Frank Zappa - Apostrophe (') (1974)

Label: DiscReet

1. Don't Eat the Yellow Snow (2:07)
  2. Nanook Rubs It (4:37)
  3. St. Alfonzo's Pancake Breakfast (1:50)
  4. Father O'Blivion (2:18)
  5. Cosmik Debris (4:16)
  6. Excentrifugal Forz (1:32)
  7. Apostrophe (5:52)
  8. Uncle Remus (2:44)
  9. Stink-Foot (6:37)
beaster1256
prachtige doorbraak zappa lp met het fantastische stinkfoot en de verhalen van eskimo nanook , zeer interessant als je eens wat anders wil,

Joy
juist die oeverloze lulverhalen vind ik een welkome aanvulling op het muzikale gebeuren

avatar van Reinbo
Geweldig album uit Zappa's beste tijd (maar eigenlijk is bijna alles goed). Zeer muzikaal en ideaal voor de beginnende Zappa luisteraar. Staat samen met Overnight Sensation op een geweldige cd. Stink-Foot en Don't eat the Yellow Snow zijn hilarische klassiekers. 5*

Joy
al vind ik de benaming, hilarisch, eerder passen bij hele slechte zogenaamde 'doldwaze' jaren 80 comedies

maar zeker een goeie plaat

avatar van Reinbo
"Don't eat the yellow snow" had een opmerking van Al Bundy kunnen zijn......

avatar van c-moon
Schitterende sublieme top plaat!!!Een van mijn pronkstukken uit mijn platenkast !!!!

Grootse waanzing en waanzinnig groots... zappa op zijn best... brilliante gekte....

Goh.. zo weinig reacties maar bij dit MEESTERWERK???

STINK FOOT!!!
DON T EAT THE YELLOW SNOW !!!!!
COSMIK DEBRIS!!!
APOSTROPHE !!!!!!

Wow wow wow wow!!!!!!!!!
Schitterend...

Dit is van de zovele prachtplaten die de man maakte toch echt wel mijn favoriet... vraag me niet waarom, maar het is gewoon zo

avatar van platedraaier
Deze staat samen met Overnite Sensation op 1 cd.
Topper

Ik ben gisteren naar Zappa plays Zappa geweest...
niet normaal, echt fantastisch

is er nog iemand geweest?

niet te geloven

vriend had week terug kaartjes besteld via internet

belde me gisteren vroeg in avond op, ik was niet thuis

de kaartjes bleken niet thuis aangekomen, want via internet besteld, maar hij kon ze aan de kassa in brussel ophalen hij belde me om te gaan

waar was ik?

ik was op de terugweg coevorden-eindhoven waar ik een bus had gekocht en heb geen seconde gedacht aan het zappaplayszappaconcert

hij is alleen naar brussel gereden en miste het eerste half uur van het concert

het was voor hem de 2e keer, want ook gezien in heineken hal

en ik, ik baal als een maloot dat ik dit heb kunnen vergeten en dus mijn kans om dit eenmalige gedoe mee te maken verschoten heb

magoed, ik heb nog kaartjes voor TOOL Dusseldorf, die zijn iig binnen, en ben in bezit van een toch wel erg gave bus

avatar van Paap_Floyd
Ah, vandaag gekocht, wat een schitterende plaat blijft het. Samen met Over-nite Sensation mn Zappa favoriet!

Vooral Nanook Rubs it en Stink-foot vind ik helemaal klasse maar de rest is ook gaaf!

Nicci
great google-ie-moogle-ie!!!

geweldige plaat.

mijn 4 was te karig. heb er een 5 van gemaakt.

Geweldige plaat inderdaad! Oeverloos gelul was nog nooit zo leuk. 4,5* kan ik hier met gemak aan kwijt. Misschien 5* op termijn.

Ben ik trouwens de enige die de geluidskwaliteit van de cd versie nogal matig vindt?

avatar van c-moon
Deze plaat is by the way kandidaat om nog wel eens in mijn top 10 te belanden...

avatar van Paalhaas
Ik heb deze vandaag maar weer eens gedraaid, maar ik snap alle loftuitingen hier niet zo. Ik zet deze plaat eigenlijk nooit meer op, en na deze luisterbeurt weet ik weer waarom. Over-nite sensations (deze post had ook daar kunnen staan) en dit Apostrophe vormen denk ik het begin van een nieuwe fase in Zappa's carrière, die van de poppy kitschrock, zullen we maar zeggen. Zappa besteedt steeds meer aandacht aan zijn maffe humor en steeds minder aan de muziek zelf, lijkt het wel. Die is dan ook stukken minder spannend dan zijn vele topplaten van weleer. Na een meesterwerk als The grand Wazoo moet dit melige gereutel de fans van de oude stempel destijds behoorlijk koud op het dak zijn gevallen.

Desondanks is het mij ook duidelijk dat er een hele hoop mensen zijn die dit juist Zappa's beste periode vinden. Veel plezier d'r mee, jongens en meisjes, maar ik zet liever Uncle Meat nog een keer op. 2,5/5

avatar van Reinbo
Er is nu op Clasic Albums DVD een goede docu over dit geweldige album uit (samen met Overnite Sensation . Met de live versie van Montana van het Roxy '73 concert.

avatar van jellorum
deze heb ik samen met overnite sensation op 1 cd
non-stop luisterplezier, steeds zappa-niveau (hoog dus)

Paalhaas schreef:
Ik zet deze plaat eigenlijk nooit meer op, en na deze luisterbeurt weet ik weer waarom. Over-nite sensations (deze post had ook daar kunnen staan) en dit Apostrophe vormen denk ik het begin van een nieuwe fase in Zappa's carrière, die van de poppy kitschrock, zullen we maar zeggen. Zappa besteedt steeds meer aandacht aan zijn maffe humor en steeds minder aan de muziek zelf, lijkt het wel. keer op. 2,5/5

dat je ongelijk hebt is inmiddels wel bewezen door later werk

niets is wat het lijkt bij zappa

denkje, ah hij gaat die richting op,is de beste man al weer elders

onnavolgbaar

Harald
Een van de meest ondschatte vrouwen in de Rock Rock wereld is Ruth Underwood van de Mothers Of Invention. Ruth Underwood, (born Ruth Komanoff op 23 mei 1946) speelde bij Frank Zappa's Mothers Of Invention xylophone, marimba, vibraphone en een aantal percussion instrumente van 1969 tot 1977. Ruth Underwood is een klassiek opgeleide percussionist en heeft dit gestudeerd op het Ithaca College bij Warren Benson. Ruth ontmoet Frank Zappa voor het eerste in het Garrick Theater in New York City en deze ontmoeting was dan ook het begin als vaste lid bij Zappa and The Mothers of Invention. Vanaf 1970 was Ruth met Zappa muzikant Ian Underwood getrouwed (inmiddels gescheiden)

Haar invloed en virtuositeid is duidelijk te horen op nummers als de Rollo Interior interlude van Alfonzo's Pancake Breakfast op het album Apostrophe (') (1973). als ook op Roxy & Elsewhere (1974) en op Inca Roads de opening nummer op One Size Fits All (1975). Highlights van Ruth Underwood's virtuositeid zijn er ook te zien in Zappa's 200 Motels (1969) en in de film van het Roxy optreden..

Vanaf 1975 was Ruth Underwood alleen nog sporadisch voor Zappa bezig en ze stopte dan ook zo'n beetje in 1977 met de muziek. Ruth Underwood is nog te horen op platen van de Hamilton Face Band, Ambrosia, George Duke, Alphonso Johnson, Billy Cobham en Jasun Martz.

In 1984 had Ruth Underwood na meer dan 14 jaar nog een korte ontmoeting met Frank Zappa. Zappa vragte Ruth om haar medewerking aan een nieuw projekt, maar dit ging niet door omdat Frank Zappa aan cancer overleed.

Ruth Underwood is te horen op volgend Zappa/Mothers Of Invention platen/nummers:

200 Motels (orchestra drum set)
Over-Nite Sensation (marimba, vibes, percussion)
Apostrophe(') (percussion)
Roxy & Elsewhere (percussion)
One Size Fits All (vibes, marimba, percussion)
Zoot Allures (synthesizer, marimba)
Zappa In New York (percussion, synthesizer)
Studio Tan - RDNZL (percussion, synthesizer)
Sleep Dirt (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 1 - Babbette (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 1 - I'm The Slime (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 1 - Big Swifty (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 2 (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 3 - Dickie's Such An Asshole (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 4 - Montana (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 4 - Smell My Beard (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 4 - The Booger Man (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 6 - Farther O'Blivion (percussion)
You Can't Do That On Stage Anymore vol 6 - Black Napkins (percussion)
The Lost Episodes - Kung Fu (percussion)
The Lost Episodes - RDNZL (percussion)
The Lost Episodes - Inca Roads (percussion)
Läther - Re-gyptian Strut (percussion)
Läther - The Legend Of The Illinois Enema Bandit (percussion, synthesizer)
Läther - RDNZL (percussion, synthesizer)
Läther - The Black Page #1 (percussion, synthesizer)
Läther - Big Leg Emma (percussion, synthesizer)
Läther - Punky's Whips (percussion, synthesizer)
Läther - Flambé (percussion)
Läther - The Purple Lagoon (percussion, synthesizer)
Läther - Läther (percussion, synthesizer)
Läther - Spider Of Destiny (percussion)
Läther - Titties 'n Beer (percussion, synthesizer)
Läther - Regyptian Strut (percussion)
Läther - Time Is Money (percussion, synthesizer)

Joy
tot zover, en wie de dvd apastrophe aanschaft kan zien dat ze het zappawerk nog steeds niet verleerd is

LocoHermano
Is die dvd aan te raden???

Dit album begint bij mij echt te groeien. Vond het eerst een magere 3, nu zeker wel 4 sterren. Wel luister ik nog steeds liever naar Over-nite Sensation.

Joy
yes, de dvd is een must have als je het mij vraagt

het doet enorm veel uit de doeken over, de bonustracks zijn echte bonustracks, er zit materiaal in dat ik nog nooit had gezien, het voegt werkelijk iets toe

je staat opnieuw versteld van deze plaat en je krijgt nog meer bewondering voor heer zappa

ik beluister hem nu weer ff (goeod voor de goeie zin) en het valt me op dat het plaatgeluid echt heel typisch jaren 70 is maar het stoort me voor geen meter, het klinkt niet gedateerd

EVANSHEWSON
Paap_Floyd schreef:

Jawel, Stink-Foot en ook Don't Eat The Yellow Snow en Cosmik Debris natuurlijk!
Formidabel schijfje van superweirdo Zappa!

****1/2

avatar van ricardo
Deze plaat heb ik nu ook en moet zeggen goede plaat,wel wat kort maar daarom nog niet minder goed.Don't Eat The Yellow Snow en Stink-Foot zijn de toppers op dit dik half uur durend schijfje wederom een 5* voor deze top plaat.

Ricardo, ik begin stilaan een vermoeden te krijgen dat jij niet zo'n moeite zal krijgen om Zappa's niet al te schamele discografie binnen een kwestie van maanden binnen te halen!

Heb nog niet eens gereageert op deze plaat!!

Van korte duur, maar daarom makkelijk te beluisteren. Op het eerste gehoor lijkt het vrij simpel, maar nadere bestudering van de arrangementen leert je dat alles vrij ingenieus in elkaar steekt. Dan is daar ook nog de van het hoofd-concept afwijkende 2de deel met natuurlijk het meesterlijke titelnummer...

Empyrium
Één van Zappa's betere werken, hoewel elke stemming wel een Zappa plaat kan behapstukken, wat op zich al knap is, Don't Eat the Yellow Snow, Cosmik Debris, Stink-Foot. Heerlijk!

avatar van ricardo
1 van zijn betere werken i.d alleen wel een beetje kort.Gewoon Overnite-Sensation er bij kopen(is ook een kort album)en achter elkaar aan draaien,want die 2 platen sluiten mooi op elkaar aan.

Heb bij Concerto de versie samen met Overnite Sensation uit de 2de-hands-bak gevist. Tsja, een echte fan, he...

avatar van freddze
Berichten verplaatst naar Frank Zappa

avatar van joko16
Superplaat, voor Zappawerk redelijk toegankelijk ook.
Apostrophe is een briljant nummer.