Porcupine Tree - The Incident (2009)

Label: Roadrunner

1. Occam's Razor (1:55)
  2. The Blind House (5:47)
  3. Great Expectations (1:26)
  4. Kneel and Disconnect (2:03)
  5. Drawing the Line (4:43)
  6. The Incident (5:20)
  7. Your Unpleasant Family (1:48)
  8. The Yellow Windows of the Evening Train (2:00)
  9. Time Flies (11:40)
  10. Degree Zero of Liberty (1:45)
  11. Octane Twisted (5:03)
  12. The Séance (2:39)
  13. Circle of Manias (2:18)
  14. I Drive the Hearse (6:41)
  15. Flicker (3:42)
  16. Bonnie the Cat (5:45)
  17. Black Dahlia (3:40)
  18. Remember Me Lover (7:28)
Antagoon
Vind het jammer dat je de boel zo strak (of subjectief dat weet ik niet) scheidt, want het ging volgens mij niet alleen maar over het concert. Juist door dit gebabbel loop je nog eens tegen wat anders aan (concert-tip, andere band etc.)

Antagoon schreef:
Juist door dit gebabbel loop je nog eens tegen wat anders aan
Prima natuurlijk, vandaar dat alles te lezen blijft in het band topic. Daar kan naar hartelust verder gefilosofeerd worden over het concert en welke bands op PT lijken.

avatar van Zeb19
Voor het eerst een album van porcupine tree in het bezit.

Nummers zijn bijzonder mooi opgebouwd, en muzikaal hoogstaand.
Bijzondere harmonieën!

Time Flies is voor mij zeker de topper van het album.

Misschien toch maar eens wat meer verdiepen in band

Father McKenzie
Tot nu toe had ik enkel die dubbele verzamelaar(Stars Die - The Delerium Years), die ik best goed vind, maar die wat ondergesneewd geraakte, omdat ik nu eenmaal in een ontzettende Beatles-herbelevingsperiode zat, incluis herlezen biografieën etc...
Maar na een lekkere overdosis Beatles is het tijd voor something completely "new".

In een overmoedige bui kocht ik deze en ook Fear Of A Blank Planet, omdat die nu eemaal zo'n hoog stemgemiddelde halen.

Nu nog tijd vinden.... nou, ik brand gewoon copietjes en die neem ik dan mee in de truck. Het zou me verbazen indien ik er niets aan zou vinden, want deze heb ik, toen ik van Mediamarkt naar huis reed, toch al eens vluchtig en oppervlakkig beluisterd, ik hoorde er voldoende "echoes" van Pink Floyd in om de muziek mysterieus en boeiend te vinden.

maar zoals gezegd, ik probeer mij tegen het weekend een mening te vormen over deze en de vorige van een band, waar ik voor ik hier ooiit belande echt nog nooit van gehoord had, echt niet.
Ik ken nog veel leeftijdsgenoten, jonge vijftigers, die, als ik de naam Porcupine Tree uitspreek denken... "waar heeft ie het in godsnaam over??"
Het zegt wel iets over doelgroepen van bepaalde genres, uiteraard, al bereikt goede muziek vroeg of laat zowat alle leeftijdscategoriëen, zeker weten.

Ik ga ook die "The Delerium Years eens vaker gaan herbeluisteren, zie!

nicoot
Zeb19 schreef:
Voor het eerst een album van porcupine tree in het bezit.

Nummers zijn bijzonder mooi opgebouwd, en muzikaal hoogstaand.
Bijzondere harmonieën!

Time Flies is voor mij zeker de topper van het album.

Misschien toch maar eens wat meer verdiepen in band

Dat zal niemand je afraden
In Absentia, Stupid Dream, Lightbulb Sun, Deadwing, Fear Of A Blank Planet, allemaal hoogstaand en zelfs iets beter dan The Incident, wat mij betreft.

avatar van ricardo
Dit album begin ik stilaan steeds beter te vinden. De nummers Time Flies en The Blind House blijf ik de beste 2 nummers van dit album vinden. Dat zal ook wel zo blijven denk ik. Ik vind dit album vooral een goede mix tussen Stupid Dream en Fear Of A Blank Planet. Hun vorige 2 albums, hadden duidelijke metal invloeden. Met deze zijn ze weer een beetje terug gegaan naar hele harde rock. De klanken op de div albums van Porcupine Tree hebben ook wat magisch, wat ongrijpbaars vind ik. Voor mij is Porcupine Tree zeker 1 van de allerbeste bands vanaf de jaren 90.

avatar van THEMARSVOLTA
Album is nog beter geworden na het concert, heerlijk album, favoriet is na het concert gelijk Time Flies geworden, wat was dat nummer gaaf live.

Eerder is gezegd dat de 5.1 mix minder was dan die van FOABP, dat gevooel had ik eerst ook, maar naar mate je 'm meer luistert valt het op hoe dynamisch hij klinkt tegenover FOABP, laat staan de ruimtelijkheid.

Ligt het aan mij of is de hoofdriff van "Great Expections" nogal hard gestolen van Red van King Crimson?

Over de gelijkenissen tussen Time Flies en Dogs zal ik maar zwijgen...

Het lijkt trouwens het meeste op de live-versie van Red van Absent Lovers.

the séance = strofes van I Predict a Riot van Kaiser Chiefs

avatar van stoepkrijt
ricardo schreef:

Ben ik het mee eens, de rest van het album vind ik niet zo bijzonder. Die korte nummertjes blijven niet hangen. Dit album moet het van die paar langere nummers hebben, en die zijn gelukkig wel goed.

JdW
Eerste Porcupine Tree album. Vooral de heavy sound bevalt mij zeer. Dit werd ook nog eens onderstreept bij het concert afgelopen maandag in de HMH waarbij ik de vergelijking met Tool niet kon onderdrukken. Fantastische show overigens!

Lijkt mij nou niet het meest toegankelijke PT album om mee te beginnen, zelf ben ik begonnen met In Absentia.

cgfreak schreef:
Over de gelijkenissen tussen Time Flies en Dogs zal ik maar zwijgen...

Ik niet. Meldde het afgelopen maandaag nog aan mij medeconcertgangers Rayman en lebowski. Het zou mij echt niets verbazen als de PF mannen een plagiaat zaakje aanhangig maken. En t zou me dan weer wel verbazen als ze dat zaakje niet winnen.

Fraai nummer verder, heel fraai zelfs, maar met name de openingsminuten zijn een kopie.

Niet dat t me verder kan schelen, vermaak me hierdoor niet minder met het album, maar origineel is anders.

Ik verhoog mijn waardering naar 4 sterren. Het is toch wel weer een beregoed album geworden.

avatar van vigil
VanDeGriend schreef:

dat gaan ze ook niet winnen, maar Wilson geeft zelf ook gewoon toe dat dit zo is en dat hij het gedeeltelijk er op gebaseerd is.

vigil schreef:

Het is zo briljant gedaan dat de gasten van PF dat vast wel zullen onderkennen en zelfs waarderen. Verdomme, dit album blijft steengoed. Ook na het live gezien te hebben heb ik nog meer zin om ernaar te luisteren.

avatar van THEMARSVOLTA
Beluisterde gisteravond deadwing en toen kwam dit voorbij:

And from the yellow windows of the last train
A spectre from the next life breathes his fog on the pane
I look with you into the speeding black rain
Afraid to touch someone, afraid to ask her for her name

Antagoon
Wauw dat is mooi. Door die vervloekte mp3's en mijn luiheid lees ik te weinig teksten.
Deze plaat wordt overigens beter en beter. Ik geloof dat ie ook begint te landen....zonder concertervaring. Toch maar ophogen.

THEMARSVOLTA schreef:
Beluisterde gisteravond deadwing en toen kwam dit voorbij:

And from the yellow windows of the last train
A spectre from the next life breathes his fog on the pane
I look with you into the speeding black rain
Afraid to touch someone, afraid to ask her for her name

Ontzettend vet en onderschat nummer!!

Father McKenzie
Vandaag beluisterde ik twee PT albums; Fear of A Blank Planet en The Incident, hun twee recentste, die ik pas enkele dagen geleden gekocht had.
Het eerste album valt me gewèldig mee, het is warm, zweverig, heel afwisselend, de afwisseling van harder werk en zachtere songs werkt prima. Ik ga dit album vaker draaien, zeker weten.
Maar The Incident heeft me minder kunnen bekoren. Te eentonig en op het einde had ik de neiging om de aandacht te verliezen, het kon me niet meer bekoren.
Handig hé, copy+paste, alhoewel; Knippen en plakken, want de ver-Engelsing van onze taal is al ver genoeg doorgezet!
Zo zal er bij beide albums 2 keer dit zelfde bericht staan, handig.
FOABP vind ik **** waard, hun nieuwste tja... ***

Father McKenzie schreef:
Zo zal er bij beide albums 2 keer dit zelfde bericht staan, handig.
FOABP vind ik **** waard, hun nieuwste tja... ***

Knap dat je platen kunt beoordelen na 1 luisterbeurt, echt goed man!

avatar van Nicholas123
Doe eens niet zo moeilijk. Hij heeft hem beluisterd en vindt Fear of a Blank Planet beter. Dat is genoeg om hier op Musicmeter te mogen stemmen. Of vaker luisteren de moeite waard zou zijn of tot een ander oordeel leid is een andere vraag.

rayman schreef:
Griend!
Bezem graag. Herman is weer bezig hier.

Lol.
Het is ook lastig om de discussies zuiver (dubieus woord) te houden. Ik vind het te strak anderen en jullie niet. Ik denk dat ik daarmee kan leven Bedankt voor de terugkoppeling.

En terug on topic: de plaat blijft toch weer lang groeien en doet onderhand niet echt onder voor FoaBP. Vind eigenlijk alleen het intro en Degree Zero of Liberty niet veel voorstellen.
Wel begint de stem van Wilson een beetje te vervelen na zoveel albums, maar ja.....dat is de man na zoveel moois moeilijk aan te rekenen.

beaster1256
father , als je dit goed vind zou ik zeggen koop eens iets van dream theater of transatlantic , hele goeie progrock maar dan veel moderner dan in onze tijd !!!

VanDeGriend schreef:

Ik niet.

Blijkbaar hebben jullie niet gekeken naar het (op de website van PT te vinden) interview met Wilson over Time Flies. Hij zegt expliciet dat Time Flies een ode is aan Pink Floyd, en dan met name Animals, de eerste LP die hij ooit had. Hij hoopt de muziek net genoeg veranderd te hebben om copyright issues te voorkómen, lacht hij.

Het begin van Time Flies is inderdaad duidelijk gebaseerd op het begin van Dogs. De instrumentale break die we twee keer horen is gebaseerd op het einde van Sheep. De lange solo bevat met de echo-ende bas een duidelijke verwijzing naar Time (van Dark Side of the Moon).

Soms kan schijnbaar plagiaat opzettelijk zijn.

avatar van VanDeGriend
Nee daar heb ik inderdaad niet naar gekeken. Interviews met muzikanten boeien me over het algemeen ook niet zo. Ik hoor zelf wel wat ik hoor.

Een "ode" is wel heel handig geformuleerd En opzettelijk of niet, dat doet verder weinig af aan het feit dat sommige delen van Animals soort van letterlijk worden nagespeeld.

Ik heb er overigens geen probleem mee. Vind Time Flies het mooiste nummer van deze fraaie plaat.

Joy
best lastig te begrijpen dat tool fans naast tool ook vaak porcupine tree zo hoog hebben zitten

gelijkenissen zijn er nauwelijks, magoed, ik denk ok, ik waag me dan maar aan deze, na diverse platen van PT voorgoed terzijde te hebben geschoven, wellicht ontdek ik toch de genialiteit

tot nu toe, eenvoudige en makke zang, wat invloeden her en der het kabbelt wat voort, de rustige stukken zijn om te gapen, de harde stukken weinig verheffend

denk dat ook deze plaat niets wordt maar ik draai um helemaal af,op zoek naar de floyd stukken, wellicht het meest boeiende van de plaat

de plaat lijkt wel wat op dit bandje, uit veldhoven

LEFT - album OUT NOW! op MySpace Music – Gratis gestreamde MP3’s, foto’s en Videoclips

later meer

avatar van ricardo
Tool klinkt nog een stuk agressiever dan dit, en ook nog een stuk virtuoser. Porcupine Tree is vooral een stuk dromiger, met af en toe een lekker stevig stuk. Dat is dat deze band zo goed maakt voor mij. De stevigheid af en toe word afgewisseld met lekker dromerige muziek. Jij houdt ook van soundscapes toch? Nou dan zit je bij Porcupine Tree zeker goed. Gewoon de tijd nemen om de albums in je op te nemen. Live zijn ze ook zeker de moeite waard, probeer Warzawa of Coma Divine maar eens, vooral die, dan weet je ook hoe ze speelden voordat er metal invloeden aan toegevoegd werden.

Joy
1ste indruk

echt overtuigend vind ik het niet

het zit allemaal wel goed in elkaar, en het nodigt zeker uit tot nog een luisterbeurt, maar echt te springen sta ik niet

dit wordt zon album waarvan ik waarschijnlijk enkele nummers vaker draai, de meerderheid niet

time flies is iig zon nummer