Porcupine Tree - The Incident (2009)

Label: Roadrunner

1. Occam's Razor (1:55)
  2. The Blind House (5:47)
  3. Great Expectations (1:26)
  4. Kneel and Disconnect (2:03)
  5. Drawing the Line (4:43)
  6. The Incident (5:20)
  7. Your Unpleasant Family (1:48)
  8. The Yellow Windows of the Evening Train (2:00)
  9. Time Flies (11:40)
  10. Degree Zero of Liberty (1:45)
  11. Octane Twisted (5:03)
  12. The Séance (2:39)
  13. Circle of Manias (2:18)
  14. I Drive the Hearse (6:41)
  15. Flicker (3:42)
  16. Bonnie the Cat (5:45)
  17. Black Dahlia (3:40)
  18. Remember Me Lover (7:28)
avatar van Erikk
Hmmm, ik heb dit album nu een aantal keren beluisterd, en ik vindt het zeker wel net zo sterk als foabp. Het leunt qua muziekstijl wat minder op metal (hoewel wel aanwezig) en wat meer op het oude werk, dat vind ik alleen maar positief. Ik begin net de oude CD's van PT wat te ontdekken, en vind het alleen maar positief dat ze die richting op gaan.

Wat betreft de vlakke productie Wat is er in 's hemelsnaam mis mee? Ik vind het juist hartstikke goed klinken.

avatar van Nicholas123
west schreef:

Schiet toch op man! Wat nou een commentaar over stemgemiddelden. Ik heb het overduidelijk over de zeer tegenvallende kwaliteit van dit album. Allen puur in relatie daarmee verbaas ik mij over het stemgemiddelde.

Ik vind het vrij laag bij de grond dat jij dan (na lang zoeken) met een ander album aan komt zetten en werkelijk op geen één argument ingaat dat ik wel degelijk vermeld heb en zelfs net doe alsof ik dat niet heb neergepent.

Nogmaals samengevat: saaie, inspritatieloze en vlakke muziek. En in het verlengde daarvan een hele vlakke productie. Het stelt helaas te weinig voor dit album.
De enige reden dat dit album een hoog stemgemiddelde heeft is dat de fanclubleden schijnbaar elk album hoog waarderen: op 98 stemmers zijn er 15 (!) users die hier 5,0 sterren ( ) stemmen. Hou toch op, ik vind dat dus volksverlakkerij en bovendien doet het onrecht aan het goede werk van Porcupine Tree.
Om een Engelse fan te citeren: "I give 3 stars as, despite my concerns, this is well played (take a bow Gavin Harrison) but I'm afraid this album will probably be gathering dust soon". Kijk dat is nou een juiste omschrijving van dit werk wat Porcupine Tree onwaardig is. Een echte teleurstelling, erg jammer.

Is het ooit in je opgekomen dat dit wellicht gewoon een andere wending van Porcupine Tree is waar jij je niet zo in kunt vinden? Ik wordt altijd een beetje kriegelig als mensen hun mening als een feit gaan gebruiken in discussies. Het feit dat jij FoaBP zo hoog inschat is ook maar een mening. Ik vond hem hoe vaker ik hem luisterde te gestroomlijnd en gelikt om als een meesterwerk te betitelen. Hier wordt weer enigszins geëxperimenteerd op compositioneel gebied evenals op het instrumentale vlak en dat bevalt me eigenlijk wel. Dat jij dit als vlak ervaart omdat het niet de "instant satisfaction" geeft zegt dat nog vrij weinig over de daadwerkelijke kwaliteit van het album.

avatar van dynamo d
Supergoed album, heerlijke dts (in de deluxe editie), ofschoon de vorige surround sound versies van voorafgaande albums naar mijn smaak beter waren. Circle of Manias is dan wel weer voortreffelijk in surround sound. Dat vind ik na het titelnummer ook het beste nummer.
Leuk ditmaal ook is dat er ook een nummer bij zit, dat niet (mede) door Steven Wilson is geschreven, nl. Black Dahlia door Richard Barbieri.

avatar van Ayreonfreak
Ik wist dat ik nog iemand miste met zijn reactie. Het duurde even, maar hij is er nog...

avatar van dynamo d
Ja hè, kan me nog tijd herinneren dat ik Deadwing in de 20-stemmen mijlpaal stopte om dat album in een lijst te krijgen. Heb ook een achttal PT-albums hier toegevoegd omdat ze er nog niet op stonden. Kom ik nu pas met een reactie. De jaren gaan tellen wellicht ....

Onwaarschijnlijk trouwens wat die Steven Wilson allemaal maakt: Insurgentes, Blackfield, No-man (bedankt glenn53), Bass Communion en nu weer The Incident met PT.

avatar van glenn53
Je vergeet No-Man nog, inderdaad ongelofelijk allemaal.

Nicholas123 schreef:

Naar mijn idee is het eerder andersom: dit album geeft juist "instant satisfaction", zo vlak en makkelijk is het gemaakt en klinken de composities.

avatar van rafke pafke
Het is nog iets te vroeg om punten te geven op dit album. Maar ik denk dat dit één van mijn favoriete PT albums gaat worden.

Ik was redelijk teleurgesteld door Deadwing en in iets mindere mate door FOABP. De sound op hun oudere albums lag me gewoon beter. En hoewel dit nieuwe album ook niet direct lijkt op In Absentia of Stupid Dream spreekt dit mij wel van voor tot achter aan. Enkele kippenvelmomenten die op de 2 vorige platen ontbraken.

avatar van rafke pafke
west schreef:
Een verzoek aan de fanclub van Porcupine Tree: stem een beetje normaal. Ik vind dat je het goede werk van deze band te kakken zet door hier ook al op een hoog stemgemiddelde uit te komen. Zelf vind ik dat respectloos naar de sterke albums van PT. Op dit moment scoort dit saaie oppervlakkige album bijna net zo hoog als Fear of a Blank Planet!?! It's a joke!

Ben al jaren een liefhebber van PT. De laatste 2 albums vielen me echter tegen (met als uitschieter Deadwing).

Ik houd meer van hun oudere werk met als hoogtepunt In Absentia. Bijgevolg is het wellicht niet zo vreemd dat ik de nieuwe plaat beter vind dan de vorige 2. En ik vermoed dat er nog een pak PT-fans in ongeveer dezelfde richting denken. Maar die zouden dat volgens jou dus niet mogen zeggen?

rafke pafke schreef:
Ik houd meer van hun oudere werk met als hoogtepunt In Absentia.

Ik vond dit juist na het mooie rijtje Signify, Stupid dream en Lightbulb sun (de plaat waar ik er in gekomen ben) een tegenvaller, maar daarna vond ik er wel weer een enorme groei in zitten.

Ik ga wel meer samenhang horen naar meedere luisterbeurten bij dit album en ik vind het Great expectations tot Drawing the line gedeelte wel erg mooi (afgezien van het goedkope refrein in het laatste nummer dan), dat had van mij nog wel een minuut of 5 langer gemogen.

rafke pafke schreef:

Natuurlijk mogen jullie dat zeggen!
Jij geeft zo ongeveer de eerste inhoudelijke reactie op mijn opmerkingen. Ik snap jouw stem nu een stuk beter. Veel plezier met het album!

avatar van glenn53
"Ik ben 'West' en als ik een album niet goed vind dan mogen andere mensen dat album niet goed vinden"

Ieder zijn mening man.

Casartelli schreef:

Ieder zijn mening, maar dit zijn toch wel wat grote woorden voor iemand die verder - qua reguliere albums - enkel op Fear of a Blank Planet gestemd heeft.

Dat is inderdaad het enige verdere album van Porcupine Tree dat ik ken... ( ) Ik heb hier helemaal geen setje cd's van PT staan.

Het valt mij wel op dat er maar 2 users inhoudelijk reageren, dat is toch armoede. Dit is al de tweede die mijn stemmen op andere albums heeft zitten uitpluisen en dat als 'discussieargument' aanvoert. Nou ja.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
west schreef:
Het valt mij wel op dat er maar 1 iemand inhoudelijk reageert. Dit is al de tweede die mijn stemmen op andere albums heeft zitten uitpluisen en dat als 'discussieargument' aanvoert.

Gek he, als jij dingen beweert als...
west schreef:

Aangezien ik jou tot nu toe nog niet echt vaak tegengekomen was bij PT-albums dacht ik, kom, neem eens een kijkje.

Ik heb de plaat tot nu toe één keer gehoord en daarbij toen ook mijn korte bevindingen genoteerd. Meer inhoudelijke commentaren op vrijwel alle eerdere albums kun je daar vinden.

Inderdaad Casartelli, dat laatste stukje van mij was stevig aangezet. Dat had ook te maken met de teleurstelling over de kwaliteit van dit album. Ik had echt wat anders verwacht na hun vorige en kijkend naar de reacties hier op Musicmeter.
Waar het mij om gaat is dat op het verhaal daarvoor - een inhoudelijke mening over dit album - maar weinigen inhoudelijk reageren. En daar gaat het hier toch om op Musicmeter?

avatar van Ayreonfreak
west schreef:

Moet jij nu gapen vanwege het saaie album of vanwege mijn opmerking? Dat laatste zou toch wat vreemd zijn, want ik vind 'm niet echt saai.

Eén ding valt mij op. Je zegt dat je maar twee albums kent van PT. FOABP en deze.

Klopt dat?

Toch haal je aan dat je het respectloos vindt dat dit album net zo goed scoort ten opzichte van "andere" albums van PT. Maar hoe weet je dat nou? Als je niet minimaal de helft van het ouvre kent, moet je niet z'on opmerking plaatsen. Dan moet je gewoon zeggen dat jou dit album ten opzichte van FOABP tegenvalt. Niemand die daar iets over kan zeggen. Dan is dat jouw mening en de laatste die daar een reactie op zou geven dat ben ik. Maar nu doe je overkomen of je een enorme kenner bent.

avatar van jellylips
Over de opvolging FoaBP met The Incident:

2007: Fear of a Blank Planet vind ik een behoorlijk goed album, maar op tekstueel gebied gaat het bij mij nogal zeikerig aandoen. Het album gaat over Wilson's angst voor een 'domme' wereld die nergens meer nieuwsgierig naar is, omdat 'de jeugd' alles aan komt waaien via internet, massamedia etc.

Dat vind ik een nogal onpersoonlijk onderwerp waar ik me niet helemaal in kan verliezen tijdens het luisteren; ik voel er niet zoveel bij, omdat ik mezelf er niet in herken en me er ook weinig zorgen over maak hoeveel men naar MTV kijkt e.d.

Muzikaal gezien was het weer goed in orde, en de hardere metalstukken behoren tot hun betere. Echter, door die doorslag naar de harde/directe kant, komt dit album op mij ook wat ééndimensionaal over, wat ook misschien wel de bedoeling was.

Absolute uitschieters van het album waren en zijn voor mij: Anesthetize en Way Out of Here. Beide nummers zouden in mijn PT top 20 staan.

----

2009: The Incident is gearriveerd. Een 'song cycle' van 55 minuten op disc 1 (hierna: 'The Incident') met op disc 2 nog 4 losse bandcomposities.

Op het eerste gehoor kwam The Incident nogal fragmentarisch over. Het leek alsof ideeën niet genoeg werden doorgevoerd, en als je ergens van genoot leek het alweer zo snel voorbij te zijn.

Toch bleven er dingen hangen, waardoor ik toch elke keer weer zin had om ernaar te luisteren. Na VEEL luisterbeurten kwam ik erachter dat bijvoorbeeld 'Octane Twisted' qua akkoorden volledig gebaseerd is op 'The Blind House'. Het is zo duidelijk, maar omdat de nummers zover uit elkaar liggen en ze toch gebruik maken van andere riffs/motieven, valt dat wellicht niet meteen op.

Dat is één voorbeeld. Na 'The Incident' goed te bestuderen vallen dingen op hun plaats, alsof het een grote puzzel is.

Op tekstueel gebied bevalt dit album mij veel meer als FoaBP. Samen met de muziek zorgt deze ervoor dat ik door 'The Incident' weer het oude PT gevoel krijg (wat dat voor ieder ook moge zijn). De muziek is weer wat meer eclectisch, en door de af en toe wat minimalistische aanpak komt de gehele '55 minuten compositie' goed over, en zeker niet als een rommeltje. De 'functie' van elk segment is behoorlijk helder als je bekend bent geraakt met het album, en het is logisch dat sommigen het album in het begin als een tikkeltje saai kunnen ervaren; hij moet groeien, blijven hangen.

De productie vind ik misschien wel de beste van PT tot nu toe. Hele vette drumsound, en de gitaren klinken zonder twijfel beter dan op FoaBP. Daarnaast had ik niet verwacht dat SW zo goed zou zingen op deze plaat. Ik vond hem behoorlijk minder uit de verf komen op FoaBP en Nil Recurring.

Disc 2 draai ik regelmatig: Bonnie The Cat en Remember Me Lover zijn m'n favorieten. Die andere twee zijn mooi, maar zeker niet iets wat we niet eerder gehoord hebben. Black Dahlia had daarnaast van mij puurder gemogen, misschien alleen piano en akoustisch gitaar. Dat effect op de stem is ook echt geen succes. SW is een goede zanger, maar bij zo'n nummer valt 'ie toch een beetje door de mand.

Als de rest van de plaat zo ontzettend goed valt, kom ik nog steeds op een 5* uit.

Ik ben dan ook geen PT fan die een hoge score toekent omdat ik wil dat PT hoge gemiddeldes krijgt. Sterker nog, de reden dat dit album nu een veel lager gemiddelde heeft dan alle PT albums van '97 tot '07 is gedeeltelijk te verklaren door de 'snelle' 2,0*'tjes die mensen uitdelen.

Het lijkt voor mij bijna alsof 'The Incident' speciaal voor mij gemaakt is, zo'n connectie heb ik er al mee. Die zal ik met FoaBP nooit krijgen.

Dit nieuwe PT album is zeker weer het beluisteren waard. Productioneel een klapje beter als zijn voorganger. Er staan een aantal juweeltjes op als 'I drive the hearse', 'Time Flies' en 'Remember me Lover'. Vooral op cd 1 staan toch ook wel een paar fillers. Niet alles haalt een hoog niveau, vooral niet in vergelijk met de vorige twee albums. Tot nu toe valt ie me ietsje tegen na PT's vorige magistrale werk.

nicoot
Wie een inhoudelijke recensie wil: ik heb er eentje van vijf pagina's in Word getypt, waarmee ik ben aangenomen voor een online muziekmagazine. Ik ga ze niet voor het grijpen plaatsen op dit forum, dus PM mij. En dan nog, ik beslis wie hem mag lezen, ik herken de nicknames hier wel ^^

En nog: er staat een copyright op

avatar van VanDeGriend
Hallo jongens. Ik heb een poging gedaan het topic wat te ontdoen van stekeligheden. Sommigen vinden de plaat mooi, sommigen niet. En dat mag je aan elkaar uitleggen, graag zelfs, maar liefst wel op een nette manier

Misschien handig om dan de aanleiding en het gezeur daaromheen ook te verwijderen?

Overigens is er volgens mij ook wat verwijderd wat nog wel over de plaat ging zonder stekeligheden.

Antagoon
Wat!? Liep het uit de hand? Bummer, gemist.
Hoewel ik het een erg goede band vindt wordt PT wel erg hoog gewaardeerd op dit forum. Het is allemaal vrij kritiekloos en andersdenkenden worden nu dus ook al verbaal afgemaakt
Goed de plaat; ik ben er nog niet uit. Klinkt wat vlak, maar dat vond ik aanvankelijk ook bij FoaBP. Voorlopig blijven draaien dus.

avatar van ozwald
nicoot schreef:

ik hoop voor je dat dit een geintje betreft

Antagoon schreef:

Oei, je begeeft je op gevaarlijk terrein...

nicoot
ozwald schreef:

ik hoop voor je dat dit een geintje betreft

Ja, het moest eentje van 2400 tekens zijn en ik dacht 2400 woorden. Tien keer teveel geschreven dus

avatar van Erikpol
charlezzz schreef:
the incident gaat op #5 binnenkomen in de album charts (foabp was #13) - knappe prestatie, zou ik zo zeggen.
Knap zeg. Ze worden bijna commercieel.

Antagoon
west schreef:

Oei, je begeeft je op gevaarlijk terrein...

Lol.

De toorn van PT-fans of van de moderator?

Sheplays
Ik vind het geen slechte plaat. Integendeel, het is een goede plaat. Het enige is dat er geen uitschieter op staat en dat sommige nummers wel erg dezelfde structuur hebben als die van FOABP. Ik hoop dat het concert in HMH mij kan overtuigen mijn 3,5* te verhogen.

avatar van jellylips
Ik ben iemand die nicoot daadwerkelijk een PM heeft gestuurd omdat ik benieuwd was naar zijn recensie. Heb echter niets ontvangen, laat staan een bericht.

Moet ik aan bepaalde dingen voldoen/me kwalificeren ofzo? Iemand 'm wel ontvangen? Is er een recensie uberhaupt? =D

Richard-x
Het mooie van PT is ook dat je bijvoorbeeld Jannes en Frans Bauer beter gaat waarderen Ik luister daarom dit album met die artiesten op shuffle. Niets is mooier dan een nummer van Jannes met de hit: 'ietsie pietsie' te horen na het geweldige Time Flies. Ook de liedjes van Frans waar ik zo'n zelfde ervaring mee had op 'stupid Dream' deed me een golf van euforie veroorzaken!

Steven Wilson zei zelf al dat hij Nederland een goed en mooi land vind om op te treden. Ik hoop daarom dat Aviv over boord word gegooid en SW verder gaat borduren met samenwerkingen vanmisscien de toekomstige Toppers, Jannes, Frans Bauer.

The Incident, een klassieker dat zich mag meten met al de oude cd's Een album dat je blijft luisteren om de afwisseling, de pure grauwheid van dit album valt niet te beschrijven!