Santana - Moonflower (1977)

Label: Columbia

1. Dawn / Go Within [Studio] (2:46)
  2. Carnaval (2:20)
  3. Let the Children Play (2:40)
  4. Jugando (2:12)
  5. I'll Be Waiting [Studio] (5:22)
  6. Zulu [Studio] (3:27)
  7. Bahia [Studio] (1:39)
  8. Black Magic Woman / Gypsy Queen (6:35)
  9. Dance Sister Dance (7:48)
  10. Europa / Earth's Cry, Heaven's Smile (6:09)
  11. She's Not There [Studio] (4:11)
  12. Flor D'luna [Studio] (5:04)
  13. Soul Sacrifice (14:03)
  14. El Morocco [Studio] (5:07)
  15. Transcedance [Studio] (5:13)
  16. Savor / Toussaint L'overture (12:57)
  17. Black Magic Woman [Single Edit] * (2:37)
  18. I'll Be Waiting [Studio - Single Edit] * (3:12)
  19. She's Not There [Studio - Single Edit] * (3:19)
avatar van De buurman
Deze plaat barst uit zijn voegen van de instrumentale duels, het is zeker niet alleen de gitarist met een achtergrondband. Met stukken als Jugando, Dance Sister Dance en El Morocco barst het album van het vuur en adrenaline. Je doet het album echt een beetje te kort, Bikkel. Anderhalf uur muzikaal vuurwerk, niet in de laatste plaats om de opzwepende percussiepartijen.

avatar van Broem
Voor mij ook een document uit het verleden wat me nooit heeft losgelaten. Carlos op z'n best. Zag trouwens laatst een vinyl uitgave van Music on Vinyl. Iemand bekend met de kwaliteit daarvan? Niet alles van Music on Vinyl is z'n geld waard.

avatar van bikkel2
Je zal het ongetwijfeld bij het rechte eind hebben buurman. Maar het is erg lang gelden dat ik dit voor het laatst hoorde.
Da's ook de reden dat ik niet heb gestemt.
Maar ik ben bang dat dit niet echt meer mijn interesse opwekt.
Misschien ooit nog eens.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Aan mij is geen groot liefhebber van Santana verloren gegaan, toch vind ik dit wel een fraaie dubbelaar al begint bij de 2 lang uitgesponnen live nummers op CD 2 het gitaargeweld wel enigszins te vervelen.
Mijn voorkeur gaat dus uit naar disc 1 die ik in zijn geheel erg sterk vind, bij disc 2 blijven She"s Not There ( prachtnummer! ) & Transcendance voor mij de hoogtepunten.

avatar van Running On Empty
Broem schreef:

Ik zou de uitgave van Music On Vinyl gewoon laten voor wat deze is en ergens anders een goed 2e hands exemplaar zoeken.

avatar van Broem
Die heb ik gelukkig altijd gekoesterd en is in prima staat. Je hebt echter mooie remasters die echt kwalitatief een behoorlijke verbetering zijn tov het origineel. Ik zag de Music on Vinyl versie van Moonflower laatst in de schappen staan en vroeg me dit dus af. Ik geloof het niet dus

avatar van Running On Empty
Mijn exemplaar van Moonflower is ook nog puntgaaf. Ik hoor over Music On Vinyl zoveel uiteenlopende reacties dat ik die uitgaven alleen daarom al niet echt hoog heb zitten. Ik heb geen zin om tussen de 20 en 25 Euro neer te tellen voor een matig klinkende LP. Ik heb ook geen zin om te gaan leuren met een LP bij een zaak als ik teleurgesteld ben over de kwaliteit. Lastig gedoe.

avatar van ricardo
Deze kocht ik een paar week terug nog voor slechts 5 euro bij v&d. Koopje natuurlijk waar ik hem niet voor kon laten liggen, vooral ook omdat het een dubbel cd betreft.

Ik vind dat er veel verschil zit tussen cd1 en cd2. De eerste vind ik maar rommelig en als los zand klinken, maar de tweede klinkt geweldig sfeervol en intiem. De eerste krijgt van mij ook niet een voldoende, maar de tweede cd maakt dat ruimschoots goed.

Ben blij met deze aankoop.

avatar van lennon
Deze LP kom ik zo vaak tegen bij de kringloop voor 1 euro, snap sowieso niet dat MOV deze opnieuw heeft uitgebracht......

Een en al sfeer op deze top live plaat

Ozric Spacefolk
Met dien verstande dat 50% van de plaat gewoon studio-songs zijn.

Ohhh, dat wist ik eerlijk gezegd echt niet

Ozric Spacefolk
Sowieso de singles I'll Be Waiting en She's Not There zijn studio tracks.
Verder nog Bahia, El Morocco, Transcedance, Zulu, Flor d'Luna, Dawn/Go Within.

De livetracks zijn nogal voor de hand liggend, want dat zijn gouwe ouwe: Soul Sacrifice, Black Magic Woman, Let the Children Play, Jugando, Toussaint Ouverture, Europe, Dance Sister Dance, Carnaval.

Om en om dus. Door elkaar heen. En daarbij zijn de livetracks niet eens van één concert maar van een hele tour.

Ozric Spacefolk
Moonflower is hier op de site uit ellende maar bij de verzamelaars gezet.

Ook al is de band gewoon netjes de studio in gegaan voor een zwik nieuwe songs, en zijn de livetracks ook hier voor het eerst beschikbaar.

Rare jongens, die Mumers.

Ozric Spacefolk schreef:

Dat goud van oud valt uiteraard wel mee gezien het release jaar van dit album Songs waren toen nog redelijk vers.

Ozric Spacefolk
Zoals Soul Sacrifice en Toussaint Overture? Jugandu is ook al een ouwetje, toen. En cover Black Magic Woman ging ook al een aantal jaren terug.

Inderdaad staan er wat nieuwe songs op. Maar veel songs waren al weer 7 of 8 jaar oud.

Desondanks vind ik het een puik album met zeer veel sfeer

avatar van Metalhead99
Voor mij de introductie met Santana's werk en het is een geweldige introductie moet ik zeggen. Wat een geweldige mix van stijlen. Ik hoor Soul, Funk, Jazz, maar bovenal de invloeden uit de Zuid-Amerikaanse volksmuziek. Santana's spel is goed, maar hij eist niet de volledige aandacht op en geeft de andere muzikanten de ruimte om ook hun kunde te laten horen. Iets waar met name de percussionisten gretig gebruik van maken. Ook de live/studio mix is geslaagd en maakt de muzikale beleving nog groter. Deze plaat is gewoon anderhalf uur muzikaal feest en weet van begin tot eind te boeien.

avatar van Jaep
Uitstekende plaat, vooral de langere livenummers die uitlopen op een grote jamsessie zijn erg gaaf, al ben ik geen fan van drumsolo's. Mooie mix van de verschillende stijlen ook waar Santana bekend om staat.

Mijn ouders hadden deze gevonden in een kringloop (samen met Pieces in the Sky van Emmylou Harris) en me opgebeld . Daar heb je wat aan zulke ouders. Vreemd album, gezien de mix van studio en live, maar eigenlijk vind ik geen enkele track echt slecht. De langere live jams zijn zelfs super. Ja, leuk om te hebben en beter dan de greatest hits die ik al had, al was die ook niet slecht.

avatar van DeWP
Santana op zijn best. Ik heb verder nooit meer live registraties van hem gehoord waar de energie zo van af spatte als op dit album. Black Magic Woman, gewoon in een woord geweldig. En het mooie is: ik heb ze rond die tijd ook live gezien in de Groenoordhallen in Leiden.

avatar van musician
Sluit ik mij helemaal bij aan.
Een album dat zindert door de zomeravond.

Geweldige live uitvoeringen van bekend werk. Ook live van toen wat nieuwere albums van Santana (na 1975) waardoor die albums in de basis bij mij weinig fout kunnen doen. Hoewel er inderdaad nogal wat mindere tracks tussen staan (betreffen Borboletta, Amigos en Festival).

Zo niet op Moonflower. Santana speelt op zijn best en ook de studionummers scoren een sterke voldoende. Ook het spel van toetsenist Tom Coster kan mij ten zeerste bekoren.

Het moet live destijds een hele sensatie zijn geweest, ik heb in die topjaren '70 nooit live gezien. Gelukkig heb ik ook Santana's andere dubbele live album uit die tijd, Lotus (1974). Ook die heeft 5*****. Blijkbaar werd er heel wat afgetourd.

avatar van De buurman
Het gitaargeluid van Carlos is gewoon out of this world op deze plaat. Magisch.

Santana is hier op z'n best in een puike bezetting!

avatar van Minneapolis
Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik dit meesterlijke album niet in bezit had, maar die fout is bij deze hersteld. Hoe zeer ik hun beroemde eerste 3 platen waardeer, dit vind ik toch echt hun mooiste en meest gevarieerde werk; oud en nieuw, van energieke nummers met virtuoze solo's tot rustig als de titeltrack. De combinatie studio en live stoort mij totaal niet.

avatar van gaucho
Minneapolis schreef:
De combinatie studio en live stoort mij totaal niet.

Mij ook niet, en dat is best bijzonder, want meestal werkt die combinatie niet echt lekker. Ik draaide gisteravond nog Duran Duran's live-album Arena, en daarin vind ik de enige studio-track, Wild Boys, enorm storend, ook al omdat-ie halverwege het album staat.

Maar die combi van live en studio door elkaar werkt hier inderdaad uitstekend. Misschien juist omdat de performances in beide gevallen zo elektrificerend zijn. En misschien ook omdat ik er altijd zo naar geluisterd heb en er dus gewenning is opgetreden.

De beste Santana-plaat? Hmm, daar valt eigenlijk best iets voor te zeggen. We zijn altijd geneigd de eerste drie albums tot hun besten te rekenen en altijd te stellen dat het daarna nooit meer zo goed is geworden. Daar valt veel voor te zeggen, maar aangezien dit album spetterende uitvoeringen bevat van de klassiekers Soul sacrifice en Black magic woman/Gypsy queen en daarnaast een prachtige doorsnee bevat van het betere Santana-werk uit de jaren zeventig, mag deze misschien wel op hetzelfde niveau staan. Zeker omdat al die afwisseling tussen subtiel en opwindend nergens storend is, maar juist iets toevoegt aan het album als geheel.

Vooruit, ik geef deze óók vijf sterren.

avatar van Minneapolis
gaucho schreef:

Vooruit, ik geef deze óók vijf sterren.

Ik ga met je mee. BAM!.. ik gooi er ook 5 * tegen aan. Ze zijn knettergek bij Allmusic met 3 sterretjes.
Wat kan een band nog meer doen dat dit?

avatar van Tony
Minneapolis schreef:
Die zijn knettergek bij Allmusic met 3 sterretjes.

Het is ook maar de mening van 1 recensent en het hangt een beetje van de onderbouwing af of ik erin mee kan. Die is in dit geval nogal karig, maar ik ben het wel met 'm eens dat deze minder vernieuwend is dan de eerste 3 albums van Santana, met name door de live nummers die daar vanaf komen.

Ik heb af en toe ook dat ik platen precies tegen de sterretjes van Allmusic in waardeer. En, niets menselijks is ons vreemd, op zo'n moment wordt de vaak gelijkgestemde mening van de andere liefhebbers opeens leading voor me. Zie je wel, had ik het toch goed gehoord...

avatar van Zwaagje
DeWP schreef:

Ik ook! Fantastisch concert en wat me altijd is bijgebleven is dat bij het verlaten van de zaal de vloer drijfnat was. Van het zweet/condens? En ik was onder de indruk van het percussie geweld; dat weet ik ook nog.

avatar van Hakuna
Voor mij een meesterwerk dat ik na ruim 45 jaar nog steeds een van hun beste (live/studio) albums vind. De albums na deze dubbelaar werden toch wel wat minder. Van Santana kan je gerust alle (ook de jazzrock) albums blindelings aanschaffen. Zeg maar de periode 1969-1977

Elke keer als ik naar dit album luister denk ik terug aan onze café tijd dat als het café maandag dicht was dat ik met mijn broer (we waren toen puber leeftijd) deze plaat op oorlogssterkte gingen draaien op de PA geluidsinstallatie in het café.

Wat een bazen tijd was dat!

Score 4,5