vooral de titeltrack is fenomenaal. Super bleusy maar supergevoelig en mooi.

avatar van aerogp1
Ben erg benieuwd naar dit album, ik ken eigenlijk alle andere 'grote' platen van Neil Young al, behalve deze!

Hoe mooi bezongen:

I need a crowd of people,
but I can't face them day to day

Kippe(n?)vel-werk

avatar van vin13
Die zangregel blijft bij mij ook zo hangen, een mooie plaat dat is zeker en vast. Ik heb hem pas gekocht en beoordeel hem op 4.5 na ong. 10 keer luisteren en vind deze net zo mooi als Unplugged en After the Goldrush.

4 sterren geef ik On the Beach, heerlijk eigentijds en gevoelig, naar mijn mening even goed als Everybody knows this is nowhere maar die weet mij meer te raken.

They got 25 rifles.... Just to keep the population down.

avatar van OldRottenhat
On the Beach & Ambulance Blues... wat zijn die toch mooi! Evenals de rest van dit album trouwens!

Eindelijk heb ik dit fantastische album origineel! De zang is ietwat ''onvast'', maar dat past perfect bij de hele gevoelige sfeer op dit meesterwerkje van Neil Young. Zeker weten 1 van zijn beste platen!

avatar van dj maus
Mijn favoriet van Neil Young.

Vond ik aanvankelijk niet zo geweldig, maar gezien de hoge quotering die dit album steevast meekrijgt (en gezien het fenomeen dat Neil Young wel is) heb ik het plaatje even in m'n stereo laten kamperen, en het is inderdaad wederom een pareltje, niet z'n allerbeste maar toch zéér sterk

avatar van base
I need a crowd of people,
but I can't face them
day to day,

Though my problems
are meaningless,
that don't make them
go away.

Ik zit al een tijd te bedenken wat ik moet schrijven maar er komt niets. Enkel hoor ik de muziek over en weder gaan in mijn hoofd. indelijk ben ik een keer sprakeloos. Wonderschoon is het album.

DonDijk
Waarom citeer jij het imo mooiste stukje tekst van NY?
Toevallig, heb hem ook op mn hyves staan enzo

Ik ga verhogen naar 5 sterren, dit album is nu definitief mijn favoriet van Neil. Elk nummer is zo goed!

avatar van misja82
Heel goed stijn; dit is in mijn ogen ook het beste album van NY. En jij hebt 'em dus ook origineel op plaat (met die geweldige binnenkant van typisch jaren '70 bloemetjesmotief...)?

voltazy
misja82 schreef:

op cd is er een versie met tevens een bloemetjesmotief hoes (heb ik zelf)

misja82 schreef:

Nee, ik heb gewoon de cd.. helaas, LP kon ik nergens vinden.

Horsepower schreef:

For the Turnstiles vind ik nou net het beste nummer hierop.