Frank Zappa - Apostrophe (') (1974)

Label: DiscReet

1. Don't Eat the Yellow Snow (2:07)
  2. Nanook Rubs It (4:37)
  3. St. Alfonzo's Pancake Breakfast (1:50)
  4. Father O'Blivion (2:18)
  5. Cosmik Debris (4:16)
  6. Excentrifugal Forz (1:32)
  7. Apostrophe (5:52)
  8. Uncle Remus (2:44)
  9. Stink-Foot (6:37)
avatar van LucM
Ik ben een aantal Zappa-albums aan het kopen en ze vallen heel goed mee, al vanaf de eerste beluistering, ik wordt wellicht een Zappa-fan.
Dit album duurt slechts een goed half uur maar je krijgt er heel wat voor. Een even gekke als geniale en ingenieuze plaat dat al hilarisch begint met "Don't Eat the Yellow Snow", maar de laatste 3 nummers vind ik nog het sterkst.

overnite sensation derachteraan plakken

avatar van kaztor
@Joy:

Zo vind ik beide albums ook veel beter tot hun recht komen.

avatar van dj maus
Hoewel niet zo zeer zijn meesterwerk, wel mijn favoriete Zappa-LP, vanwege het fantastische titelnummer, dat mij voor het eerst écht in de ban van deze man bracht. Om de eerste vier tracks en de aflsuiter kom je natuurlijk ook niet heen. Briljant absurdisme en bovendien steekt het virtuoos in elkaar.

De drumsolo uit Apostrophe werd overigens nog door DJ Shadow gesampled op de eerste UNKLE LP.

Ik heb nog een aantal zappa albums in mijn platenkast die al aardig wat lagen stof aan hert vergaren zijn. Ik weet niet of deze er ook tussen zit. daar moet ik nog maar eens naar om kijken. M,n enigste eerdere indruk toen ik muziek van deze Mijnheer hoorde was dat z,n eerdere werk mij toch een stuk beter beviel dan wat die later maakte.
Ik vind al zijn langspeelplaten soms nog al eens qua luistermateriaal onderling inwisselbaar.

mar dat kan ook komen omdat ik er nog te weinig naar geluisterd heb en daardoor kan ik dit album ook helaas nog geen beoordeling hebben. Een echte Zappa-fan ben ik niet,maar ik heb wel diepe bewondering voor deze artiest!

avatar van Reinbo
Gewoon drie keer achter elkaar draaien. Dan valt het kwartje wel, en hard ook.

Een van zijn beste en meest toegankelijke platen

avatar van dj maus
dj maus schreef:

Gedrumd, overigens, door Jim Gordon, van Derek & The Dominoes, maar ook van the Incredible Bongo Band

Roeljuun
Fantastische plaat, humoristisch en erg goede muziek.
Hoogtepunten de plaat zijn uiteraard St. Alfonzo's Pancake Breakfast & Father O'Blivion.
Begon deze plaat te luisteren vanuit Cream, omdat Jack Bruce op Apostrophe speelde. Vond het nummer geweldig tot ik de rest van het album ontdekte. En dus met name het 3e en 4e nummer (eigenlijk één geheel).
Dikke 5 sterren dit album, vooral door de makkelijk te beluisteren nummers, die toch weer een muzikaal fantastisch zijn.
Ik vind overigens de vergelijking met Overnite-Sensation niet helemaal kloppend. Het laatste is namelijk veel wilder en instrumentaal veel aanweziger. Overigens staat op dat album wel één van zijn grootste 'simpel' klinkende nummers, Montana.

Een aanrader voor de beginnende Zappa luisteraar.

*****

Stijn_Slayer
Zo te zien moet dit mijn volgende Zappa plaat worden, Don't Eat The Yellow Snow, Cosmik Debris en Stink-Foot ken ik al en daar weet ik dus van dat het geweldige nummers zijn .

Roeljuun
Het album draaid toch vooral om Don't Eat The Yellow Snow t/m Pancake Breakfast/Father O'Blivion en Stinkfoot. Maar de rest is inderdaad ook erg goed
Goede inkom cd, erg toegankelijk voor Zappa's doen. Ga hem snel kopen en luisteren.

Zelfde commentaar als Overnite Sensation: soort geheimwapen. Je kunt hem veilig opzetten als er gezelschap is, maar stiekem zit het toch vol wenkbrouwen, en maakt het elke Zappa fan blij.

Kingsnake
Ik moet nog beginnen met Zappa.

En deze heeft de hhogste score op Music Meter.
Kan ik hier beginnen?!?

Joy
je kan overal beginnen, maar deze is redelijk toegankelijk

begin anders bij een van de verzamelaars

Kingsnake schreef:
Ik moet nog beginnen met Zappa.

En deze heeft de hhogste score op Music Meter.
Kan ik hier beginnen?!?
Hangt ervan af of jij van de jaren 60 stijl houdt, of van de grappige Zappa, of de meer serieuze Zappa, of 1 van zijn 3 volledige gitaaralbums, of een live album. Ik stelde ook veel eisen aan waar ik als eerste zou moeten gaan beginnen, maar achteraf heeft dat voor mij niet veel uitgemaakt. Ik heb er nu 27 albums org van in bezit en vind eigenlijk alles erg goed. Waarschijnlijk is een live album het beste om mee te beginnen. De 1988 band was waarschijnlijk de meest technische en de meest virtuose. Make A Jazz Noise Here is de serieuze Zappa van de 1988 band en The Best Band You Never Heard is een combinatie van grappen en grollen en serieuze virtuositeit. Of Zappa New York is ook een perfect begin of Roxy & Elsewhere of YCDTOSA vol 2 ook super. De beste verzamelaar om mee te beginnen is wellicht het album Lather. Succes iig met je ontdekingstocht van Zappa, als het je grijpt word dat een erg leuke en interesante tocht dat is zeker.

Liever geen verzamelaar.
Verzamelaars rukken songs uit hun context.
Terwijl serieuze artiesten altijd zorgvuldig werken en songs bij elkaar zoeken voor een perfecte plaat. Zappa lijkt mij zo'n man.
Maar ik ga maar eens aan de slag.

Joy
voordeel van een verzamelaar is dat je in 1 cd diverse periodes kan beluisteren en van daaruit het betreffende album opzoeken

dat zoekt iig doelgerichter

Stijn_Slayer
Joe's Garage is vrij toegankelijk (en erg goed), maar ik ben geen Zappa expert.

Kingsnake
Nou ik luister ook naar minder toegankelijke muziek (varierend van Fantomas tot Gentle Giant tot Soft Machine tot Squarepusher).
Ik hoef niet perse een popalbum.
Lekkere gekke, experimentele muziek, mag wel van mij.
Maar ik zal die Joe's Garage wel eens kopen, die klinkt ook wel bekend in de oren.

lekker gekke muziek

komt vast goed tussen jou en zappa

avatar van ricardo
@ Kingsnake: Iemand die van zowel Tangerine Dream en van Motorhead houdt heeft zo'n uitgebreide smaak dat het met Zappa ook wel goed komt denk ik. Lather is overigens geen verzamelaar maar een org album een 3 cd album. Toen Zappa problemen kreeg met de platenmaatschappij over het uitbrengen van Lather hebben ze dat album in vieren gesplitst naar 4 andere losse albums, maar later is het in de vorm van het org album als verzamelaar voor die 4 albums toch nog org op de markt gebracht, het bevat overigens van sommige albums slechts gedeelten ervan. Lather is dus als verzamelaar niet een echte verzamelaar maar een org authentiek Zappa studio album. Ik wil niets opdringen hoor, maar ik denk dat Lather een perfect album is om mee te beginnen met Zappa. Alles zit erin wat Zappa zo ten voeten uit Zappa maakt. Bij de mediamarkt heb ik hem al vaak zien liggen voor rond de 15 euro. Heb je bijna 3 uur aan Zappamuziek op zijn best verdeeld over 3 cd's voor maar 15 euro.

avatar van ricardo
Het valt mij trouwens wel op dat deze appelstroop van slechts een halfuurtje altijd in de winkel nog zo'n 18 euro kost.

xou beginne met civilization

avatar van ricardo
Ha, daar ben ik ook mee begonnen.

ricardo schreef:

D'r is geloof ik ook een Apostrophe/Overnite Sensations combo DVD met veel extra's voor een schappelijke prijs. Ik heb ze beide op CD, ript gemakkelijker.

Om te beginnen, tsja . Ik weet wel waar je eindigt: minstens 30 CDs als het klikt. Een aantal YCDTOSA delen zijn ook erg geschikt, bijv YCDTOSA 1 pakt eigenlijk live opnames van alle periodes, en heeft alles van hard rock (Mammy Anthem), via Jazz (Big Swifty), Doo Wop (Babbette, Plastic People), Humor (Once upon a time/Sofa/Haloween suite), onregelmatige tempos (The Dangerous Kitchen) tot easy listening (Yellow snow).

Op een plaat als Roxy kun je ook niet kapotgaan: complexe en leuke melodieen, leuke sketches/commentaar ("'Nothing is what I want', a true Zen saying..."), en ook nog eens haarfijn geproduceerd. Als Roxy je niet pakt, dan zou je moedeloos kunnen gaan worden .

Stijn_Slayer
Geweldig artistiek Zappa album! Don't Eat The Yellow Snow dacht ik te kennen, maar deze albumversie verschilt sterk met de single versie. Geweldig hoe de nummers in elkaar overlopen trouwens.

Verder geweldige complexe structuren in bijvoorbeeld St. Alfonzo's Pancake Breakfast. Hoe rommeliger het lijkt, hoe beter het eigenlijk is.

Neem iets als het intro van Excentrifugal Forz... Deze man was een hoogstaand componist.

avatar van Thomzic
Dit noem ik nou eens een hele aangename verassing zo aan het einde van het jaar! Zappa heb ik al veel voorbij zien komen hier op MM, en zag hem gisteren voorbij flitsen op TV. Volgens mij is dit een een goede start voor een beginnende zappa-luisteraar.
Moet alles nog wel een plaats geven (zoveel verschillende dingen gehoord). Zappa wordt vervolgd!

Father McKenzie
Eén van mijn favo Zappa albums! Don't Eat The Yellow Snow, maar zeker Cosmik Debris en Stink-Foot. Lekker plaatje, Zappa.... was gewoon een genie!

avatar van kaztor
danieldk schreef:
("'Nothing is what I want', a true Zen saying...")

You ain't talkin to no fooooool, ya know, I wasn't born yesterday...

Dwangbuis
Heb 'm net een hele luisterbeurt gegeven, en hier kan wel iets moois bloeien I'm getting my shoes and socks on voor een verse duik in dit album!

rico24
Waanzinnig album, met werkelijk geniale teksten. Frank maakt er een waar feestje van. een lust voor het oor.