Santana - Moonflower (1977)

Label: Columbia

1. Dawn / Go Within [Studio] (2:46)
  2. Carnaval (2:20)
  3. Let the Children Play (2:40)
  4. Jugando (2:12)
  5. I'll Be Waiting [Studio] (5:22)
  6. Zulu [Studio] (3:27)
  7. Bahia [Studio] (1:39)
  8. Black Magic Woman / Gypsy Queen (6:35)
  9. Dance Sister Dance (7:48)
  10. Europa / Earth's Cry, Heaven's Smile (6:09)
  11. She's Not There [Studio] (4:11)
  12. Flor D'luna [Studio] (5:04)
  13. Soul Sacrifice (14:03)
  14. El Morocco [Studio] (5:07)
  15. Transcedance [Studio] (5:13)
  16. Savor / Toussaint L'overture (12:57)
  17. Black Magic Woman [Single Edit] * (2:37)
  18. I'll Be Waiting [Studio - Single Edit] * (3:12)
  19. She's Not There [Studio - Single Edit] * (3:19)
In 1978 nam een oom (zware muziekliefhebber) mij als 15-jarige even mee naar zijn draaitafel en trok een hoes uit de kast met een wolkenhoes. Die moest ik eens luisteren. Opgegroeid in een huis waar altijd Radio Veronica had aangestaan, was ik niet helemaal onbekend met Santana. Er was wel eens wat voorbijgekomen, maar dat gitaargejengel was aan mij (nog) niet besteed. Dat uur veranderde dat voorgoed. En al snel had ik 'm zelf in huis.

Tot op de dag van vandaag is Moonflower de LP/CD/cassette mijn meestgedraaide. Vooral als de zomerzon begint te schijnen, kan het voorkomen dat de cd's wekenlang in de auto blijven zitten en veelvuldig worden afgespeeld.

De heerlijke opbouw en overgangen van Dawn/Go Within - Carnaval - Let the children play. De zwevende sound van I'll be waiting, de feesten van Black Magic Woman/Gypsy Queen en Dance Sister Dance. De geweldige gitaaruithalen in Europa. De manier waarop hij She's not there beter maakt dan het (al prima geslaagde) origineel van The Zombies. De opzwepende ritmes in Soul Sacrifice/Head, Hands & Feet. Alles klopt gewoon aan deze plaat voor mij. Briljant!

avatar van Hans Brouwer
In het najaar van 1978 naar een concert geweest van Santana in de Groenoord Hal in Leiden (zij gaven die avond trouwens twee concerten in Leiden, een concert om 19.00 uur en een concert om 23.00 uur).
Had voor het concert de lp Moonflower aangeschaft. Bewaar zeer goede herinneringen aan zowel het concert als aan deze fantastische dubbelaar. Ik denk een van de beste van Santana

Een van mijn eerste 10 LP's.

avatar van Bush Beast
Grijs gedraaid. Blijft bekoren.

Nicci
Nooit een Santana-liefhebber geweest, maar deze plaat is de uitzondering. Geweldige plaat. Mooie mix van live-opnames en studio-opnames.

EVANSHEWSON
Nicci schreef:

Ik ben ALTIJD een Santana fan geweest, en jawel, dit live-album is een echt biezonder sfeervol pareltje en mag eigenlijk niet ontbreken in een goede rockcollectie.

****1/2

avatar van Barrie
Goed album met het voor drummers onmisbare soul sacrifice met een uitmuntende Graham Lear. Heb hem vorig jaar nog gezien in de Koningin elisabethzaal als drummer van Paul Anka.

avatar van snarf349
zonder enige twijfel de beste van santana, hierna werd het allemaal een stuk minder.

zo,n simpel melodietje als - flor d'luna - daar geniet ik al meer dan 30 jaar van. en ik draag - transcedance - ook een warm hart toe.

Father McKenzie
Ik heb eindelijk mijn vinyl-eksemplaar ingeruild voor een cd. Vandaag voor 10 € bij Van Leest in Maastricht (ik was daar met een tourbus voor een dagje, héérlijk mooi Maastricht!) meegenomen, het werd tijd dat ik deze eens op cd tegenkwam, dat wordt genieten want op elpee heb ik deze grijsgedraaid!

Dikke vette aanrader!!! *****

beaster1256
ja, machtige live cd en samen met de deluxe versie van third album , in feite het hoognodige van santana dat je in huis moet hebben , fantastische muziek die staat voor de naam ' santana ' , heel eigen klank , sfeer , later zouden ze een hitgroepje gaan worden met guest vocals voor wie maar wil , maar de ziel was weg !

stuart
Uitvoering van She's Not There...wow..

Father McKenzie
Vraagje; Dit is een liveplaat, waarom staat deze dan bij de reguliere platen, of zijn fouten op MusicMeter toch mogelijk???

Nicci
Dit is niet helemaal een liveplaat. Er staat vrij veel nieuw (studio)materiaal op.

Gewoon en geweldige live plaat. Hier net nog op LP gedraaid. Het is inderdaad niet een volledige live plaat. Maar de nummers die er live op staan zijn geloof ik wel van het zelfde concert.

avatar van musician
Dat ik hier nog niet had gestemd.

Bij deze bijzondere en vaak opdwepende liveplaat van Santana! Vrij uitzonderlijke compilatie heb ik het altijd toch gevonden.

Uitzonderlijk gezien de combinatie live en studio en dan een beetje door elkaar heen.

Ik weet niet of je daar nou echt blij van moet worden of dat er nog een gedachte achter zit.

Gezien het prima materiaal had ik achteraf misschien ook gelukkig geweest met een dubbele cd met alleen maar live-tracks. Die studio versies hadden dan opvolger Inner secrets weer wat kunnen opleuken.

Dan had Santana zijn succes over een langere periode kunnen uitsmeren.

Maar nogmaals, prima cd van Santana. Meeste waardering voor Black magic woman/Gypsy Queen, Dance sister dance, Soul sacrafice en Savor/Toussaint l'overture.

avatar van Bolev
De versie die ik heb bevat een dubbel cd. Disc 1:10 nummers, disc 2, 6 met 3 bonus tracks. (de single versies van B M W,I'll Be Waiting en She's Not There) Heerlijk zomerse plaat. Europa zie ik nergens genoemd worden als een pareltje, voor mij is het er zeker een!

Stijn_Slayer
Nèt geen meesterwerk, maar wel het laatste Santana album dat écht de moeite waard is. Hierna stortte Carlos en de band wat mij betreft bijna volledig in, om nog maar te zwijgen over de rotzooi die hij de laatste jaren durft uit te brengen.

Het is geen meesterwerk, omdat de studiotracks stiekem al verhullen dat de band achteruit ging. Alleen de opener vind ik nog écht de moeite waard, de rest is niet slecht, maar haalt bij lange na niet meer het hoge niveau wat we gewend zijn van Santana.

De live nummers zijn de reden om dit album aan te schaffen, die zijn namelijk meer dan geweldig. Wat een uitmuntende muzikanten, wat een passie en bezieling, en ontiegelijk energiek!

Als je bij bijv. 'Soul Sacrifice' stil kan blijven zitten moet je toch even langs de dokter.

avatar van devel-hunt
Mijn eerste kennismaking met de artiest kwam via 'Moonflower'. Ik was me er toen niet van bewust dat het om een dubbele live lp ging. De plaat klinkt als één geheel, alsof de nummers bij elkaar horen, bijna als een concept lp. Er zit een constante vloeiende en swingende beweging in de plaat. De covers (black magic woman, She's not there etc.) zijn door Santana zodanig naar zijn hand gezet dat het zijn eigen nummers zijn geworden. Meesterwerk!!

avatar van Rinus
Half live, half normaal album. De eerste die ik ooit van Santana had. Op vinyl.

avatar van De buurman
Al jaren één van mijn lievelingsplaten. De solo's en het gitaargeluid in Jugando, Black Magic Woman, Europa en She's Not There voel je tot in je tenen, en van de solo in Dance Sister Dance word ik half hysterisch. Wat is hier een geweldige band aan het werk. Hands down het beste van Santana.

Een geweldig album, met een beetje vreemde mix van studio en live materiaal.

Zoals al aangehaald zijn vooral de live nummers aanraders. Tom Coster, Graham Lear en natuurlijk Santana zelf maken een feest van alle live nummers.

Zelfs na 30 jaar gaat dit album niet vervelen. Steeds ontdek je weer nieuwe accenten. Dit is wat mij betreft het beste album dat Santana heeft gemaakt. Alle lof voor de muzikanten die de live nummers tot een perfect samenspel brengen.

Let vooral ook op het samenspel tussen Tom Coster en Santana, keyboard en gitaar partijen sluiten naadloos op elkaar aan.

Ozric Spacefolk
Is er weleens een discussie losgebarsten, waarom deze plaat tussen de verzamel/live staat?!?

Ik zou het ook niet weten, maar in ieder geval staan op het studiogedeelte van deze dubbelaar, wel twee knallers ' I'll Be Waiting' and 'She's Not There' ...

De livetracks zijn ook overweldigend...

avatar van Thuurke
Ik vind dat deze plaat op MuMe in het verkeerde rijtje staat. Deze plaat hoort bij het rijtje reguliere albums en niet bij verzamel albums. Ook Viva Santana hoort hier niet thuis, maar in het rijtje Live platen.

Moonflower is gewoon een geweldige plaat.

avatar van Don Cappuccino
Deze week gekocht voor 7,50 en daar ben ik heel blij mee. Alleen nog CD 2 gehoord en daar werd ik heel enthousiast van. Vooral Soul Sacrifice met die heerlijke drumsolo! Ook het dromerige Flor D'luna vind ik prachtig, echt mooi gitaarwerk van Carlos Santana. Vandaag maar eens CD 1 opzetten.

Thuurke schreef:

Moonflower is gewoon een geweldige plaat.

Of deze plaat moet bij de studioplaten of bij de liveplaten, niet bij de verzamelaars.

Stijn_Slayer
Technisch gezien is het een verzameling van studio en live opnames.

Ozric Spacefolk
Technisch gezien is elke plaat een verzameling liedjes...

Stijn_Slayer
Ik moest even nadenken, maar een regulier album is normaliter een verzameling nieuwe nummers. Een verzamelaar is een verzameling van oude nummers.

en een regulier album met zowel oude als nieuwe nummers met wat livespul als bonus is een....

avatar van musician
....geweldig album, als het Moonflower betreft.

Het is 70% live, 30% studio. Eerlijk gezegd mag wat mij betreft Moonflower vallen onder de live cd's, net als Lotus. In ieder geval geen verzameling.